Boboci de varză creaţă

Mâncarea din „boboci de varză creaţă” era una din preferatele mele, pe vremea primei copilării, în casa Bunicilor.  Ungureşte se numeau kelbimbó sau bimbós kel (în traducere “boboci de varză creaţă”,  de unde şi titlul articolului) şi Bunica îi  gătea  toamna târziu când pe tarabele hoştezencelor din Piaţa Clujului apăreau tulpinile groase, împodobite cu ghirlande de „boboci de varză” . „Bobocii de varză” erau aşezaţi în vecinătatea bostanilor şi a roşiilor întârziate care rataseră coacerea, a verzei de toamnă cu foi groase, legumelor zdravene puse în panere, a cununilor meşteşugit împletite de ceapă roşie şi usturoi, precum şi a unei rubedenii – varza creaţă care se gătea cu cartofi şi chimen, dar mie nu-mi plăcea.

Hoştezencele, îmbrăcate în fuste înfoiate şi îmbrobodite cu năframe apretate care le confereau prestanţă, îşi vindeau marfa cultivată în vestitele grădini de zarzavat de la periferia Clujului (Hostát) care peste doar un deceniu aveau să cadă victime mega-fabricilor şi cohortelor de blocuri. Pe atunci însă, în vremea când alimentele din …Alimentara se cumpărau pe cartelă, piaţa oraşului era o oază de belşug. Ne opream tacticoase în faţa tarabelor, preţăluiam din ochi „bobocii de varză” şi apoi începea tocmeala fără de care cumpărăturile nu aveau nici un farmec. După un dialog chibzuit fiecare din părţi mai lăsa din pretenţii şi în final se ajungea la un compromis mulţumitor.

Andrea hostezence

Hoştezence în Piaţa Clujului

După ce am plecat din casa bunicilor, am mâncat o vreme prin diverse cantine, apoi am avut o servitoare harnică şi devotată, iar mai târziu a început să gătească şi mama, însă – nu ştiu din ce motiv – „bobocii de varză” nu figurau în meniul casei. În clasa a cincea, la botanică, i-am regăsit, uimită, sub denumirea de „varză de Bruxelles”.

Iată reţeta pentru varza de Bruxelles aşa cum o făcea Bunica

½ kg de varză de Bruxelles, 2-3 linguri de pesmet (făcut în casă), 2 linguri de unt, smântână.

Bobocii de varză de spală bine şi, dacă e cazul, se curăţă de frunzişoarele mai ofilite de la suprafaţă. Apoi se fierb în apă clocotită în care s-a pus o lingură de sare. După ce s-au înmuiat se scurg bine pe o sită. Într-o tigaie se topeşte untul, se adaugă varza şi se căleşte câteva minute. Pesmetul se prăjeşte separat într-o altă tigaie, în puţin unt, şi apoi se presară peste varză. Se serveşte cu smântână.

Poftă bună!

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Serena commented on March 6, 2016 Reply

    Cat de frumos ai zugravit atmosfera pietei de atunci!!! Abia astept sa fac reteta!!!

  • eva galambos commented on February 27, 2016 Reply

    Am sa incerc rețeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *