BEETHOVEN SI BOALA LUI DE INIMĂ.

Ludwig van Beethoven a fost un geniu ale cărui compoziții fac parte din patrimoniul artistic al umanității. Dar Beethoven a fost și un om chinuit de boli .A fost surd, a suferit de inflamația intestinului gros, de o degradare a oaselor, avea ficatul bonav, suferea de rinichi dar și din din cauza abuzului de alcool.

BeethovenDar ceea ce a influențat cel mai mult muzica sa a fost pulsul său neregulat. Pe vremea aceea evident nu existau pacemakerele. Un cardiolog, un istoric al medicinii și un muzicolog au publicat în revista Perspectives în biology and medicine un articol în care argumetează teza lor după care neregularitățile pulsului se regăsesc în compozițiile marelui artist. Beethoven suferea de aritmie cardiacă și acest puls neregulat se regăsește în compozițiile sale. Unele din compozițiile sale sunt electrocardiograme muzicale, afirmă unul din autorii studiului,professor la MIT. El spune că aritmia cardiacă are un anumit patern, neregularitățile pulsului au ritm specific care poate fi regăsit în unle compoziii, un ritm muzical dar care poate fi cu ușurință recunoscut de un cardiolog.. E posibil, spune cardiologul de la MIT ca “în anumite piese ale lui pulsul lui Beethoven să fie cauza unora din capodoperele sale”.

Andrei Banc

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Beatrice commented on June 5, 2015 Reply

    Interesant!
    Dupa masca mortuara pe care am vazut-o la casa memoriala din Bonn, cred ca a murit din cauza unui cancer stomacal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *