Irina Markovits: POT să mai PORT HAINĂ de BLANĂ?

De-a lungul timpului, am văzut cadouri otrăvite ocupând spaţiu inutil în diverse dulapuri: mantouri moştenite de la o bunica elegantă, paltoane primite de la vreo mătuşă non-conformistă, etole şi gulere făcute cadou de un soţ bine intentionat… Sunt genul de haine la fel de greu de purtat precum uriaşii cercei vintage cu clips, din anii ’80, din metal aurit şi sidef, sau fustele din piele întoarsă facute din bucăţi de diverse culori. Marile mantouri din blana sunt, de cele mai multe ori, prea ample, prea grele, prea lungi, prea de “madame”.

Nu am de gând să deschid o polemică, nu vreau să dezbat cât de corect este să porţi blană naturală sau artificială – deşi, daca vreti să vă amuzaţi, vă recomand capitolul ‘The 10 commandments of being an unannoying vegetarian” din “Be Awesome” a lui Hadley Freedman, începe astfel: “Don’t define yourself by what you do or don’t eat (or wear). Being a vegetarian is a culinary choice, it is not a personality”.

Aşadar, nu vreau să deschid un subiect controversat, ci doar să răspund unui mesaj venit pe email zilele trecute, în care mi se scria: “Înainte de a-mi cumpăra o haina din blană (artificiala!), am nevoie de un sfat din partea ta. Mi-e teamă de dubla reputaţie a blănurilor: ori te fac să arăţi ca o babetă ţâfnoasă, soacră provincială sau mătuşă fata-batrână, ori eşti luată drept fată de moravuri uşoare. Ce să fac?”

# Ce model şi croială alegeţi?

Cu toată sinceritatea, problema nu ţine de blana în sine, cât de modelul hainei. De-a lungul timpului, am văzut cadouri otrăvite ocupând spaţiu inutil în diverse dulapuri: mantouri moştenite de la o bunica elegantă, paltoane primite de la vreo mătuşă non-conformistă, etole şi gulere făcute cadou de un soţ bine intentionat… Sunt genul de haine la fel de greu de purtat precum uriaşii cercei vintage cu clips, din anii ’80, din metal aurit şi sidef, sau fustele din piele întoarsă facute din bucăţi de diverse culori. Marile mantouri din blană sunt, de cele mai multe ori, prea ample, prea grele, prea lungi, prea de “madame”.

 

Croielile au evoluat, au devenit mai rafinate si mai moderne.

Mânecile unui mantou sau ale unei jachete frumoase, cu un stil actual, sunt mai puţin voluminoase, nu se evazează şi nu au pampoane inutile (nu râdeti, am văzut modele ale căror mâneci se prind cu diverşi ciucuri, bile din blană, ornamente aiurite sau şnururi). Gulerele sunt mai discrete şi mai puţin înalte, fără să fie transformate în glugi inestetice de Scufiţa Roşie. Lungimile moderne sunt scurte, se opresc în zonă. S-a terminat cu epoca blănurilor în stil “Crăciun la Moscova, în faţa Kremlinului, cu căciula asortată”.

Varianta cea mai simpla şi cu şanse slabe de demodare în viitorul apropiat este o jachetă scurtă (până in talie sau la jumătatea bazinului), dreaptă sau uşor cambrată, cu guler scurt ridicat sau cu revere discrete. Pentru longevitate maximă, limitaţi-vă la culori neutre (negru, maroniu închis) sau cât mai naturale (roşcat închis, nuanţe de maro şi castaniu, off white).

# Cu ce tip de ţinută poţi purta haina de blană?

Dacă, în ciuda acestor precauţii, tot vă este teamă că veţi fi luată drept mama-soacră, nu îmbrăcaţi niciodată haina de blană peste o jupă creion, asortată la botine cu toc subţire şi bucle “fixate” şi nu vă mai scoateţi blana (naturală sau artificială) la purtare doar duminica, la teatru sau la o cină simandicoasă.

Au contraire, purtaţi-o în locul paltonului de utilitate zilnică: cu jeanşi slim şi bocanci biker, cu pantaloni ţigareta şi botine cu toc gros, cu o rochie lejeră scurtă şi cizme peste genunchi cu toc jos… Limitaţi-vă machiajul la tonuri naturale, aranjaţi-vă părul cât mai lejer şi construiţi ţinute cu piese moderne, cochete dar simple: jeanşi albastru brut, gri sau negri, pantaloni slim negri, pulovere bleumarin sau gri,

În sfârşit – si nu pot sublinia suficient urmatoarele NE-recomandari!- vă rog nu purtaţi niciodată jacheta de blană, vestă de blană sau mantoul de blană în următoarea combinaţie dezastruoasă şi kitsch: colanţi (în special cu imprimeu leopard) sau pantaloni imitaţie de piele, cu ghete Ugg (sau alta varianta oribilă de “ghetuţe cu blăniţă la glezne”), ochelari de soare cu lentile “oglinda colorată” şi manichiură exagerată.

(preluat de pe blogul autoarei :www. stylediary.ro)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *