Prăjitură Gerbaud

A fost Crăciunul, Hanuca, vine Anul Nou și poate că noi și cei dragi nouă s-au săturat de cozonac, oricât de bun ar fi fost sau de gogoșile  se mănâncă de Hanuca, sărbătoarea evreiască a luminilor și am ar dori altceva.  Cred că la ora  actuală gospodinele și-au cumpărat și cele mai noi cărți de bucate cu sfaturile utile de a găti în așa fel încât mâncăm și slăbim – de curând am văzut un film în care se făcea reclamă la mâncarea…moleculară – dar, de ce să nu recunoaștem că de sărbători ne întoarcem la cartea de bucate a mamei, mai ales, cum este cazul meu. Mama mea,  Irina Szmuk, a fost autoarea unor astfel de cărți. Așa că vă propun să coaceţi o prăjitură după una dintre reţetele ei. (Nu voi trece, cum nici ea nu a făcut-o, câte calorii cuprinde).

 

Ingrediente  

Blatul: 350g făină, 200g unt, un ou, 10g drojdie, o lingură zahăr, 1/2 dl lapte, o lingură smântână, o priză de sare.

Umplutura: 250g nuci, 250g zahăr, coaja unei lămâi, 100g unt, 100g miere, un gem acrișor.

Facem o cocă din drojdia desfăcută în lapte și puțin zahăr, făina, untul, oul, smântâna, priza de sare și o împărțim în trei părți egale. O punem în frigider pentru o oră. Întindem prima parte, o ungem cu gem, o presărăm cu jumătate din nucile amestecate cu tot atâta zahăr, și jumătate din lămâia rasă, o stropim cu jumătate din mierea topită și jumătate din untul de asemenea topit. Acoperim cu a doua foaie întinsă și, repetăm unsul cu gem, nucile amestecate cu zahăr, lămâia rasă, mierea și untul topite și acoperim cu a treia foaie întinsă. Ungem fie cu ciocolată topită la abur fie cu gălbenuș vanilinat și coacem la foc lent. După răcire tăiem prăjitura în felii lunguiețe.

Poftă bună!

Eva Szmuk

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *