Cred că cel mai simplu și mai onest răspuns este – ”nu știm”. Nu știm cine sunt deoarece se opun cu vehemență încercărilor autorităților de a-i înregistra, identifica în țara în care au ajuns mai întâi, de obicei una care nu este membră a spațiului Schengen, nu știm de unde vin și ce au făcut acasă la ei. Știm un singur lucru: unde vor să ajungă. Într-un loc sigur unde vor putea supraviețui, o țară bogată (de sărăcie s-au săturat). Ceea ce iarăși știm, sau presupunem, este că între ei se află și unii cu alte gânduri, urâte, chiar ucigașe. Dar, cel puțin până acum, nu s-au manifestat decât în cazul incidentului din Franța. Susținem prezumția de nevinovăție și credem că cei mai mulți sunt cu adevărat refugiați.
Am aflat, între timp, de ce nu vor să fie identificați. Cum prima haltă a lor a fost Grecia, Serbia, Macedonia sau Ungaria, în cazul în care nu li se recunoaște statutul de refugiat, ar fi rămas acolo. Și nu vor acest lucru deoarece, chiar dacă e mai bine decât la ei acasă, deoarece nu este război, nu sunt amenințați să moară, știu că nu se vor putea adapta ușor, nu vor găsi de lucru, vor da tot de sărăcie De aici și suspiciunea, în primul rând a autorităților ungare, că majoritatea ar fi imigranți economici, nu adevărați refugiați. De parcă de sărăcie nu ai dreptul să fugi. Oricum, știu că în țările bogate au rude, prieteni, comunități de conaționali, îi pot ajuta, se pot pierde, până vor fi descoperiți și vor începe formalitățile de retrimitire va trece mult timp, mai pot câștiga niște bani, puțină liniște. (De menționat că există un alt fenomen interesant. Grupuri de refugiați, mai ales sirieni ajunși în Germania, se creștinează. Motivul principal este faptul că în zonele de unde provin, creștinii sunt persecutați, astfel că pot primi azil și sub acest motiv).
Din păcate, cât știm noi atâta știe și Uniunea Europeană. Trebuie să recunoaștem că, cel puțin deocamdată, UE stă neputincioasă în fața acestui fenomen nemaiîntâlnit în istoria modernă a Europei. Este adevărat, după cel de-al doilea război mondial, Europa era plină de refugiați…europeni, foștii deținuți ai lagărelor de exterminare nazistă care au supraviețuit și nu mai doreau să se întoarcă acasă, prizonieri de război sovietici, eliberați care, la rândul lor, nu mai vroiau să se întoarcă deoarece erau conștienți ce-i așteaptă, vlasoviști, cetățeni ai URSS care, dintr-un motiv sau altul, s-au aliat cu armata germană .(Una dintre cele mai nemiloase decizii ale aliaților a fost retrimiterea celor două categrii în URSS deși se bănuia ce li se va întâmpla. În schimb mii de militari naziști au scăpat cu viață, unii au fost recuperați chiar de aliați, alții au reușit să se refugieze prin rețelele clandestine, în America de Sud sau, înarmați cu acte false, au emigrat chiar în SUA și Canada, descoperiți după multe decenii și nu toți). Dar numărul acestora era infim față de ceea ce se întâmplă astăzi. Observatori ai fenomenului și nu numai ei și-au dat seama că țările europene nu au nici o strategie pentru a face față situației. Am putea spune că nu aveau de unde să știe de apariția acestei situații cu totul excepționale. Alții însă nu sunt de această părere și susțin că trebuia să observe semnele. Atunci când lângă granița turcă se află două milioane de refugiați din Siria și Irak, era logic că, drept consecință a intensificării războaielor din regiune, masa de oameni care tot se adună, se va mișca, se va deplasa. Este una dintre explicațiile apariției fenomenului cu care ne confruntăm și nu cine știe ce conjurație misterioasă, bani dați de diferite organizații sau persoane, un nume care se vehiculează fiind George Soros sau…Vladimir Putin (Deci ajungem la vechea conspirație iudeo-bolșevică).
La ora actuală Europa dă examenul solidarității și al concepției unității. Chiar dacă nu putem vorbi chiar de corigență totală, suntem pe aproape. Ceva, ceva s-a încercat să se facă, dar prea puțin. Dacă structura UE ar fi reușit să se modernizeze, așa cum s-a dorit și UE ar fi avut o politică externă comună, organisme mai flexibile și o voință unitară și nu ar fi reapărut egoismele naționale, xenofobia, populismul, poate s-ar fi ajuns până acum la un proiect mai coerent. Norocul refugiaților: există totuși omenia, compasiunea manifestată de societatea civilă, de organizațiile ei, de miile de voluntari, de o mare parte a populațiilor. Încă de la început, nu doar de când a apărut acea imagine tragică a băiețelului sirian înecat în mare, aceasta doar a intensificat dorința de ajutorare a refugiaților.
Trebuie însă să fim realiști. Europa nu poate să-i primească pe toți refugiații, chiar dacă toate statele membre ale UE și cele nemembre vor ajunge la o înțelegere în privința cotelor. Și aici nu ne referim numai la aspectul financiar. Este vorba de adaptarea, integrarea unei mase mari de oameni care a venit dintr-o altă cultură, cu alte obiceiuri, cu unele valori specifice. Procesul de integrare nu a reușit nici în perioadele de pace, cu un număr mai mic de oameni și nici la cea de a doua generație care s-a născut și a crescut în țara de adopție și a profitat din plin, trebuie să recunoaștem, de avantajele sociale oferite de aceasta. Chiar dacă, din cauza unor greșeli de concepție pe care acum nu le vom analiza, se simt nedreptățiți, segregați, în țara din care au venit ar fi murit de foame , ar fi rămas analfabeți și cerșetori. Și dacă atunci nu s-a reușit, cu atât mai greu se va reuși în condițiile actuale. De aceea, oricât de nemiloasă pare le prima vedere, o triere a lor și retrimiterea imigranților economici în țara lor, sunt necesare. Apoi, celorlalți li s-ar putea oferi adăpost temporar până când situația din țările lor se reglementează, se termină războaiele și va începe un timid proces de pace. Aici se poate adăuga ajutorul occidental pentru reconstrucția țărilor respective, cu supraveghere strictă pentru ca miliardele de euro sau dolari să nu ajungă în conturile liderilor lor, așa cum s-a întâmplat cu fondurile oferite Autorității Palestiniene. Se pare că Yasser Arafat a strâns o avere frumușică de pe urma bunăvoinței organizațiilor ONU și al altora.
Toate acestea sunt însă măsuri temporare. De fapt, răul trebuie tăiat de la rădăcină, trebuie eliminate cauzele acestui fenomen iar acestea sunt războaiele din regiune. Și aici, și cu părere de rău, sunt de acord cu ideea lansată de Horia Blidaru, consilier la Parlamentul Europei, într-un articol publicat în ”Adevărul”: soluția problemei este un război terestru, lansat în Orientul Mijlociu, respectiv în zona Siriei, împotriva Statului Islamic, dar și a altor grupări, cu implicarea armatei americane (și a altor aliați). Numai în acest fel s-ar putea pune capăt situației din zonă. O victorie decisivă a armatelor aliate ar putea deschide calea tratativelor și eventual, cu timpul, ar duce la instaurarea păcii. Dar acest lucru, arată autorul articolului, nu se va putea iniția decât după alegerile prezidențiale din SUA, după toamna lui 2016. Ce va însemna un astfel de război, ce sacrificii va cere și care este probabilitatea de a pune capăt tuturor conflictelor din zonă, cunoscând faptul că nu este vorba de o singură armată dușmană, ci de multe grupări care urmăresc diferite obiective, nu au fost abordate în articol. În consecință, perspectiva pe termen scurt și mediu este menținerea situației actuale. Ceea ce înseamnă pentru Europa, noi și noi valuri de refugiați. Întrebarea este cât vor putea răbda popoarele europene, chiar și cu cea mai mare bunăvoință, această invazie, când vor apărea manifestări mai dure de xenofobie și anti-islamism sau, Doamne ferește, atentate teroriste. Și atunci ce va face Europa cu refugiații? Astfel că, revenim la întrebarea – titlu din articol iar răspunsul este același. Nu știm.
Eva Galambos
13 Comments
Nu vreau sa par rautacios, dar cati refugiati sirieni a primit Israelul si mai ales cati musulmani au reusit autoritatile israeliene sa integreze? E usor sa faci aprecieri dintr-un fotoliu de la Bucuresti.
The worried citizens from Charleston, South Carolina, gathered in the high school cafeteria, about 200 strong. Patriotic songs played on the stereo, a man in a blue blazer from the John Birch Society hovered by a well-stocked literature table, and Lauren L. Martel, a lawyer from Hilton Head, told the crowd that 25 Syrian refugees were already living among them. He told them about migrants mostly Muslims, their vision, their political believes. They told them about Europe and its way of life that has already changed. They told them about thousands of Europeans moving away from the muslim hordes.
“The U.N. calls it ‘refugee resettlement’ — the Muslims call it hijra, migration,” said another speaker, Jim McMillan, a local businessman. “They don’t plan to assimilate, they don’t plan to take on our culture. They plan to change the way of American life.”
Imi pare rau Doamna Andrea Ghita ca nu aţi reţinut începutul comentariului meu precedent: REFUGIATII VENIND DIN ORIENTUL APROPIAT SI MIJLOCIU SAU DIN MAGREB SUNT IMPINSI DIN SPATE CATRE EUROPA DE TERORISTII MUSULMANI. Acesti refugiati, printre ei familii intregi cu copii cu tot, ei vor fi primii care dupa ce au trecut prin ce au trecut vor forma enclavele musulmane de maine care se vor revarsa peste civilizatia europeana si o vor ineca. Nu exista scapare pentru Europa. Ne-am trezit prea tarziu.
Sunt impinsi, cu bună ştiinţă de extremiştii wahabişti şi de consolidarea califatului eurabia in tările nordice. Dacă includem Franţa, şi Spania, avem Europa la picioarele lui Allah.
Vaticanul va înceta să existe în Europa şi probabil se va restabili în America de sud, unde mai devreme sau mai târziu se vor re-patria germanii, francezii, spaniolii şi în cele din urmă italienii. Cât despre România şi celelalte ţări europene care nu au încă acces la spaţiul Schengen, ele vor trebuii să se apere la sânul Rusiei Muma. Limba rusă va deveni din nou obligatorie în Romania. Cât despre americani ei îi vor prefera pe latinos din America Centrala şi de Sud pentru că sunt crestini. Alea iacta Est.
Un scenariu apocaliptic ((: Noroc cu cei care sunt in SUA, ei au scapat!:)) Domnule Hida nu-mi vine sa cred ca vorbiti serios! Oamenii acestia vin din tari distruse de razboi sau din tabere de refugiati ticsite. Tinerii tocmai ca fug de pericolul inrolarii in factiunile armate, de spectrul saraciei si lipsei de viitor. NU sunt nici primii si nici ultimii refugiati sau migranti care ajung in Europa. Numeric nu fac nici o miime din populatia Europei. Multi sunt crestini.
S-ar putea ca Germania sa beneficieze mai mult dupa urma acestor refugiati care vor fi o forta de munca mai ieftina decit lucratorii din tarile europene estice. Pe de alta parte, s-ar putea ca acestia sa fie si mai cinstiti decit multi romani, de pilda, datorita Coranului care i-a indemnat la corectitudine si faptului ca fiind emigranti pot fi oricind trimisi la casele lor. Desigur, dupa ce se linistesc lucrurile. Macar atit
Europa va fi distrusa de invazia musulmana . Solutia e de acomodare a emigrantilor in campuri sau localitati din Orientul Mijlociu , cu ajutor financiar de la tarile arabe in primul rind si restul lumii in al doilea rind.
Pe de-alta parte doamna, tot pe baza “corectitudinii” Coranului, lucrurile se pot complica exact ca in Europa occidentala in ultimii 45 de ani, ducand la aplicarea legilor Sharia, la formarea enclavelor musulmane in care politia nu mai primeste dreptul de a supraveghea zonele respective. Cu asemenea filozofie, va doresc “mult succes” si mai ales noroc.
Excelent articol. Multumim, Islamul si propovaduitorii sai sunt un lucru, refugiatii din calea razboiului, femeile singure cu copii, tatici care isi scapa baietii, baietani care fug de inrolare, familii care nu mai au unde sa stea, femei si barbati care s-au impotrivit islamului si le e frica, sau au fost victime ale represiunilor, acestia se numesc refugiati. Ei au nevoie de un minim de conditii decente sa se refaca. Am impreia ca unii din comentatori se tem mai mult de pierderea propriului confort, decit de islamizarea Europei
ASA este.DE ce nu se duc la coreligionarii lor din GOLF?
Există mai multe opinii privind fenomenul migraţiei:
1- Prima, consideră “migraţia” că un success al Islamului pornit să cucerească Europa prin trimiterea acolo a milioane de musulmani, câte în timp, printr-o natalitate sporită vor deveni majoritari în ţările respective…
2- A două opinie priveşte fenomenul migraţiei că un eşec al ţărilor islamice care nu s-au dovedit capabile să asigure propriilor săi cetăţeni pacea, siguranţă vieţii şi o viaţă decentă din punct de vedere economic…
Infine, trebuie menţionată şi activitatea intervenţionistă nocivă a a unor puteri (enumerate aleatoriu) că Rusia, Iranul (şi acoliţii săi), USA, UE, Arabia Saudită, care au bombardat ţări că Libia, Siria, Irakul, Yemenul, Afganistanul sau Pakistanul distrugând mii de locuinţe civile şi unităţi economice, lăsând în acest mod mii de oameni fără locuinţa şi mijloace de existenţa….
Tările arabe bogate pur si simplu nu vor sa-i primeasca. Cei care nu s-au născut acolo, adică nu sunt cetățeni ai țărilor respective, nu pot profita de nici un fel de avantaj social oferit de stat iar cetățenia , practic, nu se acordă chiar dacă trăiești și muncești în acel stat de decenii. Eu nu cred, așa cum am scris și în articol , că oamenii au plecat îndemnați de cineva , pur și simplu fug din calea războiului. Și dacă au văzut că sunt primiți, pleacă. Soluția ultimă este pacea.
Migratia spre Europa.
Problema este discutata intensiv de Mass Media international. Controversele se refera explusiv la modul cu sa fie repartizati “migrantii” intre principalele tari europene. Este intriganta la extrem absenta urmatoarelor aspecte ale problemei:
1. Cine a organizat si mai ales cine subventioneaza acest exod, (in opinia mea deloc spontan), siriano-irakiano-african spre Europa.
2. Dece sunt intervievati exclusiv conducatorii europeni asupra modului de rezolvare a problemei? Dece nu si conducatorii arabi sau musulmani?
3. Dece masele de migranti nu se indreapta si spre alte tari bogate, cum ar fi Qatarul, Arabia Saudita, Kuweitul sau Dubay, unde isi pot practica religia islamica in mod nestingherit?
Exista opinii care arata spre Obama si prietenii sai din Golf…