LILIACUL ÎN FLOARE

Azi mi-am cumpărat de la piaţa din cartier un buchet de liliac şi venind cu el spre casă un coleg m-a întrebat “Ce tufă ai jumulit?”. A ascultat cu vădită suspiciune răspunsul meu justificativ în care îi dădeam şi amănuntul că buchetul mă costase 3 lei şi bătrânelul mi-a spus că le culesese de dimineaţă din grădina lui, ca apoi să conchidă: „Nimeni nu culege liliac, toată lumea îl fură…”Adevărul-adevărat este că şi eu am fost ispitită de nenumărate ori să mă caţăr şi să rup câteva dintre crengile de liliac revărsate peste garduri, dar nu m-am încumetat nici în vremurile mai “sprintene”, de odinioară, când furatul liliacului era la ordinea…nopţilor de mai ale Clujului năpădit de tufele împovărate de ciorchinile florilor albe şi lila.

Îmi place să mă plimb pe străzile tihnite ale Clujului, la îngemănarea lui april şi mai, iscodind îmbobocirea tufelor de liliac străjuitoare ale vechilor garduri sau ascunse în adâncul grădinilor, dar şi ale celor stinghere rămase – prin miracol – printre cohortele de blocuri. Aştept cu sufletul la gură înflorirea lor în nenumărate nuanţe …”liliachii” sau albe precum nămeţii, le aspir parfumul îmbătător şi mă impregnez de romantism. Mă năpădesc amintirile nopţilor cu serenade ale …”zăpezilor (liliacului) de altă dată” …Şi mă simt norocoasă să locuiesc tocmai pe strada Donáth, devenită faimoasă şi datorită unei melodii – puţin desuetă şi sirpoasă , dar …încântătoare – care începe cu versurile “A Dónáth úton nyílnak már az orgonák” (Pe strada Donáth liliacul înfloreşte).

https://www.youtube.com/watch?v=Dz_2q1VOnvg

Pe timpuri liliacul înflorea de-a lungul întregii străzi, între timp invadată de blocurile mai multor reprize de construcţie socialistă, însă tufele au supravieţuit în grădinile tronsonului de case salvate din calea buldozerelor şi pe coama dealului, de unde ne dăruiesc policromia nuanţelor de mov şi înmiresmarea aerului răcoros din zori sau din seară.

Mă bucur că în zilele binecuvântate de înflorire a liliacului, mă pot împărtăşi din splendoarea şi parfumul florilor aplecate peste gard, pradă trecătorilor dintre care unii nu pot rezista ispitei de a rupe câteva ramuri…Şi sunt încredinţată că florile se îmbie la cules tocmai pentru a aduce un strop de romantism în vazele unde vor poposi. Un balsam de care avem nevoie cu toţii, măcar în acest răstimp de mai îmbătător.

Andrea Ghiţă

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

 • Eva Grosz commented on April 26, 2020 Reply

  “Un balsam de care avem nevoie cu toţii, măcar în acest răstimp de mai îmbătător.”
  Ce bine se potrivește pentru Mai 2020 !

 • Serena commented on April 23, 2016 Reply

  Uite ca eu recitesc acum, dupa un an, acest minunat gand de primavara si mi se pare la fel de proaspat! Sa stii ca liliacul a fost singurul lucru pe care m-am simtit tentata sa-l rup din orice tufa, de langa orice gard am trecut si nu am putut niciodata! In schimb, recunosc ca am primit crengi intregi pe care doar le-am admirat. Multumesc Andrea si pentru ca mi-ai inseninat aceasta dimineata!

  • Andrea Ghita commented on April 23, 2016 Reply

   Ma bucur si eu. Serena draga. ca ti-am inseninat ziua, Strada Donath e din nou inmiresmata si impodobita de liliacul inflorit si in aceste momente uit de toate grijile cotidiene, de rautatea lumii…e ca un breakpoint de primavara.

 • Andrea Ghiţă commented on May 8, 2015 Reply

  Draga Tomi, multumesc pentru aprecieri si…am inlocuit clipul cu cel cantat de Tamás Gábor, pentru placerea ….cititorului!

 • Tomi commented on May 8, 2015 Reply

  Am uitat sa=l amintesc pe Tamas Gabi,cantaretul care a relansat melodia amintita in articolul tau(prieten din anii de scoala,care la ora actuala traieste in Suedia).Melodia o am pe computer si din cand in cand o ascult cu placere.

 • Tomi commented on May 8, 2015 Reply

  Oh,Andrea ce placere mi-ai facut…Liliecii erau florile preferate ale mamei mele…Aveam cateva tufe in gradina,dar tufele vecinilor erau mai bogate si mai imbatatoare:-)).In amintirea acelor zile am incercat sa cresc liliec in gradina din Kfar Vradim in Israel.Am adus tufa din Paris…dar nu a “prins”.Am adus din Ierusalim(acolo cresc)…dar nici acela nu s-a acomodat.Poate acum cand locuiesc la Avtalion voi incerca din nou.Omagiu mamei mele…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *