Drum lin printre stele, draga mea prietenă Eva!

Dacă cineva, ea era persoana care trebuia să ajungă printre stele și să ne privească de acolo cu surâsul ei fermecător, dintotdeauna, Eva Țuțui Szmuk, prietena mea de 25 de ani și una dintre autoarele talentate ale revistei noastre. Avea o bunătate pe care toată viața a împărțit-o cu alții, făcându-i fericiți pe cei din jur – familie, prieteni, colegi.

Apoi umorul ei. Rar mi s-a întâmplat să râd atât de mult ca atunci când eram cu ea. Sigur, a fost norocul nostru să fim într-un fel „suflete-perechi” – ce îi plăcea ei îmi plăcea și mie. Oricum, acele sute de ore petrecute împreună mi le amintesc ca pline de veselie.

A fost un lucru extraordinar, deoarece Eva a trecut prin multe perioade grele, care poate pe alții i-ar fi marcat pe viață. Eva a fost o supraviețuitoare a Holocaustului în adevăratul sens al cuvântului, a trecut prin momente care puteau să o coste viața. Chiar dacă nu a fost deportată și nu a stat nici în ghetou, s-a ascuns sub un nume fals, a trăit într-o comunitate de neevrei la Budapesta, cu acte false, expusă nu numai bombardamentelor, ci și controlului frecvent al nyilașiștilor. Faptul pe care nu și l-a putut ierta niciodată din acea perioadă a fost moartea fratelui ei care se ascundea în același loc cu ea, într-un hotel unde ambii erau angajați cu acte false. Fratele nu a rezistat stresului controalelor și a încercat să treacă în zona ocupată de-acum de armata sovietică. A dispărut și niciodată nu s-a aflat ce s-a întâmplat cu el. Ea nu a reușit să-l împiedice să plece, dar nu se știe dacă acea alternativă l-ar fi salvat. Mai târziu, ea a evocat toate aceste amintiri în paginile revistei Baabel.

Eva era inteligentă, cu o cultură multilaterală, vorbea cinci limbi. Nu avea niciun fel de prejudecăți, era conștiincioasă dincolo de limita raționalului, muncea nu numai pentru ea, ci și pentru alții care îi exploatau cunoștințele, mai ales cele de limbi străine. Abia târziu și-a folosit pentru ea această calitate, traducând mai multe cărți de succes.

Și-a iubit familia, întreaga ei viață a fost apropiată de soțul pe care l-a îngrijit în ultimii ani ai vieții cu multă atenție, de cele două fete, de nepot și de strănepoată (a apucat și acest moment), de nepoții din State. A menținut legături de prietenie și cu cei plecați din țară și a suferit când ei au dispărut. Până târziu și-a păstrat o curiozitate față de evenimente și locuri și, deși nu mai era tânără, depășise 80 de ani, nu a pregetat să călătorească, să viziteze locuri frumoase. Ani de zile a făcut drumul România – SUA și înapoi numai să fie alături de un prieten drag.

Despre prietenia mea cu Eva nu este cazul să intru în detalii, cei care ne cunoșteau își dădeau seama cam cum era. Una dintre cele mai frumoase amintiri cu Eva a fost aniversarea ei de 90 de ani, petrecută la Borsec, cu două torturi și cu grupul de prieteni cu care ne întâlneam an de an. Am în fața mea lumânarea (nu erau 90) a cărei strălucire i se reflecta pe față. Anul acesta ar fi împlinit 100.

Nu vreau să-mi amintesc de ultimii ei ani. Vreau să-mi păstrez în memorie pe Eva pe care am știut-o aproape 25 de ani, care mă suna zilnic să mă întrebe ”Și azi ce program avem, unde ne ducem?” Dar a plecat fără mine într-un loc unde, cel puțin deocamdată, nu o pot urma. De aceea, repet ceea ce am scris în titlul articolului: ”Drum lin printre stele, prietena mea!”

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

16 Comments

  • Elena Stoican commented on January 17, 2024 Reply

    Am fugit să citesc textele doamnei Eva Țugui Szmuk. Câtă căldură transmit cu toate că a traversat perioade dureroase în viața sa! O performanță să te detașezi de tot și să-ți vezi de drum. Nu putea să reușească asta decât un om care iubește mult! Dumnezeu să o odihnească!

  • Marica+Le commented on January 15, 2024 Reply

    D- na Eva Galambos, sincere condoleanțe la pierderea unei prietene pe care ați apreciat- o in mod deosebit si de care v- a legat o calda afecțiune.

  • eva+galambos commented on January 14, 2024 Reply

    Veronica, Fani Szmuk, dacă te referi la cea care trăia în București (a fost vecina de bloc a mamei mele) era rudă cu Eva.

    • Veronica Rozenberg commented on January 14, 2024 Reply

      M-am gandit ca tu esti ce care ai scris acest mesaj si ti-am scris pe email. Te rog sa-mi raspunzi, pacat intr-un fel ca Andrea nu stia de acest lucru, dar mai ales ca ea locuia in Bucuresti. Asta am aflat azi de la Rafi Vago, caruia i-am dat linkul la cele scrise de tine.
      Multumesc, astept raspunsul tau la mail sau WA.

  • Ioana Nitescu commented on January 14, 2024 Reply

    Multumim,multumim, multumim! Nu numai fotografia, ci si randurile scrise despre regretata Eva ,ne readuc in fata ochilor zambetul ei permanent si iubirea din privirea ei. Fie-i amintirea binecuvantata!

  • Herman Rosner commented on January 14, 2024 Reply

    Multumim Revista Baabel!🙏pentru suportul ce-l oferiti unor comunicari deosebite-cu valoare umana, istorica, memoralistica…
    Multumim Eva Galambos pentru frumoasa, emotionanta evocare despre o prietena, a unui destin , a unor puncte de reper din istoria acestor meleguri, Gheorghieni, in acest caz….
    Multumim Andreea Ghita!

  • Ivan+Truter commented on January 14, 2024 Reply

    A fost prietena cea mai buna a mamei mele Paraschiva Trutzer (Piri). A avut grija de Mama cand a fost ff bolnava.
    A fost sufletul organizarii comemorarii deportarii de la Gheorgheni.
    Pe mine personal m a ajutat intr un moment greu pentru mine si a venit personal in 2014 sa ma ajute.
    A fost un OM cald, binevoitor, saritor dar mai ales a iubit oamenii, cu grija mare pentru familie.
    Dumnezeul sa o odihneasca in pace si fie numele binecuvantat.

  • Roby+Roth commented on January 14, 2024 Reply

    frumos elogiu ( si comentarii.), marturie a unei vieți pline, pline de sens, de cautare si de implicare

    yehi zichra baruch

  • Beatrice Balgiu commented on January 14, 2024 Reply

    Dumnezeu sa o odihneasca si sa-i faca lumina! Mereu imi aduc aminte cum povestea despre Gheorghieni. Sincere condoleanțe!

  • Mihai Sipos commented on January 14, 2024 Reply

    Frumos elogiu, ne-ai transmis caldura prieteniei si tristetea pierderii. As fi vrut sa o cunosc, Babel-ul ma va ajuta. Un gand bun familiei si prietenilor

  • Veronica Rozenberg commented on January 13, 2024 Reply

    Orice pierdere a unei persoane cunoscute produce o durere si trezește in minte si suflet amintiri legate de aceasta.

    Fie memoria lui Eva Szmuk binecuvântată !!

    Deoarece numele Szmuk era si numele unei prietene a tatălui meu am început sa ma uit peste articolele Evei S. nenumărate de altfel, publicate cu multi ani in urma, 2015, 2017….
    Știam deja de la Andrea, ca Eva Szmuk z”l nu are nici o legătură cu Fani Szmuk, si ea de limba maghiara, prietena tatălui meu, dar răsfoind printre articole am rămas ușor uimita, ca sa găsesc câteva articole despre renumitul istoric, fost profesor conducător al Catedrei de istorie la Universitatea din Haifa, Bela Vago. Pe Bela Vago nu l-am cunoscut, doar pe fiul acestuia Dl, Rafi Vago, si dumnealui istoric la Universitatea din Tel Aviv. Lumea e mica, in ziua de azi e și trista, mai trista cu mult decât in alte vremuri…

    • Andrea Ghiţă commented on January 14, 2024 Reply

      Béla Vágó şi soţia lui Lidia erau originari din Gheorgheni, prieteni de tinereţe cu Eva Szmuk. Eva Szmuk a fost ultima cunoştinţă care o ţinea minte pe Eva, mama mamei mele.

  • Eva+Grosz commented on January 13, 2024 Reply

    Să-i fie memoria binecuvântată !

  • Tiberiu Ezri commented on January 13, 2024 Reply

    Să-i fie memoria binecuvântată.

  • Andrea Ghiţă commented on January 13, 2024 Reply

    Îmi pare tare, tare rău că Eva Szmuk (căs. Ţuţui) a părăsit această lume. Am apreciat-o foarte mult, atât pentru erudiţie, cât şi pentru carismă. A fost o femeie în adevăratul sens al cuvântului: plină de viaţă, de căldură, calină, cochetă. A avut parte de o viaţă frumoasă, chiar dacă a fost şi foarte grea, chiar în anii adolescenţei şi tinereţii. A avut parte de o familie frumoasă, de copii şi nepoţi buni, dar şi de o nouă iubire care i-a înseninat anii de văduvie. A abordat o tematică largă, dar cele mai impresionante articole sunt cele despre Gheorgheni şi Holocaust. Articolele ei pot fi citite accesând linkul https://baabel.ro/author/eviszmuk/. Sunt vizualizate în ordine cronologică inversă. Merită citite toate, atât reţetele – inspirate din cartea mamei ei, Irina Szmuk, cât şi notele de lectură şi, mai ales, memoriile despre oraşul Gheorgheni şi Holocaust. Fie-i memoria binecuvântată!

  • Lucian-Zeev+Herscovici commented on January 13, 2024 Reply

    Sa-i fie amintirea binecuvantata. Condoleante familiei si prietenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *