Mary Louise McDonald este lidera opoziției și președinta partidului de extremă stângă Sinn Féin. Este de remarcat că Statele Unite (și nu numai) consideră Sinn Féin o organizație teroristă. Așadar, atitudinea ei dușmănoasă față de Israel nu mă miră și nici faptul că ea nu a criticat crimele odioase ale organizației teroriste Hamas.
Dar ce se întâmplă cu tinerii irlandezi care, la fel ca și în alte țări occidentale, sunt spălați pe creier de politicieni, de mediile sociale și în special de TikTok? Jurnalul Irish Time scrie că cinci baschetbaliste irlandeze au anunțat recent că boicotează meciurile împotriva Israelului pentru calificare în Campionatul European de Baschet. Și de ce? Fiindcă ele condamnă faptele Israelului în războiul din Gaza – faptele odioase ale Hamasului, cele care au provocat războiul din Gaza, au fost date uitării. Dar Federația de baschet irlandeză insistă ca meciul să fie jucat.(1) Din cauza războiului, Israelul a pierdut avantajul terenului propriu și meciul se va juca în Letonia. La fel și meciul de fotbal Israel-România care s-a jucat în Ungaria, nu în Israel.
Deocamdată, manipulările palestiniene de a convinge federațiile internaționale de sport să boicoteze Israelul nu reușesc.
Marea Britanie stăpânește și astăzi Nordul Irlandei. Poate că acesta este motivul pentru care irlandezii sunt solidari cu palestinienii? Poate ne consideră pe noi ocupanții Palestinei?
După cum se știe, palestinienii nu vor numai Palestina și de aceea nu au aprobat niciuna din propunerile de pace cu retrocedare de teritorii, oferite în trecut de patru prim-miniștri israelieni. Ei vor totul, inclusiv teritoriul Israelului, și nu acceptă decizia ONU din 1947, de împărțire a teritoriului între evrei și arabi. Probabil că politicienii irlandezi și mai ales opoziția radicală nu știu, nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă această situație absurdă.
Irlanda și Israel au schimbat ambasadori abia în 1996, adică cu 48 de ani după întemeierea Israelului! De jure Irlanda a recunoscut Israelul în 1963. În 1975, ambasadorul irlandez în Elveția a servit și în Israel. Înainte de 1975, Irlanda a refuzat orice fel de legături cu Israelul, susținând că acesta a violat rezoluția ONU. Dar atitudinea dușmănoasă a Irlandei față de Israel a continuat chiar și în perioada în care existau legături diplomatice. În 1981 Irlanda a condamnat bombardarea reactorului nuclear din Irak, cu toate că acesta amenința Israelul cu distrugerea. Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei – formaţiune teroristă – avea o reprezentanță la Dublin, înaintea Israelului.
Războaiele Israelului în Liban au contribuit și ele la divergentele dintre cele două țări, deoarece soldații irlandezi, membri ai formației armate UNIFIL (Forţa Interimară a ONUîn Liban ) nu erau mulțumiți de atitudinea soldaților israelieni față de ei. UNIFIL este alcătuită din câteva mii de soldați mercenari din mai multe țări. Aceste unități se află la granița dintre Israel și Liban. Practic, UNIFIL nu a făcut nimic pozitiv în Liban, deși printre altele ar fi avut rolul de a asigura dominația armatei libaneze în sudul Libanului. Unii realiști consideră că forțele UNIFIL din sudul Libanului servesc drept scut multinațional formațiunii teroriste Hezbollah.(2)
În 2003, guvernul Irlandez s-a opus construirii zidului de la granița dintre Israel și Cisiordania, pentru a preveni intrarea în Israel a muncitorilor ilegali și a teroriștilor palestinieni. În fond, de ce se amestecă? Și guvernul Israelului i-ar putea lua la întrebări: de ce teroriștii IRA (Armata Republicană Irlandeză) au ucis atât de mulți civili nevinovați? Irlanda a cerut și ca SUA să reducă aprovizionarea Israelului cu armament.
În 2010, teroristul Hamas Mahmoud al-Mabhouh a fost lichidat în Dubai de către un grup de opt agenți ai Mosadului. Câțiva dintre ei aveau pașapoarte irlandeze falsificate. Ca urmare, un membru al ambasadei israeliene la Dublin a fost expulzat din Irlanda. În 2011, Irlanda a ridicat nivelul relațiilor diplomatice cu palestinienii la grad de ambasadă. În același an, Ministerul de Externe al Israelului a declarat că din toată Europa, Irlanda are atitudinea cea mai dușmănoasă față de Israel și ea încercă să convingă și alte țări europene să-și radicalizeze atitudinea față de Israel.
În mod interesant, Anti-Defamation League (Liga Antidefăimare din SUA) a constatat că irlandezii sunt mai puțin antisemiți decât mulți europeni și mulți au păreri favorabile despre Israel! Guvernul Irlandez declară că ei nu sunt anti-Israel sau antisemiți, ci se împotrivesc doar ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene. Se pare că partidele de opoziție din parlament, printre care și Sinn Féin, au un rol important în politica anti-israeliană.
În 2021 parlamentul irlandez a votat unanim pentru condamnarea anexării “Pământurilor Palestiniene” de către Israel.
În conflictul Israelo-Palestinian, irlandezii sunt de partea palestinienilor și îi ajută anual cu 10 milioane de lire sterline, dintre care 3.5 milioane ajung la UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestinian refugees), reprezentanta ONU pe teritoriile palestiniene. De fapt, aceasta e o unealtă în serviciul organizației teroriste Hamas.(3) Culmea ipocriziei este că un membru al parlamentului norvegian a propus ca UNRWA să fie printre candidații la următorul premiu Nobel pentru pace.(4) Precizez că la ora actuală, mai multe state occidentale și-au retras donațiile pe care le acordau acestei organizații, sub acuzația că o parte dintre membrii ei au participat activ la măcelul terorist Hamas din 7 octombrie 2023.
În urma crimelor odioase pe care le-a comis Hamas la 7 octombrie 2023, atitudinea primului ministru irlandez Leo Varadkar a fost deplorabilă. Referindu-se la Emily Hand, fetița israeliană în vârstă de nouă ani, cu cetățenie dublă, irlandeză și israeliană, care a fost răpită și după aceea eliberată din ghearele Hamasului, Varadkar a scris pe Twitter că “o fetiță nevinovată s-a rătăcit și acum a fost găsită”. Niciun cuvânt despre răpirea ei de către teroriștii Hamas.(5)
Pe de altă parte, există și o colaborare continuă între cele două țări în domeniul comercial și al turismului. Între anii 2000 și 2004 s-au înregistrat cei mai mulți turiști în ambele direcții, mai ales israelieni în Irlanda.(3)
În 2008 am vizitat și noi Irlanda. Într-un orășel irlandez am văzut chiar un părculeț în memoria fostului rabin șef al Irlandei, Yitzhak HaLevi Herzog, tatăl și bunicul a doi președinți ai Israelului: Haim Herzog și Yitzhak (Isaac) Herzog. Să nu-l uităm nici pe profesorul Terry Davidson, originar tot din Irlanda, care a fost printre întemeietorii anesteziei moderne în Israel.
Irlandezii sunt un popor vesel, primitor, cu scriitori și poeți talentați, o istorie bogată și o muzică populară splendidă. Le plac băuturile alcoolice și îi înțeleg de ce. Eu nu sunt mare amator de bere, dar cea de la fabrica Guiness din Dublin este excelentă. De asemenea, m-am delectat și cu whisky-ul Jameson pe care l-am degustat chiar la locul său de baștină, în distileria din orășelul Midleton, întemeiată în 1820. Iată-mă participând la o competiție locală de băutori de whisky (am primit și o diplomă) și pozând lângă o relicvă a vechii distilerii.
Irlandezii sunt oameni de treabă și nu li se potrivește funcția de purtători de cuvânt ai extremismului islamic. La fel ca în alte părți ale lumii, unii politicieni și unele medii sociale otrăvite au o influență nefastă asupra poporului.
Tiberiu Ezri
Bibliografie
2. https://www.cfr.org/blog/what-role-unifil
9 Comments
Din păcate Irlanda este una dintre multe altele iar articolul tău este important și binevenit fiindcă atrage atenția asupra ipocriziei și proliferării de minciuni periculoase și absolut nedrepte, frecvente în lumea de azi.
Mulțumesc!
Astă seară am ascultat o prelegere în zoom despre grupele sociale care sunt greu acceptate de societate. Era vorba de oameni născuți cu dezabilități mentale și fizice, tineri cu înclinații sexuale diferite de cele considerate normale, oameni cu opinii care nu sunt sunt în consens și……cum nu ? … Evreii !!! Oare va veni timpul, când nu se va vorbi de noi ? Ce bine ar fi.
De acord!
O nepoată a mea, cetățean israel , a lucrat o vreme într-un oraș din Irlanda și n-a observat antisemitism. În ceeace privește atitudinea celor de sus , bănuiesc că au fost stimulați cu bani iranieni, așa cum se zice că bani iranieni i-au stimulat pe sud-africani să adopte atitudine antiisraeliană. Aceștia din urmă au probleme serioase țn țara lor – am aflat cu surpriză , de ex., că locuitorii orașului Capetown primesc curentul electric programat numai în anumite ore ale zilei .
Ultima frază îmi amintește de vechiul banc: “Ce va deveni deșertul Sahara după zece ani de comunism? Cea mai mare importatoare de nisip”.
E greu de înţeles atitudinea Irlandei, dar – din păcate – nu e singura ţară care vede lucrurile într-o oglindă întoarsă.
Din nefericire aşa este.
În ciuda faptului că UNRWA este o metastază a Hamasului a cărei membri (nu se știe exct câți) au participat activ la macelul civiilor israelieni, evrei şi arabi, la 7 octombrie 2023 și a faptului că unele state democratice refuză să mai sprijine financiar această organizație, guvernul irlandez se crede mai grozav și a declarat că el continuă s-o sprijine financiar…