Omul actual a apărut ca specie acum circa 200. 000 de ani. Asta era vechimea ”oamenilor”. Nu știm dacă acei hominizi care au colonizat planeta se considerau oameni, adică o specie aparte, superioară lumii animale din care făceau parte, dacă erau conștienți că odată cu ei viața inteligentă apăruse pe planeta noastră. În general apariția civilizației e situată acum 10.000 de ani, în bazinul mediteranean, odată cu construcția Ierihonului, prima cetate pe care o cunoaștem. Dar în ultimii ani au fost descoperite o serie de construcții uimitoare care nu ne au adus noi informații despre ”oamenii primitivi” dar ne-au pus intrebări încă fără răspuns despre cei ce au trăit înaintea noastră și despre o posibilă influență extraterestră asupra strămoșilor noștri.
Un cowboy de la un ranch din zona amazoniană a Braziliei, la Rego Grande defrișa terenul pentru a mări suprafața ariei de pășunat a vitelor. Deodată a fost uimit să descopere un monument megaltic asemănător cu cel de la Stonehenge, din Anglia. Imense plăci de granit negru de câteva tone aduse de la 4 km, din albia unui râu au apărut la iveală din junglă. Primele datări făcute de cercetătorii, care s-au repezit să vadă această așezare neobișnuită în acele ținuturi, au fost expertizate ca având 1.000 de ani. Misterul este total. O civilizație necunoscută, care a existat la nord de Ecuator, a realizat acest monument, care era , se pare, un observator astronomic . S-a stabilit că una din plăcile cele mai înalte era astfel așezată încât la solstițiul de iarnă să fie aliniată cu drumul soarelui pe cer. Iar alături de monument se află un cimitir de mari dimensiuni. Cine erau cei care, acum 1.000 de ani, aveau mijloacele tehnologice și cunoştinţele să construiască un astfel de monument? În ultimii ani arheologii au mai descoperit în Amazonia așezări fortificate și o rețea complexă de drumuri. Se estimează că zona amazoniană, azi aproape pustie și locuită de rare triburi nomade, primitive, aflate la nivelul epocii de piatră, suporta pe atunci o populație de 10 milioane de locuitori.
Există acum 30 de locuri pe glob în Asia, America Centrală și Egipt, unde au fost construite piramide. De ce au făcut oamenii asemenea construcții grandioase? Ce (sau cine?) i-a determinat să ridice aceste monumente gigantice? Cum a apărut brusc o știință inginereasca avansată pe un nivel de tehnici cu care până atunci nu se construise nici un monument remarcabil? Piramidele ca și alte monumente megalitice sunt corelate cu mișcarea astrelor pe cer. De unde au avut unele civilizații antice cunoștinte astronomice atât de precise? În Irlanda a fost descoperit un monument asemănător cu cel de la Stonehenge. Aflat la Newgrange, construit în neolitic, este cu o mie de ani mai vechi decât Stonehenge. La solstițiul de iarnă monumentul e perfect aliniat cu soarele care răsare. El are cca 100 m. în diametru. E alcătuit din pietre albe de quartz care au fost aduse de la Wicklow, de la circa 110 km și de la Rathcor, aflat la 64 km, sud. Sunt și alte 97 de pietre de câte trei tone bucata, aduse probabil pe mare, trase de la țărm, de la cca. 30 km și urcate sus pe deal. Cum? De ce au făcut acum 1000 de ani oamenii un asemenea efort și de unde le-a venit ideea? Nu există alte construcții asemănătoare, dar mai simple sau mai mici care să fi folosit la încercarea puterilor și la experimentarea tehnicii de construcţie. Ca si piramidele egiptene ideea și construcția au apărut brusc, fără alte încercări mai modeste. Uneltele folosite erau din piatră, os și lemn. Și, cum spuneam, pietrele au trei tone ?!
La vărsarea râului Boyne a fost descoperită o navă din lemn datată ca având 5500 de ani. Vikingii nici nu aflaseră că exista Anglia! De fapt nici ei nu existau încă… Iar istoricii știu acum că celții, pe care îi considerau primii locuitori ai Irlandei, au fost precedați de o populație care își spunea Tuatha De Danann. Un arheolog irlandez, George Erdogan, a descoperit în 2008, la Knowt un bazin de piatră săpat în formă de cruce. Obiectele descoperite acolo au permis stabilirea vechimii locului la 4000 de ani înainte de epoca noastră. Şi tot situl a fost datat ca existând acum 6000 de ani. Dar nu se ştie cine a locuit acolo înainte de britani și de saxon! Dacă vrem să comparăm evoluția este interesant de menţionat că datarea civilizaţiei din Orientul Apropiat este datată după vechimea resturilor agricole, cu 4500 de ani înainte de Hristos. Până acum la istorie se învăţa că agricultura s-a născut în zona Mesopotamiei. Dar acum știm că barbarii din cețurile nordice o cunoșteau foarte bine. Și se pare că locuitorii nomazi din zonă, o populație de vânători și culegători, s-a integrat ușor în agricultura sedentară.
În ediția viitoare a Baabelului avem altă întrebare: oare Omul a fost creat de extratereștrii?
Andrei Banc
One Comment
D-le Banc, nu vă mai osteniți să scrieți despre extratereștri. Și fără ei articolul dv. e cu totul neserios.
Primul lucru care mi-a atras atenția a fost George Erdogan (!!) După cum mă și așteptam, nu există așa o persoană Îl cheamă Eogan. Apoi am început să verific și alte afirmații pe care le faceți.
Civilizația din Orientul Apropiat e datată cu 4500 de ani înainte de Hristos. După Wikipedia e vorba de 5500 BC pentru Egipt și 6500 BC pentru Sumer.
Până acum se învăța că agricultura s-a născut în zona Mesopotamiei. Dar acum știm că barbarii din cețurile nordice o cunoșteau foarte bine. Dacă credeți că e o contradicție, vă înșelați. În Mesopotamia agricultura a apărut pe la 9500 BC și în „cețurile nordice” a ajuns pe la 5000 – 4500 BC.
Cum au transportat pietre de trei tone? În Insula Paștelui au transportat și pietre de 13 tone fără ajutorul extratereștrilor. Metoda a fost recreată de arheologi și e fantastic de interesantă. Se găsește pe internet într-un film documentar intitulat „The Hidden Secret of Easter Island”.
În concluzie, plecând de la premise false nu puteți ajunge la un rezultat valabil.