Andrei Banc: LARRY ELLISON şi SAFRA CATZ

Larry Ellison a fost la un moment dat cel mai bogat om din lume. Acum a mai coborât, fiind  pe locul cinci. Dar nu a sărăcit. Și-a cumpărat de curând o insulă în Hawai. El deține 97 % din suprafața insulei Lanai (87.000 de acri din cei 90.000 ai insulei), hotelurile şi o treime din locuințele de pe Lanai, zeci de unități comerciale, iar în curând va înființa o societate de aviație care să asigure legătura cu Statele Unite. Pe insulă trăiesc 3.200 de oameni. Oameni liberi…Pe ei nu i-a putut cumpăra. După cifre neoficale tranzacția aceasta l-a costat 300 de milioane de dolari. Dar averea lui este estimată la 46 de miliarde de dolari…

Larry Ellison a fost la un moment dat cel mai bogat om din lume. Acum a mai coborât, fiind  pe locul cinci. Dar nu a sărăcit. Și-a cumpărat de curând o insulă în Hawai. El deține 97 % din suprafața insulei Lanai (87.000 de acri din cei 90.000 ai insulei), hotelurile şi o treime din locuințele de pe Lanai, zeci de unități comerciale, iar în curând va înființa o societate de aviație care să asigure legătura cu Statele Unite. Pe insulă trăiesc 3.200 de oameni. Oameni liberi…Pe ei nu i-a putut cumpăra. După cifre neoficale tranzacția aceasta l-a costat 300 de milioane de dolari. Dar averea lui este estimată la 46 de miliarde de dolari. Anul trecut a câștigat 78,4 milioane de dolari, adică 38.000 de dolari pe oră. Larry este proprietarul unui iaht cu un teren de baschet. Când joacă, iahtul e urmat de o barcă înzestrată cu un motor puternic care are misiunea de a aduna mingile care cad peste bord. Ellison e cunoscut ca un bogat colecționar de artă, un om capabil de excese și cheltuieli excesive. Din fericire pentru el are de unde…

Larry Ellison a întemeiat în 1977 firma care în 1982 avea să devină  Oracle, ce avea să ajungă un gigant al informaticii. Oracle are 120.000 de salariați în prezent. În anul fiscal trecut compania a anunțat venituri brute de 38 de miliarde dolari și câștiguri nete de 11 miliarde. Larry a condus Oracle până în 12 septembrie anul acesta, când a demisionat din postul de CEO, dar va păstra un control al operațiilor. Cât privește insula Lanai, Ellison vrea să o transforme într-un model de comunitate auto-suficientă, cu o agricultură ecologică, bazată pe energie regenerabilă, mașini electrice nepoluante și o agricultură integrată mediului înconjurător. De altfel Lanai a fost  timp de 70 de ani una din cele mai mari plantații de ananas din lume.

După cum spunea, Ellison  rămăsese unul din puținii fondatori de mari companii în Sillicon Valey care încă mai conducea afacerea pe care o lansase. El va fi înlocuit cu Jeffry Henley și Safra Catz, o israeliană care va deveni co-președinte și director financiar. Trebuie aici să spunem că Larry Ellison, care rămâne președinte executiv și responsabil cu dezvoltarea tehnologică, este și el evreu. Născut de o mamă necăsătorită, a fost adoptat de o mătușă și a crescut într-o casă în care cultura iudaică era la mare preț.

Larry Ellison a fost însurat de patru ori, iar iahtul lui de concurs, “Oracle Team USA”, a câștigat de două ori Cupa Americii. Ellison are licență de pilot și este colecționar de avioane exotice. El locuiește în California, pe un teren numit Woodside, estimat la 100 de milioane de dolari, mai are și alte proprietăți și un iaht ancorat acolo, cu o lungime cât a unui teren de fotbal. În adolescență s-a dus la colegiu. dar nu l-a terminat, luându-şi un job în domeniul computerelor.  Era o epocă în care acest  domeniu abia începea să se extindă și oferea loc de afirmare pentru oricine avea idei originale. Nu e singurul milardar fără diplomă care a făcut avere în IT. Dar și acum e un câmp de afirmare pentru cei întreprinzători. Ellison a fost atent la noile tehnologii care apăreau în software și a investit miliarde în ”Cloud-computing”, considerată cea mai importantă tendință de dezvoltare în programarea calculatoarelor.

În ce o privește pe Safra Ada Catz, (născută în Israel la 1 decembrie 1961 la Holon),  ea a ocupat mulți ani diferite posturi de conducere la  diverse corporații ca manager financiar.Safra nu este o specialistă în computere ci  în a administra fondurile uriașe cu care se lucrează în acest sector economic. Ea a intrat la Oracle în 1999. În  2009 revista “Fortune” o clasa ca a 12-a printre cele mai puternice femei din bussines. Revista o prezenta ca femeia manager cu cel mai mare salariu din primele 1000 de companii, cu un total al veniturilor anuale aproape de 52 de milioane de dolari. Recent Safra Catz a anunțat că Oracle își va extinde operațiile în România și caută un loc în afara Bucureștiului pentru a construi un nou sediu.Oracle are deja în București peste 3000 de salariați.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *