Președintele Donald Trump visează. Nu e un lucru rău, de multe ori visele te înarmează cu calități extraordinare, nemaipomenite, crezi că poți muta până și munții din loc, te transportă în locuri minunate sau te ajută să-ți îndeplinești cele mai curajoase idei. Sunt dorințele tale, ascunse în subconștient, așa-numitul wunschtraum. Problema este că atunci când te trezești, trebuie să-ți dai seama că sunt vise și că foarte puține dintre ele pot fi realizate, poate chiar niciunul, cel puțin nu așa cum le-ai visat. E bine să-ți păstrezi ideea care te-a preocupat înainte de a adormi și să cauți o cale realistă de a o pune în practică. Multe invenții, lucrări, teorii, opere de artă s-au născut în acest fel.
Numai că președintele american nu procedează așa. Ceea ce visează trebuie aplicat tel quel, așa cum era în vis. Nu există „nu se poate”. Dezmeticirea vine mai târziu și atunci încerci să faci ceva, să impui, de cele mai multe ori să ameninți. Uneori reușești, dar de cele mai multe ori nu. Atunci nu ai încotro, trebuie să renunți la vis și să vezi ce se poate face în lumea reală.
Pe președintele Trump l-au copleșit două vise care, trebuie să recunoaștem, au pornit de la o idee frumoasă – pacea, pacea în Orientul Mijlociu, pacea în Ucraina, și, dacă se poate, în timp record, în 24 de ore. Acesta a fost promisiunea făcută la inaugurarea mandatului său și chiar mai înainte. Au trecut trei luni și, din păcate, nu se întrezărește nimic în această direcție, pe termen scurt sau mediu. Oricum, cele 24 de ore au trecut demult.
Se afirmă că președintele american vede toate negocierile ca pe niște tranzacții comerciale: dau eu, mai dai și tu, mai las eu, mai lași și tu, profităm amândoi, e drept nu în mod egal, eu sunt mai tare, mie mi se cuvine mai mult. Acest sistem urma să fie aplicat în perspectiva încheierii conflictului Israel-Hamas și Ucraina-Rusia. Numai că Trump a uitat să includă în echipa sa de negocieri niște psihologi, niște specialiști în comportamentul uman care să-i explice cam cum va reacționa cealaltă parte la propunerile lui. Din păcate, oricât am dori pacea, ea deocamdată este un pod prea îndepărtat.
Spre marea mirare a președintelui american, părțile în conflict nu au reacționar așa cum credea el. Nu au fost de acord cu ideea lui de pace cu orice preț. Dacă-i așa, susțin ei, pentru ce am luptat, pentru ce s-au sacrificat atâtea vieți omenești? Războaiele au avut un scop. Și chiar dacă noi, cei care privim lucrurile din afară, spunem că viețile omenești sunt mai prețioase decât cauza pentru care se duc bătăliile, cei implicați nu acceptă acest lucru. Să acceptăm pacea, să acceptăm să trăim într-o dictatură, să ne ciuntească țara, să fim expulzați din locurile noastre de baștină, să rămânem în continuare vulnerabili? Astfel de decizii ar putea avea consecințe dramatice pe termen lung, ar putea duce până la urmă chiar la dispariția unor națiuni.
Este clar că visul lui Donald Trump a eșuat în Orientul Mijlociu, dar mai ales în Ucraina, reacțiile nu au fost cele așteptate. În Orientul Mijlociu, șantajul la care a recurs administrația Trump nu a funcționat sau a funcționat prea puțin. Hamas nu s-a speriat de amenințările de război total și în continuare, în pofida unui acord de încetare a focului (deja expirat, de altfel), conflictele continuă. În ceea ce privește Ucraina, aici, prin atitudinea brutală a Statelor Unite de a lipsi Kievul de ajutorul esențial pentru a se opune invadatorului rus, s-a reușit forțarea acestuia de a accepta o încetare a focului, precondiție a negocierilor de pace, dar, cel puțin deocamdată, a fost o măsură inutilă, deoarece partea rusă continuă războiul și amenințările lui Trump privind sancțiunile dure nu-l sperie pe Putin. Și aici aș dori să subliniez un lucru esențial, valabil atât situației din Orientul Mijlociu cât și conflictului ruso-ucrainean: nici liderilor Hamas, nici liderului Rusiei nu le pasă ce se va întâmpla cu popoarele lor dacă războiul continuă, așa cum se pare că nici guvernului Netanyahu nu-i pasă ce se va întâmpla cu ostaticii care mai sunt în viață.
De obicei, cei care susțin o teză ar vrea ca ea să fie confirmată de realitate, pentru ca mai târziu să poată spune: ”v-am spus eu, v-am prevenit!” Dar în cazul acesta eu aș prefera să nu am dreptate, să fiu arătată cu degetul că am exagerat și că măcar parțial visele de pace ale președintelui american se îndeplinesc, dacă nu în 24 de ore, măcar în viitorul apropiat. Din păcate, semnele arată că acest lucru nu se va întâmpla în curând – spre părerea mea de rău, cu toate că aș fi putut susține că am avut dreptate.
Eva Galambos
26 Comments
Poate ascultand acest cantec refacut, adica actualizat la timpurile noastre, veti avea un moment de “intelegere”.
Cantecul mi-a fost trimis pe whatsapp de Ivan Klein. AM avut un moment foarte ciudat de emotie puternica, chiar cu lacrimi in ochi, m-am oprit in mijlocul strazii si l-am trimis tutror celor care mi-am inchipuit ca se vor emotiona. Nu-mi aminteam originalul, dar o prietena din Germania mi- adus aminte ca e vorba de Nicole, cantareata care in 1982 a castiga Eurovision-ul cu acest cantec in ipostaza de atunci : A BIT OF PEACE – Ein bisschen Frieden (mehrsprachig). Dateaza insa din 2005 si nu de acum si totusi…. in numele lui Ivan 🙂 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=RXVv6oyAzwk
N.B. DOT trebuie schimbat cu un punct si SLASH cu /
pentru a auzi versiunea cantecului de de mult !
Doamnă Glambos, poate că nu m-am exprimat suficient de bine că articolul este populist, dar cu siguranță nu este suficient de informat. Netanyahu, armata israeliană a onorat acordul de încetare a focului din prima fază, pentru o perioadă limitată. S-a retras din anumite zone din Gaza, dar după acord, nu din întreaga Fâșie. A permis populației arabe să se întoarcă în partea de nord din care fusese evacuată. S-au facut schimburi de ostatici. A doua rundă de negocieri nu a dat rezultat, deoarece Hamas a fost de acord doar cu eliberarea unui singur ostatic, un dublu cetățean israeliano-american. După masacrul din 7 octombrie, în care 1.400 de oameni au fost măcelăriți, copii mici au fost arși în cuptore cu microunde sau cuptoare electrice, femeilor însărcinate li s-a tăiat burta și fetușii au fost rupti, sute de oameni au fost arşi de vii în mașini. Netanyahu le-a promis oamenilor că, după terminarea luptei, Hamas nu va mai fi în Gaza. Bătăliile au loc de peste un an, pentru că administrația Biden ne-a pus multe obstacole în cale. Astfel, armata israeliană poate pune capăt problemei Gaza în cel mult două săptămâni. Din păcate, europenii nu înțeleg că Hamas este un grup religios pentru ei, acest război este sfânt. Se numește jihad. Scopul lor este să extermine toți evreii, nu numai din Israel, ci și din lume. Iranienii tind spre bomba atomica, ca sa arunce asupra Israelului. Trump a luat măsuri Egiptenii, care la începutul conflictului nu au vrut să accepte un singur rezident din Gaza, acum sunt de acord să accepte jumătate de milion. Ieri, două avioane cu rezidenti din Gaza, au plecat spre Europa, unul spre România. Încet, încet, va exista un al doilea Las Vegas în Gaza și pacea se va asterne pe acest tinut. În cele din urmă, ucrainenii nu au cum să câștige acest război. Zelensky va trebui să negocieze cu Putin și să pună capăt vărsării de sânge. Trump îl va jupui de metalele lor prețioase, la fel ne va jupui si pe noi, israelienii.
1. E bine să precizăm că cei 40 de palestinieni din Gaza care au ajuns ieri în România au probleme de sănătate şi o parte din ei vor fi duşi în alte ţări europene unde vor fi trataţi. Amănunte aici: https://www.digi24.ro/stiri/peste-40-de-cetateni-din-fasia-gaza-adusi-in-romania-cu-o-aeronava-hercules-3164533
2. Trump îl va jupui pe Zelensky de metale rare, nu de metale preţioase.
Acestea sunt primele rândunici prevestitoare. Ei nu se vor mai intoarce niciodată
” Încet, încet, va exista un al doilea Las Vegas în Gaza și pacea se va asterne pe acest tinut.”
Dle Konig, aceasta propozitie citata din spusele dvs de mai sus m-a facut sa zambesc un zambet larg. Ma bucur ca sunteti asa de optimist si as dori ca zambetul sa se pastreze pe vreme indelungata.
Hai să-i dăm incredere omului cu ciomagu si să ne patram zâmbetu cât mai mult.
Interesante detalii. Touși -1- “Egiptenii….” au revenit după o zi asupra ideii și nu mai vor refugiați nici măcar temporar. – 2 – “Trump îl va jupui…….” – De unde informația asta?
După ce i s-a spus lui Zelensky în timpul vizitei sale la Casa Albă
Domnule Konig, În multe comentarii ale dvs. am găsit puncte comune cu ale mele. Nu am deloc această părere cu afirmațiile fără bază legate de Trump vs. Zelensky&israelieni. Poate detailați și atunci va merita să vă contrez.
https://hotnews.ro/ultima-ora-ucraina-bate-palma-cu-sua-pentru-mineralele-rare-zelenski-astept-sa-mearga-la-trump-pentru-semnare-acordului-1910148
Mă întreb dacă Zelenski avea alternativă şi mă tem că nici aşa nu prea are şanse.
Are si acuma, să se aseze la masa de negocieri si să termine cu vărsările de sânge inutile. De exemplu , Isarelul a retrocedat Egiptului peninsula Sinai, o zonă mai mare decât teritoriul Isarelului de astăzi
Domnule Konig – Din articolul menționat de dvs. mai sus, reiese că partea ocupată de ruși e de peste două ori mai valoroasă decît partea rămasă ucrainenilor. Să mai adaug că Israel s-a așezat la negocieri avînd statut de învingător ceeace nu e cazul Ucrainei,
Domnule Konig, mulțumesc pentru articol. Nu mi-am schimbat părerea că … amîndoi au dreptate – Trump că vrea să ia înapoi cadourile date de Biden și ceeace mai dă să fie achitat ( cum fac europenii ), iar Zelensky să vrea să vîndă cît mai scump. Eu însă n-aș folosi în comentariu , ca dvs. , cuvîntul jaf. Rămîne să justificați folosirea cuvîntului menșionat pentru caz israelieni.
Nu am scris „jaf” am scris „jupuială”. Asta înseamnă că americanii/Trump vor dicta când, cum, cât, la ce preț vor fi rambursați. Israelul, plăteste si astăzi imprumutul ajutorului din războiul de Jom Kipur
Domnule Konig – Evident că “americanii/Trump vor dicta când, cum, cât, la ce preț vor fi rambursați”. Dacă e sau nu vorba de “jupuială” o poate spune numai cineva bine informat asupra tranzacției, asupra prețului pieții etc. Sînt sigur că nu sînteți în posesia acestor date.
În situația în care nu ai de ales, accepți orice propunere.
Domnule Konig, când s-a semnat acordul de încetare a focului înre Israel și Hamas,, părțile au convenit cele două etape în care, pînâ la sfârșit se eliberau toți ostaticii care mai sunt în viață și pe care armata israeliană nu a reușit să-i găsească și să-i elibereze, așa cum dorea Netanyahu. În schimb, armata urma să se retragă din Gaza. Netanyahu nu a respectat acordul, l-a modificat din mers și, ceea ce de fapt a vrut de la început, a reluat războil. Ce credeți în aceste condiții, ce șanse de supraviețuire mai au ostaticii? Hamas este răzbunător. Iar dacă lui Zedlenski îi pasă de oamenii lui, cred că războiul cu Rusia se duce tocmai fiindcă îi pasă de ei. Am scris și în articol; pacea cu orice preț nu este o rezolvare, gândiți-vă la Munchen. Așa că nu-mi consider articolul populist. Da, l-am scris de supărare fiindcă nu-mi place felul în care acționează Donald Trump.Poate că e bine intenționat uneori, dar drumul spre iad e pavat cu bune intenții.
-1- “Am scris și în articol; pacea cu orice preț nu este o rezolvare, gândiți-vă la Munchen.” – Vedeți comentariul meu din Feb. 20 la articolul dvs. din Feb. 20 . Chamberlain nu putea avea o poziție de forță fără sprijinul populației. Elitele studențești de la Oxford&Harvard au semnat o declarație (aprox.) “Nu dorim să murim pentru țară și rege.”. Nu văd asemănare.
-2- ” nu-mi place felul în care acționează Donald Trump.”. Mie-mi place. D.T. vrea să crească GDP. El vrea să crească eficiența, să reducă risipa și furturile și procedează ca atare. El vrea ca America poată face comerț echitabil cu niște economii sănătoase nu măcinate de cheltuieli militare/război. Pentru asta are nevoie de pace în lume. În Europa și Orientul Apropiat beligeranții sînt epuizați, deci pacea e aproape. Nu văd nimic rău în ideea ca mediatorul care se implică, să vrea să dea procesului cursul dorit și să vrea să fie recompensat pentru acțiuni în Ucraina, Marea Roșie etc.
Până în prezent, acesta este cel mai populist articol al doamnei Eva Glambos. Trump visează cu adevărat la pace și face ceva pentru a o atinge. Îi lovește pe Hamas, Zelensky, Putin, Houthii din Yemen cu bâta și probabil, pe viitor, îi va lovi și pe iranieni pentru a opri dezvoltarea programului nuclear. Al doilea lucru populist, care este departe de a fi adevărat, este că lui Netanyahu nu-i pasă de ostatici. Au fost două runde de negocieri, după un an de război. În primul tur, aproximativ 200 de ostatici au fost eliberați, iar pe partea israeliană, mii de criminali și teroriști. În al doilea tur, după sosirea lui Trump, au avut loc două seturi de negocieri, unul la Doha, Qatar, celălalt la Cairo, Egipt, Hamas nu a acceptat nici oferta israeliană, nici cea americană. Cererea Hamas, o încetare completă a luptei și retragerea israeliană din Fâșia Gaza, în schimbul unui singur ostatic este inacceptabilă Israelului si nici americanilor. Unul dintre scopurile războiului, pe care Netanyahu l-a declarat, este eliminarea Hamasului din Fâșie din punct de vedere militar și economic. Netanyahu are și o responsabilitate față de populația țării, față de familiile celor uciși în masacrul din 7 octombrie, față de familiile celor căzuți, față de familiile persoanelor cu dizabilități. Are probleme în nord cu Hezbollah, în est cu noii sirieni, cu huthiții din Yemen, cu iranienii, cu sistemul judiciar, cu menținerea coaliției, cu opoziția… Până la urmă, nu v-ați pus întrebarea, dacă domnului Zelensky îi pasă de oamenii lui?
Se vehiculează foarte multă ipocrizie și minciună. Dictatorul criminal rus manipulează o întreagă planetă fără rușine, de parcă dacă ar vrea pace ar trebui să vină cineva (DT) să-i spună…
Sunt întrutotul de acord cu autoarea acestui articol. Deocamdată pacea nu se arată. Trump nu visează la pace, ci la Premiul Nobel pentru Pace şi e posibil să-l capete chiar şi fără pace. Nu ar fi pentru prima oară că acest premiu se acordă după criterii greu de descifrat (cel puţin pentru mine). Între timp, dorind pacea cu ardoare ne vom înarma cu fervoare pentru a lupta şi a apăra pacea mult visată.
Trump nu visează, este nepotrivit a folosi acest verb, a cărui semnificaţie poate fi împărţită între:
A avea un vis (1) în timpul somnului, a vedea în vis pe cineva sau ceva (2) A se lăsa în voia gândurilor, a imaginației; a-și imagina; a medita (3) A dori ceva (cu ardoare), a râvni la ceva. – Din vis. (4)
Din cât pot de departe şi din media israeliană să mi-l imaginez pe Trump, caracteristica sa principală este conştientizarea puterii, pe care i-o oferă în primul rând banii, cinismul şi ambiţia, până la excluderea oricărei alte opinii, în al doilea rând sprijinul populaţiei electorale, dar şi închipuirea că este stăpânul necondiţionat al acestei lumi.
S-ar mai putea spune că vorbeşte nu odată “în dodii” fără a “sta” ferm în spatele afirmaţiilor pe care le face cu atâta emfază. Orgoliul şi puterea te duc cu gândul la “The Iron Law of Oligarchy” – Robert Michel sociolog italian (1876-1936).
Deci în ceea priveşte “visurile trumpiste” vom trebui să aşteptăm cu sufletul la gură, ca să putem vedea, cât de departe pot să meargă nebunia, aroganţa, şi nu în ultimul rând un spirit dornic nu numai de a ridica SUA mai sus şi de a-i reorganiză resursele materiale şi financiare (sane enough), dar mai ales de “a purifica” populaţia aflată pe teritoriu în acest moment.
În curând însă, se vor dezvălui detaliile unea dintre jumătăţile definite ca vis în articol, pacea sau mai bine zis încetarea noii conflagraţii israeliene în Gaza sau a opririi înarmării teroriste a Hamas-ului. Hamas, în ciuda URIAŞELOR sacrificii umane şi materiale, ale armatei israelieni timp de aproape un an şi jumătate continuă să se pregătească pentru a înfăptui încă odată crezul de care au fost atât de aproape. Ce oare i-ar “speria”, ca să elibereze din pântecel pământului pe acei oameni necăjiţi? Iar astăzi ştim mult mai clar, că o parte a aşezărilor sudice au fost practic cucerite de Hamas, la 7 octombrie, dată de pomină şi de ruşine.
Trump nu viseaza, este straniu si nepotrivit in a folosi aceasta
Trump, nu numai viseaza, dar si face ceva pentru a-si indeplinii visele, ataca puternic houthii din Yemen cu bombardamente serioase, nu numai ca sa impiedice atacurile de rachete asupra Israelului, dar si a opri atacurile acestora asupra vaselor comerciale spre Europa din Marea Rosie.
Dovada că ai dreptate am primit-o azi-noapte. Alarmă aeriană. O rachetă lansată din Yemen. Nimeni nu a pățit nimic, racheta a fost interceptată la timp, dar asta nu e pace, Trump visează!