Mike Klein: CHEMAREA FLORIDEI

Am petrecut multe vacanţe în Florida. Am  fost cu copiii în pelerinajele obligatorii la Disney World, până când ne-am săturat de artificialitatea “tărâmului de vis”. Am făcut sejururi pe coasta de est, pe malul Atlanticului, ne-am zbenguit în apele golfului Mexic pe coasta de vest. Am vizitat parcul naţional.Deci cunoşteam destul de bine Florida, dar niciodată nu mi-a trecut prin cap să ne mutăm acolo, zicându-mi că Florida era pentru “bătrâni”…

Mai nou, fiind pensionar “balic”, încep să descopăr farmecul de iarnă al Floridei. Din decembrie am petrecut şase săptămâni în vizită la familia fiului nostru şi, pe lângă toate plăcerile de bunic pensionar, care – potrivit observaţiilor mele – diferă, de la caz la caz, în funcţie de structurile familiale, dorinţa de a evita gerul şi zăpada din nord şi de a te bucura de o climă subtropicală unde  iarna este asemănătoare cu o primăvară târzie, prezintă o atracţie nemaipomenită pentru cei care nu sunt legaţi de un loc de muncă.

Odată cu invenţia şi introducerea aerului condiţionat, dinamica de dezvoltare a Floridei s-a schimbat substanţial.  Căldurile însuportabile din toiul verii  fiind înblânzite de technologia modernă de a menţine în clădiri şi mijloace de transport  o temperatură şi umiditate perfectă, Florida a devenit un magnet  pentru pesionarii din nord unde iernile sunt lungi, iar înzăpezirile, gerul şi gheţuşul îi indeamnă să se mute la căldură permanentă. Bineînţeles turismul este elementul principal al economiei Floridei.  Coasta peninsulei are o lungime  de 2172 km, din care 1120 km  sunt ocupaţi de plaje atrăgătoare pe care s-au construit mii şi mii de hoteluri, vile şi apartamente.

De mulţi ani vizităm Florida în timpul vacanţelor. Am  fost cu copiii în pelerinajele obligatorii la Disney World, până când ne-am săturat de artificialitatea “tărâmului de vis”. Am făcut sejururi pe coasta de est, pe malul Atlanticului, ne-am zbenguit în apele golfului Mexic pe coasta de vest. Am vizitat parcul naţional Everglades unde mişună în libertate crocodili, şerpi de toate mărimile (chiar şi pitoni de Burma a căror populaţie a expoldat recent),  sute de mii de păsări, rozătoare de tot soiul, şi alte animale,  dar mai ales milioane de ţânţari care te mânâncă de viu dacă nu eşti stropit cu mirodenii împotriva insectelor. Deci cunoşteam destul de bine Florida, dar niciodată nu mi-a trecut prin cap să ne mutăm acolo. Florida era pentru “bătrâni”, mă gândeam. În timpul vacanţelor de la Miami Beach observam că majoritatea băncilor din staţiile de autobuz aveau reclame pentru case de bătrâni, pompe funebre sau cimitire, propovăduind satisfacţia de a-ţi aranja singur înmormântarea. Mi se părea puţin macabru că bătrânii se mutau în Florida unde îşi aşteptau sfârşitul în căldura subtropicală.

Când fiul meu cel mare, medic oncolog, a primit o ofertă foarte bună  de servici în Florida, nu m-am prea mirat, fiind firesc să fie nevoie de el acolo unde sunt oameni bătrâni şi bolnavi. Dar de doi ani, de când familia lui s-a mutat în Florida şi noi i-am vizitat de zeci de ori, pe perioade lungi, am început să descopăr, încet, încet, celălat aspect şi farmec al Floridei, cel de rezident. În calitate de turist eşti limitat la fâşia de plajă a hotelului cu activităţile turistice de rigoare şi nu prea ai nici timp, nici înclinaţie să vezi cum trăiesc rezidenţii. Dar de când fiul nostru este în Florida, iar noi am trecut de prima tinereţe, descoperim tot mai multe aspecte care sunt foarte atrăgătoare, chiar dacă nu pentru o reşedinţă permanentă, dar măcar pentru cele trei-patru luni de iarnă.

În cele şase săptămâni pe care le-am petrecut anul acesta în casa băiatului nostru, ocupaţia principală a fost cea de bunici (care este plăcută oriunde), dar când în lunile decembrie-ianuarie-februarie poţi merge cu ei la plajă pe malul oceanului, la înot în bazinul descoperit, la  tenis sau baschet pe teren, cu bicicleta prin cartier,  când poti trage cu ei un mic joc de fotbal pe iarba din curte, începi să te întrebi ce rost are să-ţi petreci iarna în nordul ţării, înfofolit şi curăţind zăpada, atunci când în Florida e vreme de paradis ?

Ca să atragă cât mai mulţi rezidenţi, Florida nu are impozit de stat. Comparat cu multe state din nord acest avantaj reprezintă o economie de 10% pe venit. Pentru pensionari poate fi o sumă considerabilă, dar şi mulţi oameni de afaceri îşi cumpără o locuinţă în Florida pentru a se declara rezidenţi şi a economisi 10% din venitul dobândit. În plus, preţurile imobiliare sunt semnificativ mai reduse, faţă de oraşele din nord. Statisticile arată că bătrânii care se mută în zonele calde din sud, trăiesc cu ceva mai mult decât cei din nord, clima blândă fiind mult mai propice pentru activităţi fizice care ajută la menţinerea sănătăţii. Deci sunt motive multiple care îi indeamnă pe pensionari să se mute în Florida. Chiar şi viaţa socială a seniorilor este mai activă, atât la cluburi de bridge, dans sau pe terenurile de golf şi tenis.

Fiul nostru locuieşte intr-un complex de case numit “gated community”, unde practic trăieşti ca într-o cetate medievală. Înconjurate de un zid, cam 250 de case formează o comunitate care are paznici la intrare 24 de ore din 24, şi se intră doar pe bază de legitimare. Comunitatea are 8 parcuri mari, 3 lacuri, terenuri de tenis, bazin olimpic, părculeţ pentru copii şi un club central unde se pot organiza diferte activităţi. Comunitatea are reguli de convieţuire pe care toţi trebuie să le respecte.  Există reguli în ceea ce priveşte aspectul  caselor şi curţilor, respectate în mare măsură de locuitori, ceea ce contribuie la o ambianţă plăcută.

Când îmi fac plimbările prin cartier, am sentimentul de siguranţă al localităţii paşnice, pe care nu l-am mai avut din copilărie când mă plimbam pe străzile Gherlei mele natale. E o plăcere să vezi două-trei prietene la marş forţat pe stradă, vecini care se opresc să-si admire căţeii pe care îi plimbă, copii şi adoleşcenţi singuri cu bicicletele pe trotuar sau bat mingea în parc. Nepoţii mei se pot duce singuri la vecini la joacă.

Vegetaţia subtropicală a cartierului este controlată şi îngrijită, dând impresia unei grădini botanice sau a unei staţuni de odihnă. Probabil, descrirea mea sună cam idilic, dar este adevărat că aici mă simt ca în paradis, mai ales iarna când am fugit de gerul din Washington, şi când clima din Florida este superbă. Cine ştie, poate chemarea Floridei va deveni irezistibilă şi vom mai stabili o reşedinţă şi aici. Nu putem renunţa la viaţa cultural artistică din nord estul tării. Pentru cei care vreau să fie spectatori  în săli de teatru, balet, operă, concerte simfonice, Florida nu se poate compara cu ofertele din Washington sau New York, dar a avea o locuinţă şi în Florida, mai ales pentru lunile de iarnă, a devenit un ţel foarte atractiv pentru acest bunic pensionar.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *