Omul NU e lup pentru om.

Omul e lup pentru om în sensul ideii că el atacă alţi oameni aşa cum atacă lupii alte animale. Dar lupii atacă şi omoară numai ca să se hrănească şi nu dintr-o dispoziţie genetică de a ucide şi trebuie subliniat că animalele de pradă nu îşi atacă membri aceleiaşi specii. Ştim că strămoşii noştri i-au exterminat pe oamenii de Neanderthal pe care i-au găsit în Europa atunci când au cucerit acest continent, cu circa 40.000 de ani în urmă.A fost primul genocid cunoscut din istorie. Dar nu s-au găsit ume ale acestui măcel. De curând, lângă celebrul lac Turkana din Kenya, unde s-au găsit de-a lungul timpului numeroase fosile de hominizi, s-au descoperit acum şi mărturiile arheologice al primului masacru cunoscut,din istorie.Omul nu e lup pentru om fiindcă lupul nu îşi atacă şi omoară semenii. Dacă s-ar comporta ca un lup faţă de alţi lupi nu am avea crime şi războaie. Leii nu atacă alţi lei şi tigri nu atacă alţi tigri.Numai omul omoară alţi oameni.

Andrei turkana fossils

Acum circa 10.000de ani, pe malul unei lagune legate de lacul Turkana, un grup de vănători-culegători a atacat un alt grup,ucigându-i pe toţi. Paleontologii au descoperit 12 schelete cu capetele zdrobite, cu vârfuri de săgeţi sau de suliţe pătrunse în corpurile fosilizate. Grupul de cercetători a mai descoperit ,împrăştiate, rămăşiţe ale altor 15 oameni. Toate scheletele descoperite la Turkana aveau urme clare de moarte violentă. Cea mai dramatică descoperire a fost a cea a unei femei cu mâinile şi picioarele legate şi cu fosila unui făt în pântecul ei.

Andrei Banc  fosila

După cum se pare violenţa a fost întotdeauna o parte a comportării omului. Ce gene ii spun oare animalului de pradă să nu îşi atace smenul ? Ce îl opreşte pe un lup sa atace alt lup ? Unde e oare gena violenţei şi a urii la om? Între noi şi cimpanzei e o diferenţă de numai 1% din gene. Iar cimpanzeii, după cum se ştie, că sunt singurele maimuţe antropoide care duc lupte violente între ei. Noi suntem oameni nu cimpanzei, dar suntem la fel de sălbatici. În circa 200.000 de ani de când ne-am desprins de maimuţe am pierdut blana şi degetul opus de la picioare dar nu şi dispoziţia pentru a ucide . Câte mii de ani de acum încolo vor mai trece pentru ca omul să nu îşi mai ucidă semenii ?

Andrei Banc

 

.

 

 

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Grety,asergiu commented on March 4, 2016 Reply

    foarte intersant.

  • Tiberiu roth commented on February 25, 2016 Reply

    Excelent articol! Și mai mult decât actual:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *