Cine şi-ar fi închipuit că tragicele evenimente din 1993, de la Hădăreni (jud.Mureş) vor fi discutate duminică (23 iunie a.c.) la ora de maximă audienţă, unde nişte persoane neimplicate direct în evenimentele de atunci au discutat “discuţii”. Pentru clarificarea evenimentelor am prezint faptele şi am să recapitulez pe puncte acţiunile declanşate de ele, la diferitele nivele interne şi externe.
Cine şi-ar fi închipuit că tragicele evenimente din 1993, de la Hădăreni (jud.Mureş) vor fi discutate duminică (23 iunie a.c.) la ora de maximă audienţă, unde nişte persoane neimplicate direct în evenimentele de atunci au discutat “discuţii”. Iată de fapt ce s-a întâmplat: Un tânăr rom, condamnat la cinci ani de detenţie, (pentru tâlhărie) beneficind de întreruperea pedepsei, a avut un conflict cu un locuitor din Hădăreni. În urma conflictului, fiul persoanei a fost înjunghiat, decedând.
În replică locuitorii din Hădăreni români şi maghiari – au dat foc unui grup de locuinţe ale romilor, în urma căreia trei persoane au decedat.
De aici s-a vorbit in continuu de un “mare conflict” interetnic, între romi, pe de o parte, şi români şi maghiari, de pe altă parte.
Cred că nu trebuie omise chestiuni deosebit de importante, pe care “specialiştii” nu le-au pomenit:
1. Conflictul a avut loc cu câteva zile înainte de discutarea la Viena a admiterii României în Consiliul Europei. (octombrie 1993). (nimic de comentat)
2. Întreruperea executării pedepsei a pesoanei care a comis prima crimă s-a făcut cu aprobarea directorului general al penitenciarelor din România. Persoana avea în buzunar o altă cerere de prelungire a termenului de întrerupere a pedepsei.
3. Poliţiştii prezenţi la conflictul dintre romi şi romani+maghiari nu au intervenit, asistând impasibili la conflict.
4. Au fost create două comisii de anchetă a conflictului:
– o comisie a Guvernului României(Consiliul pentru Minorităţile Naţionale)
– o subcomisie a Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi din Camera Deputaţilor – condusă de dl. Deputat Dejeu (PNŢ-CD).
5. Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş a fost destituit pentru o greşită gestionare a conflictului (de fapt nu a fost prezent la faţa locului, dar a raportat că a fost la faţa locului). Destituirea s-a făcut de către Ministrul de Interne la solicitarea Directorului SRI .
Prefectul Judeţului Mureş a fost sancţionat pentru neinformarea Guvernului(DAPL) şi greşită gestionare a conflictului.
6. Subcomisia parlamentară s-a deplasat la Hădăreni, dar locuitorii a fost destul de agresivi, trăgând clopotele bisericii, iar în acest context, membrii subcomisiei parlamentare au părăsit urgent, cu microbuzul, localitatea Hădăreni- nemaiavând loc nici un fel de audieri la faţa locului. La Hădăreni au rămas numai membrii Comisiei Guvernului(CMN) şi reprezentanţii autorităţilor locale (Prefectura,Consiliul Judeţean) care au discutat cu localnicii timp de câteva ore.
7. La solicitarea Comisiei Guvernului (CMN) Direcţia Sanitară a Judeţului Mureş a luat măsuri speciale pentru protecţia sanitară a persoanelor care au rămas fără adăpost, în special a copiilor, care erau în număr mare şi fără nici un fel de protecţie.
Astfel s-a amenajat în regim de urgenţă (câteva ore) un dispensar medical, la care au fost detaşate în regim permanent medici şi cadre medii medicale precum şi o ambulanţă.
8. Cu sprijinul unor persoane private din Bucureşti şi Târgul Mureş, au fost donate obiecte de îmbrăcăminte, alimente şi obiecte de prima necesitate.
9. Din păcate, gestionarea ajutoarelor care au sosit din toate colţurile lumii şi din ţară, a fost încredinţată unui consilier judeţean din partea romilor, care în timp le-a valorificat dispărând cu banii. Nu se cunoaşte valoarea ajutoarelor, dar în mod sigur această valoare nu a fost de neglijat.
10. Guvernul României, la propunerea Consiliului pentru Minorităţile Naţionale, a iniţiat şi aprobat două Hotărâri, prin care s-au alocat sume importante de bani pentru refacerea caselor care au fost distruse in incendiu, precum şi pentru procurarea de obiecte de strictă necesitate.
Totodată autorităţile locale au luat măsuri pentru refacerea actelor de identitate şi a documentelor de stare civilă pentru persoanele carora aceste documente au fost distruse.
11.Conflictul a fost internaţionalizat, o serie de organisme şi organizaţii internaţionale au luat poziţie faţă de conflict. Bine înţeles nu întotdeauna poziţia a fost corectă faţa de gestionarea conflictului.
Astfel, la propunerea unor organizaţii ale romilor şi sub presiunea unor persoane, Consiliul Europei a organizat o dezbatere specială cu participarea unor membrii ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, reprezentanţi ai unor Guverne interesate, precum şi ONG-uri pentru drepturile omului si ale minorităţilor naţionale. Dezbaterea nu si-a atins scopul, ea tranformându-se într-o tribuna de acuze între diverse autorităţi şi organizaţiile romilor. Nu s-au tras concluzii.
12. OSCE-a discutat cazul cu prilejul Conferinţei Europene pentru romi- aprilie 1994- Varşovia. Şi aici s-a ajuns la acuze între diferite autorităţi şi organizaţiile romilor.
13.Cu prilejul prezentării de către România a primului raport privind drepturile omului -dupa 1990- în mai 1996, la Comisia ONU pentru drepturile omului de la Geneva-la presiunea unor organizaţii ale romilor, dar şi a unor persoane interesate de conflict, s-au pus întrebări privind gestionarea şi rezolvarea situaţiei de la Hadareni.
14. Concluzile puse de Subcomisia Parlamentară de anchetă nu au fost însuşite de toţi membrii subcomisiei, unii prezentând opinii separate la raportul subcomisiei.
Raportul a fost prezentat în plenul Camerei Deputaţilor şi retrimis la Comisia pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi
Raportul Comisiei Guvernamentale (CMN) a fost prezentat în cadrul Guvernului României şi s-a decis emiterea unei HG
pentru acordarea de sprijin financiar pentru reconstruirea locuintelor distruse.
15. În anul 2005 dosarul a fost repus pe rol, obţinându-se mai multe sentinţe de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de condamnare a unor persoane implicate în conflict.
De asemenea CEDO a condamnat Statul Român la plata unor despăgubiri importante.
În 2007 Guvernul României, la propunerea Agentiei Naţionale pentru Romi, a iniţiat şi aprobat o Hotărâre privind dezvoltarea localitătii Hădăreni.
Acestea sunt câteva probleme privind conflictul de la Hădăreni din septembrie 1993.
Pentru toate punctele de mai sus există documente,scrise,foto şi video.