În timpul plăcutelor vizite de sâmbătă la doamna doctor Judith Szabó – prima femeie chirurg generalist din Transilvania[1] – prietena mea nonagenară deapănă amintiri în care se îmbină poveştile din viaţa ei personală, dar şi cea profesională. În ciuda vârstei venerabile (96 de ani împliniţi), Judith Szabó este la curent cu evenimentele fierbinţi care acaparează atenţia opiniei publice și le comentează prin prisma îndelungatei ei experienţe de viaţă.
Era firesc să-i suscite interesul şi cazul doctoriţelor ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti, care a încins de curând spiritele. Şi-a exprimat convingerea fermă că e vorba şi de intrigile colegilor. Pentru a-şi argumenta opinia mi-a povestit un episod din viaţa ei de tânăr medic chirurg. Povestea mi s-a părut atât de interesantă, încât i-am propus să o relateze în scris, într-un articol pentru Baabel. A refuzat, din păcate, dar mi-a permis să o redau eu (pe baza unor înregistrări audio).
Reclamaţia semnată de „un grup de medici”
Am absolvit Medicina la Cluj în 1953 şi am fost repartizată la Vişeu[2]. Voiam neapărat să practic chirurgia şi doar acolo era un post de medic chirurg. În acea vreme nu exista stagiatură şi specializarea avea să se introducă abia în 1957, aşa că „abia ieşită din ou” a trebuit să fac faţă celor mai diferite situaţii, să iau decizii şi să acţionez într-o vreme când anestezia se făcea picurând eter pe tifon şi sângele pentru transfuzii era adus de la Sighet cu trenul. Pe atunci calea ferată Sighet-Vişeu trecea prin Uniunea Sovietică. Pe o lungime de câţiva kilometri, vagoanele zăvorâte erau păzite de militari sovietici…[3]
La scurt timp după ce începusem să lucrez, prin 1954 sau 1955, la spitalul din Vişeu a sosit un delegat de la Ministerul Sănătăţii, pentru a verifica situaţia mea. Era un bărbat de vreo treizeci de ani, foarte serios, care mi-a spus că s-a primit o reclamaţie împotriva mea, în care semnatarii, „un grup de medici”, aduceau la cunoştinţa forurilor superioare o serie de acuzaţii grave, printre care faptul că eram o femeie imorală, că aş fi avut legături cu mai mulţi bărbaţi, că aş fi fost amanta medicului şef al regiunii Baia Mare, că încasam un salariu de la fabrica de chimicale din Vişeu, unde eram angajată fictiv, că luam bani de la pacienţii pe care îi consultam, că am efectuat un chiuretaj ilegal, precum şi altele pe care – acum după şaptezeci de ani – nu mi le amintesc.
Nu-mi puteam reveni din uimire. Nu înţelegeam motivul pentru care „grupul de medici” (adică colegii mei) ar fi trimis reclamaţia aceea plină de minciuni sfruntate. Nu sunt o fiinţă conflictuală, nu mă certasem cu nimeni. Munceam din zori şi până în seară, locuiam într-o încăpere din spital şi îmi plăteam cazarea efectuând gărzi peste gărzi. Pe medicul şef al regiunii Baia Mare îl văzusem de vreo două-trei ori, nu trecusem pragul fabricii unde, chipurile, aş fi fost angajată fictiv, nu am luat niciun ban de la pacienţi (majoritatea muncitori forestieri sau ţărani din satele învecinate). Trăiam pe sponci din salariul de medic aflat la începutul carierei…
E drept, făcusem un chiuretaj ilegal. Mă rugase o colegă, o soră medicală. Era vorba de o rudă de a ei care rămăsese gravidă şi nu-şi putea permite să păstreze sarcina. Nu cunoşteam persoana şi nici nu mă interesa. Mi-am ajutat colega care şi-a ajutat, la rândul ei, rubedenia care, se vede, nu păstrase secretul.
Acuzaţiile erau atât de grave, încât puteam să-mi pierd postul, dreptul la practică şi riscam să ajung după gratii dacă ancheta m-ar fi găsit vinovată. Se ştie că anchetele de la începutul anilor 1950 erau foarte dure… Munceam din răsputeri ca să-mi alung îngrijorarea şi aşteptam concluziile anchetatorului de la Bucureşti.
Acesta s-a dovedit foarte temeinic şi corect. Mi-am imaginat că va sta o zi sau două, va trage concluzii pripite şi se va întoarce la minister, dar nu a fost aşa. A rămas la Vişeu mai multe săptămâni şi a interogat, practic, tot personalul sanitar, precum şi alte persoane care păreau să aibă legătură sau să cunoască cele afirmate în reclamaţia anonimă. Era un om inteligent şi răbdător, a ştiut ce întrebări să le pună oamenilor şi curând şi-a dat seama că acuzaţiile erau mincinoase, ba mai mult, din răspunsurile celor interogaţi a dedus cine era implicat în redactarea anonimei şi cu ce rol.
M-a interogat şi pe mine şi i-am răspuns sincer la toate întrebările, în afara celei privind chiuretajul ilegal. Nu aveam cum să recunosc un fapt care m-ar fi trimis la închisoare.
În final, trimisul ministerului a făcut un raport detaliat, indicând şi persoanele care au făcut parte din «grupul de tovarăşi» care scrisese anonima. În concluzii a arătat că toate acuzaţiile erau nefondate, în afara chiuretajului ilegal, asupra căruia ar putea plana suspiciuni, dar pentru că nu s-a putut dovedi, el presupune că nici acea acuzaţie nu era adevărată. A predat raportul la minister, arătând că nimic nu era adevărat, că fusesem calomniată.
Între timp am reuşit să dezleg şi mobilul reclamaţiei anonime. Cineva, undeva, a scăpat o vorbă că se zvonea că medicul şef al Regiunii Baia Mare (un medic evreu, pe nume Lövy, pe care îl văzusem o dată sau de două ori în viaţă) ar fi dorit să mă numească pe mine medic şef pe raionul Vişeu. Era firesc că un evreu va ajuta un alt evreu, după cum, se pare, că era firesc ca eu să-i fi fost amantă, nu-i aşa? Colegii mei medici, inclusiv cel care ocupa funcţia medic de şef al Raionului Vişeu (care iniţial mi se păruse foarte de treabă) au conceput reclamaţia anonimă pentru a-mi împiedica avansarea profesională. Ar fi fost mult mai simplu să mă întrebe direct şi le-aş fi răspuns să fie liniştiţi, că voi refuza, că nici în ruptul capului nu m-aş fi dus într-un post administrativ când eu am ales Vişeul tocmai ca să practic chirurgia.
Anchetatorul care petrecuse câteva săptămâni la Vişeu s-a întors la Bucureşti şi, după o vreme, Comitetul Regional de Partid Baia Mare a primit răspunsul oficial al Ministerului Sănătăţii în care se arăta că eram nevinovată, că fusesem acuzată pe nedrept şi, în semn de comepensaţie pentru cele îndurate, dar şi pentru a recompensa activitatea mea medicală, eram distinsă cu titlul de “Evidenţiat în munca medico-sanitară”[4], cea mai înaltă distincţie acordată medicilor în acea perioadă. Concluziile oficiale au fost prelucrate în mai multe şedinţe, la nivel regional şi raional, precum şi la spitalul din Vişeu. Mi s-a înmânat şi distincţia. Era o diplomă însoţită de o insignă. Am păstrat-o mulţi ani, dar nu am purtat-o niciodată.
Povestea lui Judith Szabó (n. Steiner) ilustrează cât se poate de limpede la ce pot duce invidia şi intrigile din sânul unui colectiv, dar şi faptul că chiar şi în vremurile dure ale dictaturii proletariatului, un anchetator temeinic şi onest a putut să demonteze acuzaţiile mincinoase şi, în final, să transforme o sancţiune (aproape sigură) într-o… recompensă.
Ce bine ar fi dacă şi cazul de la spitalul Sf. Pantelimon – tranşat deja de mass media de scandal şi de opinia publică – să fie soluţionat cu acelaşi profesionalism ca cel de la Vişeu.
Îi mulţumesc prietenei mele Judith Szabó că mi-a permis să împărtăşesc povestea ei cititorilor revistei Baabel şi sper să revin curând cu alte întâmplări cu tâlc din experienţa celei care a fost prima femeie chirurg generalist din Transilvania.
Andrea Ghiţă
[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Iudith_Szabo
[2] https://ro.wikipedia.org/wiki/Vi%C8%99eu_de_Sus
[3] Mai multe despre viaţa şi activitatea lui Judith Szabó puteţi afla vizionând filmul portret pe care l-am realizat în 2018, când a împlinit 90 de ani. https://www.youtube.com/watch?v=m4FKVvyl2RI
[4] HCM nr. 635/1953 privind înființarea insignei „Evidențiat în munca medico-sanitară”publicată în CHD nr. 16 din 9 martie 1953.
14 Comments
Istoria d-nei dr. Judith Szabó are un deznodamant fericit, dar subtextul acestei povestiri este tragic: soarta unui calomniat depinde in egala masura de nevinovatia lui si de norocul de a avea un anchetator onest si sarguincios. Norocul nu ar avea ce cauta in aceasta ecuatie – intr-o societate justa.
Scrisesem un comentariu joi, dar se pare ca tocmai nu functiona internetul, sau pagina. Povestea lui Judith Szabó era un apropo la ce se intamplase la Pantelimon. “Diagnosticul ” ei era ca intrigile din spital au dus la arestarea unor medici de la ATI. Se pare ca a avut dreptate. Intre timp doamnele doctor au fost puse în libetrtate, in lipsa de probe. La fel cum se întâmpla adesea în anii stalinişti, procurorii (şi acum medicii sau medicul legist implicat) au dat curs intrigilor şi nu au analizat atent cazurile, aşa cum a făcut activistul excepţie, de care a avut noroc Judith.
De ce povestea de mai sus nu mă impresionează, desi vine de la o persoană care posedă o vârstă demnă de invidiat?
Raspunsul e : calomnia e la fel de veche ca omenirea.
Orice calomnie are o bază clară, invidie, ură, ignoranță, etc.,etc.
Să ridice mâna cine n-a fost calomniat măcar o singura data in viața sa?!
Promit sa-i dau o decorație mai valoroasă decât distinctia din povestea de mai sus.
GbM
Am relatat povestea întrucât mi s-a părut cu totul ieşit din comun comportamentul funcţionarului de la minister. Să nu uităm de atmosfera anilor 1954-55. Acuzaţii mult mai şubrede puteau să aibă drept consecinţă frângerea carierei de medic a protagonistei. Omul trimis de Bucureşti şi-a făcut datoria în mod corect şi temeinic plecând de la prezumţia de nevinovăţie care atunci nu era deloc ” la modă”, dimpotrivă. A demascat calomniatorii şi finalul, cu totul neaşteptat, a fost recompensarea tinerei doctoriţe calomniate. Nu ştim dacă propunerea era a funcţionarului sau a ministerului.
Aveți dreptate. Atitudinea funcționarului a fost ieșită din comun, dar cum se spune exceptia intăreste regula….
Acelea n-au fost timpuri normale!
GbM
O valoroasă mărturie. Să fim recunoscători pentru longevitatea doamnei doctor Szabó, pentru memoria păstrată și prietenia nestrămutată a mai tinerei prietene, autoarea articolului, D-na Ghiță.
Eu mulțumesc dnei dr. Szabo și dnei Ghiță pentru povestea de mai sus.
Povestea doamnei doctor Szabo mi-a reamintit cum am reacționat eu la scrisori anonime pe când eram șeful departamentului de anestezie și al sălilor de operation. Directorul spitalului m-a convocat la el de două ori aratandu-mi scrisori anonime scrise împotriva noii asistente șefe a sălilor de operații. Presupuneam că erau scrise de vechea gardă de asistente, geloase că nu ele au primit postul. Dar eu o cunoșteam și apreciam foarte mult contribuția noii șefe la prosperitarea sălilor de operații. După ce mi-am argumentat opinia i-am spus directorului: “Cine scrie scrisori anonime ascunde ceva “. Sau, cum spune vorba ebraică “nu are testicule- curaj” să-și argumenteze singur și deschis reclamația. I-am spus directorului că eu arunc în coșul de gunoi scrisorile/ reclamațiile anonime. Oare câte vieți de oameni cinstiți au fost curmate în urma reclamațiilor scrise pe zidul reclamațiilor de pe vremea lui Mao?
Din fericire, doamna doctor Szabo a avut un mare noroc.
Un antisemit ar fi zis probabil ca si inspectorul de la minister era evreu.
Posibil… Din păcate nu avem cum să aflăm cine a fost omul acela corect şi curajos pentru că doamna dr. Szabó nu ţine minte cum îl chema, zice că nu a ştiut niciodată. Pe mine mă bate gândul să caut în arhivele ministerului, dacă ele mai există pe undeva. Poate că Veronica Rozenberg, care a făcut multe cercetări prin arhivele din România, ne poate indica o cale posibilă de a descoperi.
Tocmai ieri seara, scrisesem un comentariu la acest articol scris cu multa claritate si sensibilitate, Daca ar fi de cautat cine a fost acest funcţionar, atunci locul unde banuiesc ca ar trebui cautat este Direcţia Județeană a Arhivelor Naționale Maramureș, unde s-ar putea gasi o categorie a ministerelor in general, a Ministerului Sanatatii in special. Spitalul de astazi de la Viseu, care are si el un site (spitalviseuDOTro) nu stiu daca este acelasi cu spitalul de atunci, nu ar fi exclus sa contina o arhiva, dar cel mai probabil este ca documente de arhiva de acum 70 de ani au fost de mult predate arhivelor nationale, posibil la Bucuresti.
https://arhivelenationale.ro/site/directii-judetene/maramures/
este adresa arhivelor nationale din judetul Maramures, aflata la Baia Mare.
Trebuie coborat in jos si se pot distinge unele fonduri de cerecetare on line. Telefonul de la BM – 0262/437.948 iar mailul este
maramures@arhivelenationale.ro
S-ar putea sa existe separat si o arhiva a Minsterului Sanatatii, dar si aceasta este foarte probabil se afla in cadrul arhiveloe nationale.
Mulţumesc pentru sugestii, Veronica Rozenberg. O să încerc, să vedem ce găsesc, însă din câte spune d-na doctor, raportul a fost depus la Ministerul Sănătăţii. Poate se poate găsi la arhivele Ministerului Sănătăţii, dacă ele se păstrează 70 de ani…
Povestea D-nei Dr. Iudith Szabo produce fiori și ca și Hava cred că mulți medici și nu numai, au trecut prin asemenea calomnii . Atunci aceste lucruri nu aveau mare publicitate, acum media așteaptă ca hienele să apuce asemenea ocazii și să sfâșie victima. De altfel am citit că medici ATI din diferite țări vor să scrie o petiție în apărarea celor două doctorițe acuzate, de la Spitalul Pantelimon.
Sunt convinsă că în anii 1950 mulți anchetați au sfârșit mai rău ca dna dr. Szabo. Ea a avut marele noroc să dea peste un anchetator onest și conștiincios. Dar între cazul ei și cel din zilele noastre mai este o diferență importantă: pe atunci încă nu exista presa de scandal.