Pentru mine familiile mixte sunt ca două mulțimi colorate și intersectate, exact ca în cărțile de aritmetică din clasele primare.
Un cerculeț verde, un cerculeț roșu, iar la mijloc zona de suprapunere, hașurată cu portocaliu, în care fiecare aduce ce are mai valoros de împărtășit: felurile în care îți manifești grija și iubirea, gusturile, mirosurile și ritualurile, rețetele de prăjitură de Crăciun, amintirile despre cei care nu mai sunt, marile drame, marile bucurii, toate acele lucruri fără de care nu ești complet, întreg. TU.
E început de iulie și e foarte cald. Stăm la o masă într-o cofetărie din centrul Brăilei, eu și fiul meu adolescent și proaspăt licean. Avem în față mai multe prăjituri cu frișcă. Mult mai multe decât am putea mânca. Sinaia și Brateș și eclere. Lângă prăjituri, pahare înalte și aburite de socată. Și cafea. Să mă țină în priză la volan pe drumul înapoi spre Cluj. 550 de kilometri, din care doar 35 pe autostradă.
Cofetăria asta nu exista în vremea copilăriei mele, dar e singura în care mai găsești rămășițe din gusturile de atunci.
În spatele vânzătoarei pe tejghea recunosc într-o carafă de sticlă culoarea tulbure, cafeniu-gălbuie a bragăi. Nu-mi place braga, nu mi-a plăcut niciodată și nu înțelegeam cum părinții mei o beau cu sorbituri și plescăituri prelungi de plăcere. Dar copilul meu n-a văzut, n-a gustat și nici măcar n-a auzit de bragă.
Mă bucur și mă entuziasmez. Parcă am înțeles mai bine cine sunt. Și parcă în acea carafă se concentrează toată identitatea mea. Devine limpede și urgent să împărtășesc descoperirea. O rog pe vânzătoare să ne toarne de două degete într-un pahar. Femeia îmi face pe plac amuzată și înțelegătoare, ne umple un păhărel de plastic și nu-mi cere bani pentru asta.
Fiul meu gustă și în timp ce-l privesc, parcă simt pe gât textura densă și zgrunțuroasă, gustul dulceag de tărâțe fermentate. Aproape mă scutur de neplăcere, dar mă abțin. Vreau să văd dacă el seamănă cu mine, sau cu ai mei. Gustă și declară politicos: mai mult interesant decât bun. Mă bucur. Că a aflat ce e braga, că e abia începutul vacanței, că după trei ani suntem din nou împreună în orașul de care permanent mi-e dor și pe care-l iubesc cu o dragoste deznădăjduită.
Mă gândesc că din cauza distanței și din cauză că ajung acasă rar și pe fugă, în suprafața hașurată din mulțimile suprapuse care reprezintă familia noastră mixtă eu am contribuit cu foarte puțin. Sau cu mult mai puțin decât aș fi dorit și aș fi putut.
Simt că greșeala trebuie remediată pe loc, că e imperios necesar să umplu golurile, să compensez, să adaug. Aș vrea să-i povestesc despre toate deodată, să înghesui în dimineața asta de vară tot ce n-am spus niciodată în acești 16 ani.
Aici, pe marmura din piața centrală am învățat să mă dau pe role. Alunecau mai ușor rotilele de plastic, iar când picai nu-ți zdreleai genunchii așa de tare ca acolo, în spate, în Parcul Poligon. Știi cicatricea mea din genunchiul drept? Acolo mi-am făcut-o, când am căzut de pe tricicletă. Și dincolo, pe vad, coboram spre patinoar cu patinele legate de gât. Erau cu două numere mai mici, dar erau ale mele, aduse de la București, negre, de piele, cu șireturi roz fosforescent. O mică aroganță de care eram tare mândră.
Înghesui și spun și povestesc în dimineața asta sufocant de caldă de iulie, de parcă aș umple contra cronometru, cu pachete colorate și cutii, o debara cu rafturi până la tavan.
Sunt numai verbe la trecut în povestea mea. Mergeam, alergam, mâncam, făceam, era. Nimic și nimeni despre care să mai pot spune ESTE, AȘTEAPTĂ, ÎNTREABĂ, PREGĂTEȘTE.
Nimeni care să ne împacheteze clătite neumplute și prăjituri cu foi de napolitană, care să ne aștepte cu sarmale în foi de viță și cu cozonac.
Doar acest oraș trist, prăfuit, neglijent și paragina lui. Prăjiturile cu frișcă, covrigii cu sana de la bulevard, oblețul prăjit de la Lacu Sărat. Și paharul de bragă care a ajuns din întâmplare să cuprindă toate poveștile, gusturile și amintirile despre ce-am fost și despre acasă.
Doina Gecse-Borgovan
21 Comments
Aveti un stil direct, sunteti o povestitoare fara cusur, pur si simplu te cucereste pe tine cititor. Am trait o patzanie in urma cu ceva ani,in Braila. E cam lunga, o caut, sper s-o gaaesc si v-o expediez.
Necazul este scrisul in acest spatziu f. mic, cu litere abia vizibile. Cred ca v-o expediez pe mailul revistei.
Sarut mana.
Vă aşteptăm în Baabel, domnule doctor!
vă mulțumesc mult, sunt onorată și emoționată! aștept cu nerăbdare povestea 🙂
Mi-a plăcut mult acest articol…felul in care autoarea descrie gândurile si amintirile ei – îmi sunt tare familiare
Bravo Mamei care l-a adus pe fiul ei adolescent sa vadă locurile ei dragi, unde a copilărit…Imi da de gandit acesta povestire si ma inspira a zbura peste ocean sa mai văd odată meleagurile natale.
sunt foarte fericită când poveștile mele îi inspiră pe alții să caute povești despre familia și locurile natale. Mulțumesc! 🙂
rușii au o băutură făcută prin fermentarea pâinii – kvas – pe care unii o confundă cu braga – este mai bună
Imi doresc mult sa ajung la Braila inca odata, orasul lui Panait Istrati si al lui Mihail Sebastian. Si al Dunarii albastre.
Nu din nostalgie, ci pentru ca am pe cineva f drag, din familia mamei mele ce zace in pamântul Brailei….
Orașul și-a pierdut strălucirea, dar nu și farmecul. Eu sunt foarte subiectivă, dar mi-am dus acolo mulți prieteni care au fost fermecați de Brăila. 🙂
Încerc să-mi închipui dorul tău de lumea în care ai crescut și pe care ai perdut-o… Ca fostă arădeancă, îmi dau seama cât de diferit este Clujul de Brăila. Am o vagă amintire că am băut și eu bragă și cafea la nisip la Constanța și mă simțeam ca în altă țară.
Și atunci poți să-ți închipui cât de diferit este Ierusalimul de Arad…
Doamne, da! Mă gândesc și eu de multe ori ce grea poate fi adaptarea atunci când trăiești într-un mediu cultural și geografic atât de diferit. Probabil nu te adaptezi total niciodată. 🙂
Relatarea unui popas într-o cofetărie din oraşul copillăriei, alături de fiul adolescent. O poveste aparent simplă, (de fapt foarte profundă) marca Doina Gecse-Borgovan, care ne dezvăluie dincolo de cuvinte, atâtea faţete ale condiţiei de femeie, de mamă, de partener într-o căsnicie mixtă, în care predomină cealaltă parte…Mi-a plăcut nespus acest text în care m-am regăsit şi eu chiar dacă nu mi-am părăsit oraşul natal, dar m-am mutat dintr-o limbă în alta.
Sunt lucruri aparent banale cele care compun identitatea unei persoane. În ultimii ani am devenit foarte atentă și sensibilă la aceste asptecte. Probabil că dacă fiul meu n-ar fi făcut școala în limba maghiară nu m-ar fi interesat sau influențat la fel de mult. A fost o alegere pe care nu o regret, dar care persupune uneori situații în care nu ai instrucțiuni de utilizare și trebuie să te bazezi pe intuiție ca să poți merge mai deaprte. Mulțumesc! 🙂
Asta a fost o alegere interesanta, ca fiul sa studieze scoala in limba maghiara. Imi aminteste de persoane de la Bucuresti care isi trimiteau copiii la scoala germana, pentru ca in casa se vorbea aceasta limba. Dar tu, Doina, nu stii limba maghiara parca. Intr-adevar poate daca o sa se potriveasca o sa mai amintesti de ce a fost asa.
O alta asemanare intalnita Israel este alegerea unor parinti de a-si trimite copiii la scoli religioase, desi practic acasa nu se poarta ca oameni religiosi. Criteriile pot fi diverse (calitatea scolii, a profesorilor, a celor care o frecventeaza etc). O asemenea situatie poate cu adevarat crea probleme de identitate.
Apropos de instructiuni, daca nu de utilizare, atunci de folosinta. Ele nu exista nici in cazul cresterii copiilor. O fac in general cu totii, folosind intuitia, un alt dar al naturii. Nu trebuie mers pentru asta la scoala.
Articol clar si frumos dar braga nu. Eu nu am cunoscut braga cand am copilarit in Bistrita- Nasaud.
Pentru a va edifica complet despre Braila, recomand: melodia “La noi la Braila” interpretata de Nelu Vlad
Cititi si amintirile lui Mihail Sebastian
Nostalgie
Din povestirea Doinei, razbate o anumite tristete, poate doar o stare de melancolie fata de amintirile trecutului alaturi de acuitatea in raport cu momentele traite in present. Se releva talentul de povestitor, care observa cu sensibilitate tot ceea ce se intampla imprejur.
Noroc si bucurie, ca intotdeauna sa predomine zona portocalie hasurata, care intareste prezentul in ciuda oricaror relationari legate de trecut.
tristețea este inevitabilă, pentru că mă tot întreb: de-ar fi fost dacă după facultate m-aș fi întors la Brăila, în loc să-mi continui viața la Cluj? Atunci aș fi avut probabil alte motive de tristețe și nostalgie și m-aș fi întrebat care ar fi fost viața mea dacă rămâneam 🙂
Brăila a fost pentru mine,în anii tinereții,un scurt popas,căci am fost repartizat de Ministerul Culturii,la Teatrul local ca Regisor ,iar Directoarea me-a acordat să fiu ,,Secretar literar -lecturînd piese de teatru și alcătuind repertoirul. Am contribuit cu interes și plăcere la viața cultural-artistică a Brăilei.
dr.Paul LIMAN
ce interesant! cine era directoarea teatrului? Eu și bunica mea paternă (pe care o chema Elvira, exact ca în celebrul cântec) nu ratam nici o premieră de la teatru 🙂