Notabilitate… wikipedică

M-am gândit mult la cadoul pe care să i-l ofer unei prietene dragi care împlinea 96 de ani. De-a lungul timpului mi-am dat seama că nu e uşor deloc să nimereşti cadoul potrivit, cel care poate produce o surpriză plăcută sărbătoritului, bucurând deopotrivă şi inima celui care dăruieşte.

Având, din ce în ce mai mult, sentimentul că suntem năpădiţi de obiecte, doream să-i ofer un altfel de dar. Şi pentru că prietena mea nonagenară este un medic bine-cunoscut în Cluj, prima femeie chirurg generalist din Transilvania[1], m-am decis să-i creez o pagină Wikipedia, pe care – după opinia mea – o merită cu prisosinţă.

Nu eram la prima încercare, dat fiind că în urmă cu doi ani, trecusem botezul focului (wikipedic) atunci când am creat pagina pentru tatăl meu – un cadou post-mortem, cu prilejul centenarului naşterii sale. Demersul s-a dovedit o experienţă pozitivă şi am scris şi un articol întitulat «Un cadou de centenar sau eu şi Wikipedia»[2].

Deci am pornit cu elan şi optimism la redactarea paginii Wikipedia, străduindu-mă să fiu cât mai concisă şi documentată. La scurt timp după postare au apărut şi observaţiile mentorilor[3], numai că, spre marea mea surpriză, pagina proapăt creată a fost de îndată stigmatizată cu un supra-text care menţiona public că: Din textul acestui articol nu rezultă caracterul notabil al subiectului. Dacă articolul nu va fi completat cu bibliografia necesară, el va fi redirecționat, combinat cu altul sau propus pentru ștergere.

Atunci am făcut – cred eu – eroarea majoră, contestând îndoielile mentorilor şi argumentând că cele afirmate în text sunt corecte, că voi mai căuta surse (nu erau prea multe linkuri despre activitatea unui medic nonagenar care a muncit în anii 1950-1990). I-am rugat să renunţe la avertizarea stigmatizantă de la începutul articolului, pentru că această pagină era menită să fie un cadou aniversar. Atât mi-a trebuit! Mi s-a explicat că paginile Wikipedia nu sunt cadouri, ci ele au rolul să informeze cititorii, etc. Toate acestea le ştiam foarte bine şi tocmai de aceea alesesem acest cadou, fiind încredinţată că personalitatea prietenei mele merita o pagină Wikipedia.

Mentorii continuau să-mi reproşeze lipsa de notabilitate a persoanei căreia îi creasem pagina şi mi se sugera să renunţ sau să trec toate informaţiile pe pagina localităţii de origine a primei femei chirurg generalist din Transilvania, unde numele ei figura deja la secţiunea Personalităţi.

https://ro.wikipedia.org/wiki/S%C3%A2ntana

Între timp m-am documentat şi mai temeinic, am consultat toate sursele existente în biblioteca universităţii de medicină şi în alte locuri (apelând, inclusiv la şeful catedrei de Istoria a Medicinii) şi am completat pagina Wikipedia pe care o creasem, numărul notelor şi a referinţelor bibliografice ajungând la 30. Şi totuşi, stigmatul de pe frontispiciul articolului nu a fost retras.

Ca să mă lămuresc ce este greşit, am căutat să văd dacă există o definiţie a notabilităţii wikipedice şi ce implică ea. Şi iată ce am găsit[4] . Am extras criteriile care se potrivesc profilului prietenei mele şi am subliniat cele îndeplinite de pagina creată de mine.

Criterii generale

O persoană poate fi considerată notabilă dacă a făcut subiectul unor materiale publicate în surse secundare de încredere, independente de persoana respectivă. Dacă nu există nici o sursă care poate stabili singură notabilitatea persoanei, atunci se pot combina mai multe surse; totuși, tratarea superficială a subiectului în surse secundare nu poate asigura notabilitatea. Sursele primare pot fi folosite pentru a sprijini conținutul articolelor, dar nu și pentru a demonstra notabilitatea subiectului.

Indiferent de domeniul de activitate al unei persoane, aceasta poate fi considerată notabilă dacă, de exemplu:

•          I s-au acordat premii sau titluri importante.

•          A adus o contribuție considerabilă, care va rămîne înscrisă în istoria domeniului respectiv.

Criterii după categorie[5]

Lista de mai jos cuprinde câteva categorii largi de personalități despre care se consideră că merită un articol biografic în Wikipedia. Lista nu este exhaustivă; pentru cazurile care nu se încadrează în nici o categorie menționată aici, editorii vor evalua notabilitatea fiecărei persoane în parte.

Oameni de știință și de cultură

Oameni de știință recunoscuți, savanți, academicieni, cercetători, economiști, medici, ingineri, scriitori, pictori, sculptori, arhitecți, care au realizat o operă notabilă sau care au funcții de conducere în diverse foruri sau uniuni de creație importante și notabile.

Universitari

Un universitar este notabil dacă îndeplinește cel puțin una din condițiile de mai jos. Îndeplinirea condițiilor trebuie să fie verificabilă în surse de încredere independente de persoana universitarului în cauză.

•          Este considerat expert recunoscut în domeniul său.

•          Este considerat personalitate importantă de către universitari independenți din același domeniu.

•          A publicat o lucrare academică importantă și binecunoscută. O lucrare academică este importantă sau binecunoscută dacă, de exemplu, este baza unor manuale sau cursuri, dacă este ea însăși subiectul altor lucrări independente sau dacă este adesea citată în literatura de specialitate (deși numărul brut de citări nu este un parametru decisiv).

•          Întreaga operă a universitarului este considerată importantă și binecunoscută.

•          A enunțat un concept, o teorie sau o idee care prin noutatea și importanța sa face obiectul unor multiple lucrări independente și semnificative, ele însele surse de încredere conform standardelor de la Wikipedia.

•          Este laureat al unui premiu sau titlu important, sau a fost nominalizat de mai multe ori pentru asemenea premii sau titluri.

Dacă nici una din condiții nu este îndeplinită, este posibil ca universitarul să fie totuși suficient de notabil; în asemenea cazuri articolele respective trebuie să justifice caracterul notabil prin citarea surselor.

Pe de altă parte este posibil ca un universitar să fie notabil potrivit acestor criterii, dar să nu poată face subiectul unui articol din Wikipedia din lipsa unor surse de încredere independente prin care să se poată verifica îndeplinirea criteriilor.

Vă invit să accesaţi linkul paginii Wikipedia despre prima femeie chirurg generalist din Transilvania.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Iudith_Szabo

Veţi observa că supra-textul care pune la îndoială notabilitatea (wikipedică)  a acestui bine-cunoscut şi apreciat medic şi universitar clujean nu a fost înlăturat, în ciuda bibliografiei solide care apare în articol.

Bănuiesc că mentorii m-au pedepsit pe mine, pentru că îmi permisesem să creez o pagină Wikipedia cadou sau (cine ştie?) printre criteriile lor de aplicare a notabilităţii figurează şi altele decât cele enumerate în ghidul notabilităţii wikipedice.

Nu contest necesitatea mentorilor şi sper că accesul la acest statut este bazat pe o ierarhizare obiectivă. Mentorii, care activează sub pseudonim, sunt şi ei oameni şi e posibil să-i fi enervat cu insistenţele mele… În orice caz, nu pot crede altceva decât că au acţionat cu rea-credinţă pentru că, după cum veţi observa, pagina Wikipedia menţionată îndeplineşte cu prisosinţă criteriile de notabilitate sus-amintite.

Evident, puteţi spune că Wikipedia este un “lexicon” creat în mod colectiv de utilizatori şi nu se compară cu o enciclopedie sau un dicţionar tipărit. Totuşi, în momentul în care căutăm informaţii despre oameni, locuri, fenomene, cărţi, filme, etc, considerăm Wikipedia ca pe una dintre sursele importante şi credibile. Este un site foarte bine optimizat care apare în primele poziţii ale motoarelor de căutare, adică merită să ai o pagină Wikipedia.

Consider că prima femeie medic chirurg generalist din Transilvania merită cu prisosinţă o astfel de pagină, dar – evident – curăţată de stigmatul suspiciunii. Din păcate, nu ştiu când şi dacă se va petrece acest lucru şi nici nu prea am ce face pentru că, parafrazând poezia Expunere de motive, de Topârceanu[6] : «… n-am încredere-n Wikipedia şi nici la cine s-o reclam…» .  Nu pot decât să-mi pledez cauza aici, în Baabel.

Andrea Ghiţă


[1] Potrivit unor autori, chiar din România

[2] https://baabel.ro/2022/08/un-cadou-de-centenar-sau-eu-si-wikipedia/

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Mentorship

[4] https://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Articole_biografice

[5] Am ales doar categoriile care vizau persoana descrisă de mine: Oameni de ştiinţă şi universitari.

[6] https://www.versuri.ro/versuri/george-toparceanu-expunere-de-motive/

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

4 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on July 13, 2024 Reply

    Să fie o simplă coincidenţă că la două zile după publicarea acestui articol, pagina de Wikipedia dedicată doamnei dr. Szabó a fost eliberată de supra-textul stigmatizant?

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Iudith_Szabo

    Dacă nu e coincidenţă atunci înseamnă că mentorii de la Wikipedia citesc Baabel!

  • Monica+Ghet commented on July 11, 2024 Reply

    No comment.

    (Eu știu ”zicale” românești și parțial ungurești…Ce-ar fi să le pui în aplicare?!)

  • Andrea Ghiţă commented on July 11, 2024 Reply

    Mulţumesc pentru sugestii, dar le-am parcurs deja. În referinţe sunt monografii despre medicii clujeni în care Iudith Szabó este amintită, sunt trecute articole din presă în care a fost prezentată şi două filme despre ea. În plus sunt enumerate tratatele de medicină pe care le-a scris şi faptul că a primit o înaltă decoraţie de la preşedintele Ungariei şi diploma de onoare a oraşului natal. În rest sunt la bunăvoinţa mentorilor. Nu e un capăt de lume, dar mi s-a părut interesant să semnalez situaţia. De altfel, nu ştim cum – pe ce criterii sau… prietenii – au fost alcătuite lexicoanele şi enciclopediile tipărite, consacrate, pe care le consultăm cu încredere nestrămutată.

  • Veronica Rozenberg commented on July 11, 2024 Reply

    Am unele idei, desi n am citit articolul, iar biografis poste sa nu immpresioneze.
    1. Cele scrise sus se refera la subiect, ori aici nu e un subiect e vorba de o personalitate a lumii medicale romanesti. Cred ca ar trebui gasit numitorul comun, astfel ca cei pe care-i numesti mentori sa inteleaga notabilitatea dr. Szabo. Omul Iudith Szabo nu e subiect.
    2. Ai putea incerca sa contactezi unele arhive medicale, sau poate lua marturii
    referitoare la persoana, pe care sa le aduci in bibliografie
    3. Poate exista si vreun articol sau materisl stiintific publicat despre aceasta onorabila dna Doctor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *