Andrea Ghiţă: 27 IANUARIE 2013 – NEUITARE, ÎNFRĂŢIRE şi SPERANŢĂ

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocasutului a fost marcată la Şimleu Silvanieide os serie de evenimente menite să păstreze memoria martirilor, să conserve istoria evreilor din localitate şi să dezvolte prietenia dintre Şimleu Silvaniei şi oraşul înfrăţit Petach Tikva, din Israel

În sala festivă a primăriei din Şimleu Silvaniei copiii români cântă la vioară melodii evreieşti. Cu şaptezeci de ani în urmă, în oraşul pitit la poalele dealurilor sălăjene , cântecele răsunau pe buzele copiilor şi pe strunele viorilor din numeroasa şi prospera comunitate evreiască. 

 

În vara anului 1944 evreii din Şimleu Silvaniei şi coreligionarii lor din localităţile învecinate, deposedaţi de bunuri, au fost scoşi din case de jandarmii horthişti şi adunaţi în teribilul ghetou de la Cehei. Apoi au fost îmbarcaţi în vagoane de vite şi duşi la Auschwitz unde a pierit majoritatea lor covârşitoare. Puţinii supravieţuitori, traumatizaţi de suferinţele îndurate şi de pierderea celor dragi, spoliaţi de instalarea regimului comunist, au plecat să-şi încerce norocul în Ţara Veche Nouă, abia renăscută, sau în alte ţări din lumea largă. Cei peste trei mii de evrei din Şimleu Silvaniei au fost spulberaţi de Holocaust.

Astăzi oraşul păstrează memoria lor la Muzeul Holocaustului din Ardealul de Nord şi îi comemorează de Ziua Mondială a Holocaustului marcată în fiecare an, la 27 ianuarie, data eliberării lagărului de exterminare de la Auschwitz.

Anul acesta festivitatea comemorativă avut loc la Primăria oraşului, în prezenţa lui Dan Ben Eliezer, ambasadorul Israelului la Bucureşti şi a unui grup de elevi şi profesori din Petach Tikva, oraşul israelian înfrăţit cu Şimleu Silvaniei. Cu acest prilej ambasadorului israelian i-a fost conferit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Şimleu Silvaniei şi a fost semnat acordul de înfrăţire între liceul Simion Bărnuţiu din Şimleu Silvaniei şi Colegiul Brenner din Petach Tikva.

De câţiva ani încoace organizatorii evenimentelor comemorative – oameni inimoşi şi generoşi  precum doctorul Alex Hecht, stabilit la New York preşedintele fondator al Asociaţiei Memoriale Hebraica Nuşfalău, Septimiu Ţurcaş, primarul municipiului Şimleu Silvaniei, Daniel Stejerean, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, rabinul Zvika Kfir, originar din Petach Tikva , dar îndrăgostit de plaiurile sălăjene unde s-a străduit să stimuleze revigorarea vieţii iudaice – s-au străduit să îmbine comemorarea trecutului tragic cu acţiuni care vizează păstrarea patrimoniului evreiesc al unui oraş fără evrei şi sensibilizarea populaţiei locale faţă de istoria şi cultura evreiască.

A fost perfectată înfrăţirea dintre oraşele Şimleu Silvaniei şi Petach Tikva ; grupuri de vizitatori şimleoani au fost în Israel şi grupuri de vizitatori israelieni au sosit la Şimleu . printre care şi o delegaţie de supravieţuitori ai Holocaustului din spaţiul unguresc.

Înfrăţirea celor două licee care întinde punţi de legătură între generaţiile tinere a fost foarte apreciată de ambasadorul Israelului în România, Dan Ben Eliezer, care a arătat că şi-ar dori ca astfel de legături să fie stabilite şi între tinerii altor localităţi din România şi Israel. După cum mi-a spus profesorul Ioan Costelaş, directorul Colegiului Naţional Simion Bărnuţiu – ţinând să precizeze că este « unul dintre cele mai bune licee din partea de nord-vest a ţării » – această înfrăţire vizează cunoaşterea istoriei şi culturii evreieşti pentru a înţelege o felie din istoria Şimelului Silvaniei, vizite şi colaborări reciproce. Elevii şimleoani i-au primit pe oaspeţii israelieni cu cântece evreieşti interpretate de formaţia Menestrelii, condusă de prof. Felicia Man. Cele două grupuri de tineri au participat împreună şi la celebrarea sărbătorii de Tubişvat, Anul Nou al pomilor, care în acest an a căzut în 26 ianuarie.

Clădirea sinagogii din Şimleu Silvaniei, care adăposteşte Muzeul Holocaustului din Ardealul de Nord din vara anului 2005, avea stringentă nevoie de consolidare. În vara trecută exponatele din muzeu au fost mutate temporar la centrul de studiere a Holocaustului, amenajat în incinta vechii ieşive, şi au început lucrările ample de renovare. O mare parte din ele fiind deja încheiată, rugăciunea de pomenire a martirilor Holocaustului a putut fi oficiată în sinagogă. Kadişul a fost rostit de un grup de bărbaţi alcătuit din tineri israelieni şi reprezentanţi ai obştii evreilor sălăjeni.

Apoi – potrivit obiceiului de Tubişvat, înstăpânit în Israel – ambasadorul Dan Ben Eliezer şi primarul Septimiu Ţurcaş au plantat o magnolie în parcul din Şimleu Silvaniei. « Ramurile înmugurite ale arbustului meridional îşi vor trage seva din pământul românesc, simbolizând înfrăţirea dintre cele două popoare român şi israelian », a ţinut să precizeze în discursul său edilul şef al Şimleului. Ambasadorul statului Israel, din 27 ianuarie cetăţean de onoare al municipiului Şimleu Silvaniei, şi-a exprimat bucuria şi ataşamentul faţă de oraşul de sub poalele Măgurii, promiţând că va reveni aici oricând cu mult drag.

La vârsta liceului prieteniile se înfiripă repede şi în era informaticii distanţele nu mai constituie un obstacol. Am discutat cu Michal, Yaniv şi Coral, trei dintre cei 15 elevi din Petach Tikva. Mi-au spus veniseră îngrijoraţi de ştirile de la televiziunea de acasă care vorbeau de antipatia europenilor faţă de Israel, însă temerile le-au fost spulberate de căldura şi prietenia cu care au fost primiţi. Se simt ca acasă şi vor ca prietenii din Şimleu, un « oraş minunat cu oameni foarte drăguţi », să le întoarcă vizita cât mai repede. Larisa, o elevă blondă şi surâzătoare, s-a ataşat de Michal şi aşteaptă cu nerăbdare să o revadă în Israel.

În 27 ianuarie speranţa a răsunat din inimile copiilor români şi israelieni care au intonat împreună imnul statului evreu, inspirat de o melodie românească.

Ascultându-i, gândul m-a dus la sutele de copii evrei din Şimleu Silvaniei, pieriţi în Holocaust. Chipurile unora dintre ei s-au păstrat în fotografiile expuse la muzeul memorial al Holocaustului din localitate şi poate vor rămâne întipărite în amintirea tinerilor vizitatori.

Mi-am amintit şi de Alexandru Cherecheş, bătrânul şimleoan distins cu titlul de Drept între Popoare, care în vara lui 1944 avea vârsta acestor liceeni şi şi-a riscat viaţa salvându-şi tatăl şi câţiva evrei fugari, ascunşi în viile din împrejurimile oraşului. Povestea lui este pilduitoare pentru adolescenţii de astăzi.

De Ziua Memorială a Holocaustului, la Şimleu Silvaniei, neuitarea s-a împletit cu înfrăţirea şi speranţa.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *