Aforisme periferice 5

  1. Adevărul rostit cu fermitate este poarta de intrare în paradisul libertății. Foarte puțini au curajul să intre prin ea.
  2. Când construiești punți, riști să fii bombardat de pe ambele maluri.
  3. Postură – ultima tură dinaintea încremenirii, a opririi definitive pe aleea destinului sau pe scara socială.
  4. Superb miracolul vieții – dragostea oarbă plămădește copii din flori.
  5. Conformismul social reprezintă o plasă invizibilă dar copleșitoare care constrânge și sufocă personalitatea umană.
  6. Personalitate – o persoană în etate. În fapt, treaba e mult mai complexă, vârsta în sine nu reprezintă un merit. O persoană devine personalitate dacă adaugă vieții sale fizice plusvaloare relevantă și sens transcendental. În acest caz binecuvântat, personalitatea devine o referință colectivă, un reper material sau spiritual unic.
  7. Unii ajung pe cai mari. Alții stau pe cai putere. Mulți călăresc doar biete mârțoage. Cei mai mulți călăresc doar iluzii deșarte și pasiuni oarbe cu care se prăbușesc prin șanțurile destinului, fracturându-și fragila existență.
  8. Cel mai teribil și năucitor gol este cel interior. Toate celelalte tipuri de goluri, începând cu cel de aer, continuând cu regimul tehnic de funcționare în gol, trecând chiar prin periculosul salt în gol sau cel mai plăcut, cel din fotbal, sunt infinit mai acceptabile și trecătoare. Golul interior consumă, macină, devorează, se instalează pe termen lung, pe când cel exterior constituie îndeobște o provocare, o amenințare, o urgență, o mobilizare și este în general trecător.
  9. Un majoritar este un minoritar care și-a lepădat originea, respectiv un minoritar este un majoritar care dorește cu tot dinadinsul să fie diferit. Idealul meu naiv este ca granițele dintre minoritari și majoritari să se șteargă definitiv sau măcar să devină irelevante.
  10. Sunt evreu fără vină și asta îmi ocupă o parte din timp, dar multora din jur le ocupă tot timpul.
  11. Desprinderea de natură, diminuarea contactelor umane, relativizarea identității religioase, naționale și sexuale sunt factori hotărâtori care vor duce în mod ineluctabil la dezumanizare, la decăderea și distrugerea valorilor fundamentale ale umanității.
  12. Cenzura – cezură spontană, voluntară dintre realitatea cotidiană și narativa principală a mass mediei globale.
  13. Să nu aveți nici un dubiu legat de chestiunea IA (inteligenţa artificială), magica, de acum celebra, mult propagata inteligență artificială. IA nu are nimic supranatural, transuman, ci este strict produsul inteligenței umane. Mitizarea și proslăvirea ei reprezintă o nouă intoxicare generalizată a opiniei publice mondiale. IA va fi utilizată în primul rând ca instrument de monitorizare totală a cetățenilor, deci nu vă bucurați în mod naiv. IA va fi folosită cu prioritate împotriva Dumneavoastră.
  14. Majoritatea oamenilor se împăunează cu diplome, titluri universitare și job-uri pompoase. Jalnica exteriorizare a eului inflamat de nevoia patologică de glorie. Nimeni nu se mai fălește că e țăran, fermier, crescător de animale, miner, siderurgist, strungar, electrician sau șofer de camion. Suprastructura gonflată a lumii postmoderne e condamnată la prăbușire, infrastructura a fost slăbită în mod stupid, incompetent și voluntar.
  15. În ultima vreme descopăr similitudini înfricoșătoare între fosta linie ideologică a partidului comunist și actuala linie a politicii externe a Washingtonului.
  16. Civilismul constituie o permanență în istoria contemporană a României: structurile civile, reformiste, cu înaltă calificare din instituțiile de forță s-au metamorfozat subit și subtil în societatea civilă, blazon al intelectualității publice românești. La vremuri noi, tot noi, civilii în civil…
  17. Rusia nu e atât de slabă precum a crezut NATO, iar NATO nu e atât de puternică precum a crezut Rusia. Aşadar și prin urmare, nimic nu se întâmplă așa cum prevăd experții.

George Vigdor

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *