Am comentat într-un mod critic articolul d-nei Eva Galambos https://baabel.ro/2024/11/5-noiembrie-o-zi-neagra-pentru-europa/ privind alegerea lui Donald Trump în funcţia de președinte al Statelor Unite. „La fel ca prim-ministrul Orbán și 71 milioane de americani, și majoritatea israelienilor consideră venirea lui Trump o dezvoltare pozitivă într-o lume incapacitată de corectitudine politică. Rezultatul îl vedem printre multe altele, la Amsterdam!”
Redacția revistei Baabel mi-a propus să scriu un articol mai amplu despre punctul de vedere exprimat în comentariul meu.
***
Atunci când votez, criteriile mele sunt foarte clare:
– Ideologia partidelor participante
– Metodele de realizare a principiilor ideologice
– Calitățile profesionale și personale ale candidaților
– Credibilitatea mediilor de informare în sprijinul candidaților
– Faptele!
Evident, în calitate de alegător virtual şi neutru, am studiat atent tot ce propuneau democrații şi republicanii. Ambele partide aveau idei care mi se păreau mai mult sau mai puțin acceptabile. Ceea ce însă m-a convins în mod foarte clar că următorul președinte al Statelor Unite ar trebui să fie Donald Trump a fost poziția lui faţă de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu. Spre deosebire de mulți alți politicieni, guverne și medii de informare, Trump vrea pace și această poziție este tot mai larg acceptată în lume; americanii înșiși au votat în acest sens.
Nefiind cetățean american, nu am putut vota, dar m-au uimit sondajele publicului european care, pe de o parte, este puternic influențat de mediile de informare, iar pe de alta, nu a avut niciun contact direct cu candidaţii la președinția americană…
Un sondaj recent privind mediile de informare din Germania arată că cca 41% din acestea sunt apropiate de partidul verzilor şi mult mai puțin altor partide politice. Nu este de mirare că mult peste 60% din germani (şi austrieci) şi-au dorit victoria Kamalei Harris, nu în ultimul rând pentru că în majoritatea mediilor europene Donald Trump a devenit persona non-grata şi se prefigura un viitor în care Europa și întreaga lume vor trebui să coexiste cu președintele Trump.
Un număr de conflicte şi amenințări globale majore așteaptă soluții din partea președintelui Trump, fiindcă administrația Biden ori nu a fost în stare să le rezolve, ori chiar le-a agravat: Gaza, Liban, Ucraina, Taiwan, inflația, datoria publică de dimensiuni nemaivăzute în istoria SUA, BRICS, poziția dolarului etc.
În această lume plină de schimbări masive, Uniunea Europeană continuă să promoveze o politică sclerozată care nu este capabilă nici să unească Europa, nici să o ducă înainte. Repetarea la nesfârșit a unor lozinci prăfuite, fără niciun conținut real (unii o numesc corectitudine politică…) a dus la tensiuni majore în interiorul UE și chiar la anularea parțială a principiilor sale inițiale. Dintr-o uniune care inițial avea drept obiectiv crearea unei pieţi comune pentru „oţel şi cărbune”, s-a ajuns la un monstru birocratic de cca 32.000 de funcționari care îşi arogă dreptul de a hotărî de la dimensiunile admisibile ale bananelor și până la finanțarea războiului din Ucraina, cu miliarde din fondul “păcii”, atâta timp „cât va fi nevoie.” Mai mult, s-a creat un nou organism care va coordona necesitățile industriei de apărare ale UE. Ce rămâne din proiectul UE, proiectul păcii şi cooperării în Europa, de la Lisabona până la Vladivostok? Oare NATO nu mai este principalul instrument militar de apărare şi birocrația europeană vrea neapărat să se extindă în domeniul militar?!
În această lume în schimbare, alegerea lui Donald J. Trump în funcţia de președinte al SUA nu era prevăzută. Majoritatea mijloacelor de informare americane şi europene, la fel ca majoritatea partidelor politice au sprijinit-o masiv pe Kamala Harris, ca o garanție că trendul politic al președintelui Biden va continua, în ciuda rezultatelor dezastruoase. Ca urmare a acestei campanii furibunde, cca. 60-70% din europeni şi-au dorit-o ca preşedintă pe Harris. Nu știu în ce măsură acești sprijinitori europeni ai democraților își dădeau seama că opinia lor nu are nicio importanţă pentru rezultatul alegerilor americane. Americanii şi-au spus cuvântul cu un rezultat foarte clar în favoarea lui Trump care a câștigat nu numai președinția, cu o majoritate zdrobitoare, dar și camera reprezentaților şi senatul și asta după ce aproape toate sondajele “indicau” un rezultat foarte strâns, impredictibil.
Ce își propune Trump (şi este de menționat că până şi adversarii lui recunosc că la el vorbele nu se despart de fapte):
– Închiderea granițelor pentru migrația ilegală, despre care se vorbește de ani de zile în UE cu zero rezultate.
– Terminarea conflictelor din Ucraina, Gaza şi Liban în cel mai scurt timp cu putință.
– Reducerea masivă a birocrației guvernului SUA cu economii anuale până la două trilioane de dolari.
– Reformarea sistemului medical devenit ineficient şi costisitor.
– Prioritatea orientării politicii SUA în direcția zonei indo-pacifice, regiunea cu dezvoltarea economică cea mai rapidă.
– Refacerea bazei de producție autohtone care, în urma globalizării, s-a deplasat masiv spre alte ţări, în special spre China. Altfel spus, America first!
– Reformarea campusurilor americane, astfel încât ele să nu mai fie o sursă de antisemitism deşănţat, sub pretextul libertății cuvântului.
– Creșterea veniturilor reale ale populației, după o scădere masivă produsă de inflația din anii 2002-2024.
Lista este mult mai lungă, dar ea nu este obiectul principal al acestui articol. Obiectul principal este să clarifice că alegerea lui Trump este o schimbare masivă de paradigmă în politica SUA, după care nici politica UE nu poate rămâne neschimbată. Dacă UE nu se va adapta rapid, atunci zilele grele pe care Bruxellesul le trăiește acum vor deveni insuportabile.
Iar ca încheiere, am pentru cititori câteva întrebări. Ce este negativ în intențiile lui Trump, dacă ne referim la obiecteivle sale politice și nu numai la personalitatea lui oarecum neobișnuită? Cum este posibil că Victor Orban a fost absolut singurul șef de guvern european care l-a sprijinit deschis pe Trump? Este posibil că politica UE și a majorității guvernelor din Europa s-au rupt de realitate devenind o garanție pentru tulburări sociale majore?
Închei cu o observație. Mulți își mai amintesc că guvernul Scholz a hotărât să sprijine Ucraina încă de la începutul conflictului. Acest sprijin “major” a însemnat atunci livrarea de 5000 de căști de protecție pentru soldații ucraineni. Și astăzi? Guvernul şi opoziția se află în conflict asupta livrărilor de rachete de croazieră Taurus, după ce livrările de armament au depășit 37 de miliarde de Euro pe an – iată un bun exemplu de conflict care poate fi acutizat sau, eventual, atenuat. Spre deosebire de prezenta administrație a SUA, Trump este o speranță pentru o soluție pașnică și radicală.
Peter Singer
22 Comments
Domnule Singer – Am recitit comentariul dvs. menționat în acest articol. La el v-a dat un răspuns corect dna Ghiță iar tonul articolului dvs. este identic cu cel al doamnei Galambos adică este strict o opinie de autor – ambele articole se încheie cu un nume fără vre-un titlu atașat. Chiar și articolul de față ar putea fi intitulat – 5 Noiembrie o zi senină pentru Europa. Și la articolul dvs. aș avea multe observații de făcut. Cîteva – americanii pun problemele interne cu foarte mult înaintea celor externe – rezolvarea problemelor interne va avea prioritate pentru D.T. și la acestea e de așteptat o mare schimbare – dvs., fiind în Europa, vă propun abordarea temei Covid ( Ursula von der Leyen vrea să fie realeasă dar Christine Anderson o acuză de corupție, de miliarde, legată de Covid ), deoarece schimbări în Europa sînt posibile după cele americane. E unul din domeniile în care v-am ști poziția înainte de evenimente. Îmi permit această sugestie ca unul care am fost ferm proTrump, în articole, ÎNAINTE ca acesta să fie ales și mereu anti-vaccin, în comentarii, deci cu mult ÎNAINTE de schimbările de așteptat de anul viitor.
Domnule Singer – Mă bucur să aud că sînteți optimist și că ,îmi pare, că transmiteți din acest optimism celor convinși altfel de Media. Fără să fac o analiză profundă ca dvs., pentru mine lucrurile fiind evidente, scriam într-un articol înainte de alegeri : “El este însă cel mai potrivit pentru abordarea corectă a problemelor Americii. ..America are nevoie de Trump ca președinte.” După alegeri am scris :”Vor exista condiții internaționale favorabile, sau dimpotrivă, va apărea o criză economică mondială ca cea din 1929-1933, în fața căreia chiar și un președinte american de excepție ca Herbert Hoover a apărut neputincios? Un lucru e clar: prin propria alegere, America nu va mai fi pe o pantă descendentă”. Paralela cu Hoover nu e întîmplătoare. Și Hoover a vrut să-i protejeze pe americani impunînd taxe produselor importate. Așa ceva e necesar acum. Impunerea de tarife e necesară dar e riscantă deoarece și cei afectați pot trece la contramăsuri de același gen. În timpul lui Hoover rezultatul acestei politici și contrapolitici a dus la scăderea comerțului mondial cu 65% – scădere comerț înseamnă scădere producție înseamnă șomaj. ( șomaj care n-a început să scadă pînă în 1941 ). Deci e de dorit ca acest subiect să fie abordat cu grijă ( ușurel la deal cu boii mici ) , spre deosebire de altele unde sînt necesare măsuri prompte & decisive.
Caut o expresie mai adecvată decît – “ușurel la deal cu boii mici” – Aș fi mai bine înțeles afirmînd că “trebuie aleasă terapia corespunzătoare și adaptată rezultatelor”?
Va multumesc pentru comentarii. Privind cresterea tarifelor anuntata de Trump propun sa considerati urmatoarele:
Trump este un businessman devenit politician. El stie foarte bine ce efecte catastrofale pot avea maririle tarifelor. Dar el nu le-a marit, ci doar a amenintat cu marirea.Rezultatul: Presedinta Mexicului Claudia Sheinbaum a oprit deja o mare coloana de refugiati care se indreptau spre granita de sud al US. Primul ministru canadian Justin Trudeau il viziteaza pe Trump la Mar-o-Lago pentru a discuta problema tarifelor. Credeti ca ele vor fi marite? China este o prblema de cu totul alta dimensiune iar interdependenta celor doua cele mai mari economii ale lumii vor duce cert la negocieri directe intre Tump si Xi. Rezultatul ramane deschis…
Domnule Singer –
– 1 – Mulțumesc pentru mulțumiri
– 2 – Despre tarife -Evident că D.T. nu “le-a mărit”. Eu nu am afirmat așa ceva. El devine președinte USA pe January 20,2025.
– 3 – “Presedinta Mexicului… a oprit deja..refugiati” – Nici vorbă. N-o să cedeze cuiva care nu e încă în funcție. Verificați declarațiile ei de ieri ( CNN, Washington Post ).
– 4 – “Credeti ca ele vor fi marite?” – Vă răspund întrebînd ce altă soluție vedeți…
Domnule Klein, sunteti de o perseverenta de admirat! Amenintarile lui Trump sunt evident realizabile numai dupa 21. Ianuarie dar au deja un efect major. Premierul Trudeau deja a vizitat Mar-o-Lago sa atenueze problema tarifelor iar convorbirea Trump-Sheinbaum a creat declaratii contradictorii: Trump foarte multumit fara sa dea amanunte, Claudia Sheinbaum la fel cu declaratii indreptate spre consum intern. Vom vedea rezultatele in Ianuarie, Mexico depinde fundamental de US. Intre timp Trump a mai emis o amenintare la adresa BRICS privind inlocuirea $ dar aceasta este o tema mult prea complexa mai ales ca BRICS nu aluat nici-o decizie in acest sens si personal nu cred ca va lua in viitorul apropiat.
“Iar ca încheiere, am pentru cititori câteva întrebări. Ce este negativ în intențiile lui Trump, dacă ne referim la obiecteivle sale politice și nu numai la personalitatea lui oarecum neobișnuită?” – Nu cred că acum va fi vre-un răspuns serios de la cei foarte convinși anti.
Felicitari pentru articol, D-le Singer. Ca Dvs. multi spera ca alegerea D-lui Trump va duce, intre altele, si la sfarsitul macelului din Ukraina unde sute de mii de tineri mor de o parte si de alta. Spre deosebire de Dl.Trump, Pres. Biden, in ultimele lui doua luni la putere are cutezanta sa-i ceara D-lui Zelenskyy sa mobilizeze si tinerii intre 18-25 ani.
https://apnews.com/article/ukraine-war-biden-draft-08e3bad195585b7c3d9662819cc5618f
Asta ar duce la circa 160.000 de noi recruti – proaspata carne de tun ucrainiana, fara a socoti pierederile de vieti civile. Intr-un quid pro quo, actuala administratie ar oferi Ucrainei inca 61 miliarde dolari, continuarea unei politici fara nici o strategie.
Articolul dlui Peter Singer este un articol remarcabil prin calitatea expunerii, ordinea problemelor pe care i le atribuie spre rezolvare viitoarei administraţii Trump, cât şi prin felul în care analizează situaţia “sclerozată” a societăţii europene, ipocrite şi incapabile de a opri avalanşa islamistă a manifestărilor anti-israeliene.
Viitorul va arăta mai mult, în speranţa că alegerea să nu a fost în van, şi în ciuda imaginii penibile pe care acest domn viitor preşedinte a făcut-o nu odată în media televizată referindu-se la unele subiecte, inlcusiv la rivala sa politică.
Felicitări dlui Singer, care NELOCUIND ÎN SUA (unde locuiţi, dacă nu sunt indiscretă în a vă întreba: -)) are şi dreptul şi bunăvoinţa, dar şi înţelegerea prezentării situaţiei dintr-o ţară, care nu este ţara sa de reşedinţă.
Veronica – “Felicitări dlui Singer, care NELOCUIND ÎN SUA (unde locuiţi, dacă nu sunt indiscretă în a vă întreba: -)) are şi dreptul şi bunăvoinţa, dar şi înţelegerea prezentării situaţiei dintr-o ţară, care nu este ţara sa de reşedinţă ” – Aș adăuga și revistei Baabel care îmi permite să-mi exprim nedumerirea că anumiți posesori de condeie bune, pentru alte domenii, trec subit să analizeze realitatea politică dintr-o țară decît cea de reședință, ( extind pentru comunitatea europeană ) , unde sînt o multitudine de aspecte de relatat. Oare ce-i oprește?…
Da, 11 minute e altă socoteală.
Tipul într-adevăr vorbește foarte convingător, dar eu sunt atât de nepricepută în materie, încât un orator bun care susține punctul de vedere opus ar putea să mă convingă în egală măsură. De aceea prefer să mă țin deoparte și să nu-mi dau cu părerea.
Dar, în general, sunt pesimistă.
Felicitari pentru articol, domnule Singer. Alegerea lui Trump este o adevarata sarbatoare pentru Israel, el fiind un prieten adevarat al Israelului. In Israel era teama ca alegerea lui Kamala Harris va aduce dezastru pentru aceasta tara din cauza orientarii politice “progresiste” a ei si mai ales a Partidului Democrat. Sa speram ca lucrurile se vor imbunatati. Cred ca alegerea lui Trump este victoria celor care nu cred in iluzii.
Trump, prin politica şi atitudinea sa contravine tuturor principiilor mele. Voi crede că va aduce bine Americii dacă acest lucru se va concretiza. Oricum, Europa pare a fi într-o criză şi “modelul trumpist” pare să fie copiat şi aici. Ceea ce mă îngrijorează foarte mult, pentru că mă îndoiesc că ar aduce prosperitatea, mai degrabă cred că poate duce la reconfigurarea UE sau poate chiar la destrămarea acestei construcţii care avea şanse să atenueze tensiunile dintre diverse state.
In cazul Ucrainei nu poate fi vorba de prosperitate, cel puțin in viitorul apropiat ci de pura supraviețuire. In acest sens Trump este unul din foarte putinii politicieni care spune răspicat: opriți măcelul daca vreți sa supraviețuiți. Alții inclusiv Bruxelles, Paris si Londra vor război pana la victoria finala care încă ar trebui definita. Eu optez categoric pentru soluția pașnica al lui Trump.Nimic nu poate justifica imensele jertfe umane atâta timp cat acestea pot fi evitate.
Cu asta sunt perfect de acord. Problema e dacă poate Trump să facă asta, când şi cum. Deocamdată, din câte observ, niciuna din părţile beligerante nu dă vreun semn de raţiune, preferând să-şi sacrifice tinerii. Cred că dacă se dorea, acest conflict putea fi soluţionat încă dinainte să fi început. Şi nu ar fi început fără să fi fost stârnit cu mult înainte.
La negocierile din Istanbul in Aprilie 2022 intre delegatiile Ucrainei condusa de David Arakhamia, seful fractiuni guvernamentale din parlamentul ucrainean si delegatia Rusiei condusa de inputernicitul Presedintelui Rus, Vladimir Medinski s-a ajuns la parafarea unui acord care era acceptabil pentru ambele parti: retragerea trupelor rusesti din Ucraina si statutul neutral al Ucrainei, principalele puncte ale intelegerii. Dupa cum multe medii de informare au relatat, aceasta intelegere a fost torpilată de Boris Johnson, atunci Prim-Ministru al Marii Britanii care s-a deplasat la Kiev pentru acest scop.
” Problema e dacă poate Trump să facă asta, când şi cum Americii poate dicta oprind livrările de muniție & armament.” – Nu e prima dată cînd se impune Israel oprirea unei ofensive înainte de îndeplinirea obiectivelor intenționate. Pentru Ucraina va fi aplicată aceeași rețetă. Complexul militar industrial nu va fi deranjat deoarece e necesară recompletarea depozitelor aproape golite ale armatei.
Vă invidiez că mai găsiți motive de optimism!
Va recomand sa ascultati discursul lui JD Vance, VP elect in partea privind Ucraina care a avut loc la 12. Februarie 2024 in Senatul US
https://www.youtube.com/watch?v=Tc1LQBHf7ko&t=2073s
Un discurs de peste două ore? Prefer să vă cred pe cuvânt!
Desi mi-am exprimat indiferenta fata de oricare dintre cei doi candidati la presedintia USA, cred ca in privinta lui Trump exista o doza de exagerare privind sansele sale de a “pune la punct” unele probleme majore ale planetei.
Un grup de evrei polonezi care traiesc in diferite tari ale lumii, USA, Canada, Israel si tarile scandinave, aflandu-se intr-o excursie in Andalusia, au deschis sampanii si au baut in cinstea alegerii lui Trump.
Mentionez acest fapt, poate anecdotic, pentru ca e foarte posibil ca forma, infatisarea, chiar si exprimarea cateodata, pot insela privind capacitatea sa de a realiza in viitor unele deziderate, prin pozitia pe care o ocupa, in acest stat atat de important, pentru Israel, pentru intreaga lume, dar in primul rand pentru sine insusi.
Imi cer scuze, ma refeream nu la SANSELE lui Trump ci la exagerarea in privinta lipsei sale de SANSE….