NOUL GUVERN ISRAELIAN, FORMAT ÎN ULTIMA CLIPĂ

Cu nici două ore înaintea expirării termenului (inclusiv prelungire) – pentru formarea unui nou guvern – premierul Benjamin Netanyahu a reușit să obținâ sprijinul a 61 de deputați din Knesset, o majoritate extrem de fragilă, ținând cont de faptul că parlamentul israelian are 120 de membri. Dacă după victoria surprinzătoare a Likud la alegerile din martie se părea că Netanyahu nu va avea probleme majore în a forma un guvern în exclusivitate de dreapta, sarcina s-a dovedit deosebit de dificilă din cauza pretențiilor fiecărui partid care urma să intre în coaliția guvernamentală. Și dacă, la început se presupunea că el va reuși să obțină sprijinul a 67 de deputați, ceea ce i-ar fi asigurat o majoritate confortabilă în Knesset, prin decizia-bombă a lui Avigdor Liberman de a nu participa la guvern, s-a ajuns abia la 61 de deputați. În aceste condiții, Netanyahu a fost nevoit să cedeze șantajului formațiunii Habayt Hayehudi a lui Naftali Bennett de a i se ceda trei portofolii de ministru, printre care cel foarte important al Ministerului de Justiție. În acest fel, afirmă comentatorii, se pune capăt dominației tradiționale de stînga în acest domeniu și există temerea că Ayelet Shaked, o personalitate politică destul de controversată, va dori să opereze schimbări la Curtea Supremă. Oricum, Netanyahu a încercat să limiteze competențele noului ministru. Partidele religioase care fac parte din noul cabinet au cerut ca preț al participării, fonduri uriașe pentru ieșivoturi, pentru cei care studiază acolo și penru sprijinirea familiilor ultraortodoxe cu mulți copii, precum și renunțarea la legea care generalizează serviciul militar obligatoriu.

Eva netanyahu bennett

Benjamin Netanyahu cu Naftali Bennet

Noua coaliție guvernamentală este compusă din Likud, Iudaismul Unit al Torei, Shas, Kulanu și Habayt Hayehudi. Acordul de coaliție va fi semnat peste câteva zile, iar votul în parlament va avea loc săptămâna viitoare. Este adevărat că Netanyahu a reușit să se mențină la putere, dar orientarea noului govern compus din religioși și conservatori duri, va fi în opoziție cu Statele Unite și aliații occidentali, afirmă comentatorii. De aceea, este paradoxală poziția fostului ministru de externe, Avigdor Liberman, (Israel Beytenu) care a renunțat să intre în guvern, considerînd că nu este suficient de ”naționalist” și că cedează pretențiilor occidentale, de pildă în extinderea construcțiilor în spațiul viitorului stat palestinian.

De remarcat că nu au fost împărțite încă toate portofoliile, Likud a reușit să-și păstreze câteva importante, printre care cel al Externelor și aici lupta se va da între membrii acestui partid.

Cu o coaliție atât de fragilă și cu interese divergente, lui Netanyahu nu-i va fi ușor să-și pună în aplicare programul de politică internă. Există speculații că el va încerca să-și lărgească sprijinul și să invite unele partide de opoziție, chiar pe Isaac Herzog, liderul Partidului Muncii, și să-i ofere postul de ministru de externe. Dar Herzog a declarat de mai multe ori că nu dorește un guvern de uniune națională și preferă să rămână în opoziție.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

4 Comments

  • mayer eugen commented on May 16, 2015 Reply

    Este un material tare bun si merita sa fie citit de toti

  • eva galambos commented on May 9, 2015 Reply

    Cel puțin 80 la sută din ziariștii care scriu despre Israel în diferitele publicații din lume, nu trăiesc în Israel. Obiectivitatea este mult mai mare decât dacă materialele ar fi scrise de cineva din Israel care are opțiuni politice. Articolul pe care l-am scris este strict informativ,, pe baza unor articole apărute în presa israeliană. Cred că cititorii noștri au dreptul să fie informați despre ce se întâmplă în Israel deoarece în afara postului Radio România Actualități care are un corespondent în Israel, nici o publicație nu a scris despre formarea noului guvern.

  • LIANA SAXONE-HORODI commented on May 8, 2015 Reply

    Nu-i prima oară când recomand să se renunțe la CRONICA POLITICĂ despre Israel. Numai cine trăiește în această țară chiar dacă nu înțelege CE SE ÎNTÂMPLĂ, simte pe pielea lui.
    Sunt în Israel de 51 de ani dar nu țin minte să fi trecut prin situația prin care trecem astăzi. Deocamdată nimic nu-i încheiat și nimeni nu știe cum va fi.

  • COLENBERG SILVIU commented on May 8, 2015 Reply

    ISRAELUL PE LINGA SPATIUL GEOPOLITIC IN CARE EXISTA SI UNITATEA POLITICA A TUTUROR GRUPARILOR DE DREAPTA SI DE STINGA ESTE ESENTIALA PENTRU PENTRU MENTIREA EXISTENTEI STATALE SE CONFRUNTA CU PROBLEME INTERNE DE CONDUCERE STATALA FOARTE GREU DE REZOLVAT!ICIND TOTI AU DREPTATE SI SE SANTAJEAZA UNII PE ALTII SLABESTE PUTEREA POLITICA STATALA NECESARA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *