Eva Galambos: HOLOCAUSTUL CĂRŢILOR în UNGARIA anului 2013

În preajma zilei de 9 noiembrie a.c., marcarea a 75 de ani de la ”Noaptea de cristal”din Germania când a  început oficial prigonirea evreilor, pe câteva site-uri ale extremiștilor de dreapta din Ungaria au apărut apeluri pentru organizarea de ceremonii de ardere a unor cărți care, potrivit autorilor apelului, nu corespundeau ”spiritului și moralei poporului maghiar”. Organizaţia ”Magyar Nemzeti Arcvonal” a organizat un ”holocaust al cărților”

În preajma zilei de 9 noiembrie a.c., marcarea a 75 de ani de la ”Noaptea de cristal”din Germania când a  început oficial prigonirea evreilor, pe câteva site-uri ale extremiștilor de dreapta din Ungaria au apărut apeluri pentru organizarea de ceremonii de ardere a unor cărți care, potrivit autorilor apelului, nu corespundeau ”spiritului și moralei poporului maghiar”. Era vorba de reviste și cărți pornografice, de propagandă comunistă, romane ieftine considerate imorale dar și de o serie de autori care, potrivit extremiștilor, intrau în această categorie, în primul rând scriitori evrei. Textul era o reluare a unui apel lansat în 2011 și se pare că acest lucru s-ar fi desfășurat o singură dată, prin 2010, într-o comună. Cum nu au existat informații că  la 9 noiembrie ar fi avut loc vreo  acțiune,  lucrurile au fost lăsate în pace. Dar iată că acum s-a aflat că apelul a fost luat în serios. O organizație obscură de tineri,  Magyar Nemzeti Arcvonal (Frontul Național Maghiar) , s-a adunat într-o comună în jurul unui foc pentru ceea ce a purtat numele de ”holocaustul cărților”. S-a folosit un alt cuvânt pentru denumirea acțiunii, dar semnificația lui era clar ”holocaust”. Printre tipăriturile arse, adunate, se pare din bibliotecile părinților,  s-a aflat  și un volum de poezii ale lui Miklós Radnóti, unul dintre cei mai mari poeţi moderni ai Ungariei, o victimă a regimului nyilașist.

Este adevărat, a fost un episod izolat, dar analiști ai fenomenului politic din Ungaria arată că îngrijorător este însăși ideea de a face așa ceva, de a relua unul dintre cele mai condamnabile fapte ale naziștilor, provenite de la inchiziția medievală – arderea cărților. Chiar și după 75 de ani, oamenii nu uită că în Germania lui Hitler, operele celor mai mari scriitori germani progresiști – și nu neapărat evrei – au fost arse pe rug . Când cineva s-a adresat site-ului ”Frontului național și a pus întrebarea: ”Ce aveți cu Radnóti?”  i s-a răspuns: ”Nimic, dar nu e de-al nostru”. Era limpede că se referea la originea evreiască a poetului, deși el se botezase de mult și era catolic, ceea ce mulţi extremiști de dreapta nu știu.

Ceea ce este mai grav în acest episod este că făptuitorii erau tineri. Este vorba, a declarat un analist politic, că ei fac parte din generația care, în curând, în perspectiva alegerilor din 2018 va reprezenta majoritatea votanților și va forma și structura de conducere a Ungariei. Este limpede cu ce partid va  vota, astfel că, nu va fi o surpriză dacă în acel ciclu de alegeri, partidul cu cele mai multe voturi va fi ”Jobbik” sau un alt partid asemănător ca concepție.

Explicația acestui fenomen, spun observatorii politici, este ideologia promovată de guvernul Fidesz – creștin-democrați. Chiar dacă nu este copiată sută la sută de la cea a partidului ”Jobbik”, a”împrumutat” mult de la formaţiunea de extremă-dreaptă. Dacă Fidesz respinge antisemitismul și negarea Holocaustului și recunoaște răspunderea guvernului Ungariei pentru deportarea evreilor, sprijină chiar dacă nu oficial, reabilitarea lui Miklós Horthy, guvernatorul țării, aliatul lui Hitler în cel de-al doilea război mondial. Analiștii așteaptă să vadă cum va reacționa guvernul Orban la propunerea ”Jobbik” de a se ridica, în centrul Budapestei, o statuie ecvestră a lui Horthy, acesta fiind nemulțumit că guvernatorul nu are decât un bust într-o biserică.

Nu este de mirare că în aceste condiții, într-un recent sondaj de opinie realizat în rândul evreilor care trăiesc în țări membre ale UE, la întrebarea dacă se simt amenințați, procentajul cel mai mare de răspunsuri afirmative a provenit din Ungaria.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *