George Farkas: EVENIMENTUL

Planeta și-a continuat nederanjată traseul,Papa Francisc şi-a terminat vizita in Ţara Sfântă, Crimeea a rămas ocupată,războaiele au mai adăugat câteva sute de victime la întunecatul lor palmares. Însă pentru noi, cei atraşi la Cluj de un eveniment despre care lumea n-a prea auzit, săptămâna trecută s-a transformat într-un fel de “moment însemnat al existenţei”, o clipă care ne va rămâne adânc întipărită în memorie. Nu a fost vorba, nicidecum, de o simplă vizită în oraşul natal,asemenea celor precedente, ci mai curând despre o întoarcere în timp, unică prin intensitatea şi complexitatea ei.

Planeta și-a continuat nederanjată traseul, Papa Francisc şi-a terminat vizita in Ţara Sfântă, Crimeea a rămas ocupată,războaiele au mai adăugat câteva sute de victime la întunecatul lor palmares. Însă pentru noi,cei atraşi la Cluj de un eveniment despre care lumea n-a prea auzit, săptămâna trecută s-a transformat într-un fel de “moment însemnat al existenţei”, o clipă care ne va rămâne adânc întipărită în memorie.

Nu a fost vorba, nicidecum, de o simplă vizită în oraşul natal,asemenea celor precedente, ci mai curând despre o întoarcere în timp, unică prin intensitatea şi complexitatea ei.

adunarea de doliu de la Templul neolog din Cluj

Întâinirea cu oameni care au trecut prin infern, dar şi cu urmaşi de-ai acestora, ne-a scos parcă dintr-o letargie sufletească,vindecându-ne in acelaşi timp câte ceva din partea de minte atât de chinuită de imposibilitatea înţelegerii trecutului.

asezând flori la Monumentul Martirilor Evrei Deportaţi din Cluj

 

Simt o infinită recunoştinţă faţă de cei care au vorbit cu ocazia simpozioanelor,îndrăznind să povestească  despre lucruri pe care părinţii noştri poate le-au ascuns, încercând să ne ocrotească,pe noi şi probabil pe ei înşişi.

Impresionantă a fost si revederea cu prietenii copilăriei şi cu persoane pe care le-am recunoscut în ciuda anilor scurşi cu atâta repeziciune, şi cu alţii,care la rândul lor au reuşit să mă identifice prin cine ştie ce metode (sau mulţumită unui instinct mai dezvoltat?).

Stând de vorbă cu organizatorii memorabilelor zile, mi-am dat seama că misiunea pe care şi-au asumat-o a fost departe de a putea fi considerată simplă,răbdarea lor fiind pusă la încercare de nenumărate ori. Însufleţirea şi diplomaţia cu care au acţionat, şi în numele nostru, al întregii generaţii de ”urmaşi” i-a ajutat pesemne să iasă învingători. (De când ne-am despărţit, simt adânci mustrări de conştiinţă la gândul că nu le-am mulţumit cum se cuvine pentru tot ce au făcut.)

Cetăţenii Clujului s-au dovedit şi ei a fi gazde ireproşabile,o adevărată raritate intr-o Europă adeseori ostilă cu ocazia acestui gen de manifestări. Le mulţumesc şi lor din suflet!

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *