Perdeaua de fum

„Mass-media este alcătuită în general din prostănaci. Dă-le trei subiecte și le-ai distras atenția” spunea Steve Bannon, fostul consilier al lui Donald Trump. Și într-adevăr, Donald le-a dat trei subiecte pe care să le rumege: cumpărarea Groenlandei, reocuparea Canalului Panama și, ultima găselniță, relocarea celor din Gaza. Dar ca la circul Globus din copilărie, acestea sunt doar niște perdele de fum în spatele cărora Trump va face adevăratele scamatorii prin care să-l mulțumească pe cel mai important om din anturajul său. Nu, acesta nu se numește Binyamin Netanyahu, ci Elon Musk.

Fără discuție, Musk este la momentul actual unul din cei mai bogați oameni ai planetei. Dar e totodată și cel mai important donator al lui Trump, a dăruit peste 250 de milioane de dolari în campania sa electorală. Și, orice s-ar spune despre Donald, el nu-și uită binefăcătorii. Astfel, alături de Trump, Musk vrea să devină nu doar cel mai bogat om al lumii, ci și cel mai influent. Sunt deja indicații, nu puține, că e pe drumul cel bun.

În scurtul timp de când Musk se află în fruntea Departamentului pentru eficiență guvernamentală, el și-a demonstrat cu prisosință eficiența. A apucat deja să închidă un departament care nu-i venea bine și care, în paranteza fie spus, avea un buget total echivalent cu 0.25% din averea lui. A concediat deja câteva zeci de funcționari guvernamentali și, cel mai important, a primit acces la sistemul central de date financiare. Astfel el va putea supraveghea toate tranzacțiile importante pe care le va efectua guvernul federal. Cei care i s-au opus au fost destul de iute demiși.

Acesta e doar aperitivul. La fel ca Netanyahu, are și Trump un „7 octombrie” al lui, doar că acesta a avut loc în 6 ianuarie 2021, la atacul asupra Capitoliului. La fel ca Bibi, și Trump este convins că serviciile de siguranță națională l-au trădat atunci, iar acum a venit vremea să plătească polițele. El vrea să reformeze CIA și FBI. Recent lucrătorii cu vechime din CIA au primit un mail care le recomanda să se pensioneze voluntar, contra unei compensații generoase. Cei care au citit acele mailuri spun că formularea seamănă foarte mult cu cea din mailurile lui Elon Musk.

Bineințeles, nu toate acțiunile lui Musk sunt reprobabile. De exemplu, el vrea să oprească ajutorul american pentru Africa de Sud, țara sa de origine, acuzată astăzi pe bună dreptate de grave violări ale drepturilor omului. Follow the money este o expresie ancorată puternic în lexiconul american, iar Elon intr-adevăr vrea să vadă că banii merg în direcția dorită.

Deci, în timp ce mass-media se va ocupa de aceste trei idei năstrușnice aruncate în aer de Donald Trump, în spatele circului se vor petrece lucruri mult mai importante. Așa cum spunea Steve Bannon, cu cât reușești să arunci mai multe astfel de baloane într-un timp scurt, cu atât libertatea ta de acțiune va fi mai mare.

În concluzie, dacă agentul dvs de turism vă va propune o vacanță de vis pe Riviera Gazană, la Trump Tower în Khan Yunes, eu vă propun să-l refuzați politicos. Gaza va rămâne același pământ sărac și blestemat. Conferința de presă de miercuri seara a fost doar un năvod de care se va bucura peștele cel mare, Musk, și peștele mai mic, Smotrich. În paranteză fie spus, Smotrich e destul de prost și printre pești și nu are nevoie decât de o râmă.

„Dacă vrei să-ți învingi adversarul, surprinde-l. Dacă el se așteaptă să pasezi pe dreapta, pasează pe stângă. Dacă el se așteaptă să intri prin centru, intră pe lateral. Și fă-o suficient de repede ca el să nu aibă timp de replică.”

Lucrul acesta nu l-am învățat nici de la Trump, nici de la Bannon, ci de la un alt magician, de data asta unul veritabil, care s-a născut acum 60 de ani într-o familie de aromâni harnici dintr-un sat din România și se numește Gheorghe Hagi.
George Uri Schimmerling

Bibliografie

https://www.theguardian.com/us-news/2025/feb/04/trump-elon-musk-federal-governmenthttps://news.walla.co.il/item/3724817 https://www.washingtonpost.com/politics/2025/02/05/4-explanations-trump-gaza-proposal/




 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *