Evenimentul vortexului polar a fost urmat de furtuni de zăpadă care au afectat peste 200 de milioane de locuitori, cauzând pagube financiare în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari. Suntem încă în februarie şi statisticile se vor mai modifica, dar se pare că pentru companiile aeriene care au anulat deja peste 75,000 de zboruri, este cea mai grea iarnă din ultimii 25 de ani. În zona Washingtonului, unde locuim, chiar şi o prognoză de 2-3 centimetri de zăpadă creează panică în rândul administratorilor.Nici nu se aşteaptă ninsoarea, ci birourile guvernamentale, şcolile şi o mare parte a intreprinderilor se închid…preventiv.
“A-nceput de ieri să cada câte-un fulg”…dar n-a mai stat. Anul acesta avem parte de o iarnă grea în Statele Unite, cu un impact economic destul de serios. Mie nu mi se pare deosebită, dacă o compar cu iernile pe care mi le amintesc din copilăria mea, în Gherla anilor 50. Ninge mult, e frig şi din când în când crivăţul o ia razna şi suflă de ne îngheaţă suflarea. Nu ţin minte ca vreodată la Gherla să se fi închis şcoala din cauza zăpezii sau ca Tata să fi rămas acasă pentru că serviciul era închis. Lumea îşi curăţa trotuarul şi ne plimbam cu toţi pe jos la şcoală sau servici. Cărăuşii legau caii de sanie şi lucrurile mergeau înainte.
Anii au trecut, m-am mutat în Statele Unite unde, datorită dependenţei de tehnologia modernă, o iarnă grea are repercusiuni uriaşe asupra economiei. Anul acesta primele zăpezi înainte de Crăciun au fost binevenite, populaţia dorind un “Crăciun alb”, dorinţă împlinită în multe zone din nordul ţării. Problemele mai serioase au început după Crăciun, când un fenomen rar, o încălzire rapidă a stratosferei polare, a contribuit la mişcarea vortexului polar înspre sud. Acest fenomen a creat temperaturi extraordinar de scăzute pe continent, dar paradoxal, în Alaska, temperaturile erau mai ridicate. În Minnesota s-au înregistrat temperaturi de -38 C, iar în Canada chiar de -40 C.
Niagara îngheţată
Evenimentul vortexului polar a fost urmat de furtuni de zăpadă care au afectat peste 200 de milioane de locuitori, cauzând pagube financiare în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari. Suntem încă în februarie şi statisticile se vor mai modifica, dar se pare că pentru companiile aeriene care au anulat deja peste 75,000 de zboruri, este cea mai grea iarnă din ultimii 25 de ani. În zona Washingtonului, unde locuim, chiar şi o prognoză de 2-3 centimetri de zăpadă creează panică în rândul administratorilor.
Nici nu se aşteaptă ninsoarea, ci birourile guvernamentale, şcolile şi o mare parte a intreprinderilor se închid…preventiv. Experienţa i-a învăţat că şi o zăpadă mică poate crea probleme uriaşe când sunt sute de mii de maşini pe şosele. În această iarnă am avut parte de o abundenţă de zăpadă şi mai ales de temuta “freezing rain”, ploaie de gheață, care transformă şoseaua în patinoar.
Zonele din nord sunt pregătite pentru iarnă, municipalităţile dispun de echipament şi materiale care ajută la pregătirea şi curăţatul drumurilor şi, în mare măsură, la 24 de ore după o furtună serioasă şoselele şi străzile revin la normal. Închiderea şcolilor şi a întreprinderilor reduce drastic numărul de maşini în circulaţie şi asta ajută la curăţarea rapidă a arterelor de circulaţie. Anul acesta problemele cele mai mari au fost în sud, unde administraţia nu e pregătită să înfrunte o iarnă serioasă. Dezastrul din Atlanta, Georgia, unde sute de mii de cetăţeni au fost blocaţi în maşini, o noapte întreagă pe şosele arhipline, a fost cauzat de 4 cm de zăpadă. De fapt zăpada nu a fost vinovatul principal, vina cea mare a fost atribuită guvernului local şi modul inept în care a abordat situaţia. Nu pregătise şoselele înainte de căderea zăpezii şi, în plus, a închis şcolile şi întreprinderile în mijlocul furtunii. Sute de mii de maşini au invadat şoselele, împiedicând înaintarea camioanelor cu sare şi utilajelor de deszăpezire. Apoi zăpada presată de maşini s-a transformat în gheţuş. Cu siguranţă miile de oameni care-şi petrecuseră noaptea în maşină nu vor uita prea curând această aventură.
O altă problemă uriaşă o constituie întreruperile de curent electric, cauzate de furtunile de iarnă. Contrar imaginii pe care o aveam în România despre America, majoritatea populaţiei nu trăieşte în clădiri zgârie-nori, ci în case înconjurate de copaci. Şi acum când am vizitatori din România, se miră câţi copaci avem şi cât de verde este America. Liniile electrice trec printre copaci iar furtunile adesea doboară copaci sau crengi care trag după ele liniile electrice. Vara când o furtună puternică doboară zeci de copaci, penele de curent sunt destul de frecvente. Iarna în schimb, greutatea zăpezii sau, şi mai rău, gheaţa acumulată pe crengi, afectează liniile electrice şi câteodată sute de mii de case rămân fără electricitate. O mare parte din case se bazează pe electricitate pentru încălzire, gătit, apă caldă la baie, deci pana de curent cu durata de două – trei zile îi paralizează. Nu e de mirare că, în general, după furtuni e mai greu de găsit o cameră de hotel. Unii care au timp şi bani s-au săturat de aceste ierni in Nord şi îşi petrec iarna fie în Florida, Sudul Californiei sau Hawai unde şansele de a vedea zăpadă sunt foarte reduse.
Chiar şi oamenii fără locuinţă, “homeless”, se pare că preferă locurile mai calde. În vizitele noastre în aceste regiuni am observat că sunt mult mai mulţi pe străzile calde ale Californiei decât în zonele de Nord. Cu toate acestea, când mergem seara la un spectacol în Washington DC, vedem zeci de oameni dormind pe străzi, în frig, apăraţi de intemperii doar de un sac de dormit şi multe pături. Serviciile sociale încearcă să-i convingă să intre la adăpost, dar mulţi se simt în mai mare siguranţă pe străzi. Din nefericire mai auzim la ştiri de unii care au degerat şi au murit pe străzi.
O iarnă grea în nord îi va determina pe mulţi pensionari să se mute în Florida, destinaţia principală a pensionarilor americani. În ultimii ani, cu generaţia masivă de “baby-boomers” ajunsă la vârsta pensionării, migrarea înspre Florida şi alte state cu climă tropicală sau sub-tropicală a luat un avânt puternic. Zilele trecute, după 3-4 ore de săpat şi aruncat zăpada cu lopata, ca să-mi scot maşina din curte, mi-a venit şi mie nostalgia Floridei. Nu vreau să mă mut, dar cred că doua – trei săptămâni furate din mijlocul iernii nu mi-ar strica. Pozele pe Facebook postate de rude şi prieteni din Florida sunt mult mai atrăgătoare intr-o zi când dârdâi de frig şi îi vezi pe ei rumeni şi bronzaţi la plajă sub palmieri. Vreau şi eu la plajă, m-am săturat de iarna asta!