George Petrineanu: HOME, SwissHome

Agățați de pe Strada Mare, blînzii pensionari, mamaie și tatai, sunt convocați la o ,,Consultație medicala gratuită” la un hotel de fițe al urbei, să zicem, Ramada, că doar nu o să va cheme la vreo cîrciumă nenorocită cum a ajuns ,,Centrul Cultural” Vila Florica. Li se promite în treacă și ca ,,se da ceva” de mîncat și băut și ca va fi și o tombola. Vrei Calule ovăz?

 

O firmă cu nume și sait pe internet  http://www.swisshome.eu cam discrete, fără adresă și link de contact, s-a profilat pe facere de bine cu produse ,,de-ale sănătății” în țări cu democrație originală ca Rusia, România și altele.

Produsele ,,de sănătate” pe care firma le prezintă cu mare pompă lipsesc din cataloagele marilor firme internaționale dar, din prăvăliile specializate. Produsele nu pot fi găsite în niciun test comparativ pe care revistele de specialitate le oferă publicului.

Semne bune și mister total pînă aici.

Datorită unei ,,Surse” am putut să pătrund în cîteva din secretele acestei firme misterioase și ale produselor pe care le oferă. Maniera de promovare merită și ea atenție

Ca să nu vă mai țin în suspans, va ,,dezvălui” deja că firma produce și desface o linie de oale de gătit de bucătărie, ,,cookware” denumită ZLine sau cam aşa ceva (din reclamele din belșug colorate pe care firma le oferă cu generozitate e greu de înțeles care e de fapt numele produsului). Un alt produs, și mai de sănătate, este o saltea miraculoasă cu radiații magnetice care, judecînd după prospectul pe care și l-a conceput însăși firma, cu referințe de genul ,,este bine cunoscut că…” sau ,,produsul a fost testat de prestigiosul laborator Xyz din… Cambridge (se putea altfel?) de pe strada Zyx (din modestie SwissHome pare-se să aibă oroare de adrese și nume).

Cratițele ca cratițele – nu a murit nimeni de cratiță ciobită și nici nu s-a îmbogățit – dar ,,salteaua”, care promite vindecarea de vreo 20 de boli, numai să te expui atît timp – intre 10 și 20 de minute – cît scrie în ,,tratatul” distribuit gratuit (se putea altfel?) de aceeași firma. Şi cine nu are 10, 20 de minute cînd e vorba de sănătatea celor dragi sau a lui însuși? Ei bine, veți vedea în continuare că există și ,,pacienți” (toți suntem potențiali pacienți ) neglijenți.

Ba mai există și oameni de știință cîrcotași care califică procedura de expunere la unde magnetice ca fiind ,,pseudoștiință”. Ce obrăznicie! Spuneți și dumneavoastră, stimați cititori, s-a mai pomenit vreodată un produs elvețian sau suedez să nu fie de cea mai înaltă calitate? Înseamnă ca nu ați auzit de briceagurile militare, de cîinii salvatori Saint Bernard, de Volvo, SAAB, ABBA și Anita Ekberg. La un aşa grad de cultura generala ar fi bine să va abțineți, dacă ați făcut o aşa afirmație denigratoare, și să-i lăsați pe ceilalți pacienți cu mintea deschisa (din România) să beeeneficieze.

Guarantee certificate

Pentru că discutăm aici de calitate, să începem cu un document de mare valoare în posesia căruia intri la cumpărarea unei astfel de produs. Permiteți-mi să reproduc textul în întregime. Vă previn că, deși nu am pus cele cîteva zeci de SIC, m-am căznit să reproduc textul cu exactitate, luptîndu-mă pînă și cu corectorul automat de ortografie, să nu schimbe el ceva. Va rog, nu va pierdeți răbdarea:

Certificat de Originalitate

Vă felicităm din cauză că ați cumpărat un set de masă pregătit cu limită! Dumneavoastră ați ales perfect!

Din setul de masă excluziv pe lume nu să produs numai 1999 de bucăți, pe aniversarea 20. a firmei. În cei 30 de ani trcuti seturile de masă a firmei SwissHome au fost registrate ca produse acurate și deosebit de frumoase.

Seturile de masa excluzive sînt projectate de specialiști din europa care țin foarte mult la calitate.

Piesele aceste au ieșit de sub mîinile artiștilor de decorație care au învățat ani lungi tainele branșei, și au cel mai mare respect în domeniul lor.

În zilele noastre rar se întîmplă un set de masă să fie pregătit cu o tehnică de calitate mare care pretinde o cunoștință și experienta extraordinală.

În fiecare piesă a SETULUI DE MASA SH vedeți o muncă de cea mai înaltă calitate!

Închei citat.

Nota mea: Sic, sic, sic, sic, sic, sic, sic, sic, sic, sic, sic, sic… sic! Ma înduplec totuși să va marchez cele mai reușite perle din text. Dar, atenție, nu sunt toate; vă las plăcerea

Întrucît ,,Certificatul” cu pricina e tradus în numai (poloneză, rusă și română) îmi pun întrebarea care a fost efortul bănesc de traducere ținînd seama că produsele cărora li se face reclamă (cratițe, tigăi și oale) costa de pe la 500 € piesa. Un astfel de material tipărit în forma în care este nu face nici zece cenți

,,Marketing”

Să mai dezvăluim pe scurt cum ajung prețioasele produse din Casa Elvețiană (SwissHome) în căminul românesc.

Calul bun se vinde din grajd, spune o vorba veche. Ei, să nu credeți că vi se oferă un bilet dus-întors pînă în Elveția

O echipa de ,,oameni amabili” – asa cum mi-a relatat Sursa, un pensionar onorabil puțin trecut de 79 de ani – vine ea la Mahomed, colindînd prin orașele frumoasei noastre ţări. Agățați de pe Strada Mare, blînzii pensionari, mamaie și tatai, sunt convocați la o ,,Consultație medicala gratuită” la un hotel de fițe al urbei, să zicem, Ramada, că doar nu o să va cheme la vreo cîrciumă nenorocită cum a ajuns ,,Centrul Cultural” Vila Florica.

Li se promite în treacă și ca ,,se da ceva” de mîncat și băut și ca va fi și o tombola. Vrei Calule ovăz?

Mă las aici pe seama relatării Sursei mele. Dacă aceasta minte (să vă fie rușine dacă puteți crede aşa ceva despre un octogenar!).

Odată adunați în sala de conferință le este prezentat un doctor amabil, cu halat, ecuson și tot ce mai trebuie să posede un medic, își ia la rost asistenţa că, luați cu ale altruismului (bani dați la copii, nepoți), căzuți în patima ascezei, au uitat de ce e mai important în viaţă: propria lor sănătate.
De parcă cineva și-a dorit cu tot dinadinsul cum a ieșit la pensie să dea peste el un ulcer, un diabet sau chiar o pîrdalnică de… blenoragie. Sunt cu alte cuvinte ,,expuși” la undele marketingului, nu cu mesaje subliminale (bani azvîrliți cînd e vorba de o asa… asistenţă) ci pe faţă, la lumina reflectoarelor.

Nu mai țin minte exact dacă li se oferă și niște analize. Se trece însă la ,,tombola”, unde, la fel ca la grădinițele private pentru copii de beizadele, toți cîștigă (!) sume bunicele 40-60-100 euro (citez din memorie).

Bucuria și emoțiile sunt mari în sufletul celor care ,,au trudit și s-au sacrificat o viaţă, fără ca ei înșiși să primească măcar o dată ceva pe degeaba”.

Este o mică problemuță, dar cine are inima să se agațe de amănunte? ,,Premiile”, din cauza unor reguli ,,stricte dar echitabile”, nu pot fi oferite în mînă. Vestea bună este că ele pot fi folosite ca deducere din preţurile deja reduse (din respect pentru vîrsta sau/și posibilitățile mai modeste ale potențialilor cumpărători, că de asta vorbim).

Mai pe șleau. O saltea terapeutica dotată cu toate cele ar trebui să coste 1000 euro. O singură piesa, cratița, tigaie, oala, din set, ar fi și ea ,,oficial” vreo 500. Dar ce nu face neamțul sau elvețianul pentru fratele lui român?

– Ce ați zice de o ofertă irezistibilă: saltea plus un set întreg de oale (5 bucăți) woooow din oţel chirurgical (aici se face conexiunea, un pic subliminală, ce-i drept, cu sănătatea; una e să te tai la mînă cu cuțitul ordinar de 3 lei luat din tîrg de la ,,rusi” și alta e o tăietură de precizie pînă în zgîrciul degetului mare ,,aplicată” cu un cuțit bisturiu sadea. V-ați prins!?) Totul la prețul supra redus de 1500 euro. Şi nu uitați, cei 1500 de euro nu sunt numai ai dumneavoastră! Anul are 365 de zile și urmașii, copii, nepoței, vecini și prieteni dragi se vor putea bucura și ei de binecuvîntata saltea și de cartea medicală în limba română gratuit distribuită cu o groaza de sfaturi medicale de care ca truditori ce sunteți nu aveați habar.

– Wow din nou! Sau…

Poate nu chiar… Chipul blînd al lui Tata Mare se întunecă: are acasă o nevastă care face pe bolnavă, nepoți care vor să-i mănînce și urechile, restanţa pe trei luni sau mai știu și eu ce. ,,Nu se iese la socoteala” își spune el îndurerat.

La această fază, răbdarea Domnului Doctor Elvețian (care știe atît de bine și limba lui Mircea) explodează. Din pur altruism. Ca om de știință nu a mai întîlnit un popor atît de troglodit de mazochisti nerecunoscători. Se repede ca un şoim în sală să ia la întrebări pe fiecare exemplar de român pensionar (sau șomer, sau holtei) nehotărît. Privirile laser pătrund pînă în adîncurile subconștientului freudian. Avem un conflict clasic de drama în trei acte, un impas din care nimeni din sală nu știe cum se poate ieși. Dorința este cit carul, dar putere, nema.

Se va găsi oare aici, în sala de conferință a ,,prestigiosului” hotel Ramada (sau cum i-o mai zice) un adevărat Deus ex Machina, un Superman care să-i ,,salveze din criza existențială” pe cei 5, 10, sau poate chiar 40 – 50 la număr cu toții?

Cînd toate speranțele sunt aproape pierdute, umila. dar demna angajată SwissHome, un adevărat înger al religiei pe care aceasta o practică sare la fileu cu soluția salvatoare: ,,Aveți cecurile de la tombola, nu?! Ce mai stați… repede cu ele să vă trecem pe lista și după aia direct în spatele podiumului să va ridicați pachetele sigilate!”

– Restul de bani!? – izbucnește exasperata Doamna Elvețiană văzînd reacția cam bosumflată… Acuma și voi, stați în niște amărîți de 1000 și ceva de euro!? Unde a mers suta…. meargă și mia, spune o vorba veche și înțeleaptă. Hai, fuga cu cardurile de bancă să achitați ,,diferența”. Deja s-a făcut tîrziu și pierdem avionul de… Minsk. Ați băut, mîncat, v-am făcut analizele, un pic de demnitate putem așteptă de la dumneavoastră!

Ușurați, ,,oaspeții” se așează senini la rînd, docili, cu cardurile scoase la vedere.

Epilog

,,Simpozionul pe teme de sănătate” s-a terminat. Oamenii de treabă elvețieni au plecat mai departe să-și exercite vocația. Bătrîneii noștri în euforie sună acasă să vină cu Loganul cineva să-i ia că au brațele pline.

În fața li se arataă un viitor, chiar dacă scurt, dar stabil, demn, luminos și robust. Au înțeles acum cît de important este să te respecți Vor fi mai şmecheri decît alți fraieri, dar își vor face o mișune din a-i lumina și pe aceștia

Sursa mea, bine dispusa nevoie mare, chiar dacă cu o umbra de îndoială undeva adînc sub orizontul freudian, așează pe masa trofeele în fața familiei, prietenilor și vecinilor adunați.

Aceștia privesc perplex pe Nenea X care radiază. Știu cu toții că de trei ani încoace a sărit peste cele trebuincioase, ca să pună deoparte la banca toți acești bănuți. Atunci îi teroriza pe toți cu îndemnurile la cumpătare,date cu superioritate, în spatele cărora se ascundea, cum știau cu toții, o avariție feroce.

Acum stă în fața lor radiind că a aruncat pe Apa Sîmbetei 1200 de euro. Şi ce dacă? Le explică mîndru nevoie mare ce halat frumos și ochelari avea Medicul Elvețian, cît de amabilă și drăguță era angajata (din cavalerism omite decolteul bogat, trupul ca prin inel și rochia care abia îi acoperea coapsele) care i-a scos din ananghie în ceasul al 12-lea și cite și mai cite.

E transfigurat, nimeni nu-l recunoaște. Le dă sfaturi de sănătate, chiar membrilor familiei care-s sănătoși tun sau celorlalți, incurabilii. Îi dojenește; i se pare tot lui că toți au început să-l dușmănească. Face orice ca nimeni să nu poată pune întrebările de bun simț că de ce e gol împăratul dacă tot e îmbrăcat. Toți cei apropiați, care se învățaseră cu el asa cum era, un om tare zgîrcit, dar săritor și de treabă, se dau bătuți, privindu-l în tăcere îngrijorați. Se gîndesc la cîte lucruri importante a neglijat pînă acum, dînd vina pe lipsa de bani sau declarîndu-le ca fiind mofturi. Brusc, a trecut în extrema cealaltă, izolîndu-se din nou. De data asta ca agent propovăduitor voluntar sub acoperire.

Dacă Ion Creanga, acest H C Andersen al neamului românesc ar fi fost de faţă, ar fi jubilat. Nu ar fi trebuit decît se rescrie pentru dumneavoastră povestea lui Dănilă Prepeleac. Atunci, ca și acum, miza e aceeași, la fel ca și eternul uman.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *