George Hida: EAT at GEORGE’s – SALATĂ de VARZĂ CRUDĂ

Vă propun o serie de reţete sub genericul Eat at George’s – cuprinzând sfaturi culinare şi reţete ca la mine, George, acasă. O să încep cu salatele de crudităţi după care tânjim cu toţii.

Prima dintre ele: Salata de varza crudă ca la George acasă.

 

Salata de varza crudăTart Cole Slaw

 

Suntem la începutul anului 2013. Afară-i frig şi iarna grea şi suflă vântul tare….

Simţim o nevoie sporită de proteine, adică de carne şi grăsimi. Dimineaţa şi seara mâncăm pâine prăjită frecată cu usturoi şi unsă cu untură sau unt. şi bem ceaiuri fierbinţi.

Masa de prânz începe cu un aperitiv, de obicei o farfurie de răcituri sau câteva feliuţe de tobă sau caltaboş la care adaugi câţiva castraveţi muraţi, urmată de o ciorbă fierbinte de fasole uscată cu ciolan afumat, mâncată cu ceapă bătută cu pumnul, stoarsă, desfăcută în floare şi stropită cu ulei. Felul doi este de cele mai multe ori o tocăniţă de carne cu sos gros, tocmai bun să-l aduni cu furculiţa pe care apoi o strecori în gura odată cu dumicatul de carne. Iar la tocăniţă merge o mămăliguţă aburindă şi nelipsitele murături din seria gogonelelor.

 

Ce ar fi dacă, din când în când, în loc de aperitive cu mezeluri să mâncăm o salată de varza cruda?

Varza este o plantă cu valoare terapeutică ridicată fiind cultivată încă de la începutul epocii de piatră. Este destul de rezistentă la frig şi, pe lângă faptul că este destul de puţin calorică – circa 20 calorii la 100 g – poate fi folosită cu succes ca adaus terapeutic la prevenirea şi tratarea unui număr extrem de mare de boli, fiind o adevărată farmacie naturală. Este bogată în special în vitaminele A, B complex, C şi E şi conţine o cantitate însemnată de fibre; bogată şi în minerale esenţiale pentru organismul nostru cum ar fi calciu, magneziu, cupru, mangan si fier. Varza albă mai conţine şi ceva iod si sulf.

Prin fierbere sau coacere varza îşi pierde cam jumătate din vitaminele amintite mai sus; de aceea este important s-o consumăm în formă crudă.

 

Varza murată îşi menţine o parte din vitamine, dar conţine mult prea multă sare. La fel si moarea, adică zeama stoarsă din verzele murate, cu un conţinut la fel de ridicat de vitamine şi minerale, care în plus se îmbogăţeşte prin adausurile de enzime, fermenţi şi alte elemente nutritive şi condimente apetisante provenite din plantele aromate adăugate în butoiul cu varză murată. Din păcate această moare este la urma urmei o saramură, bună mai ales pentru uz extern. Medicina populară o recomandă ca un adjuvant ponderat cu proprietăţi terapeutice în probleme legate de digestie dificilă, tensiune sanguină scăzuta, lipsa de pofta de mâncare şi afecţiuni febrile.

Vă propun să înlocuiţi acriturile de la borcan sau butoi cu salata de varză crudă, tocmai bună de consumat pe timp de iarnă, mai ales daca ţi s-a „acrit” de acrituri sau sărături şi doreşti ceva proaspăt, să te învioreze.

 

Salata de varza crudă numita aici, în America, Cole Slaw, există sub o varietate de reţete de preparare, din care am ales-o pe cea pe care o folosesc acasă destul de des, pe timp de iarnă, spre bucuria celor care vin să mănânce la mine.

 

Salată de varză crudă uşor picantă

 

Ingrediente:

– O jumătate de căpăţână de varză albă sau verde, dată pe răzătoare sub forme de fideluţe

– 3-4 morcovi cruzi, curăţaţi şi trecuţi prin răzătoarea cu găuri mari

– O ceapa mijlocie bine mărunţită

– 2-3 linguri pline de maioneză, de preferat făcută în casă, începută cu o linguriţă de muştar, două gălbenuşuri proaspete şi 100 g ulei (eu prefer de floarea soarelui, dar puteţi folosi cu încredere şi alte uleiuri de salată uşoare cum ar fi uleiurile canola, cele din germeni de porumb, etc.). Puteţi folosi orice maioneză gata preparată direct de la supermarket, sau mai bine cea de la secţia de produse alimentare organice, dar eu prefer pe cea făcută la mine acasă.

– 2-3 lămâi galbene

– 2 linguri pline de mărar uscat şi mărunţit

– Facultativ, puteţi adăuga 2-3 linguri pline cu iaurt simplu, obişnuit

– Sare în cantitate foarte moderată

– Piper, după gust

– alte ierburi si condimente picante, după gust

 

 

Preparare:

 

1. Amestecaţi varza tăiată fideluţe şi morcovii daţi pe răzătoare într-un castron sau alt vas adânc şi larg. Amestecul este dificil de făcut aşa că vă propun să adăugaţi în cantităţi egale, câte puţin din fiecare ingredient pe care apoi le amestecaţi cu o lingura cu dinţi mari şi rari ca cea care se foloseşte la amestecul pastelor făinoase, până obţineţi o compoziţie omogenă. Puteţi adăuga chiar aici şi puţin muştar, tot după gust.

2. Separat, faceţi un sos din maioneza gata preparată cu zeama de la doua lămâi şi, facultativ, două linguri pline cu iaurt. În această fază adăugaţi ceapa mărunţită presărată cu un prăfuleţ (praf foarte mic) de sare. Gustaţi sosul şi adăugaţi zeama de lămâie sau iaurt până când amestecul vi se pare suficient de acru, dar nu astringent, ci fin şi plăcut la limbă.

Adăugaţi piper tot după gust, apoi mărar precum şi, facultativ, alte ierburi si condimente după plac. Continuaţi să amestecaţi bine sosul de maioneza cu ceapă şi mărar până când obţineţi un amestec omogen.

3. Adăugaţi sosul de maioneză la amestecul de varză şi morcovi şi amestecaţi bine de tot

4. Vă recomand apoi să puneţi castronul în frigider şi să-l scoateţi cu cel mult două ore înainte de servire.

Înainte de a servi salata amestecaţi bine compoziţia, pentru că sosul de maioneză tinde să se adune la fundul vasului

 

 

 

E bine de ştiut:

 

– Salata de varză cu morcovi, maioneză şi ceapă poate fi păstrată în frigider până la 10 zile.

– Ca şi alte produse preparate pe bază de varză, îmbătrânirea nu alterează gustul ci dimpotrivă, îl face mai apetisant.

– Salata conţine până la 6-8 porţii – ceşti de 250 ml.

– O porţie are până la 100 calorii.

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *