Nu o dată mi se întâmplă să-i acord lui Itzhak Perlman premii imaginare pentru uluitoarea sa listă de merite. (Probabil concretizarea unei dorinţe refulate de a-i transmite în direct infinita mea admiraţie). Modestia şi simţul umorului sunt doar două dintre ele… Din fericire nu sunt singurul admirator.
În decembrie anul trecut, Fundaţia pentru Premiul Genesis şi-a anunţat decizia de a-l răsplăti pe acest strălucit reprezentant al speciei umane pentru calităţile sale unice, cu ediţia 2016 a distincţiei care include şi suma de un milion de dolari. Ceremonia de înmânare a Premiului are loc tocmai astăzi, 23 iunie, la Ierusalim, în prezenţa primului ministru Benjamin Netanyahu.
„E o distincţie tipic evreiască”, a glumit Perlman pe seama evenimentului. Toți vor o felie din ea”.
Cu doar câteva săptămâni înainte de atacul mişelesc de la Orlando, soldat cu 49 de pierderi de vieţi, ilustrul violonist şi activist pentru apărarea drepturilor omului protesta contra unei legi votate de guvernanţii statului american Carolina de Nord, anulând un concert programat cu North Carolina Symphony în oraşul Raleigh.
Legea, care poartă numele de HB2, are ca ţel limitarea protejării drepturilor membrilor comunităţii LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali) prin împiedicarea autorităţilor locale de a-i ocroti pe aceştia în faţa multiplelor acte de discriminare la care sunt expuşi. În plus, legea le cere membrilor LGBT să folosească toaletele publice în mod corespunzător sexului menţionat în certificatele de naştere ale purtătorilor.
„Nu este vorba aici de toalete publice, ci de demnitate umană”, şi-a exprimat Perlman indignarea, argumentându-şi decizia de a anula concertul: „Am fost dintotdeauna un apărător al egalităţii persoanelor handicapate, iar această situaţie face parte tocmai din această categorie”
Cazul amintit nu reprezintă prima ocazie cu care genialul muzician şi persoană de o integritate ieşită din comun îşi exprimă în mod public dezacordul faţă de nedreptăţile comise de legiuitori tocmai în numele „dreptăţii”. În perioada apartheidului, Perlman a refuzat să apară pe scenele oraşelor sud-africane şi a răspuns negativ ofertelor de a da concerte sub bagheta lui Herbert von Karajan, membru al partidului nazist în perioada celui de al Treilea Reich.
Premiul Genesis a fost creat în anul 2012, urmând să fie acordat „unor persoane care au atins rezultate excepţionale şi renume în domeniul profesional, şi ale căror fapte şi cuceriri reflectă angajamentul faţă de valorile evreieşti, comunitatea evreiască şi/sau Statul Israel”, după cum se menţionează în declaraţia fundaţiei creată din iniţiativa Biroului Primului Ministru, Agenţia Evreiască (Sochnut) şi organizaţia Grupul Filantropic Genesis.
Ițhak Perlman este cel de al treilea laureat al distincţiei. Primul Premiu Genesis i-a fost înmânat lui Michael Bloomberg în octombrie 2014. Fostul primar new-yorkez a donat milionul de dolari organizării unei competiţii menite să descopere tinere talente cu idei care vor transforma lumea într-un loc mai bun de trăit. Bloomberg a fost urmat pe podiumul premiaţilor de actorul evreu-american Michael Douglas, răsplătit pentru eforturile sale de a „încadra căsătoriile mixte în existenţa evreiască”.
În 1986, când i s-a acordat lui Elie Wiesel Premiul Nobel pentru Pace, preşedintele Comitetului Nobel Norvegian a descris alegerea ca fiind o recunoaştere a victoriei spiritului uman asupra puterilor întunericului şi ale degradării, un sprijin la răzvrătirea contra forţelor răului în această lume.
Același argument va trebui să stea şi la baza considerentelor de acordare a Premiului Genesis, pentru ca acesta să-şi justifice existenţa. Şi Itzhak Perlman, un exemplu cât se poate de elocvent în această privinţă, va servi, fără doar şi poate „la recunoașterea importanţei universale a proiectului, reprezentând poate, într-o zi, o cale eficientă în lupta pentru dispariţia antisemitismului.
2015, cel de al 70-iea an al existenţei lui Perlman, a fost o reală încununare a succesului său. Un elegant box cu 25 de discuri înregistrate de Deutsche Grammpohon a fost pus la dispoziţia publicului. Totodată, virtuozul violonist a sărbătorit două decenii de la începerea unuia dintre realizările sale favorite: „In the Fiddler’s House”(In casa scripcarului), o serie de concerte şi înregistrări de muzică klezmer în colaborare cu câţiva dintre cei mai apropiaţi prieteni.
George Farkas
4 Comments
Excelent news!
Interesantă publicație.as dori sa o primesc si eu.locuiesc in Belgia
Va multumim pentru interes va vom trece pe lista de abonati
Câteva detalii: premiul Genesis este supranumit și „Nobelul evreiesc”și a fost creat de un grup de mari flantropi și bogătași ruși. Crearea lui a fost anunțată cu prilejul vizitei lui Vladimir Putin în Israel în 2012 ,deși liderul rus personal nu are nimic de-a face cu acest premiu. Dar a fost o foarte bună lovitură de PR. Interesantă este și evoluția actuală a relaților israeliano-ruse, Moscova declarându-se un prieten foarte bun al Israelului. Se vorbește că ea și-ar folosi dreptul de veto în cazul unor decizii antiisraeliene în Consiliul de Securitate. Așa se schimbă politica