Andrea Ghiţă : GAZDE UCRAINENE la OPERA NAŢIONALĂ ROMÂNĂ din CLUJ

Odată înfiripată, ideea organizării unei seri de cultură şi tradiţie ucraineană sub cupola Operei Naţionale clujene s-a dovedit atât de firească şi de bine venită, încât a coagulat – într-un timp realtiv scurt – energiile locale, regionale, naţionale şi chiar internaţionale, dacă ne gândim la patronajul Ambasadei Ucrainei şi la prezenţa în program a două formaţii din Ucraina.

 

 

Odată înfiripată, ideea organizării unei seri de cultură şi tradiţie ucraineană sub cupola Operei Naţionale clujene s-a dovedit atât de firească şi de bine venită, încât a coagulat – într-un timp realtiv scurt – energiile locale, regionale, naţionale şi chiar internaţionale, dacă ne gândim la patronajul Ambasadei Ucrainei şi la prezenţa în program a două formaţii din Ucraina. Acţiunea generoasă şi pilduitoare iniţiată de opera clujeană s-a clădit pe temelia existenţei unui repertoriu clasic ucrainean, a unei soliste ucrainene (Liza Kadelnik) şi a unei regizoare cu rădăcini ucrainene (Mihaela Drule) care au înţeles importanţa deschiderii porţilor operei către o cultură puţin cunoscută în capitala Transilvaniei, deşi ucrainenii sunt o minoritate destul de numeroasă, a treia ca număr în România, care trăieşte de veacuri în acest spaţiu, la universitatea Babeş- Bolyai – de o bună bucată de vreme – se studiază limba şi literatura ucraineană, iar în oraş funcţionează şi o filială a Uniunii Ucrainenilor din România.

 

« Bună seara, Ucraina ! » n-a fost doar un spectacol cu un bogat program muzical-coregrafic, specific unei instituţii de artă lirică – ci un adevărat eveniment. Oaspeţii clujeni care au trecut pragul Operei Naţionale Române, în seara de 6 martie 2013 au fost întâmpinaţi de gazdele ucrainene – majoritatea sosite din Maramureş – în foaierul decorat cu obiecte de artă populară, din Rona, Ruscova şi Poienile de sub Munte, şi omeniţi cu câte un păhărel de pălincă şi bucate savuroase, preparate în casă. Era emoţionant să vezi ucrainenii din Cluj îmbrăţişându-şi rudele sau prietenii de pe plaiurile natale, copiii îmbujoraţi îmbrăcaţi în frumoasele costume cu cununiţe, dar şi clujenii ne-ucraineni prinşi, ca într-o horă, în iureşul plin de exuberanţă al amfitrionilor.

 

Spectacolul, susţinut de artişti profesionişti, cât și de formaţii prestigioase de amatori, a fost structurat în două părţi pentru a pune în valoare ambele categorii. În prima parte, publicul care a umplut cam două treimi sala operei – lucru lăudabil pentru un eveniment organizat într-o zi lucrătoare – a aplaudat un colaj de cântece şi dansuri ucrainene aduse în scenă de formaţii de amatori. Vechiul şi valorosul cor Vocile Ronei împreună cu formaţia de dansuri Sokole au încântat auditoriul cu melodiile şi ritmurile ucrainenilor maramureşeni, în timp ce grupul Huţulski Barve din Ucraina a interpretat dansuri populare dinamice şi hazlii. Ansamblul Plai al Filarmonicii din Cernăuţi a prezentat un program alcătuit din piese îndrăgite ale repertoriul ucrainean şi nu numai.

 

Partea a doua a spectacolului « Bună seara, Ucraina ! » a fost alcătuit din piese instrumentale clasice şi arii din opere ucrainene, interpretate de orchestra şi soliştii Operei Naţionale din Cluj, sub bagheta dirijorului Adrian Morar. Liza Kadelnik, Nadia Cerchez, Veronica Tudosa Fizeşan, Viorel Săplăcan, Andrei Mita şi Florin Estefan au prezentat, cu multă măiestrie, piese din literatura lirică ucraineană, prea puţin cunoscută de publicul larg.

 

Dincolo de spectacolul « Bună seara, Ucraina ! » – imaginat şi regizat de Mihaela Drule – evenimentul găzduit în casa Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi realizat în colaborare cu Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Maramureş, a fost un prilej de întâlnire între ucrainenii clujeni cu cei din Maramureş şi din Ucraina, între deputatul Ivan Marocico şi ucrainenii transilvăneni pe care îi reprezintă, între clujeni şi cultura ucraineană.


 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *