Rămas bun, dr. Judith Szabó!

La 18 februarie 2025 s-a stins din viaţă dr. Judith Szabó (1928-2025), reprezentantă de frunte a Şcolii Clujene de Medicină, prima femeie chirurg generalist din Transilvania, un om de ştiinţă erudit şi empatic, dăruit pe deplin profesiunii sale nobile.

În 21 februarie a fost înhumată la Cimitirul Evreiesc de rit neolog din Cluj, în prezenţa unui număr mare de prieteni, foşti colegi şi pacienţi.

Sunt prietena lui Judith, la fel cum au fost şi mama mea şi tatăl meu. Împreună cu Judith făceau parte dintre acei evrei arădeni „norocoşi” care, adolescenţi fiind, au reuşit să supravieţuiască ororilor celui de-al Doilea Război Mondial.

E un lucru foarte rar ca o pensionară, o văduvă de 96 de ani fără copii, fără fraţi, surori şi nepoţi, fără să fi avut multe funcţii de conducere şi care nu a beneficiat de prea multe onoruri oficiale să adune atât de mulţi oameni la un loc, într-un cimitir evreiesc mic şi intim, într-o zi atât de friguroasă. Adunarea aceasta numeroasă se datorează calităţilor umane excepţionale ale doamnei doctor, ale iubitei noastre Judith. Ne-am adunat aici ca să mai retrăim puţin sentimentele pe care le încercam în preajma ei. Ştiu de la domniile voastre sau de la Judith că fiecare dintre dv. o consideraţi specială. Ce a făcut-o atât de specială şi de iubită? Inteligenţa ei, cultura generală, profesionalismul, lipsa de prejudecăţi, umorul, dar mai ales devotamentul ei faţă de prieteni şi pacienţi, dorinţa şi capacitatea ei de a ne ajuta pe toţi.

Spunea că dorinţa de a ajuta pe alţii era rostul vieții ei şi că asta a menţinut-o activă şi implicată până deunăzi. Ne-a consultat, ne-a consiliat, ne-a învăţat, ne-a provocat, ne-a confruntat, ne-a îndrumat. Printre altele, a avut calităţi excelente de educator (a predat nu numai chirurgie la UMF, dar şi anatomie şi fiziologie pentru informaticieni şi pentru asistente medicale). Ştiţi cu toții că a fost un chirurg foarte bun, nu e nevoie să auziţi de la mine, dar sunt şi eu printre cei care am fost operaţi de dânsa.

De unde proveneau aceste calităţi ale ei? Ea credea în genetică şi într-adevăr a moştenit înţelepciunea tatălui ei, dar şi perseverenţa mamei, precum şi capacitatea acesteia de a menţine ordinea şi de a fi disciplinată. În plus, la Judith am văzut dorinţa de cunoaştere ridicată la puterea a zecea.

Cum spuneam, ea a făcut parte dintr-un grup de adolescenţi evrei care au suferit rigorile legilor rasiale din România. Ar fi trebuit să termine şcoala generală şi să intre la liceu în timpul războiului. Nu a ajuns la Auschwitz, precum copiii din Ardealul de Nord, scăpând astfel de exterminare. Dar legile rasiale din România de atunci au alungat familia din casa natală din Sântana. Tatăl a fost obligat să renunţe la negoţul de piei care le asigurase un nivel de trai decent şi a trăit experienţa muncii forţate. În 1940, adolescenta de 13 ani, premianta clasei, alături de mulţi alţi copii evrei, printre care şi părinţii mei, au fost excluşi din şcoli. Dar comunitatea evreiască din Arad s-a organizat, astfel încât acei adolescenți și-au putut continu educaţia într-o şcoală proprie, neacreditată. Au creat o comunitate şcolară unde elevii au învăţat limbi străine, bazele istoriei artei, ale literaturii universale şi ale ştiinţei. Ei nu aveau voie să meargă la cinema, la teatru, la ştrand, și nici pe trotuarul din partea dreaptă a bulevardului din centrul orașului. Totuşi, adolescenţii aceia au continuat să înveţe, să discute între ei despre romane şi poezii, teatru şi artă, transformând dezavantajul în avantaj. În acele vremuri de sărăcie şi nesiguranţă Judith scria, cânta la pian, iubea, lega prietenii pentru viaţă şi se gândea la nedreptăţile care o îngrădeau. În urma întoarcerii armelor împotriva fasciştilor, a primit dreptul să îşi continue studiile şi printre preocupările ei a triumfat atracţia spre medicină. Deşi complexată de anii de discriminare, a ales studiile cele mai exigente, absolvite cu brio, care îi permiteau să îi ajute pe alţii.

Am vorbit despre această perioadă de adolescenţă, fiindcă atunci s-au pus bazele personalităţii ei deschise către semeni şi către frumos, întotdeauna dornică să descifreze complexitatea lumii. Ura naţionalismul, urmărea ştirile din lume, citea şi ţinea la prietenii ei. Nu cunosc pe nimeni care să fi avut mai mulţi prieteni decât Judith.

Mulţumim celor care sunt alături de noi şi îi deplâng decesul. Noi, și mai ales cei mai tineri dintre prietenii ei, suntem – pentru o vreme – garanţia neuitării ei.

Maria Roth

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

9 Comments

  • Sulamita Socea commented on February 22, 2025 Reply

    Sensibila si emotionanta evocare a celei care a fost dr Judith Szabo si a carei plecare dintre noi a lasat in sufletul meu o umbra de tristete, dar si de multumire ca am avut privilegiul de a o cunoaste persnal. I-am fost studenta, i-am incredintat-o pe mama mea cand a avut nevoie de o operatie, stiind ca mana ei sigura va rezolva problema si asa a fost. Am avut si mai apoi, in afara salilor clinicii, prilejul sa fiu in preajma dumneaei cu diverse ocazii, toate intalnirile fiind momente placute, pline de bucurie. Binecuvatata sa-i fie amintirea!

  • Marina Zaharopol commented on February 22, 2025 Reply

    Frumoasa evocare! Un club select s-a intrunit in micul cimitir evreiesc din Cluj sa-si ia ramas bun de la iubita lor Dna dr. Judith Szabo: prieteni, colegi, pacienti, toti recunoscatori ca au cunoscut-o si ca au beneficiat de influenta, intotdeauna in bine, a personalitatii ei puternice. Le va lipsi prezenta ei vie. Ramane doar amintirea…
    Fie-i memoria binecuvantata!

  • JOHANAN VASS commented on February 22, 2025 Reply

    DR JUDITH SZABO TREBUIA SA FIE UN EXEMPLU PENTU ORICE MEDIC CARE VREA SA DEVINA CHIRURG. CEL MAI IMPORTANT PENTRU JUDITH A FOST BOLAVUL. A FOST PRIMITA SI A LUCRAT ANI LA CLINICA DE CHIRURGIE1 SUB CONDUCERA PRO.A. NANA CEL MA PRETENTIOS SI SEVER SEF DE CLINICA IN ACEI ANI AM CONOSCUT-O SI PRIN INTERMEDIUL SOTULUI DINSEI CARE A FOST MEDIC STOMATOLOG SI VENEA DESEORI IN CASA NOASTRA SA SE SFATUIASCA CU PARINTELE MEU.

  • Dan Lowy commented on February 21, 2025 Reply

    Majoritatea medicilor clujeni consacraţi i-au fost studenţi. De câte ori apărea la o clinică (de obicei să intervină în favoarea prietenilor) era înconjurată de medici, care i se adresau cu “Doamna Profesor”. Cu mulţi ani după ieşirea sa la pensie a examinat radiografiile tatălui meu şi a supervizat diagnosticul medical care i s-a pus. Făcea parte din generaţia medicilor care stabileau diagnosticul medical al pacientului pe bază de cunoştinţe, experienţă îndelungată şi intuiţie. Doamna doctor Judith Szabó era pregătită în permanenţă să acorde ajutor. Ne va lipsi firea sa senină şi optimistă.

  • Veronica Rozenberg commented on February 21, 2025 Reply

    Evocare sensibila a Dnei Maria Roth facuta unei personalitti profesionale si a unui om adevarat, ajuns in mod demn la sfarsitul drumului. Sa – i fie memoria binecuvantata !!

  • Cristina Salomon commented on February 21, 2025 Reply

    Nu am cunoscut-o de doamna Judith Szabo dar cred ca a fost unul dintre cei oameni buni care se nasc o data la o suta de ani.
    Binecuvantata sa ii fie memoria!

  • Hava Oren commented on February 21, 2025 Reply

    Cu toate că nu am cunoscut-o personal, am auzit atât de multe despre dna dr. Szabo încât am senzația că am pierdut o prietenă apropiată. Fie-i amintirea binecuvântată!

  • Jossef Avni commented on February 21, 2025 Reply

    Doamna Maria Roth, vă mulțumesc pentru acest articol despre adolescenții evrei din perioada Holocaustului.

  • Andrea Ghiţă commented on February 21, 2025 Reply

    Articolul Mariei Roth spune esenţa despre omul şi medicul Judith Szabó. Îi mulţumesc sorţii că m-a onorat cu prietenia ei. Timp de câţiva ani am putut fi în preajma ei, aproape săptămânal, şi de la fiecare întâlnire am plecat îmbogăţită spiritual. Din păcate, nu am putut s-o conving să scrie în Baabel – deşi în prima tinereţe cochetase cu ziaristica – dar mi-a depănat multe poveşti de viaţă şi medicină, pe care le-am înregistrat şi sper să le pot transcrie, treptat, şi să le împărtăşesc cititorilor Revistei Baabel. Pentru cei care doresc să afle mai mult despre Judith Szabó, iată câteva surse: https://baabel.ro/2024/08/reclamatia-anonima-impotriva-unei-doctorite-tinere-si-ancheta-ministeriala-din-anii-1950/
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Iudith_Szabo
    https://www.youtube.com/watch?v=m4FKVvyl2RI

    https://www.youtube.com/watch?v=Br_2emfYeLc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *