CAROL IANCU

Autor de articol la rubrica Spirala istoriei

Istoric, profesor universitar, scriitor şi poet. Carol Iancu s-a născut la Hârlău în anul 1946. Studiile primare şi secundare le-a făcut în localitatea natală – cu excepţia unui interval de timp scurt, când a studiat la Liceul Mihai Viteazul din Alba Iulia, iar examenul de maturitate l-a susţinut la Costache Negruzzi din Iaşi. Ulterior a urmat cursurile Universităţii Ebraice din Ierusalim, apoi cele ale Universităţii din Aix-en-Provence, unde a obţinut doctoratul în litere şi ştiinţe umaniste. În prezent, predă istoria contemporană la Universitatea Paul Valéry din Montpellier… Una din preocupările constante ale lui Carol Iancu o constituie istoria evreilor din România…

Autor de articol la rubrica Spirala istoriei

Istoric, profesor universitar, scriitor şi poet.

Carol Iancu s-a născut la Hârlău în anul 1946. Studiile primare şi secundare le-a făcut în localitatea natală – cu excepţia unui interval de timp scurt, când a studiat la Liceul Mihai Viteazul din Alba Iulia, iar examenul de maturitate l-a susţinut la Costache Negruzzi din Iaşi. Ulterior, a urmat cursurile Universităţii Ebraice din Ierusalim, apoi cele ale Universităţii din Aix-en-Provence, unde a obţinut doctoratul în litere şi ştiinţe umaniste. În prezent, predă istoria contemporană la Universitatea Paul Valéry III din Montpellier.

Una din preocupările constante ale lui Carol Iancu o constituie istoria evreilor din România, preocupare concretizată, în special, prin cărţile: Evreii din România (1866-1919) De la excludere la emancipare, Evreii din România (1919-1938) De la emancipare la marginalizare şi Evreii din Hârlău. O atenţie deosebită a acordat-o personalităţii ieşite din comun a marelui rabin Alexandru Şafran, pe care a evocat-o în două cărţi de referinţă, dedicând mult timp şi energie pentru păstrarea memoriei acestei mari personalităţi în ţara sa natală. Istoricul Carol Iancu este un militant pentru cunoaşterea reciprocă şi convieţuirea armonioasă a celor trei mari religii monoteiste şi educării tinerei generaţii din Franţa în acest spirit.

Meritele sale profesionale şi civice au fost recompensate prin acordarea titlului de ofiţer al odinului Les Palmes Academiques şi cel de Doctor Honoris Causa al universităţilor din Cluj, Iaşi, Constanţa şi Oradea.

(Valentin Ghiţă)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *