ANDREI FISCHOF

Autor la rubrica Lirica şi Memoria

Născut in Turda, România, în 1940. Absolvent al facultăţii de Fizică, Universitatea „Babes Bolyai”, a lucrat de-a lungul vieţii ca fizician, specializat în domeniul tehnicii şi tehnologiei măsurării şi controlului. In 1974 i se decernează premiul Uniunii Scriitorilor pentru traduceri. A debutat ca poet în anul 1969, publicând apoi în presa literară din România (România Literară, Luceafărul, Tribuna). A tradus romane, eseuri, poezii şi dramaturgie  din literatura maghiară din România şi Ungaria, fiind distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru traduceri. În 1976 a emigrat  în Israel…

Autor la rubrica Lirica şi Memoria

Născut in Turda, România, in 1940. Absolvent al facultăţii de Fizica, Universitatea „Babes Bolyai”, a lucrat de-a lungul vieţii ca fizician, specializat în domeniul tehnicii şi tehnologiei măsurării şi controlului. În 1974 i se decernează premiul Uniunii Scriitorilor pentru traduceri. A debutat ca poet în anul 1969, publicând apoi în presa literară din România (România Literară, Luceafărul, Tribuna). A tradus romane, eseuri, poezii şi dramaturgie  din literatura maghiară din România şi Ungaria, fiind distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru traduceri.

În 1976 a emigrat  în Israel, unde alături de exercitarea profesiunii de fizician a continuat să scrie în limba română, dar şi în ebraică. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Scriitorilor Ebraici şi al Asociaţiei Scriitorilor de Limba Română din Israel. A publicat volume de poeme în limba romana (Dialog imaginar, Uitarea de sine, Atingerea umbrei, Prefăcuta liniste etc.) şi în limba ebraică (Keev Lavan, Rikud hamilim, Horef yarok etc.).

A fost distins cu: Premiul Gropper, Premiul Ianculovici, Premiul Sion  şi Premiul Palty.

(sursă http://www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *