Știu că au trecut 10 ani, dar începutul mi-e foarte proaspăt în minte, de parcă s-ar fi întâmplat ieri.
Eram pe holul studioului de radio, iar doamna Andrea Ghiță m-a oprit să-mi spună că se gândește la o revistă online și mă invită să scriu, dacă am idei și articole bune de împărtășit.
Eram într-o perioadă proastă, personală și profesională. Nu-mi plăcea ce fac, mă simțeam ca într-o fundătură din care nu vedeam ieșirea.
Eram obișnuită să scriu și să spun la radio povești, însă povești despre alții. De multe ori, microfonul e ca o platoșă care te ține la adăpost de confesiuni, un fel de mască în spatele căreia te poți ascunde atunci când ești foarte emoționat sau mișcat de ce auzi. Așa că la început m-am gândit că voi scrie povești asemănătoare cu cele pe care le spuneam la radio, despre oameni pe care-i întâlneam în deplasările mele de reporter.
Nu știu de ce și cum, însă primul text pe care l-am trimis la Baabel a fost foarte personal. Și așa au fost apoi toate articolele mele pe care revista le-a publicat.
Inițial scriam ca omul care cântă singur la duș, ușurat că nu-l aude nimeni. Și foarte tare m-am mirat să văd că am public care citește, așteaptă, cere mai mult. Mă oprește pe stradă pentru că ține morțiș să-mi spună cât de mult s-a regăsit într-un articol sau altul.
Pe vremea aceea fiul meu era la grădiniță și cea mai mare parte a timpului i-o dedicam lui. Ca să apuc să scriu și la revistă, mă trezeam întotdeauna foarte devreme, la 4 sau 5 dimineața. Îmi plăceau liniștea, casa adormită și orașul care respira și el a somn. Descoperisem atunci că pot asculta pe internet posturi de radio din toată lumea. Îmi făceam cafea, căutam o stație de radio din Berlin, din Amsterdam sau din Sidney și începeam să scriu.
Treptat, aceste dimineți și poveștile care se nășteau din ele au devenit un ritual indispensabil, care se repeta din două în două săptămâni.
Scriind mi-am vindecat și explicat multe lucruri și am reușit să le spun unor oameni prețioși pentru mine cât îmi sunt de importanți, poate mai bine decât aș fi făcut-o prin viu grai. Și am înțeles că scrisul mă poate ține pe linia de plutire atunci când mi-e greu și nu știu pe ce drum să apuc.
Datorită poveștilor din Baabel am reluat legătura cu prieteni dragi și vechi de care nu mai știam nimic de decenii. Iar într-o toamnă am primit prin curier și pe neașteptate niște borcane de zacuscă de la mama unui fost coleg de liceu, pe care o lăudasem, scriind că face cea mai gustoasă zacuscă din univers. Zacuscă de Brăila, așa cum mâncam în practica agricolă din Bărăgan.
Uneori, poveștile se nasc singure. E suficient să mă așez la calculator și am senzația că cineva mi le dictează la ureche. Alteori e doar o idee pe care nu prea știu de unde s-o apuc și-i dau târcoale mai multe zile până reușesc să o scriu. Am și multe ”cioturi”, povești începute și neterminate, pe care n-am știut cum să le continui și care așteaptă într-un folder separat în calculator.
Au fost și pauze mai lungi sau mai scurte în acești 10 ani, pentru că uneori am tendința să-mi pun în cârcă mai mult decât pot duce.
Mă bucur că Baabel face parte din viața mea și sper să rămân în ”caseta redacțională” mulți ani de acum înainte.
Și, desigur, mulțumesc tuturor celor care ați citit și veți citi. :))
15 Comments
ȘI EU VĂ CITESC CU PLĂCERE, AVEȚI CEVA NATURAL, O CALITATE RARĂ LA CEI CARE SCRIU PENTRU PUBLIC, FELICITĂRI
onorată și emoționată, vă mulțumesc mult! 🙂
Referitor la stilul personal al articolelor tale: pe lângă efectul lor de natură terapeutică, acest aspect contribuie şi la aroma poetică aşa de caracteristica prozei tale.
Ca să-l parafrazez pe poetul american Allen Ginsberg, poezia este expresia unei gândiri care redă ceea ce într-adevăr gândeşti, o transformare a lumii personale în bun public….”asta este ceea ce face poetul.”
Sunteți foarte generoasă cu mine. Ca întotdeauna. Vă mulțumesc mult! 🙂
Nu-mi vine să cred că au trecut 10 ani, de la acea discuţie pe holul clădirii (în care Radio Cluj şi TVR Cluj). coexistă în bună vecinătate). Atunci încercam să construiesc o revistă diferită de cele în care scrisesem anterior. O revistă armonioasă şi valoroasă. Întâlnirea cu Doina Gecse-Borgovan ( pe care o cunoşteam prea puţin, dar intuisem talentul şi sensibilitatea ei) a dat valoare adăugată demersului Baabel. Mulţumesc pentru încredere.
La vremea respectivă eu vă citeam pe acum.tv. Căutam și așteptam articolele dvs pe care le descoperisem prin intermediul prietenului nostru comun, generosul Mircea Tivadar.
Ați fost și rămâneți un model și o inspirație pentru mine.
Reciproca e la fel de valabilă :))
Ieri am vorbit la telefon cu un prieten din Romania. Fara sa-l provoc mi-a spus ca din senin ca pentru el, Baabelul este revista cea mai de calitate in limba romana. Dumneavoastra contribuiti la aceasta calitate.
Mă onorează și emoționează nespus ce spuneți. Mulțumesc mult! 🙂
E foarte frumos ce ai scris ! De fapt scrisul e o terapie . Și Baabel oferă mediul pentru terapie . Cu toții avem nevoie de ea. De scris, de citit.
Și eu citesc scrierile tale ,care vin din gânduri trecute prin inimă. Nici talentul nu lipsește.
La mulți Ani Revistei Baabel , redacției ,scriitorilor și cititorilor.
vă mulțumesc mult! 🙂
O confesiune neobisnuit de sincera as spune, a unei deosebit de talentate jurnaliste a televiziunii Cluj (daca nu gresesc 🙂 )
Poate ca intr-o vreme reactia ta la comentariile publicului era mai retinuta, dar ma bucur ca deja de ceva timp a devenit altfel.
Multa bafta si desfasurare a talentului in directiile pe care ti le alegi, succes la orice forma literara pe care sper ca o vei aborda in viitor !!
de la radio, de fapt, însă împărțim clădirea cu televiziunea. 🙂
Reacția mea la comentarii lipsea pentru că nu știam despre ele. Abia după ce mi s-a atras atenția pe Facebook le-am căutat aici și am început să răspund la ele.
Mulțumesc mult! 🙂
Dacă aș locui la Cluj aș fi și eu printre cei care te opresc pe stradă ca să-ți spună cât de mult le plac poveștile tale.
păi poate ne vom întâlni cândva 🙂
Mulțumesc mult!