Alegeri în America: rațiunea a învins ambiția

Este ciudat că în cei patru ani care au trecut de la ultimele alegeri prezidențiale din SUA, care și atunci a fost o competiție între doi oameni bătrâni, în cele două mari partide nu au apărut persoane mai tinere, capabile, cu programe interesante țintite către numeroasele probleme, mai degrabă interne decât externe, cu care se confruntă Statele Unite. De fapt, precum se afirmă și realitatea o confirmă, alegerile prezidențiale americane sunt câștigate de cei care propun soluții pentru prima categorie. Se pare că americanii sunt mai puțin interesați de ce se întâmplă în lume, decât de ce li se întâmplă lor. Problemele externe îi frământă doar dacă implică mari cheltuieli din buget care ar afecta bunăstarea cetățenilor. Să ne amintim, de pildă, că în timpul mandatului său, Donald Trump a declarat că forțele americane din NATO vor veni în apărarea europenilor dacă sunt plătite – și se referea mai ales la acei aliați care nu au afectat 2% din buget pentru cheltuieli militare. Acum am înțeles că Trump ar pune aceeași condiții Taiwanului, iar în ceea ce privește sprijinul financiar pentru Ucraina, sunt mari semne de întrebare. De aceea, democrații s-au grăbit să treacă prin Congres acel ajutor de 60 de miliarde de dolari înainte de alegeri, mai ales că majoritatea pariurilor îl dau câștigător pe Trump. Se pare că singura țară care nu ar fi afectată de reducerile bugetare ale republicanilor ar fi Israelul.

Donald Trump este un norocos (nu vreau să-l jignesc, spunând că s-a născut în zodia porcului), dar la fel de norocoasă s-a dovedit întreaga lume. Departe de mine să fiu adepta lui Trump. Nimic nu-mi displace mai mult decât autoritarismul, rasismul și mai ales, lucru deosebit de periculos pentru un lider al celei mai mari puteri din lume, impredictibilitatea lui. Aș putea înșira și alte slăbiciuni care îl fac nepotrivit pentru funcția la care tânjește. Și totuși, când am văzut cum a scăpat ca prin urechile acului de glonțul asasin, dacă eram credincioasă, i-aș fi mulțumit lui Dumnezeu că totuși are grijă de noi, pământenii. Mă gândesc cu groază la consecințele asasinării unui candidat la președinția americană și cu atât mai mult a lui Trump, în primul rând pentru Statele Unite. Cu siguranță s-ar fi ajuns la un război civil. Să ne gândim numai la dezlănțuirea de forțe din 6 ianuarie 2021, când republicanii au asaltat clădirea Congresului, ca reacție la ceva absolut legal: democrații au câștigat alegerile. Dacă Trump ar fi fost asasinat, nimeni nu ar fi putut convinge opinia publică republicană că nu a fost mâna democraților. Acum, spre norocul lumii (și ghinionul pompierului care a murit în locul lui Trump), asasinul s-a dovedit simpatizant republican. Un război civil în SUA ar fi distras atenția americanilor de la problemele de politică externă, de la Europa, de la războiul cu Ucraina, slăbind în acest fel puterea și capacitatea de acțiune a Uniunii Europene. Ar fi fost un mare stimulent pentru eurosceptici, suveraniști și putiniști care oricum s-au întărit în Parlamentul European. Unitatea europeană ar fi fost subminată și s-ar fi putut deschide alte fronturi de agresiune pentru Putin.

S-ar putea spune și că tentativa de asasinat a fost o mare lovitură de PR pentru Trump. Acest lucru s-a văzut la convenția republicană, când el a acceptat candidatura. Nu vreau să fiu cinică și să spun că a fost o chestie aranjată, desigur nu a fost, doar a murit un om, chiar dacă nu a fost cel țintit, și nicio persoană normală nu ar fi elaborat un astfel de scenariu. Oricum, prin acest incident cu final fericit, Trump s-a apropiat și mai mult de câștigarea alegerilor. El s-a prezentat la convenția republicană sub cea mai bună formă. Deși rănit, s-a văzut că este viguros, plin de energie, un atu pentru cei care se leagă de vârsta lui și îl consideră bătrân. Numai că, în zilele următoare a apărut  bomba – Joe Biden a renunțat la candidatură fiind înlocuit deocamdată cu vicepreședintele Kamala Harris, un adversar mult mai periculos decât bătrânul Biden și care ar putea clătina certitudinea victoriei republicanilor.

Biden nu s-a grăbit să ia singura decizie rațională pentru salvarea viitorului partidului său, cu toate că de la începutul campaniei era limpede că are probleme de memorie și chiar de slăbiciune fizică. În cei patru ani de președinție a reușit să facă față marilor dificultăți cu care s-a confruntat America și să-i păstreze prestigiul neștirbit, nimeni, nici măcar medicii lui nu au vorbit de un început de Alzheimer. Nu a fost ușor și dacă la toate problemele cunoscute mai adăugăm conflictele din interiorul Partidului Democrat, îi putem acorda nota maximă.

Dar acum toți americanii au nevoie de un președinte sănătos fizic și cu gândire clară și dacă Trump corespunde acestor cerințe, Biden, din păcate, nu le mai îndeplinește. Semnele de degradare s-au manifestat mai demult și este de mirare că liderii Partidului Democrat nu au văzut (sau nu au vrut să vadă) și nu au pregătit unul sau mai mulți candidați pentru o astfel de eventualitate. În ultimul timp, tot mai multe figuri importante din partid, dar și din opinia publică democrată, susținători ai lui Biden și sponsori i-au cerut să se retragă.

Numai că Biden a fost greu de convins. O analiză din New York Times, cotidian al democraților, a arătat că el nu voia să renunțe, deoarece se simțea frustrat. De prea multe ori, se arată în articol, a fost dat deoparte, sau a trebuit să renunțe la candidatura pentru președinție în favoarea altora, ultima dată în favoarea lui Hillary Clinton și Bertie Sanders. Apoi, toți președinții democrați au avut două mandate, iar retragerea după primul mandat ar fi însemnat un eșec care i-ar fi sporit și mai mult sentimentul de frustrare.

Dar până la urmă el a luat decizia corectă. Rațiunea a învins ambiția personală. Biden și-a dat seama că a te retrage cu demnitate înseamnă înțelepciune și salvarea prestigiului Partidului Democrat și a făcut acest pas curajos pentru un președinte.

Este însă doar prima etapă de corectură a perspectivelor Partidului Democrat. Deocamdată el urmează să fie înlocuit de Kamala Harris, coechipiera lui, susținută de multe personalități politice din Partidul Democrat, inclusiv de sponsorii lui Biden. Dar numirea nu este bătută în cuie. Voci din partid cer o competiție deschisă. Există o listă virtuală de posibili candidați dintre care, potrivit unor aprecieri, câțiva ar avea șanse mai mari decât Harris. Ideea favorizată pentru câștigarea alegerilor este atragerea alegătorilor moderați și indeciși, adică centrul din ambele partide, deoarece, spun analiștii, atunci când Trump l-a ales ca viitor vicepreședinte pe J.D. Vance, un extremist feroce, el a renunțat la proprii alegători de centru. Iar printre democrați Harris este considerată prea de stânga pentru a-i coagula pe acești alegători. Indiferent cine va fi nominalizat de către democrați, așa cum am arătat mai înainte, victoria republicanilor nu mai este o certitudine.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

15 Comments

  • Marina+Zaharopol commented on July 23, 2024 Reply

    Mie mi-a placut mult acest articol care analizeaza in mod concis situatia politica in care se afla SUA la ora actuala fara sa omita unele scenarii posibile, cum ar fi fost declansarea unui razboi civil daca asasinul s-ar fi atins tinta, i.e., Trump.. Trebuie sa recunosc ca nu luasem in serios aceasta eventualitate de care am scapat “ca prin urechile acului,” ca sa adaug si eu o zicala la cele folosite in comentarii. Articolul mi-a amintit si de frustrarile trecute ale lui Biden in timp ce eu ma gandeam numai la ambitia lui actuala de a servi intr-un al doilea termen. Vreau sa adaug insa o mica corectura: nu toti presedintii democrati au beneficiat de un al doilea termen. Lyndon Johnson si-a retras candidatura din cauza lipsei de popularitate a Razboiului din Vietnam si a protestelor interne.
    Stirile de azi raporteaza o coagulare in jurul candidaturii Kamalei Harris, cu unele voci izolate sustinand ca acst proces nu ar trebui sa fie exagerat de zorit si ca ar trebui considerati si alti candidati. Totusi e inevitabil ca proceduri care in mod obisnuit ar lua luni de zile trebuie acum efectuate pripit in decursul a catorva saptamani.
    Tabara republicana este si ea derutata de schimbarea in tactici si reorientarea atacului spre Harris in locul arsenalului bine pregatit contra lui Biden…

    • Andrea Ghiţă commented on July 23, 2024 Reply

      Comentariul care vine din partea unei persoane care locuieşte în SUA este lămuritor şi bine-venit, după cum ar fi bine-venit şi un articol despre acelaşi subiect, care exprimă punctul de vedere al unui alegător american.

  • Mike Klein commented on July 22, 2024 Reply

    Articol bun și la zi cu evenimentele din S.U.A.
    Era clar pentru toată lumea care l-a văzut pe Biden la dezbaterea cu Trump acum trei săptămâni că zilele lui ca președinte sunt pe sfârșite. Între timp popularitatea lui Trump a intrat în stratosferă mai ales după încercarea de asasinare și în primele zile ale congresului partidului Republican. Pe urmă și-a deschis gura pentru discursul de acceptare a nominalizării și în loc de un Trump nou, reconciliat care vrea să unească poporul, l-am auzit pe vechiul Trump, dușmănos, care place republicanilor de dreapta dar nu încearcă să racoleze noi adepți din rândurile independenților. Discursul său lung, plictisitor, monoton a arătat exact ce este Trump, un bătrânel căruia îi place să vorbească prea mult! Cu Biden, democrații ar fi pierdut alegerile prezidențiale dar cel mai important motiv pentru care conducerea partidului l-a dat la o parte este că el ar fi dus de râpă și mulți candidați democrați pentru Senat și Congres cu posibilitatea de a pune Senatul si Congresul în mâinile republicanilor, dându-i mână liberă lui Trump să conducă țara ca un dictator.
    Totul s-a schimbat cu renunțarea lui Biden de la candidatură.Încă nu e 100% sigur că Harris va fi nominalizată, au drepturi toți democrații să candideze dar încă nimeni nu s-a prezentat. Se pare că conducerea partidului o sprijină pe Harris care de asemenea beneficiază de resursele enorme ale campaniei Biden-Harris. O cursă prezidențială costă sute de milioane de dolari și aproape nimeni nu dispune de asemenea fonduri. Până la alegeri mai sunt trei luni jumate, o veșnicie în campaniile electorale americane. Se pot întâmpla încă multe lucruri care să influențeze alegătorii, dar este cert că acum nu știm cine va câștiga pe când cu Biden răspunsul era foarte clar.

    • Andrea Ghiţă commented on July 23, 2024 Reply

      Un comentariu care lămureşte foarte multe. Ar fi excelent dacă autorul comentariului (de altfel, autor baabelian) ar scrie un articol mai amplu pe acelaşi subiect, pentru că articolele rămân şi comentariile sunt accesate doar de cei care citesc articolul comentat. Aştept cu speranţă articolul pentru o ediţie viitoare când lucrurile se vor mai fi limpezit. Mulţumesc.

  • klein ivan commented on July 22, 2024 Reply

    – ” competiție între doi oameni bătrâni”- se pare că un bătrîn rămîne sigur, Trump. Acesta are experiența de viață & politică , are un program clar, dar după hărțuiala politică a ultimilor ani pare obosit și dezgustat. De partea lui a apărut pe arenă larga lui familie, aparent de o calitate deosebită precum și unii reprezentanți republicani pe de parte superiori adversarilor politici.
    – “Donald Trump a declarat că forțele americane din NATO vor veni în apărarea europenilor dacă sunt plătite – și se referea mai ales la acei aliați care nu au afectat 2% din buget pentru cheltuieli militare “- Mi se pare foarte corect ca fiecare națiune să facă un efort financiar pentru propria apărare – chiar și fără a cita istoria ( după WWII , Japonia nefiind afectată de cheltuieli militare s-a dezvoltat vertiginos ajungînd să concureze S.U.A, ).
    – “Donald Trump … s-a născut în zodia porcului “- 1946 – zodia cîinelui.
    – ” dezlănțuirea de forțe din 6 ianuarie 2021, când republicanii au asaltat clădirea Congresului ” – afirmație 100% incorectă.
    – ” autoritarismul, rasismul și impredictibilitatea lui ( Trump )”. – astea sînt citate din Media de aici , neconfirmate de fapte.
    – “asasinul s-a dovedit simpatizant republican ” – s-a înregistrat ca republican ( asta îți permite să participi la alegeri în cadrul partidului dar nu te obligă la vre-o cotizație, aș putea s-o fac și eu dar prefer să fiu independent ) , iar apoi a făcut o mini donație la cei de partea cealaltă – probabil nu știa ce vroia.

  • Simona Fuchs commented on July 22, 2024 Reply

    Un articol scris cu foarte multă rațiune! Eu m-am gândit, după interviul lui Biden cu Trump, la Jill Biden. Pentru Jill Biden nu a fost ușor să vadă cum soțul ei, care dă semne de slăbiciune fizică și psihică, trebuie să-și facă publică starea de sanatate în interviuri și întîlniri de lucru, Gestul ei de a comenta decizia soțului prin postarea a două inimi m-a impresionat..

    • klein ivan commented on July 22, 2024 Reply

      Cînd scrieți despre Jill trebuie menționat și titlul de dr. pe care îl are pentru l. engleză obținut la vîrsta de 55 de ani în statul Delaware unde soțul era senator cu greutate și își pregătea candidatura pentru președenție. Pentru ea renunțarea la a fi în Casa Albă în următorii 4 ani este o mare lovitură. Prezentă la o emisiune TV în ziua precedentă atentatului a declarat că Trump trebuie oprit prin orice mijloace. Interesant că după atentat Joe Biden a căutat să explice de ce el a spus ca Trump să fie pus în “bullseye” , termen folosit în trageri însemnînd centrul țintei.

  • Andrea Ghiţă commented on July 22, 2024 Reply

    Cred că această renunţare la candidatură a fost necesară pentru a da un impuls Partidului Democrat ale cărui şanse de a păstra preşedinţia SUA erau aproape inexistente. Acum competiţia este resuscitată şi noi chibiţăm de pe margine, pentru că noi – majoritatea baabelienilor – nu votăm. M-aş bucura dacă ar comenta sau ar scrie articole baabelienii alegători din SUA.

  • Tiberiu Ezri commented on July 22, 2024 Reply

    Articol interesant mai ales că este scris în mod rațional și dintr-o poziție neutră. Spre deosebire de autoare, eu văd aceste schimbări prin prisma interesului Israelului. Biden a fost bun față de Israel și îmi pare rău că nu mai poate continua. Trump care în primii lui patru ani prezidențiali a fost foarte pro-Israel, așa cum spune și autoarea este impredictibil . În schimb Harris îmi inspiră ceea mai puțină încredere. Nu sunt convins că este capabilă să facă față acestei poziții fiindcă se pare că nu prea are experiență în politică. Dar ceea ce mă deranjează la ea este că desi este măritată cu un evreu, ea nu pare încântată de ceea ce face Israelul, fie fiindcă este prea de stangă, sau nu cunoaște în aprofunzime situația de aici. Încă în martie ea cerea retragerea trupelor noastre din Gaza. Dar bazată pe ce argument ?

    P.S – Bernie și nu Bertie Sanders.

    • klein ivan commented on July 22, 2024 Reply

      – “Biden a fost bun față de Israel “. După cum îmi spunea o rudă din Israel: ” Obama ne-a dat mai mult decît am cerut”. Dar cei doi menționați au dat foarte mult și la Iran. Adică America să fie în bune relații cu cele două părți ( voturi de la evrei&musulmani la alegeri ) care se pot bate între ei ( Israel experiementînd armament american ). De pus în balanță că Israel ca să doboare o rachetă trebuie să cheltuiască de 20+ ori mai mult decît costul rachetei inamice. Trump a încercat în mod efectiv să împiedice marșul Iran spre bomba atomică, a decis asasinarea unui terorist iranian de vîrf foarte activ… ( nu ca Obama care a eliminat pe cineva devenit deja insignifiant – Bin Laden ).
      – “Trump … este impredictibil ” – Afirmație folosită , fără detalii, de propaganda anti-Trump. Fiind candidat , Trump a avut în 2015 un program clar pe care a încercat să-l înfăptuiască fiind împiedicat de adversarii politici – același lucru și acum de ex. cînd promite transformarea Americii în mare exportatoare de petrol&gaze ceeace îi va atrage indiscutabil dușmănia marilor exportatori concurenți. Impredictibil da deoarece de multe ori vorbește gura fără el ( am făcut eu ceeace au făcut și alții ) – să nu uităm că el , miliardar mititel , a avut averea înjumătățită în decursul celor 4 ani de președenție în timp ce cei care l-au precedat au avut-o multiplicată / înzecită.

      • Tiberiu Ezti commented on July 23, 2024 Reply

        Deși este clar cu cine votează domnul Klein el omite menționarea legăturilor lui Trump cu figuri controversate cum ar fi Kim și Putin. Nu-mi este clar dacă acest lucru va fi bun pentru omenire sau nu, și mai ales pentru Israel, având în vedere că cei doi sprijină Iranul.
        În orice caz, între Harris și Trump l-aș prefera pe Trump.
        Se pare ca 80% dintre israelienii cu drept de vot în America îl sprijină pe Trump.

  • Vera Medrea commented on July 22, 2024 Reply

    Victoria republicanilor nu mai este o certitudine.’
    “Vorba ta în urchea Domnului.” Scuze pentru tutuire dar așa sună în germană: Dein Wort in Gottes Ohr

    • Hava Oren commented on July 22, 2024 Reply

      Fără îndoială că a fost un gest lăudabil. Dar mai este un proverb: „Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”. Să vedem cine va veni după el.

      • klein ivan commented on July 22, 2024 Reply

        Cele spuse de Lăpușneanu au reflectat un adevăr valabil 100% pe timpul lui. În sec. XXI , acolo unde populația are un cuvînt de spus prin vot, e de dorit ca aceasta să știe să aleagă varianta mai avantajoasă sau mai puțin rea.

    • klein ivan commented on July 22, 2024 Reply

      Am învățat o zicală, dar fiind vorba de ureche și de Domn mi-e clar că ne gîndim la altă vorbă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *