Nu știu cine a conceput strategia lui Donald Trump și anume ca prin declarațiile lui de intenție să provoace cât mai des șocuri. Poate că strategii lui s-au gândit că un șoc foarte puternic sperie opinia publică americană și internațională care protestează și atrage atenția asupra consecințelor lui nocive. Atunci Trump renunță și vine cu o altă idee, tot atât de neașteptată dar, renunțând la prima, cealaltă idee este considerată mai blândă și este acceptată, deși este tot atât de nocivă ca cea anterioară. Nu știu dacă am dreptate, dar desfășurarea evenimentelor îmi confirmă într-un fel ipoteza.
De pildă, transformarea Fâșiei Gaza în Riviera Orientului Mijlociu nu ar fi fost o idee rea, dar era condiționată de expulzarea palestinienilor în statele arabe vecine. Când reacțiile au fost vehemente și toată lumea (în afară de Israel) s-a opus, Trump a renunțat.
O altă inițiativă șocantă, care ar transforma Statele Unite într-o țară colonialistă, încălcând principiile pe care s-a clădit democrația americană, a fost intenția de a anexa Canalul Panama, Canada și Groenlanda. Poate că președintele american se aștepta la aplauze, la mulțumiri, credea că cetățenii acestor state vor jubila că devin americani, dar, ce să vezi, nu a fost așa! Cu bune și cu rele, ei vor să rămână ce sunt. Refuzul a fost recompensat cu… creșterea nemaiîntâlnită a taxelor, în fond copiii neascultător trebuie pedepsiți…
Acum Trump și prietenii lui trebuie să-și facă socotelile dacă merită sau nu să se lanseze într-un război comercial. Rețeta americană se aplică și Europei, pe care președintele nu vrea să o anexeze, dar vrea să o sancționeze dur pentru că joacă altfel decât ar vrea el.
Să ne întoarcem la șocuri. Dacă a văzut că nu-i merge cu anexările, Trump a renunțat, limitându-se numai la Groenlanda, pe care vrea cu orice preț să o transforme în cel de-al 51-lea stat american. Americanii au deja o bază militară în Groenlanda și au sugerat chiar folosirea forței împotriva unui stat aliat, Danemarca, sub administrația căreia Groenlanda se bucură de semi-autonomie. Trebuie să recunoaștem că aici argumentele au mai multă substanță. Acest teritoriu, situat între SUA și Rusia, are o mare valoare strategică, asigurând securitatea căii nordice dintre Europa și America, și este dorit nu numai de SUA, ci și de Rusia și de China. Și odată cu încălzirea globală, calea nordică ar putea fi utilizată nu numai în timpul scurtei veri polare. În plus, subsolul Groenlandei este foarte bogat și, ca în cazul căii maritime, încălzirea globală ar facilita exploatarea acestor bogății.
Neținând seama de refuzul categoric atât al Danemarcei, cât și al Groenlandei, Trump, cel puțin deocamdată, nu renunță și, contrar uzanțelor diplomatice care prevăd că personalități politice pot vizita oficial o țară doar dacă sunt invitați, oamenii lui Trump au găsit o formulă prin care să ajungă în Groenlanda și să testeze reacțiile populației. Întâi au trimis-o pe soția vicepreședintelui Vance la baza militară americană, apoi a sosit și vicepreședintele însuși cu o delegație. Ambii au fost ignorați de autoritățile din Groenlanda, aceasta în condițiile în care în urmă cu câteva zile, într-un interviu acordat postului NBC News, Trump și-a reafirmat intenția: ”sută la sută că vom avea Groenlanda”, a spus el. Răspunsul la această dorință a fost dat de noul premier al Groenlandei, Jan Frederik Nielsen: ”Președintele Trump spune că Statele Unite vor avea Groenlanda. Să fie limpede: Statele Unite nu o vor avea. Nu aparținem de nimeni. Ne hotărâm propria soartă”. Demonstrațiile populației împotriva vizitei delegației americane au dat de înțeles noii administrații care sunt sentimentele reale față de intențiile de a fi anexaţi.
Dar cireașa de pe tort a fost cea mai recentă idee a președintelui: un al treilea mandat prezidențial prin modificarea Constituției. Inițial, Constituția americană nu limita numărul mandatelor unui președinte, dar se subînțelegea că era vorba de două. Președintele Franklin Delano Roosevelt a fost singurul care a fost ales de patru ori, ultimul mandat fiind doar de câteva luni. În 1951, prin amendamentul 22 s-a decis ca un președinte să nu aibă decât două mandate, pentru a preveni concentrarea excesivă a puterii în mâinile unui singur om, chiar și în momente de criză, așa cum a fost cazul președintelui Roosevelt în perioada crizei economice din 1929-1933 și a celui de-al Doilea Război Mondial.
Va fi interesant de urmărit reacția americanilor la noua propunere-șoc a președintelui. De această dată este vorba de o problemă de politică internă, dar cu consecințe care se extind și asupra legislației altor state. Noi în România am trăit sub dictatura unui președinte al cărui mandat se prelungea de fiecare dată și știm cu ce consecințe. În concluzie, sperăm că Statele Unite nu se vor transforma într-o dictatură unipersonală și ultima idee-șoc a lui Trump va dispărea din agenda lui politică.
Eva Galambos
32 Comments
S-a vorbit si de Iran, D.T. a spus clar ca daca discutiile bilaterale nu vod duce la ceea ce el urmareste razboiul nu va putea fi evitat. Sambata care urmeaza vor incepe discutii intre SUA si Iran, probabil la un nivel destul de inalt de reprezentanta.
Cu regret trebuie să menționez că sînt în șoc constatînd cît de neînțeles sînt inițiativele lui Trump de mulți americani și de cei din familia Baabel. În înțelegerea mea, primii sînt influiențați de o Medie aflată în slujba anumitor interese. A doua categorie, de un nivel intelectual superior, are dezavantajul distanței față de mediul american.
Ivan, vom trai si vom vedea, sa speram ca tu ai dreptate, eu nu ma pricep. Acum Bibi cu cravata rosie si costum negru, este in Casa Alba, alaturi de Trump cu cravata rosie si costum bleumarin. In curand vor iesi si vor raspunde la unele intrebari, dar din motive neclare, au anulat conferinta de presa 😉
Veronica, Mulțumesc pentru încurajare. Presupun că Bibi a adus un mesaj de la Putin. Pronostic – subiectul Ucraina se va termina curînd, urmat îndeaproape de Gaza.
Am ascultat cu atentie acea intalnire dintre Donald si Bibi, o intalnire care ar fi trebuit sa fie conferinta de presa, dar s-a transformat (nu s-au mentionat motivele), intr-un alt tip de intalnire care a durat aproape 60 de minute si se poate probabil urmari la adresa
youtubeDOTcomSLASHwatch?v=KqgoWiDuOzw.
In cadrul intalnirii – care a inceput cu un foarte scurt discurs al lui D.T. si unul ceva mai lung al lui B.N de adanca multumire si recunostinta in fata bunavointei si prieteniei americane aratate Israelului, a urmat o foarte lunga explicatie a lui D.T. privind masurile luate impotriva tuturor statelor privind viitoarele relatii comerciale ale SUA. Foarte pe scurt, si cu o siguranta de sine desigur apreciabila, si care poate intriga pana la ceruri, dar este probabil mai mult decat bine venita in functia pe care o indeplineste 😉 D.T. a explicat cum nenumarate produse agricole, de consum dar mai ales masini, ale tuturor tarilor “pedepsite” cu viitoare vami inalte de import, au fost vandute in SUA, in timp ce produsele echivalente nu s-au vandut in sens invers. Desigur ca vamile au fost prea mici, sau preturile prea convenabile, in schimb vice-versa nu a fost la fel. Despre calitatea produselor nu s-a mentionat.
In aproape tot timpul intalnirii era o galagie de fond de fiecare data cand se D.T. se oprea si cineva incerca sa razbeasca ca sa intrebe ceva, figura lui Bibi nu s-a vazut niciodata, iar problema Israel-ostatici-Hamas a fost ridicata in 2-3 intrebari, D.T. obsedat de relatiile vamale nu a spus nimic pana aproape de sfarsit cand s-a oprit transmiterea. Nu s-a menitonat nimic despre Putin si ulterior acelasi T l-a asigurat pe partenerul sau de pranz+vizita pe fotoliul din camera ovala ca problema cu Turcia va fi rezolvata.
In rest, jurnalistii israelieni erau ingrijorati, si consider ca pe drept cuvant, ca B.N, sa reuseasca in a-l convinge de aceasta data pe D.T. ca priblema majora a Israelului este sa distruga Hamas-ul si abia dupa aceea sa elibereze pe cei 59 de ostatici vii sau nu. La intalnirea/sau discutia trecuta au inceput trataivele care au dus la eliberarea primului grup de ostatici. Acum pericolul este si mai mare, actiunile miltare ale Israelului pericliteaza vietile celor ramasi in viata (24 din 59) iar taria de caracter a familiilor este uriasa, la fel ca si durerea de cate ori se aduna in “Piata” si incearca sa arate ca situatia a depasit imposibilul.
În cadrul unei piețe libere în care funcționează cererea și oferta nu se poate impune cine ce să cumpere și de unde, adică europenilor să cumpere mașini americane (mult prea mari și prea consumatoare de combustibil) sau produse agricole (le avem pe ale noastre care nu sunt modificate genetic și nici înfundate de hormoni-carnea). Așadar argumentele lui DT nu stau în picioare. Ceea ce face el este atitudinea unui copil răzgâiat care nu își schimbă atitudinea fiindcă este în poziția de putere în care poate face ce vrea el. O putere ca SUA au nevoie de un om echilibrat care să conducă cu înțelepciune dar DT nu este acel om, dimpotrivă. Cum poți să spui despre un criminal odios ca putin ”he’s a good guy”?!
Draga Anca, e foarte posibil sa ai dreptate, ceea ce este incredibil cum atatia oameni, dar probabil in special localnicii americani, sau israelienii entuziasmati de Trumpo-Bibi asemanare spera ca va veni sfarsitul tragediei pe care aroganta si nepricerea varfurilor politice, militare si de securitate atat de apreciate mondial pana acum, au produs-o asupra oamenilor acestei tari – as zice astazi napastuita –
Cu toate astea, in ziua de azi se pare ca masinile americane exista si in ipostaze mai modeste, ca produsele alimentare, probabil se pot obtine si in conditii “naturale”, multi ani piata de consum americana a fost mult mai accesibila ca preturi celor europene. Dupa formarea UE si patrunderea monedei EURO in multe dintre tarile Europei de Est, preturile cat si costurile vietii de consum s-au schimat in detrimentul populatie. Nu pot face o analiza economica a celor trecute, sau a celor ce vor veni in urma masurilor inca stranii si neacceptate ale “celui pe care il numesti copil răzgâiat.
Uneori insa, si aceia pot avea o prezenta charismatica si ajunge la unele varfuri, de unde desigur se poate produce si o degringolada.
Cu toti voma vea ocazia sa vedem ce ne aduce apropiatul viitor, din pacate presiunea psihologica si militara in Israel asupra celor direct implicati este uriasa, dureroasa si aparent nejustificata.
Dna Laslo – “În cadrul unei piețe libere în care funcționează cererea și oferta nu se poate impune cine ce să cumpere și de unde” – cred că nu e cazul să jigniți baabeliștii spunîndu-le ceeace ei știu deja, ci mai degrabă să ne lămuriți de ce ați considerat pînă luna trecută piața ca fiind “liberă”, o piață în care America percepea la importuri o taxă de 2% în timp ce partenerul extern impunea o taxă de 70% produselor americane importate – vezi tabelul prezentat de D.T.. Acordîndu-i lui D.T. vre-o două etichete nejustificate pentru încercarea lui de a corecta o situație absolut anormală ( trecută cu vederea de toți președinții precedenți și care a redus enorm capacitatea industrială a S.U.A., indispensabilă atît în timp de pace ca și de război – vezi WWII ) ați pus cireașa pe tortul neînțelegerii subiectului.
Anca, masinile americane sunt facute in general pentru piata americana – intr-adevar nu sunt de o calitate comparabila cu Toyota sau performanta lor e inferioara lui BMW, dar asta nu inseamna ca daca nu se vind bine in Europa trebuie sa pui impozite pe ele. Si asta cand cetateanul SUA contribuie la apararea Europei. Cetateanul din SUA este intrigat de lipsa de recunostinta a Europei pentru soldatul american care si-a varsat sangele pe pamintul eueopean in ultima 100 de ani si care continua sa apere Europa si Romania azi. De acord cu faptul ca produsele de calitate buna se vind, dar trebuie sa fie considerat faptul ca pe partea cealalta cineva cu familie ramane pe afara.
Ivan sunt 100% de acord – DT are problemele lui ca si Bibi dar sunt cei mai buni lideri dupa multe zeci de ani – oamenii care au votat pentru ei nu sunt niste ignoranti.
Si un comentariu pentru Dna Galambos: astea sunt toate ideile lui DT pe care le-a enuntat de acum 20 de ani, expertii din jurul lui cauta sa-l modereze.
Cred că americanii încep, treptat, să se dezmeticească. Alegerea judecătoarei de la Curtea Supremă din Wisconsin, în ciuda sumelor enorme cheltuite de Elon Musk, pentru susţinerea candidatului republican, poate fi un prim semn îmbucurător. https://romania.europalibera.org/a/sua-o-judecatoare-liberala-castiga-un-loc-in-curtea-suprema-din-wisconsin-intr-o-lupta-cu-mize-mari-pentru-sistemul-judiciar-american/33368625.html
Dna Ghiță – Musk@republicanii au cheltuit sume mai puțin enorme ca democrații dar n-au pierdut din cauza asta ci pentrucă americanii se desmeticesc greu și Media democrată e efectivă.
Ideea unui al treilea mandat nu este neapărat rea dacă alegerile sunt democratice. În Israel, premierul, cel mai iubit fiu al poporului, a fost reales pentru a șasea oară până acum, cu o mare majoritate. Pe de altă parte, democrația nu este la apogeu în România. Dictatura legală filtrează cursa prezidențială și nu pot fi aleși doar cei cu rezultate bune.
Domnule König “dictatura legală” din România se referă la Curtea Constituţională (echivalentul Curţii Supreme din SUA) care are dreptul să valideze sau nu sesizarea împotriva unui candidat la preşedinţie şi la legislaţia care sancţionează promovarea ideologiei legionare şi a criminalilor de război. Călin Georgescu a exprimat cu subiect şi predicat admiraţia sa faţă de Ion Antonescu. Şi nu ca persoană privată, ci ca viitor preşedinte al ţării. Hitler a fost ales democratic în Germania, tocmai din cauză cu nu exista un astfel de filtru. Nu comparaţi mere cu pere, adică preşedintele cu premierul. Preşedintele României este ales în mod direct de tot poporul. Netanyahu nu a fost ales prin vot direct de popor, ci a ajuns lider de coaliţie prin tertipuri politice abile. Bănuiesc că sintagma “cel mai iubit fiu al poporului” (o formulă rezervată lui Ceauşescu în Epoca de Aur) i-o atribuiţi lui Netanyahu în mod ironic, nu-i aşa?
Îi voi răspunde și dnei Veronika aici. Eram sigur că va trece la sintagma „cel mai iubit fiu al poporului”, dar, Netanyahu este încă șeful celui mai mare partid politic din Israel, LIKUD, și va continua să fie. El este cel mai popular lider, chiar și după 7 octombrie. Nu văd astăzi niciun alt lider în Israel care să poată concura cu el în ceea ce privește popularitatea. Qatar-gate nu progresează în niciun fel pentru că nu are nimic de-a face cu Netanyahu. Revenind la CG, care nu este „Șoimul Carpatic”, sunt complet de acord cu domnul din clip:
facebook.com/watch/?v=2139713123149142
Cât despre roboții de pe TikTok și Hitler, sunt o prostie. Asta nu are nimic de-a face cu democrația. Acest lucru se poate spune despre toate alegerile democratice. S-a spus și despre Natanihu.
“premierul, cel mai iubit fiu al poporului ”
Adica la cine v-ati referi Dle Konig, la Bibi Netanyahu?
Daca da, de unde ati inventat aceasta caracterizare, care nu a fost valabila niciodata, dar mai ales de la 7 octombrie incoace, ma indoiesc ca cineva l-ar “mai iubi”. As zice ca nici macar respecta, pe unul dintre principalii vinovati ai tragediei nationale. Si acum vom urmari cum evolueaza Qatar-gate-ul un priej care adauga inca un set solid de semne de intrebare in jurul “celul mai iubit” fiu al poporului.
Si de cand premierii trebuie iubiti? Poate in educatia comunista, sau la scolile din China, se pretindea o asemenea relatie.
Și mie ideile lui Trump mi se par cel puțin năstrușnice. O „Riviera” peste un furnicar de tuneluri dintre care unele pot fi pline cu explozibile? Nu cred că această Rivieră ar găsi mulți clienți, eu în orice caz nu m-aș duce.
Și ce să mai punem despre ultima idee, anunțată azi dimineață la radio, că Trump a pus impozite pe importuri? Doar se știe demult că impozitele frâneasă dezvoltarea economică și pentru a o promova s-au creat zone scutite de impozite?
Nu, hotărât lucru, nu-mi plac ideile lui Trump!
Hava, daca un om serios ca tine si-a pus macar problema daca ar vizita sau nu potentiala Riviera a Mediteranei din Gaza, pot spune ca ideile “nastrusnice” ale lui Trump, care de altfel nu pare sa infaptuiasca nici impunerea Infernul promis pe locul careia se va ridica Riviera, au prins.
Din contră, au fost abandonate una după alta!
Dna Oren – 1 – O idee care îmi pare irealizabilă n-aș considera-o năstrușnică. Eu știu o țară….- 2 – Ideea dvs. despre impozite îmi pare că nu e aplicabilă egal.
Dna Oren – Vedeți tabela menționată de mine într-un comentariu mai jos – Israel impunea produselor americane un tarif de 33%. De ieri America impune produselor israeliene un tarif de 17% ( dacă știam cumpăram mai mult Bisli lui fii-miu, mai ales că Osem a avut recent o reducere mare ).
Pe vremulrile gloriosului secretar general şi preşedinte, când ne pregăteam să deschidem seara la 8 televizorul să vedem ştirile ne gândeam ce a mai pus la cale preaiubitul şi luminosul. Tot a doua sau a treia zi, dacă nu chiar zilnic venea cu un un nou decret, care ne limita drepturile sau serviciile la care puteam ajunge: se desființau departamente, sau se comasau, se schimbau reguli peste noapte, se limitau călătoriile, se reglementau exporturile si importurile, călătoriile, consumul de alimente, energia, dotările spitalelor, şi câte si mai câte. Acum, când caut ştirile serii, mă gândesc la ce a dispus azi cel mai puternic şi mai vestit preşedinte al lumii, alături de cel mai bogat om al lumii şi de brilianții lui sfetnici ca să întoarcă mersul lumii, chiar dacă nu neapărat în folosul americanilor, dar măcar în folosul celor mai bogați cetăţeni ai săi şi neapărat împotriva unor state democratice foste aliate, dar concurente.
Dna Maria+Roth – Încercați să înțelegeți evenimentele judecînd “brilanții lui sfetnici” ( v. zicala “spune-mi cu cine te însoțești ca …” ). Desigur cît vă permite Media – cu o zi în urmă am întrerupt vizionarea pe YouTube a unui discurs la Congres al senatorului John Kennedy iar azi o încercare de de reluare a fost imposibilă, video-ul respectiv a fost scos. Tot așa a fost scos, dar imediat, video-ul al lui Vera Sharav ( cică dezinformare despre Covid-19 ) – secretarul american pentru sănătate, Robert Kennedy Jr. , adversar al vaccinării obligatorii, e în poziție bună de a schimba optica anterioară.
Articolul adăugat la Baabel cu o zi înainte de impunerea tarifelor pentru produsele importate de America nu putea să se refere la acest aspect deosebit de important al realității americane. Indiscutabil, ele vor avea consecințe importante, imediate pe plan mondial. Tarifele instituite de Trump sînt absolut necesare pentru protejarea producției autohtone & readucerea în țară a companiilor care s-au mutat peste hotare și atragerea altora pe teritoriul american. Impunerea de tarife va asigura noi locuri de muncă și va aduce venituri suplimentare guvernului permițîndu-i să reducă taxele plătite de contribuabilul american. În tabelele prezentate pe April 2,2025 se vede clar că față de taxele impuse de țări produselor americane, taxele impuse produselor lor de către S.U.A. vor fi semnificativ mai mici. Impunerea de taxe aduce o oarecare corecție unei situații hilare – de ex. o jumătate din importurile de produse industriale au fost supuse de americani ,pînă acum, la un tarif de 0% , iar o medie generală a lor este pe undeva la 2%. Impunerea de tarife decisă de Trump se bucură de aceeași ostilitate din partea opziției care țipă ca din gură de șarpe : “haos” ( nu “șoc” ), așa cum țipă împotriva altor măsuri menite să reducă frauda/risipa/abuzurile.
Pare sa existe o logica in cele scrise de tine, Ivan.
Dar cum e cu intentia, deocamdata mai mult auzita, decat studiata (nici nu as face-o) in legatura cu intentia sa de a alipi Groenlanda, si poate chiar si Canada?
Nu ti se pare ca un al treilea razboi mondial ne pandeste? Iar daca se va dezlantui, Israelul sigur ca e un loc in care pulberii virtuale ii va fi sortita o explozie ce greu va fi de impiedicat.
Veronica – Există logică în această abordare a subiectului. Pacea poate fi menținutî prin forță. Nu există vid de putere – dacă America nu va fi o prezență reală în Groenlanda, atunci marea flotă de spărgătoare de gheață a rușilor va fi iar flota de pescuit chineză va bîntui în acele ape teritoriale ( așa cum face de ani de zile în largul coastelor africane, țările respective neputînd sî se opună efectiv la secătuirea rezeveloor piscicole ). Hanibal ante portas. Pax americana e preferabilă. Trump vorbește prea mult dar e de înțeles – e un om la 78+ ani , care muncește enorm, producînd și urmărind transformări enorme fiind ajutat de o echipă, demnă de admirat, creată de el. Pentru aș atinge obiectivele economice are nevoie de pace globală și va încerca să o impună prin forță. Să sperăm că partea adversă va înțelege – pentru un tango e nevoie de doi.
Completare la Klein Ivan – Tabel cu tarifele americane începînd de ieri ( coloana din dreapta ) față de cele existente ale altor țări pentru produsele americane ( coloana din stînga ). VEZI _ https://www.cnbc.com/2025/04/02/trump-tariffs-live-updates.html
Chart of reciprocal tariffs.
Chart of reciprocal tariffs.
Courtesy: Donald Trump via Truth Social
— Kevin Breuninger
Tarifele vor creste preturile produselor de import pentru consumatorii obisnuiti. Taxele crescute percepute la casa sunt luate efectiv de la foarte multi clienti care au venituri mici, in timp ce banii ajunsi la guvern sunt folositi de Trump in primul rand pt. reducerea taxelor celor bogati. Este efectiv un Robinhoodism pe dos – furat de la saraci si dat la bogati.
D. Vasilescu – Vom vedea, dar pînă atunci “cifrele vorbește”. În timpul primei președenții Trump a pierdut jumătate din avere. Elon Musk are 53 ani și cîștigă peste 100 milioane $/oră. Eu nu văd la aceștia doi nici-un stimulent personal altul decît dedicație unei cauze bune, ca și părinții fondatori ai Americii. Nu pot decît să sper că nu vom fi într-o situație inversă celei a anilor 30 ai secolului trecut cînd întîi a venit criza mondială care a fost agravată de măsurile tarifare luate. Măsuri ( tarife ) trebuiesc luate pentru a nu fi în situația ca să te afli într-un magazin în care numai vînzătorul și cumpărătorul nu sînt made in China.
D. Klein – Aveți dreptate că Elon Musk nu are nevoie să-și mărească și mai mult averea prin reducerea impozitelor. Dar aș aminti că există foarte mulți alți donatori bogați care așteaptă să fie răsplătiți în acest fel pentru că l-au sprijinit pe președintele Trump. Aveți dreptate, în opinia mea, și în altă chestiune, mult mai importantă – este de sperat într-adevăr că nu vor apărea efecte grave similare celor din anii ’30, ale tarifelor protecționiste. Dar dacă e să ne luăm după cât de vehement critică actualele măsuri cei de la revista britanică The Economist, ele ar putea să afecteze foarte grav întreaga economie mondială și, din cauza marilor inter-dependențe în funcționarea acesteia, ar afecta serios inclusiv economia americană. Paradoxal, cea mai puțin îngrijorată, potrivit aceleiași reviste, pare China, de s-ar zice că politica lui Trump e mai degrabă una de “Make China great again”.. Revenind la prețurile din America la produsele de import, e adevărat că în primul mandat al lui Trump, creșterea lor din cauza conflictului tarifar cu China a fost compensată în bună măsură fiindcă a crescut considerabil dolarul. Dar și aici, ca și în cazul altor măsuri ale lui Trump, se vede că politicile lui sunt adesea cotradictorii. El insistă că vrea o creștere a exporturilor americane și pentru stimularea lor ar dori o scădere a dolarului în raport cu alte valute, exercitând chiar presiuni în acest sens asupra altor state. Dar, după cum s-a văzut în primul lui mandat, se pare că aplicarea de tarife de către America și îngrijorările pe plan internațional create astfel duc la creșterea dolarului. Deci, unde dai și unde crapă, cum se zice. Sunt de acord cu dumneavoastră că pe un termen ceva mai lung, efectul acestor măsuri ar putea fi o revenire în țară a fabricilor și uzinelor, și astfel o revenire a locurilor de muncă în industria manufacturieră. Dar cum protecționismul în general nu încurajează și eficiența producției, ci din contră, menținerea artificială a locurilor de muncă pentru unii, ar putea să se facă în paguba multor altora. Lucrurile sunt foarte complicate și e foarte greu de prevăzut cum va fi în cele din urmă. Deci sunt complet de acord cu dumneavoastră și că… rămâne de văzut.
Din comentariul D-lui Vasilescu am început și eu să înțeleg câte ceva. Ceeace am înțeles și dianinte, că o mulțime de oameni care trăiesc din locurile lor de muncă ar putea pierde serviciul lor. Deviza lui Trump: “O Americă bogată!” mă face să cred că restul lumii va suferi. Greu de înțeles.