Bine că l-au reales, maică ! Ce dacă a furat ?!

Ascult siderată, la televizor, opinia unei băbuţe ştirbe, dar surâzătoare, încântată că primarul din oraşul ei (Baia Mare) a fost reales cu un procentaj ameţitor : 70%. Ce contează că a fost săltat şi dus în arest preventiv pentru luare de mită, că era după gratii în momentul votării ? Bunicuţa nu argumentează cu prezumţia de nevonovăţie, ci cu dimensiunea furtului – mai redusă decât cele comise de «alţii » care au scăpat de la puşcărie şi s-au revalidat în funcţiile de conducere. «Lasă, maică, iese el de acolo şi totul va fi bine! »  Bine pentru cine ? Mă îndoiesc că pentru înfocata susţinătoare a primarului, îmbrăcată sărăcăcios, cu un batic decolorat în cap…vădind că se gospodăreşte din pensia modestă, precum – de altfel – marea majoritate a pensionarilor din România. Judecând-o după modul direct şi sincer în care se exprimă sunt aproape încredinţată că este o femeie «cu frică de Dumnezeu» care probabil nu a pus mâna pe bunul altuia şi şi-a învăţat copii să nu fure, se revoltă dacă cineva îi şuteşte portofelul în autobuz sau hoţii calcă locuinţa din vecini. Şi totuşi i se pare firesc ca un om politic – în cazul de faţă primarul,  care a băgat mâna în avutul public şi a primit foloase necuvenite – să  fie reaşezat în funcţie. Şi cazul bătrânicii nu e deloc singular. Primarii «penali» ai mai multor localităţi – chiar oraşe de frunte ale ţării – au  candidat şi au beneficiat de încrederea alegătorilor, obţinând victoria cu majorităţi confortabile.

Andrea primari DNSÎn ciuda faptului că la orice miting de protest găsim pancarte pe care scrie «Hoţii!», şi se scandează la unison «Hoţii!» , hoţia, delapidarea, devalizarea, mita, şpaga  nu-l deranjează pe omul simplu dacă se petrec la nivelul clasei politice. Alegătorii pun cu seninătate şi dedicaţie ştampila pe numele posesorilor de dosare penale. O fi vorba de lipsă de informare sau de inerţie ? Inerţia care s-a manifestat chiar şi în oraşul meu natal, multicultural, atunci când celebrul primar Funar a obţinut trei mandate consecutive…din primul tur !

Potrivit Constituţiei, o persoană – învinuită, eventual reţinută, dar încă necondamnată definitiv –  nu poate fi frustrată de dreptul de a alege şi a fi ales. Dar majoritatea covârşitoare a candidaţilor sunt propuşi şi susţinuţi de formaţiuni politice care ar putea să impună criterii de integritate. Din păcate partidele perseverează în a rula aceleaşi persoane controversate şi se pare că procedura e aducătoare de profit electoral.  Care poate fi explicaţia ? Cred că, pe de o parte, este vorba de lipsă de informare, de perplexitatea alegătorului simplu, aflat în faţa buletinului de vot ticsit cu nume necunoscute dintre care reperează unul despre care a mai auzit…Că a auzit de bine sau a auzit de rău nici nu mai contează. Pe de altă parte, este vorba şi de resemnarea omului mărunt care a învăţat din experienţa proprie că nu poţi răzbi fără să dai mită pentru a-ţi obţine dreptul, deci i se pare firesc ca «cineva suspus» să primească mită,  să încalce legea sau să aibă parte de avantaje necuvenite… De curând şeful statului, aflat în străinătate, le explica nedumeriţilor de acolo cum s-a putut ca în peste 10 oraşe importante din România să fie aleşi în funcţia de primar persoane certate cu legea : “Este foarte discutabil cum au fost alese persoane cu probleme penale şi, din păcate, trebuie să recunosc că şi aici am fost întrebat de ce este posibil în România să fie alese persoane care au probleme cu legea. Le-am explicat că procesul de combatere a corupţiei în România este un proces dureros care este în curs şi suntem încă foarte departe de momentul în care toată lumea înţelege de ce este important să avem o clasă politică curată”. Ce se poate face pentru a schimba mentalităţile? Întărirea rolului educaţiei şi a societăţii civile sunt doi factori care pot aduce schimbarea mentalităţilor…Spun eu, deloc convinsă, în preajma Şavuotului, sărbătoarea care marchează primirea Decalogului. Îmi amintesc că acum câţiva ani,  la un concurs al emisiunii Transilvania Policromă, organizat de Şavuot, 99% din răspunsurile  telespectatorilor la tema „Spuneţi una din cele10 Porunci” erau identice: „Să nu furi!”.

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • Plugaru Valer commented on June 9, 2016 Reply

    Toleranta fata de necinste este un aspect extrem de periculos. Daca aceasta se manifesta in modul in care se organizeaza si se conduce o societate aceasta toleranta devine o boala care poate distruge intreaga societate, dar , oricum, o condamna la multe necazuri si acestea se rasfrang asupra majoritatii cetatenilor ei, adica asupra tuturor paturilor mai putin avute, mai exact asupra celor care au la indemana ponderea voturilor. Ca urmare acestia, in lipsa unei societati civile omogenizate si dedicate interesului major comun, sunt vinovati de propria soarta. Probabil, autoarea, a dorit sa atentioneze asupra responsabilitatii fiecaruia pentru fiecare, deci despre societatea civila consecventa cu propriile interese, care ar trebui sa decida asupra rezultatelor unor alegeri. Si asta face, fapt pentru care nu numai ca trebue sa ii multumim, dar trebue sa ii intelegem sfatul.
    Cu stima, V. Plugaru.

  • Lucian-Zeev Herscovici commented on June 9, 2016 Reply

    Din pacate, asemenea fenomen exista in intreaga lume. Tragic este faptul ca oamenii fac diferenta intre furt de la persoane si furt din banii publici, iar “nedreapta luare de mita” este trecuta cu vederea … Politicienii corupti sunt manipulabili, ei nu au nicio ideologie, cu exceptia ideologiei banului. Asemenea cazuri au fost si in Israel, unii sperand chiar … in realegerea lui Ehud Olmert ca prim-ministru, fiindca le placea “pragmatismul” (?!) lui (omul ispaseste azi o condamnare cu inchisoarea pentru coruptie si incercare de manipulare a judecatii, a operatiunii de judecare a cazului sau de catre tribunal). Cred ca intreaga lume ar trebui sa adopte “de facto” o lege care sa interzica oricarui fost condamnat (si chiar acuzat sau cercetat) penal sa (re)devina personalitate publica. El trebuie sa poarte rusinea toata viata, pe langa faptul ca banii primiti ca spaga sau furati sa-i fie confiscate, impozati suta la suta. Iar publicul sa fie convins de acest lucru, sa-l respinga pe respectivul individ din punct de vedere politic. Chiar daca un fost delicvent trebuie reintegrat social, reeducat, el poate indeplini orice functie, desfasura orice activitate, dar nu o activitate politica-publica. Aceasta nu numai din neincredere pentru el si din dorinta de a vedea “politica curata” si administratie publica de calitate, dar si educativ, pentru tineret, pentru ca tineretul sa intelega importanta corectitudinii, precum si faptul ca omul incorect, necinstit, este si trebuie sa fie pedepsit. In acest caz, corectitudinea si interesul public trebuie sa fi prioritare fata de persoana unui individ incorect.

    • Andrea Ghiţă commented on June 9, 2016 Reply

      Multumesc, Lucian Zeev-Herscovici, pentru comentariul detaliat si de mare bun simt. Din pacate in politica de pretutindeni sunt prea putini oameni cinstiti si corecti care sa elaboreze si sa adopte o lege precum cea propusa in articol. Totusi,in tarile cu democratie asezata, politicienii corupti nu prea au sansa la realegere.

      • Andrei commented on June 11, 2016 Reply

        Este corect ?
        Citez: “Şi totuşi i se pare firesc ca un om politic “, două conjuncții una lângă alta?

        Consider că nu ar trebui să apară comentariul, dar corectat textul, dacă este greșit.

        Andrei

        • Andrea Ghiţă commented on June 11, 2016 Reply

          Stimate Domnule Andrei,

          Buna dimineata. Va propun sa inlocuiti conjunctia totusi, cu locutiunea “cu toate acestea“. Credeti ca e gresit sa spui “Si cu toate acestea?# E gresit sa spunem Iar si iar? Eu nu cunosc o regula care interzice utilizarea succesiva a doua conjuncii. Daca mi-o aratati am sa corectez “eroarea”.
          Ma bucur ca ati citi articolul.
          Andrea Ghita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *