E cazul să ne îmbrăcăm „special” de Crăciun?

Rochii din paiete strălucitoare, bluze din cel mai vaporos voal, tocuri înalte, bijuteriile păstrate pentru o ocazie specială, coafuri elaborate, machiaj aplicat de o profesionistă la salon… Atâtea cheltuieli, artificii, planificări din simplul motiv că este „de bon ton” să porţi o ţinută mai elegantă ca de obicei pentru seara de Crăciun.

Viaţa, în ridicolul şi drăgălăşenia ei, mi-a demonstrat ca lumea este împărţită în două tabere, care se situează pe paliere opuse ale acestui subiect.

IRINA1

De o parte sunt cei care iubesc spiritul festiv şi sunt convinși că seara de Crăciun trebuie întâmpinată în straie de sărbătoare. Entuziasmul lor are ceva copilăresc, poate de asta nici nu se dau în laturi de la a purta desene tematice (fulgi, reni, brăduți, spiriduși), imprimeuri şi culori de sezon (verde asortat cu roșu, carouri scoțiene), bijuterii cu aceleași motive hibernale şamd. Îi numesc pe aceştia „tabăra pro-paiete”. De cealaltă parte, sunt cei pentru care ziua şi seara de Crăciun sunt doar ocazii de a te simți bine alături de familie, iar confortul e cuvântul-cheie. Așa că perechea de jeanşi purtată în restul anului e în regula…

Sunt doua puncte de vedere antagonice. Nu ştiu în ce tabără va situaţi voi, dar lucrurile stau cam asa…

Contra-argumentele

„Ai fi putut face un efort!” Nici n-ați închis bine ușa casei, că deja auziți vocea mamei, mătuşii sau bunicii criticându-va „ţinuta”. Care, după părerea lor, numai „ţinută” nu e. După o zi întreagă de muncă, 2 ore de stat în trafic în birou-casa-casa mamei şi încă alte câteva ore petrecute anterior prin magazine pentru cadouri, trebuie spus că cheful tău de a te înfrumuseţa şi bibili în faţa oglinzii şi de a sta pe tocuri, doar pentru sarmale, friptura de porc şi glumele nesărate ale unchiului Gelu este sub zero. Când celelalte se sprayează cu glitter în decolteu, tu iți dorești să îţi desfaci un nasture la jeanşi sau sa fi purtat o fustă cu betelia elastică…

Deși criza ta adolescentină s-a încheiat de ceva vreme, să te îmbraci special pentru un simplu prânz sau cină îţi cere prea mult efort. Oricum, familia ar fi plăcut surprinsă să te vadă şi altfel îmbrăcată decât în aceiaşi jeanşi negri obosiți şi același pulover de culoare incertă, ţinuta ta atât de comodă, reconfortantă şi banala. Ştii că pentru ei contează prezenţa ta, nu cum ai ales sa te îmbraci.

Dacă faci parte dintre cei care merg la slujba din noaptea de Crăciun, ştii că în biserică e frig şi înghesuială. Atunci ce rost are să îmbraci fusta din piele, botinele elegante, ciorapii fini? Nu vrei sa te întorci acasă răcita, cu firul dus la dres şi fără pofta de a aprecia bucatele întinse pe masă.

IRINA2Ai opţiunea fie de a îmbrăca puloverul cu spiriduşi şi becuri primit de la verişoara ta în 1995, fie jeanşii cu talie joasă, purtaţi în facultate şi care încă te încap (mândrie maxima!). Dar ştii că vei arăta la fel de bine şi într-un jeans bleumarin şi o cămaşă albă, aproape ca atunci când mergi la birou.

Îţi este absolut indiferent dacă petreci Crăciunul într-o pijama din flanelă, în costum de ski sau într-o rochie neagră şi încălţată cu escarpeni. Ce te interesează e sa eviţi bătăile spontane cu bulgări de zăpadă.

… şi cele pro

Pentru că dacă nici Crăciunul nu e o ocazie pentru ţoale de sărbătoare, atunci când să porţi rochia aia superbă din catifea verde? Ce mai aştepţi?

La fel ca Bridget Jones la petrecerea familiei Darcy, mizezi pe o ţinuta mai sexy şi mai elegantă decât acel groaznic pulover fără formă, pe care mama ta tot insistă să îl porţi. Nu se ştie niciodată ce tânăr celibatar orfelin va fi invitat la masa de una dintre verişoare… Vorba ceea, n-aduce anul ce-aduce ceasul!

IRINA3Dacă serbezi Crăciunul en tête-à-tête cu jumătatea ta, o să vă îmbrăcaţi frumos amândoi, vă veţi parfuma amândoi, veţi pune masa împreună, va veţi faceţi selfie-uri împreună. Daca vrei să întreci măsura, ştii că vei purta taiorul smoking direct pe piele. Acum ori niciodată.

Pentru ca, în sfârşit, poţi purta paiete din cap până în picioare. Aurii, argintii, verzi, roz, albastre. Nu contează culoarea: cu cat sunt mai strălucitoare, cu atât eşti mai fericita!

Pentru că nu vrei să pari că eşti la capătul puterilor după un an de muncă, iar asta să fie singura chestie care se observa în fotografiile de familie.

In câţiva ani vei regreta ca cei tineri au ajuns sa fie mai bine îmbrăcaţi decât tine.

Pentru că a te îmbrăca frumos, chiar şi când e vorba de o cina în 4 sau 5 persoane, este o dovada pentru cei din jurul tău că acest moment din an este important pentru tine.

Irina Markovits

(material preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *