11 Aprilie – Buchenwald 70

Se împlinesc 70 de ani de la eliberarea – mai precis auto-eliberarea lagărului nazist – Buchenwald

Conceput de hitlerişti – ca şi celelalte lagăre – pentru a dezumaniza şi nimici pe cei care îi considerau duşmani, Buchenwald a devenit şi un simbol al solidarităţii şi demnităţii umane. La Buchenwald au fost ucişi peste 50.000 de oameni. Rezistenţa antifascistă, însă, a făcut viaţa deţinuţilor mai suportabilă decât în alte lagăre, nu neapărat prin condiţii mai bune, ci prin omenia manifestată în cele mai precare condiţii. Imre Kertész, laureat al Premiului Nobel pentru cartea sa autobiografică despre Buchenwald – Sorstalanság [titlul versiunii române este Nedestinare] – descriind primele impresii după sosirea de la Auschwitz, la Buchenwald, notează: „Şi eu am îndrăgit repede Buchenwaldul”. El nu ştia şi – din păcate – nici retrospectiv, în memoriile sale, nu pomenea cui se datorau schimbările resimţite.

Acum 20 de ani, într-un articol publicat în periodicul Memento Buchenwald, filosoful şi publicistul Ernő Gáll, supravieţuitor al aceluiaşi lagăr, menţiona, pe bună dreptate, unele interferenţe între lumea concentraţionară nazistă şi cea a gulagului stalinist. Foste victime ale nazismului au devenit apoi victime ale gulagului. Comunistul german Ernst Busse, fost lagerältester, a supravieţuit Buchenwaldului, dar a pierit la Workuta. Şi Ernő Gáll conchide: „a avut dreptate Horkheimer – un gânditor german – care spunea „Cine nu vorbeşte despre stalinism, să tacă şi despre fascism.”. Am adăugat atunci o notă redacţională în care scriam: ”Declarându-ne întrutotul de acord cu analizele şi concluziile autorului, socotim, pe baza experienţei din ultimii, că dictonul lui Horkheimer se cere întregit cu reversul său: Cel care nu vorbeşte despre fascism, să tacă şi despre comunism”.

În cei 70 de ani trecuţi de la eliberarea lagărelor naziste, de la înfrângerea hitlerismului, lumea s-a schimbat enorm, dar încă nu a devenit lumea visată, sperată în „Jurământul” depus de foştii deţinuţi, a doua zi după eliberarea lagărului de la Buchenwald. Crimele, ura, neomenia, războaiele nu au dispărut atunci când culoarea s-a schimbat din brună în roşie sau verde.

Lecţia Buchenwaldului este: rezistenţă, solidaritate, apărarea şi păstrarea demnităţii umane.

Nicolae Kallós, aprilie 2015

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *