Vizita Papei Francisc în Statele Unite a stârnit multă vâlvă şi anticipaţie. Eu l-am văzut pe Papa Benedict XVI la Roma cu câţiva ani înainte. Eram turist şi tocmai când eram la Basilica Sfântul Petru, a ieşit Papa pentru ceva ceremonie şi a binecuvântat mulţimea, inclusiv pe subsemnatul. Am făcut pozele de rigoare, le-am pus în album şi am bifat categoria “văzut Papă” în palmaresul meu turistic
.Săptămâna trecută, când a intrat Papa Francisc în Washington, însuşi preşedintele Obama, cu toată familia s-au deplasat la aeroportul prezidenţial ca să-l aştepte. Este un gest foarte rar, cred că este prima dată că preşedintele Obama a aşteptat pe cineva la aeroport. În decursul celor două zile pe care Papa urma să le petreacă în Washington se preconizau probleme uriaşe de circulaţie, mai ales datorită faptului că Papei îi plac întâlnirile cu oameni simpli şi au fost organizate evenimente unde erau aşteptaţi sute de mii de participanţi. Dat fiind faptul că deja aveam în palmares poze cu Papa, am hotărât că nu mă voi duce de la locuinţa mea, din suburbiile Washingtonului , în centru, pentru că nu aveam de gând să petrec ore lungi în maşină sau aşteptând metroul. Dar la televizor am stat ore în şir urmărind vizita papală. Toate posturile erau obsedate de vizită şi alte ştiri nu mai erau! A fost o pauză bine venită după bombardamentul zilnic despre marile aventuri ale lui Donald Trump şi cei şapte pitici care concurează pentru nominalizarea partidului republican pentru preşedinţie. Trump, care este un impertinent obraznic şi aruncă jigniri în obrazul tuturor celor care i se opun, este vedeta ziariştilor pentru că toate tâmpeniile pe care le spune par hazlii şi lumea se amuză de el. În contrast, Papa este chintesenţa omului modest, cu mult bun simţ, plin de empatie pentru cei loviţi de soartă, un om pe care majoritatea lumii îl respectă şi îl simpatizează. Poziţiile papei sunt foarte clare în multe din dilemele sociale prezente. Avortul şi căsătoria homosexualilor fiind cele mai dezbătute subiecte ale discuţiilor politice în Statele Unite, Papa nu s-a ferit în a-şi exprima dezaprobarea faţă de acestea dar în acelaşi timp a indicat că biserica nu trebuie să fie chiar aşa de intransigentă cu cei care păcătuiesc. “Cine sunt eu să judec?” s-a referit Papa la homosexuali. La fel s-a arătat mai înţelegător decât predecesorii săi cu femeile care au avut avorturi, sau cu cei care au divorţat. Opinia Papei în domeniul economiei, unde el consideră inegalitatea financiară cauza multor rele sociale, nu aufost prea bine primită, mai ales de republicanii din congresul american.
Papa Francisc a fost invitat să se adreseze congresului american. A avut un discurs foarte elocvent şi apreciat de cei care l-au ascultat. În mod paradoxal a reuşit pentru un timp scurt să oprească divergenţele politice dintre cele două partide politice americane. Congresmanul John Bhoener, Preşedintele Camerei Reprezentaţilor, cel care l-a invitat pe Papa Francisc să se adreseze congresului american, a fost aşa de emoţionat că l-a apucat plânsul în timp ce Papa se adresa mulţimii de pe balconul Capitoliului. A doua zi am aflat că a hotărât să demisioneze din post. Nu ştiu dacă vizita Papei a pus ultimul strop în paharul care era deja destul de plin de probleme, dar cert este că Papa l-a impresionat până la lacrimi. Papa nu a luat prânzul elegant cu membrii congresului, în schimb a preferat să meargă la o cantină pentru oameni săraci, să mănânce cu ei o mâncare simplă. Si nu s-a deplasat intr-o maşină de lux, ci într-un Fiat 500L. De la Washington, Papa a zburat la New York.
Cu mult timp înainte de a şti de vizita Papei, ne-am cumpărat bilete pentru deschiderea sezonului la Metropolitan Opera din New York. O facem deja de mulţi ani, dar anul acesta chiar aşa s-a potrivit ca să coincidă cu vizita Papei la New York. În plus, la ONU era adunarea generală cu delegaţii de şefi de stat din peste 100 de ţări, inclusiv preşedintele Iohannis din România. Pe drum eram foarte îngrijorat de circulaţia din New York, care şi în mod normal poate fi un coşmar, mai ales la tunelul de intrare în Manhattan, unde era de aşteptat să fii blocat ore în şir. Spre marea mea surpriză când am ajuns la tunel, era gol, goluţ. Nu cred că am mai văzut vreodată atât puţine maşini! În Manhattan, la fel, câteva maşini pe ici colo, dar oraşul era aproape gol. Se pare că ştirile alarmante privind circulaţia au descurajat lumea, astfel încât foarte puţini au îndrăznit să intre în Manhattan. Ne-am bucurat, şi după ce am ajuns la hotel, ne-am dus la plimbare prin oraş. Nici pietoni nu erau prea mulţi, pe urmă ne-am dat seama că mulţimea s-a strâns lângă Madison Square Garden şi Central Park unde erau evenimente papale planificate.
Erau multe tarabe şi vânzători cu tot felul de produse legate de vizita papală. Americanilor le place să “facă parte din istorie”, şi o vizită papală este într-adevăr istorică. Am încercat să intrăm în Central Park dar am fost opriţi de poliţie. Nu se putea intra decât cu bilet. Biletele erau gratis, dar au fost distribuite prin parohiile catolice aşa ca de data asta nu l-am văzut pe Papa Francisc. Seara aveam bilete la Metropolitan Opera, un spectacol splendid, Trubadurul cu marea soprană Anna Netrebko şi baritonul Dimitri Hvorostovsky. Ştiam că Papa este mare amator de operă şi m-am gândit că poate vine “incognito” şi el. Mă gândesc că nu, dar am văzut zeci de tipi cu cască în ureche, unii vorbind italiană, alţii coreeană sau alte limbi. Bănuiesc că printre delegaţiile de la ONU erau şi amatori de operă care au venit. L-am văzut pe ştabul coreean mergând la culise, probabil să-l felicite pe Yonghoon Lee, tenorul coreean care cânta rolul trubadurului.
La hotel din nou, la televizor se vorbea doar despre vizita Papei. Interviurile cu oameni de rând arătau cât de importantă a fost această vizită. Chiar dacă nu erau catolici sau nici măcar creştini, oamenii s-au îmbulzit să-l vadă măcar pentru câteva secunde. Mulţi cred în minuni şi o binecuvântare de la Papa, el fiind graiul domnului pe pământ, poate face minuni!
De la New York, Papa a plecat la Philadelphia unde l-au întîmpinat sute de mii de enoriaşi. Papa Francisc şi-a arătat din nou compasiunea pentru cei prigoniţi de soartă şi a făcut o vizită la o închisoare unde mulţi dintre deţinuţi erau cu lacrimi în ochi pentru onoarea de a-l avea pe Papa în mijlocul lor, care vroia să ne reamintească că aceşti deţinuţi nu trebuie marginalizaţi, uitaţi, şi că au nevoie de ajutorul societăţii.
Papa Francisc, a plecat, lucrurile în America au revenit la normal. Alaltăieri, în Georgia, au executat o femeie care a angajat pe cineva să-i omoare soţul. A fost prima execuţie a unei femei în Georgia în 70 de ani. Apelul personal al Papei către guvernator, i-a intrat pe o ureche şi a ieşit pe alta. Ieri în Oregon, un individ deranjat psihic, a intrat înarmat până în dinţi cu arme cumpărate legal, şi a împuşcat mortal 9 indivizi.
Welcome to America Pope Francis!
Mike Klein
4 Comments
Da, așa a fost; ședința cu clinții mei, ședință care are loc în Washington, săptămînal, a fost mutată în Maryland, statul alăturat unde sunt birourile companiei mele, de teama dificultăților circulației în oraș din cauza vizitei Papale; la New York în ziua după plecarea Papei, bulibășeala circulației a revenit la normal. Cu plecarea lui Boehner din postul de conducere a camerei reprezentanților, avem un altul de care să facem bășcălie, McCarthy, căci vorbește incorect; acum se pare că s-a retras din candidăția de a-l înlocui pe Boehner; deci, circul fără bani continuă
Încă un articol scris de Mike Klein în stilul său de om cu adevărat liber şi relaxat, un privitor care ştie să observe, să admire, să critice. Multumesc.
Inainte de a ne topi de acest papa, merita sa mentionam cateva lucruri:
– Francisc s-a intilnit (in secret, oare de ce?) cu o functionara de stat din Kentucky, care a refuzat sa semneze certificate de casatorie pentru homosexuali, desi Curtea Suprema din SUA a decis ca ea are aceasta obligatie. Francisc a imbratisat-o si a felicitate-o pe aceasta femeie.
– congresmanul Bohener are obiceiul sa planga tot timpul, asa ca plansul lui cu ocazia discursului papei nu a fost un eveniment deosebit. Mai surprinzator ar fi fost daca n-ar fi plans. Decizia lui de a renunta nu numai la presidentia camerei dar si la pozitia de membru al camerei probabil se datoreaza atacurilor neincetate din partea membrilor de extrema dreapta din partidul republican
– doctrina catolica nu-i condamna pe homosexuali, doar actul sexual comis de homosexuali. Imediat dupa reintoarcerea lui Francisc la Roma un preot catholic a fost dat afara din slujba lui din Vatican, nu fiindca a anuntat ca este homosexual, dar fiindca a anuntat ca are un partener.
– predica continua a papei despre inegalitatea financiara ar fi mult mai efectiva, daca ar incepe sa vanda averea bisericii catolice si ar distribui-o la saraci; deocamdata nu am auzit de o asemenea actiune.
Gabriel, întrevederea papei cu d-na respectivă a fost privată, nu secretă. Ca dovadă că doamna a dat interviuri despre întrevedere. Eu nu cred că Papa ar ține secret că este de acord cu poziția doamnei.