Ziua de după

În ultima vreme „ziua de după” a devenit un termen tot mai uzual în discuțiile dintre israelieni. Nu știu exact după ce – căci și aici definițiile s-au schimbat. Înainte era vorba despre după distrugerea Hamasului. Acum se vorbește mai ales despre după anihilarea capacităților lui militare; despre după eliberarea ostatecilor, din păcate, se vorbește mai puțin.

Am și eu o soluție pentru ziua de după. Se ia un bomfaier mare, din acelea care se găsesc la magazinele de bricolaj, poate ceva mai mare. Cu acest firiz se dezlipește Fâșia Gaza de Israel. Iar aceasta, devenită Insula Gaza, va pluti în derivă de-a lungul și de-a latul mării, precum Arca lui Noe.

Veți spune că e o soluție absurdă, dar nu e cu mult mai absurdă ca alte soluții propuse de membrii cabinetului Netanyahu. Una din ele, propusă de miniștrii Danon și Gamliel, vizează dislocarea populației palestiniene și strămutarea ei în Congo [1]– strămutare voluntară, spun ei. Soluția are doar două probleme fundamentale: nimeni nu i-a întrebat pe palestinieni dacă vor să plece încolo și nimeni nu a discutat cu congolezii dacă vor să-i primească[2].

Spre deosebire de soluția mea care este absurdă, dar cel puțin inofensivă, soluția propusă de miniștrii extremiști poate aduce prejudicii Israelului. La Haga, Tribunalul Internațional acuză Israelul de genocid, deși genocidul a fost provocat de banda lui Sinwar. Dar acei miniștri, prin atitudinea lor iresponsabilă, nu fac decât să toarne gaz peste focul care arde și așa de prea multă vreme.

Un foc nu poate fi stins cu un altul. Focul poate fi stins doar cu apă – spunea un om înțelept, pe numele său Shimon Peres. Dar unde se vor găsi rezervoarele de apă vitală de care avem nevoie cu toții în aceste zile? Bineînțeles că soluțiile nu sunt nici simple, nici garantate. Mulți israelieni, oameni de bine, și-au pierdut total încrederea într-o coexistență pașnică cu palestinienii. Ziua de 7 octombrie nu a zdruncinat însă doar acest ideal. Pentru mulți ea a fost un punct de cotitură și în relația cu guvernul și chiar cu armata, care până acum era una din puținele vaci sfinte din societatea israeliană.

Ziua de Apoi va necesita o reevaluare a situației și pentru acesta palestinienii și israelienii vor trebui să înțeleagă că From the river to the sea există două popoare – care pot trăi împreună, sau muri împreună. Pentru a ajunge acolo, de ambele părți vor trebui să se nască acei lideri care vor găsi apa tămăduitoare de care vorbea Shimon Peres, altfel vom pluti cu toții în derivă.

George Uri Schimmerling


[1] https://www.timesofisrael.com/israel-in-talks-with-congo-and-other-countries-on-gaza-voluntary-migration-plan/, https://www.hotnews.ro/stiri-international-26797104-guvernul-israelian-negociaza-relocarea-palestinienilor-din-gaza-dupa-razboi-congo-dispusa-primeasca-imigranti.htm

[2] https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/congo-denies-that-its-in-talks-with-israel-about-taking-in-thousands-of-gaza-refugees/

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

38 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on January 15, 2024 Reply

    POtrivit unui sondaj citat de Times of Israel mulţi israelieni doresc ca arabii să fie expulzaţi.
    https://www.timesofisrael.com/plurality-of-jewish-israelis-want-to-expel-arabs-study-shows/

    • Marica+Le commented on January 18, 2024 Reply

      Sondajele din link sunt din 2014- 2015, nu stiu daca mai au. valabilitate astazi.

      • BORIS MEHR commented on January 24, 2024 Reply

        GAZA TREBUIA SĂ FIE ÎNGLOBATĂ ÎN EGIPT, PLANUL A EȘUAT.

  • Peter Singer commented on January 12, 2024 Reply

    Daca in acest cerc foarte limitat parerile si agresiunile fata de altii sunt atat de vadite cum se poate ajunge la o intelegere cu Gazanii si altii din tabara lor? Societatea israeliana care in timpurile lui Ben Gurion era relativ unita si motivata in construirea unui tari pe locul unui desert este astazi impreuna doar in fata unei primejdii mortale. Foarte trist!

    • Eva+Grosz commented on January 12, 2024 Reply

      Peter Singer, nu se poate ajunge la înțelegere în situația actuală. Dar uite un paradox care spune contrariul. 6 milioane de evrei au fost uciși de regimul nazist. Regimul unei țări care a crezut că are dreptul la acele fapte. Și uite: în procesul de la Haga unde Sud Africanii au condamnat Israelul de genocid, Germania a cerut să fie partea a treia în proces și a declarat că Israelul nu poate fi învinuit de genocid.
      Nu e curioasă istoria?

      • Marica+Le commented on January 13, 2024 Reply

        Va amintiti de tīnărul german Urie Bayer cazut acum cīteva săptămîni in Gaza,? Familia sa s- a stabilit de mult timp in Israel pentru a fi alaturi de evrei, atīt de năpăstuiți in timpul celui de- al 3- lea Reich.. Familia a fondat si administreaza un Camin de bătrīni dedicat supraviețuitorilor Holocaustului..
        Z” L pentru Uria Bayer

        • Eva+Grosz commented on January 13, 2024 Reply

          Da. Îmi amintesc de familia din Germania.Și nu sunt singurii. Și cum spune titlul articolului, ziua de după e foarte importantă .Atâtea pierderi de vieți , cel puțin să fie un sfârșit care să aducă stabilitate și securitate în toată regiunea care acum e în conflict. În primul rând între noi, cum spune Peter Singer.

  • eva+galambos commented on January 12, 2024 Reply

    Fără compromisuri nu se va ajunge niciodată la vreun acord. Sigur, trebuie să vedem și limitele compromisurilor.

  • Veronica Rozenberg commented on January 12, 2024 Reply

    IN ACESTE MOMENTE, LA HAGA ESTE O PREZENTARE UIMITOARE PRIN ECHILIBRUL SAU ASUPRA CRIMELOR PE CARE LE-A EXECUTAT HAMAS, care au declansat razboiul din Gaza.

    Depozitiile in favoarea Israelului au inceput cu prezentarea Consilierulון juridic al Ministerului Afacerilor Externe Dl. Tal Becker – remarcabil de coerenta si clara, echilibrata prezentare !!

  • George Uri Schimmerling commented on January 11, 2024 Reply

    Azi a aparut in walla un articol pe acelasi subiect, scris de Avrum Burg, un evreu religios pe care eu il respect mult. https://news.walla.co.il/item/3635059

  • Tiberiu Ezri commented on January 11, 2024 Reply

    Acei papagali cu puțini neuroni au făcut mari pagube internaționale Israelului. Dacă tăceau filozofi rămâneau.

  • Andrea Ghiţă commented on January 11, 2024 Reply

    Ideea cu “bomfaierul” care ar desprinde Gaza de Israel este genială, dar imposibil de pus în aplicare. Şi dacă Gaza nu se poate desprinde de Israel atunci ar fi nevoie de instrument care să armonizeze convieţuirea. Şi acela nu mai e un simplu bomfaier, ci un echipament foarte sofisticat, guvernat de o inteligenţă foarte puternică, înzestrată şi cu un strop de suflet.

  • JOHANAN VASS commented on January 11, 2024 Reply

    SPER SA MA INSEL DAR EU CRED CA IN ZIUA DE DUPA TERMINAREA RAZBOIULUI TRUPELE ISRAELIENE VOR RAMINE MULT TIMP IN AZA.NU CRED CA VA EXISTA UN ALT FACTOR CARE SA-SI IA RESPONSABILITATEA IN FISIA GAZA.ISTORIA AR FI ARATAT ALTFEL DACA BEGHIN LA CAMP-DAVID S-AR FI INCAPATINAT CA EGIPTUL SA PREIA FISIA GAZAI..

  • Veronica Rozenberg commented on January 11, 2024 Reply

    “Peres a fost acel, care a inițiat un parc industrial langă fâsia Gaza, cu scopul pentru a da muncitorilor din fâsie, posibilitate de un trai mai bun, hamasnici i-au oprit la iesire si fabricile din parc au dat faliment. ”

    Intr-adevar aceasta idee si infaptuirea ei ar fi fost unul – unicul drum cater o solutie pentru palestinienii din Gaza, pentru o eventuala viitoare impaciuire. Imi amitesc perfect ideea lui Peres, dar nu imi amintesc cum, de ce si cine a impiedicat realizarea ei.
    As vrea sa cred ca nu Hamas a provocat distrugerea ideiiץ Am cautat pe Internet, timp scurt, dar nu am gasit nici o referinta.

    Sper ca Ziua de dupa, deocamdata nu pare deloc sa se apropie, sa nu devina Ziua de Apoi, care in mintea celor ce cred in ea este Judecata de Apoi. Pana una alta, cei care au provocat tragedia din 7 octombrie, trebuie sa fie ei insisi chemati in judecata! Si precum spuneau unii oameni la televizor, sa-si ia catrafusele sa sa dispara.

  • George Konig commented on January 11, 2024 Reply

    Idea cu bomfaierul, ca si idea cu relocatia (transfer de bună voie) a populatiei din Gaza sunt idei bune. Ca si ideia “E pur si muove”, trebuie numai să crezi in ea. Cu timpu, toata lumea va ințelege ca e idea cea mai bună. Despre Shimon Peres, pot sa scriu numai cuvintele profesorului Ben Ami “N-a înțeles codul genetic al conflictului din Orientul Mijlociu”. Peres a fost acel, care a inițiat un parc industrial langă fâsia Gaza, cu scopul pentru a da muncitorilor din fâsie, posibilitate de un trai mai bun, hamasnici i-au oprit la esire si fabricile din parc au dat faliment. Nici Arafat n-a fost la inălțimea asteptărilor israelienilor.

    • Marica+Le commented on January 11, 2024 Reply

      Arafat a fost un terorist, un monstru, un tradator al Israelului. Cum a putut Shimon Peres sa ajunga la acordurile Oslo si sa inmīneze “de buna voie şi nesilit de nimeni” tot ce era sfīnt pentru evrei si crestini, Yericho, Hebron, Bethlehem, Sichem, celui mai mare duşman al Israelului?
      Prin mita si necinste.

      • Andrea Ghiţă commented on January 11, 2024 Reply

        Stimată doamnă, aveţi dovezi pentru această afirmaţie vă citez: Cum a putut Shimon Peres sa ajunga la acordurile Oslo si sa inmīneze ”de buna voie şi nesilit de nimeni” tot ce era sfīnt pentru evrei si crestini, Yericho, Hebron, Bethlehem, Sichem, celui mai mare duşman al Israelului? Prin mita si necinste”. Sper că nu am înţeles bine… La “mita şi necinstea” cui aţi făcut referire?

        • Marica+Le commented on January 11, 2024 Reply

          Va rog sa ma scuzați, am scris prea mult, m- am exprimat prea liber..
          In perioada respectiva ma gaseam deja in Israel si am putut urmari discuțiile intre Israel si Autoritatea Palestiniana, precum si incheierea Acordurilor Oslo, bineinteles, totul supervizat de SUA.
          O parere personală, dar bazata pe fapte si spuse concrete, ca Arafat era cel mai mare duşman al Israelului de atunci.
          De altfel, Yaser Arafat fusese exilat din LIban in Tunisia pe la inceputul, sau mijlocul anilor 80.
          Ma opresc aici, nu mai are importanța ce s- a īntīmplat acum 30 de an., Ducem cu toții acum un război greu, căruia nu i se intrevede sfīrşitul..

        • George Konig commented on January 11, 2024 Reply

          Exact, sub „mită și necinste”. Doamna Marica Le și-a amintit ceva, dar nu chiar. Tratatul de la Oslo a fost facut necinstit. Trei parlamentari din partidul de dreapta Tomet, au fost mituiti, Gonen Segev, Alex Goldfarv si Ester Salmovics, ultimi trei originali din Romania, nici nu-i de mirare. Si astfel s-a aprobat tratatul in Knesset. Primul Gonen a fost numit minstru energiei și infrastructurii, azi sta in inchisoare pentru infrcatiunea de spionaj in favoarea Iranului. Al doilea, a primit functia de viceministru al locuințelor și construcțiilor plus o masina mitibusi a treia functie importanta itr-un comitetul al Knesset-ului.

          • Andrea Ghiţă commented on January 11, 2024 Reply

            Ar fi bine să-mi trimiteţi o sursă de referinţe credibile pentru această teorie “a mituirii”. Pe de altă parte, fără compromis nu se poate găsi o cale de convieţuire. Spuneţi că Arafat a fost un terorist, dar până la urmă a stat la masa negocierilor. Şi IRA au început ca terorişti şi pe urmă s-a ajuns la un rezultat favorabil în Irlanda de Nord. Ca să nu spun că au fost şi sionişti terorişti la începuturi. Desigur gradul de terorism era mult diferit decât cel al Hamas.

            • George Konig commented on January 12, 2024 Reply

              Cea mai bună sursă de referinţe credibile pentru această teorie sunt cele scrise de doamna Veronica. Adaug cu explicatiile mele. Partidul Tzomet este un partid laic de dreapta fondat în 1983 de șeful de stat major, Raphael Eitan. El s-a ocupat de dezvoltarea unui proiect cunoscut sub numele de „băieții Raful”, în care a reunit băieți din marginea societații pentru a-i integra în societatea israeliană.Pentru Raphael invațamantul avea o prioritate majora. În 1995 membrii Knesset Gonen Segev, Esther Salamowitz și Alex Goldfarb au demisionat din partidul Tzomet și au fondat facțiunea Yaod. Yoad s-a alăturat guvernului Rabin și a susținut acordurile de la Oslo II, acțiune care a condus la critici, întrucât acești oameni au fost aleși pe o platformă complet opusă platformei guvernului la care s-au alăturat. După uciderea lui Rabin, Shimon Peres a încercat să adauge facțiunea trunchiată la coaliție, dar discuțiile au eșuat. Unde este mita? fractiunea Yoad pur si simplu a furat voturile partidului Tzomet. Oamenii, printre care si rude ale mele, au votat pentru Raful, pentru ideologia lui.

              • Andrea Ghiţă commented on January 12, 2024 Reply

                Mulţumesc pentru clarificări. Migraţiile de la o grupare la alta sunt comune în spaţiul politic. Atât la noi, în România, cât şi în alte state. Dacă nu mă înşel, şi răstunarea coaliţiei anterioare din Israel (Lapid-Bennett) a fost făcută prin atragerea unui parlamentar care îi sprijinea. Deci alegătorii sunt mereu păcăliţi. Mita înseamnă altceva şi, mai ales acuzaţia la care mă refeream – părea să-l vizeze pe Shimon Peres. De aceea m-am mirat atât de tare.

          • Marica+Le commented on January 11, 2024 Reply

            D-le König, asa este, eu nu am vrut sa intru in amanunte.
            Va amintiti poate ca partidul ŞAS s-a retras din coaliție pentru ca nu a acceptat Acordul de la Oslo. De aceea coaliția nu a mai fost majoritara si a trebuit sa apeleze la diversii pe care i-ati mentionat.
            Si inca ceva. Tratativele de pace erau duse oficial din partea Israelului de catre o comisie numita de guvern. Nici vorba nu era ca sa se discute cu Arafat.
            Surprinzator, fara ca mediatorii israelieni sa fie tinuti la curent, se anunța ca Tratatul de Pace a fost deja incheiat cu Arafat.
            Necinstit si fata de popor si fața de diplomații de buna credința care-si reprezentau țara.

            • Veronica Rozenberg commented on January 12, 2024 Reply

              Foarte interesanta “coalitia” Marica Lewin si Dl Konig, care afirma aceeasi mantra.

              “Cum a putut Shimon Peres sa ajunga la acordurile Oslo si sa inmīneze “de buna voie şi nesilit de nimeni” tot ce era sfīnt pentru evrei si crestini, Yericho, Hebron, Bethlehem, Sichem, celui mai mare duşman al Israelului?”

              Afirmatia aceasta este socanta si nelalocul sau.

              Israelul nu a sustinut niciodata ca locurile/orasele mentionate de tine au fost tinuturi israeliene sau ca ii apartin ca parte a teritoriului israelian (nu au fost anexate). Ele au fost cucerite dupa 1967 – belligerent occupation.
              Astazi aceste teritorii sunt intr-o pozitie unde controlul israelian este in decrestere de la C la A.
              C – control civil and securitate a Israelului (mare parte a zonei Iudeea si Samaria)
              B – control civil a A. Palestiniene si securitate a Israelului
              A – control civil and securitate a A. Palestiniene
              https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/Restricted_space_in_the_West_Bank%2C_Area_C.png

              Toate orasele mentionate se afla in zona A.
              Aceasta impartire a fost o consecinta a unuia dintre partile acordului Oslo.

              Cele trei persoane parlamentare, mentionate mai sus, s-au despartit de partidul Tzomet (din cauza unor neintelegeri cu Raphael Eitan) si au format o sectiune speciala numita Yiud care s-au alaturat coalitiei. Cand persoane membre intr-un partid mic se alatura coalitiei nu o fac decat pentru a primi functii si avantaje. Acestia s-au alaturat coalitiei (Avoda, Meretz, unele partide religioase, Saas s-a separat de coalitie nu din cauza Acordurilor Oslo, ci din cauza cazului penal al lui Arieh Deeri; dupa ce Saas s-a despartit de coalitie) si intrand in guvern au primit o serie de functii, precum primesc toti cei care intra in coalitiile politice, de-alungul anilor. Avantajele de care vorbesti tu si tizul tau politic Dl König, sunt AVANTAJE pe care le primesc toti cei care capata functii in guvern, acceptate in urma discutiilor intre membrii potentiali pentru a fi parte a guvernului, in schimbul unor favoruri si beneficii. Nimic nou sub soare !
              Si probabil determinat de interesele reciproce ale fractiunii Yiud si al coalitiei micsorate prin retagerea partidelor Saas si probabil cel al lui Avigdor Cahalani (n-am verificat).
              La momentul acela in care votul pentru acordul Oslo (a sau b) era urmarit de guvern, aceasta fractiune se alaturase guvernului, si chiar daca “se vorbeste – adica se barfeste” despre beneficiile primite, nu sunt nici MITA si nici NECINSTE, ci o forma practicata in orice tara si in orice context politic, atunci cand se formeaza guverne de coalitie.
              In consecinta, dupa ce am verificat cu posibilitatile mele limitate si in timp scurt, acesta este rezultatul verificarii si iti pot spune inca odata, ca departe de a fi o specialista, spre deosebire de tine nu ma aflu in treaba aruncand afirmatii nedovedite, nepotrivite si mai ales care arata o inversunare ciudata, pentru cine l-a periat pe Bibi in toate mesajele din trecut.

              In momentul de fata Bibi este unul dintre cei care va trebui sa raspunda in fata acuzatiilor grave, care sper ca i se vor aduce cat de curand, lui si celorllati vinovati de greselile ce au dus la tragedia abatuta asupra Israelului, o tragedie, care a provocat si continua sa provoace atatea jertfe. Nu cred ca aceste greseli si situatia creata vor putea fi vreodata reparate. .

              De citit la Oslo_ Accords, dar nu toate informatiile si desigur nici toate barfele nu se pot gasi acolo.

      • Veronica Rozenberg commented on January 11, 2024 Reply

        Marica, ai alunecat pe o coaja de banana, esti incredibila, si vorbesti itnr-un mode REVOLTATOR.

        Cum iti permiti, sa spui asemenea enormitati?

      • Veronica Rozenberg commented on January 11, 2024 Reply

        Am crezut ca Dl Konig emite aceste ipoteze.

        Marica tu esti venita aici dupa anii 1980, iar arabii aceia pe care tu ii urasti sunt nascuti in aceste locuri si au mai multe drepturi decat unii ca tine sau ca Dl Konig sau ca altii care bat campii, din generozitate si intelepciune rau gandite.

        • George Konig commented on January 11, 2024 Reply

          Eu cred ca dumneavoastra bateti campii, noi toti suntem aici prin legea întoarcerii. Arabii n-au mau multe drepturi ca si evreii si n-au nici un drept sa ne omoare. Au dreptul sa traim impreuna civilizat. Pe deaspra cred ca puteti avea alta parere ca mine, dar conversația ar trebui să fie culturală.

          • Veronica Rozenberg commented on January 11, 2024 Reply

            Apropos de discutie culturala, poate mai cititi ce i scriati autorului nu de mult, in articolul sau precedent.
            Mai tineti minte cine avea picioarele scurte?

            Nu am spus ca arabii ar avea mai multe drepturi, dar ma bucur si va felicit daca sunteti de parere ca trebuie sa traiasca impreuna si civilizat.

            Apropos, cati arabi cunoasteti dvs personal, cu cati arabi ati discutat de la “om la om”, si cum vi s au parut, ati avut impresia ca sunt gata sa omoare evreii?

            Nu trebuie sa mi raspundeti daca nu doriti, multumesc anticipat🙂

            • George Konig commented on January 12, 2024 Reply

              Va raspund. Teoria dumneavoastra, este exact teoria Hamasului, ei s-au născut aici, deci noi, valea. Scopul scuză mijloacele. N-ati inteles pana acum doamna Veronica. Noi, evreii, ducem o lupta crancena pentru existenta si pe plan de explicație internațională. Cuvintele dumneavoastra submineaza aceasta straduinta. Ele provin din ura dumneavoastra fata de primul ministru Nataniahu. Aceasta atitudine, nu numai a dumneavoastra, printre altele, a dus tragedia de 7 oct. Personal, pana anul trecut am facut parte ca voluntar în unitatea de salvare a poliției. Impreuna cu colegi arabi cu care sunt inca in relatii bune. Am relatii bune si cu arabii din afara Israelului. Pacat sa exprimati o parere negativa despre mine. Dumneavoastra cati prieteni arabi aveti? Cu cati hamasnici ati discutat de la om la om?

              • Andrea Ghiţă commented on January 12, 2024 Reply

                Nu vă răspund în locul doamnei Veronica Rozenberg, însă cuvintele Dvs. citez: “Personal, pana anul trecut am facut parte ca voluntar în unitatea de salvare a poliției. Impreuna cu colegi arabi cu care sunt inca in relatii bune. Am relatii bune si cu arabii din afara Israelului.” seamănă îngrozitor de mult cu afirmaţiile antisemiţilor care spun: “Am prieteni evrei”.

                • George Konig commented on January 12, 2024 Reply

                  Adevarat, dar am fost intrebat de doamna Veronica Rozenberg “cati arabi cunoasteti dvs personal”. Si la asta am raspuns ca sa specificam unde stam. Răspunsul meu nu trebuie scos din context

              • Veronica Rozenberg commented on January 12, 2024 Reply

                Din nici un rând scris de mine nu rezultă că “îl urăsc pe Netanyahu”, de ce l-aş urî? Într-o altă ordine de idei, sentimentul de URĂ, nu face parte din gama sentimentelor pe care l-am încercat vreodată. Iar despre Netanyahu, scriam într-un articol trecut, recunoscându-i unele din meritele pe care le-a avut.

                Îmi pare bine că atitudinea dvs faţă de arabi este alta decât aţi reuşit să daţi impresia prin felul în care scrieţi aici, cam la toate comentariile. Deci situaţia nu e pierdută, puteţi fi o persoană care ar accepta convieţuirea comună, desigur că nu depinde nici de dvs şi nici de mine, e cu mult mai complicat.

                Nici nu ştiu, dacă astăzi cred într-o asemenea posibilitate, din punctul meu de vedere, soluţia convieţuirii s-a îndepărtat cu ani lumină.

                Felicitări pentru participarea în unitatea de salvare a poliţiei!

                Personal, am participat un număr de ani la crearea unora dintre aparatele de prestigiu ale companiilor Elbit şi Raphael.

                Celelalte idei emise în mesaj sunt hilare.

                Apropos de hamasnicii cu care n-am discutat încă, locuind în oraşul Haifa, privilegiat în această perioadă tristă.

                Cu toate acestea, în fiecare dimineaţă la ora 7:30 cobor la intrarea blocului meu de 8 etaje ca să pun o farfurioară cu mâncare unei pisicuţe aciuiată pe aici. Blocul meu se aflat foarte aproape de universitatea din Haifa (capătul de sus al oraşului, în apropierea pădurilor alăturate şi a parcului natural aflat pe Muntele Carmel). După 7 octombrie şi până nu de mult, în timp ce coborâm cu farfuria – după ce încuiam uşa, ceea ce nu am făcut-o niciodată înainte – mă gândeam, ce-ar fi ca deodată să apară de undeva din apropiere un???? Cu o puşcă – vă las să ghiciţi ce semnificaţie au semnele de întrebare. Aveam un sentiment de teamă, de disconfort. Nu l-am avut niciodată, doar cu ani în urmă, când explodau autobuzele, mai rar la Haifa, mai des la Ierusalim şi Tel Aviv. La înlăturarea acelei situaţii Netanyahu şi-a avut contribuţia ce nu poate fi ignorată (deci încă un motiv care dovedeşte că cele spuse de dvs mai înainte sunt imaginare, ca să folosesc un eufemism).

                Despre influenţa situaţiei din Israel după 7 octombrie, asupra mea personal, (situaţie, care din păcate ar fi putut prevenită, dacă AROGANŢA, NONŞALANŢA şi you name it, nu ar fi intervenit), am scris în cele 3 articole publicate la baabel după acea dată.

          • Veronica Rozenberg commented on January 11, 2024 Reply

            Spunand ca arabii au mai multe drepturi, m-am referit exclusiv la apartenenta acestei tari si celora care s-au nascut aici.

  • gabriel+gurman commented on January 11, 2024 Reply

    ”Nu cerceta aceste legi, nu încerca să le-nțelegi”…..
    Legile ”lor” spun pur și simplu ca evreii nu sunt un popor ci o religie, si de când religiile au dreptul la o țară?
    Singura soluție: răbdare și puterea de a înghiți fără să devii bolnav
    GbM

    • Veronica Rozenberg commented on January 11, 2024 Reply

      “Legile ”lor” spun pur și simplu ca evreii nu sunt un popor ci o religie, si de când religiile au dreptul la o țară?”

      Din pacate, “lor”, cred ca n-au habar de ce vorbesc, dar ideea aceasta este sustinuta de persoane cu mult mai multa cultura si intelepciune academica, din pacate !!

      • Andrea Ghiţă commented on January 11, 2024 Reply

        Adevărul este că în mai multe locuri din lume, în Ungaria chiar şi în zilele noastre, se vorbeşte de maghiari de religie israelită. Evreii din UNgaria nu constituie o minoritate naţională (nu au organizaţii de acest tip) ci una confesională, emancipată ca atare în 1867.

  • Hava Oren commented on January 11, 2024 Reply

    Idee genială
    (vorba lui Tudor Arghezi):
    „Cinci ace la doi bani.”
    Dacă ar fi atât de simplu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *