Le iubiți, știu, însă nu vă mai împăcați cu ele. Visați la ele, dar nu le mai puteți purta. Le probați și, cu toate astea, în picioarele voastre sunt precum condurul de cleștar al Cenușăresei (chinuitori, strâmți, insuportabil de incomozi!). Când trageți linie, îi regretați – pentru că ați crescut știind că pentru a fi elegante, feminine, cochete aveți neapărat nevoie de tocuri înalte.
Well… greșit.
Tocurile înalte își au locul lor, fără îndoială. Estetic, schimbă alura întregii ținute. Fizic, ne schimbă postura trupului și ne alterează mersul firesc. Stilistic, modifică proporțiile ținutei. Din multe alte perspective ne limitează și, fără să divaghez, vă lansez câteva întrebări. De ce să (ne) fie feminitatea definită de un tip de încălțăminte? Cu ce aspect al feminității asociem tocurile înalte? Ce semnifică pentru voi tocurile înalte: putere personală, statut, ambiție, un anumit stil de viață? Vă las aici un link către un articol interesant din The Guardian, https://www.theguardian.com/fashion/2019/mar/20/sex-power-oppression-why-women-wear-high-heels pentru că să închei divagarea şi să ajung la tema articolului…
După un an de zile în care am purtat sandale, teniși, sneakerşi, botine și cizme fără toc, m-am trezit de curând că îmi e greu să mă întorc la multele mele perechi de pantofi cu tocuri înalte. Acum oscilez, înainte de a ieși din casă, și aleg confortul și naturalețea unui pas lejer în locul alurii înălțate. Mă bucur că în perioada asta workshopurile și cursurile le țin de acasă și nu mai sunt obligată să țin prezentări de câte două ore, stând pe tocuri de 10 cm. Îmi place (din ce în ce mai mult) să stau desculță.
Nu sunt singura. Întrebările legate de „încălțăminte comodă, frumoasă, dar fără toc înalt” sunt între cele mai frecvente pe care le primesc. (Ce bine că am și răspunsuri!)
Silvia, o clientă mai veche, a trăit cu durere (fizică) și regret despărțirea de tocurile înalte. Operată din cauza unui hallux valgus (monturi, în limbajul curent) și a unei degradări osoase, ajunsese să nu își mai poată îndoi talpa piciorului drept. „Am preferat să sufăr și să strâng din dinți timp de câțiva ani, pentru că știam că după operație îmi va interzis să încalț pantofii care îmi plăceau atât de mult. Toată tinerețea mea am mers numai pe tocuri de 9, 10 și chiar 12 centimetri, mi-a fost greu să renunț. Chiar dacă acum nu mai am dureri, tot văd situația drept o pedeapsă.”
Cazul ei este extrem, dar am întâlnit și cliente pe care profesia le obligă să poarte încălțăminte fără toc: asistente, doctori, educatoare. Fiecare oră lungă de muncă este petrecută în picioare. Altele, aproape la fel de numeroase, au ales ca tocurile înalte să nu facă parte din stilul lor: nu le „spun” nimic, stilul lor pendulează între androgin, tomboy sau ultra-casual. Câteva, nu prea multe, se simt nesigure pe orice e mai înalt de 5 cm. Am întâlnit și femei care, temporar, pe perioada sarcinii, au preferat încălțămintea comodă și joasă. Toate, indiferent de motivul pentru care nu poartă tocuri, rămân la fel de feminine, elegante, bine îmbrăcate, frumoase.
Așa că, pentru a ne reconcilia cu absenţa tocurilor înalte, putem începe prin a face o mică distincție: să nu confundăm încălțămintea plată, cu tocuri joase, cu lipsa de stil (sau de feminitate).
Moda nu a abandonat încălțămintea plată, din contră. Ultimii ani ne-au adus o multitudine de modele, de la espadrile flatforms, ghete cu tălpi zimțate și adidași cu talpa supradimensionată, la babouches (papucii marocani), cizme de cowboy, balerini-opinci, pantofi oxford masculini și delicații kitten heels.
Nu înseamnă că pot fi purtați oricum și oricând: îi alegem cu aceeași atenție la formă, proporții, culori, pe care o acordăm și escarpenilor eleganți. Nu sunt papuci de casă, ca să primeze doar confortul; latura estetică este la fel de importantă.
În plus, nu îi asortăm la întâmplare, cu orice fel de ținută, sub pretextul că sunt „neutri” – pentru că nu sunt.
De pildă, nu asortați balerinii cu talpa subțire la un pantalon drept și lung care îi acoperă, la jeanși boyfriend, la fuste creion care acoperă genunchiul sau la rochii foarte voluminoase. Cu cât ținuta voastră are mai mult volum, cu atât încălțămintea potrivită are nevoie de o talpă vizibilă, mai groasă; e o chestiune de restabilire a proporțiilor.
În schimb, la piesele de mai sus purtați adidași cu talpa semi-groasă, espadrile, teniși sau oxforzi flatforms, chiar o pereche de bascheţi sau de slip-ons cu talpa de 2-4 cm.
Încălțămintea masculina: o pot asorta cu orice ținută?
Derbies și oxforzii sunt două din modelele masculine pe care le găsim și în secțiunile de încălțăminte pentru femei, pentru că sunt la fel de ușor de asortat ca tenișii Converse și baskeţii. Fac pereche bună cu orice tip de jeanși, cu pantalonii largi, drepți și țigaretă, dar bucură ochiul și cu o rochie mini lejeră care, în felul acesta, e mai puţin provocatoare. Cu lungimile midi, fie că e vorba de o fustă plisată, de o fusta cloșată sau de o rochie, modelul acesta de încălțăminte e în elementul său. Singura condiție pentru ca ținuta să fie reușită este ca pantoful să nu fie „timid” sau bătrânesc. Așadar, alegeți un model din piele cu patină, piele colorată, piele metalizată sau irizată, piele cu imprimeu…
Modelul universal valabil se apropie foarte mult de pantoful clasic masculin. Forma lui nu va fi nici ultra-modernă, nici prea cuminte. Cu cât bombeul (vârful) este mai rotund, cu atât pantoful vă părea copilăros sau demodat; cu cât este mai alungit, cu atât copiază o tendință a anilor trecuți.
Ce alte modele pot purta?
Mocasini sau skimmers (balerini cu bombeul migdală sau ascuțit), daca stilul ținutei este clasic și croielile (de pantaloni, rochie sau fustă) urmează linia corpului. Fără să transform recomandarea într-o regulă generală, am observat că mocasinii și skimmerşii arată bine cu ținute structurate, ca de business.
Bocanci tip combat boots, Dr. Martens sau biker boots, dacă înclini către ținute casual moderne, adică rochii cu volum, pantaloni și jeanși largi, pulovere supradimensionate, salopete utilitare.
Botine sau cizme western, când vrei să dai o notă boemă rochiilor și fustelor (maxi și midi). Le poți purta și la jeanși, cu pantalonul băgat în carâmbul cizmei. Arată bine și cu rochii și fuste tricotate, suficient de lungi cât să acopere puţin cizma. Arată fantastic cu rochii lejere din dantelă și, mai ales, cu rochii simple albe.
Adidași multicolori sau teniși (din piele, pânză sau înlocuitori de piele), la absolut orice ținută de zi: de la rochii-furou și fuste plisate, la costume cu pantaloni, fuste evazate din denim, pantaloni tricotați lungi și rochii înflorate. Idem pentru teniși New Balance, baskeţi Converse sau orice brand similar că stil.
Pantofi și botine cu toc gros, de max. 5 cm, la pantaloni cu croieli și lungimi moderne, la fuste midi, la jeanși cu volum, dar și la pantaloni slim, rochii și fuste pe lângă corp.
În concluzie, nu are sens nici să vă simțiți lipsite de feminitate, nici de stil, nici de opțiuni, când sau dacă nu purtați tocuri înalte. Lumea e în permanentă schimbare, la fel și atitudinile faţă de ceea ce era cândva considerat „feminin”, „elegant” sau „modern”. Până acum câțiva ani, nicio editoare de modă recunoscută nu ar fi îndrăznit să participe la o Săptămână a Modei încălțată în teniși. Astăzi, o pereche de sneakerşi sunt considerați la fel de trendy ca o pereche de sandale scumpe. Te poți despărți amiabil de tocuri…
Irina Markovits
(preluare de pe blogul autoarei: https://www.stylediary.ro/wordpress)
3 Comments
Cine a văzut filmul american 2008 The Last Chance Harvey cu Dustin Hoffman și Emma Thompson își amintește de scene în care Emma ,care poartă pantofi cu tocuri își scoate pantofii și dansează cu D.Hoffman desculță sau în final merg împreună pe stradă și iar Emma își scoate pantofii și merge desculță….spunând…așa e mai bine .probabil referindu-se la difirența de înălțime între cei doi. Cât mă privește , norocul meu e că a trecut moda cu tocuri ,nu mai spun de coloana vertebrală pentru care era un adevărat chin.
Ca deobicei gustul si priceperea impreuna cu o larag cunoastere a celor mai noi tendinte ale modei, face ca articolul dnei Irina Markovitz sa ne dea un update al celor care se petrec in lumea tanara, dar si mai putin tanara a celor care “se arata” in lume, dand importanta necesara aparentelor exterioare ale imbracamintii si incaltarilor.
Cred ca o femeie cu picioare frumoase, va fi intotdeauna mai atragatoare decat una care incalta pantofi “grosolanosi” oricat de simpatici ar fi sneakers, botine, ghetute, cizmulite.
Depinde care este scopul persoanei care afiseaza sau se afiseaza.
Moda este totusi in ultimele decenii, un capitol adaptabil pe care fiecare interesat de aparenta exterioara, il poate adapta la persoana sa fizica. Atat timp cat noblesse n’oblige pas.
Am purtat in tinerete tocuri mai inalte, la ocazii speciale, cele mai inalte au avut 7 cm. Imi vine sa zambesc, cand ma gandesc la acei pantofi, caci in majoritatea cazurilor port tocuri intregi (nu-mi amintesc cum se numesc) si nu subtiri .
Pantofii din vremea noastra sunt insa si mai putin rezistenti, talpile se distrug adeseori, iar cererea schimbarilor frecvente este o consecinta a impunerii firmelor de consum.
Da…Sunt adepta pantofilor comozi, fără toc, chiar dacă sunt scundă. Ce poate face o scundă ca să pară mai înaltă? Să poarte pantofi cu toc, nu-i aşa?