Papa Francisc a avut dreptate

Papa Francisc este cunoscut și iubit de o lume întreagă datorită, printre altele, sincerității lui, bunului simț, lucidității, compasiunii cu  care tratează cele mai acute probleme globale. Uneori chiar îi șochează pe cei care-l ascultă. Așa s-a întâmplat de curând. Într-o conferință de presă, ținută în avionul care-l ducea înapoi la Vatican din Polonia, Papa a respins orice asociere între islam și terorism. El a afirmat că terorismul nu este apanajul unei singure religii. “Nu este adevărat și nu este corect (să spunem) că islamul este terorismul…Dacă trebuie să vorbim despre violența islamică, trebuie să menționez și violența creștină. În aproape toate religiile, există întotdeauna un mic grup de fundamentaliști – a arătat el .

Foarte multe atentate, dar nu toate, au ca autori  membri ai organizației Statului Islamic sau simpatizanți ai ideologiei și metodelor cu care acționează. În consecință cea mai mare parte a opiniei publice tinde să echivaleze acțiunile lor cu islamismul. Firesc, oamenii reacționează cu pasiune văzând actele abominabile și gratuite, cel puțin pentru conștiința europeană, comise de cei ce se declară afiliați sau simpatizanți ai ISIS. Este greu, aproape imposibil, să ceri celor din jur, nemaivorbind de familiile victimelor, să facă o analiză obiectivă a fiecărui caz, să găsească cauzele, să-și dea seama că uneori făptașii sunt motivați de altceva, nu neapărat de islamismul radical.

Din păcate, memoria noastră este scurtă și ne uităm  prea puțin în urmă în istoria recentă. Căci dacă am face-o, ne-am da seama că în ultimii aproximativ 200 de ani, violența, terorismul au fost manifestări frecvente în Europa, iar  autorii lor nu erau musulmani. Mișcarea anarhistă din secolul al XIX-lea a făcut zeci de victime, ideologia anarhistă fiind invenția, ca să zicem așa, a „europeanului”. Doar nu putem spune că Bakunin ar fi fost…musulman. Ideologul rus a fost promotorul ”acțiunii directe”, a violenței ca instrument împotriva opresiunii. Ideologia lui Bakunin care viza schimbarea sistemului politic în Europa a dus la nașterea nihilismului în Rusia și la acte individuale de terorism în numeroase țări din Europa. Una dintre victime a fost frumoasa împărăteasă Elisabeta, Sissy, a Austro-Ungariei, înjunghiată în Elveția de un anarhist.

Bakunin

Bakunin

În Europa în anii 1970-1990 a acționat una dintre cele mai faimoase grupări teroriste, cunoscută sub numele de ”Fracțiunea Armata Roșie” sau gruparea Baader-Meinhof. A fost o organizație teroristă de extremă stângă care a acționat deosebit de sângeros. A luat naștere după eșecul mișcărilor studențești din 1967-1968. Avea obiective antisistem, susținea că luptă împotriva nedreptăților sociale, numai că mijloacele alese au fost cele teroriste. Gruparea s-a făcut cunoscută prin atentate, răpiri, jafuri armate, soldate cu 34 de morți. Inițial, grupul a avut doar patru membri, respectiv Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler, si Ulrike Meinhof, aceștia fiind prima generație de teroriști. Au fost prinși, arestați și s-au sinucis în închisoare. A doua generație a activat spre sfârșitul anilor ’70, fiind compusă din foști membri ai grupării Socialist Patients’ Collective. A treia generație și ultima a activat între 1980-90.  Nici unul din membrii grupării nu era…musulman, iar cei care i-au influențat nu erau islamiști ci, în afară de Che Guevara, filosofi cu prestigiu ca Herbert Marcuse, Jürgen Habermas si mai ales, Oskar Negt, toți trei asociați cu faimoasa Școală de la Frankfurt.

Baader-Meinhof

Baader-Meinhof

Sub influența acestei grupări, în Italia au luat naștere și au acționat aproape 20 de ani Brigăzile Roșii,  organizaţie teroristă tot de extremă stângă. A fost fondată de exponenţi ai mişcării studenţeşti din Trentino, de foşti militanţi comunişti şi de conducători ai nucleelor extremiste din fabrici. Mai întâi s-au manifestat prin sabotaje și atentate la Milano, apoi s-au orientat spre jefuirea băncilor pentru autofinanţare şi spre răpirea persoanelor cu funcţii de conducere din industrie şi a judecătorilor. În 1976, când unul dintre şefii organizaţiei a fost arestat, atentatele revendicate de Brigăzile Roşii s-au înmulţit. Cea mai celebră răpire a fost cea a lui Aldo Moro, om politic italian, care câteva luni mai târziu, în 1978, a fost ucis. Brigăzile Roşii au continuat cu atentatele împotriva unor militari, intelectuali și oameni politici până la sfârșitul anilor 80. Sunt doar două dintre cele mai cunoscute exemple, dar în acea perioadă au mai funcționat și alte grupări, persoane. Mai târziu, acest tip de acțiune teroristă s-a mutat în America latină unde mai este prezentă și astăzi..

Chiar și această foarte sumară înșiruire ne dezvăluie un lucru: cei implicați, inclusiv Bakunin, erau europeni  iar acțiunile lor s-au bazat pe o serie de idei susținute de intelectuali, mai ales europeni, din prima jumătate a anilor 50-60 care au ”sanctificat” violența. În 1988  apare în Marea Britanie eseul ”Intelectualii” de Paul Johnson, istoric și ziarist britanic, cunoscut și pentru  lucrarea ”O istorie a evreilor”, una dintre cele mai bune pe această temă. La noi ”Intelectualii” a fost tradus și a apărut în 2012. Este o demitizare a marilor intelectuali din secolele 18-20  (de la Rousseau, la Bertrand Russel, Noam Chomsky și James Baldwin) care au vrut și au crezut că prin conceptele lor pot schimba lumea, dar au eșuat în această tentativă. Johnson spune că în ceea ce privește modalitatea de a-și pune în aplicare ideile, o parte din ei nu numai că nu a respins violența, ci chiar a considerat-o utilă. „Asocierea intelectualilor cu violența” – arată el –  „are loc prea des pentru a fi expediată ca o simplă aberație. Adesea ia forma admirației față de acei oameni de acțiune care practică violența…cum au fost Mussolini și Hitler..În ascensiunea lui la putere, Hitler a avut tot timpul succes în universități.Mulți intelectuali au fost atrași în eșaloanele din fruntea Partidului Nazist și au participat la cele mai înfiorătoare excese ale SS-ului …La vremea sa, și Stalin a avut legiuni alcătuite din adepți intelectuali”. Johnson afirmă că există intelectuali  care ”nu consideră reprobabilă …realitatea violenței ca atare” și aici înșiră și analizează cazurile unor scriitori ca Norman Mailer care s-a întrebat chiar dacă ”violența atunci când este folosită, exteriorizată și încurajată n-ar putea fi creativă?” (El s-a referit la cazul proprietarului unui magazin de dulciuri, omorât în bătaie de doi tineri). Alte exemple: criticul dramatic și regizorul britanic Ken Tynant care a idealizat mișcarea ”tinerilor furioși”, scriitorul american de culoare James Baldwin care a instigat la ură rasială sau chiar regizorul german  Rainer Werner Fassbinder, un mare admirator  al grupului Baader-Meinhof.

Eva intelectualii

Unii ar putea spune că nu este același lucru, că Statul Islamic acționează mai brutal, că țintele sunt grupuri mari de oameni , că vor să schimbe structura social-religioasă a Occidentului. Diferența constă doar din dimensiunea acțiunii, strategia este cam aceeași.

În încheiere, dacă dați un ”search” pe internet, găsiți în Wikipedia un capitol despre cele mai cunoscute și periculoase grupări teroriste din lume. Nu se poate nega numărul mare de organizații palestiniene, arabe, islamiste din lume, dar alături de ele figurează destul de multe creștine, evreiești, hinduse, sikh, irlandeze și multe altele.

Ceea ce am urmărit a fost un mic semnal de alarmă asupra pericolului generalizărilor, al vinei colective, sursele atâtor tragedii de-a lungul istoriei. Înainte de a condamna, trebuie să cunoaștem faptele în întregimea lor. De aceea putem spune că papa Francisc a avut dreptate.

Eva Galambos

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • Eva Galambos commented on August 8, 2016 Reply

    Oare conteaza cine ce striga atunci cand omoara..?Important este faptui in sine.Repet ce am scris in articol:terorismul nu este apanajul musulmanilor.Asta am vrut sa demonstrez l, pentru a evita consecinta generalizarilor care pot fi dramatice.

    • Jack Chivo (Chivu) commented on August 9, 2016 Reply

      Ma intreb care este motivul pentru care ii protejati pe teroristii musulmani??

      Cu atata vigoare si pasiune!!

      • Andrea Ghiţă commented on August 9, 2016 Reply

        Domnule Chivu, nu stiu de unde ati scos ca autoarea ar “proteja teroristii musulmani”, tocmai ca denunta actele de terorism in general, care sunt la fel de grave,
        indiferent cine le-ar comite.

        • Jack Chivo (Chivu) commented on August 10, 2016 Reply

          Stimata doamna Ghita,

          Imi pare foarte rau ca nu intelegeti situatia!!

          Zeci de milioane de oameni in intreaga lume, si zeci de tari, inteleg!!

          Daca sunteti interesata, si imi oferiti spatiul, va pot explica cu amanunte si documente
          despre ce este vorba.

          Cu peste 60 de ani in presa, atat ca redactor, correspondent international si fost cadru universitar in publicistica, cred ca am referintele si pregatirea necesara.

          Vreti sa aflati adevarul??

          Cu respect,

          Jack Chivo PhD

          • Andrea Ghiţă commented on August 10, 2016 Reply

            Deocamdata suntem in vacanta, dar incepand din septembrie poate fi vorba de o astfel de argumentare (cu acordul colegiului de redactie) si – daca doriti si acceptati principiile noastre – sa va alaturati echipei Baabel:))

  • Vexler Genu commented on August 6, 2016 Reply

    “Dacă trebuie să vorbim despre violența islamică, trebuie să menționez și violența creștină. ”
    Papa Francisc
    Subiectul principal al polemicii de mai sus este violenta.
    Bineinteles, ea s-a dorit mereu legitimata: Invidie , razbunare, jaf, etc.
    Acum, insa vorbim de violenta nu impotriva unor fiinte fizice , ci , impotriva unor valori, acele valori dragi noua, ale civilizatiei iudeo-crestine!
    Toti teroristii pomeniti mai sus pleaca de la valori diferite , dar dusmanul lor comun este democratia, dreptul de fi liber si ,mai mult decat orice, dreptul de a fi diferit(cu conditia de a respecta pe celalalt!)
    Fara sa vreau sa fiu “impaciuitorist” (ca marele Radu Cosasu) cred ca toti cei de mai sus aveti dreptate
    Iar, daca vreti solutii, sa stiti, ele intotdeauna exista, dar la masa negocierilor.
    Vorba mamei mele: “- intr-un divort, nu exista niciodata un singur vinovat!”

  • Ionel Schlesinger commented on August 5, 2016 Reply

    Dragă Eva, voi doi – Papa şi cu tine – daţi dovadă de o admirabilă corectitudine politică. Singura problemă e că amestecaţi merele cu perele. Contrazicând ceeace oamenii care contează niciodată nu afirmă (cum că „islamul este terorismul”) nu faceţi decât să ocoliţi în mod graţios fondul problemei.
    Deja este un loc comun expresia „nu toţi musulmanii sunt terorişti, dar aproape toţi teroriştii sunt musulmani”. Şi acesta este un fapt care nu are cum să fie escamotat şi nu are nici o legătură cu atât de dăunătoarea „generalizare” la care faci referire.
    Iarăşi este loc comun a afirma că „orice act terorist este condamnabil”. Mica diferenţă de semnalat în contextul nostru este că nici descreieraţii de la Baader-Meinhof sau ai fracţiunii Armata Roşie în timpul acţiunilor criminale nu strigau „Christos e mare” nici teroriştii mozaici care au aruncat în aer o aripă a hotelului King David nu strigau „ Moshe e mare”, iar faptele lor de arme nu erau sărbătorite pe străzi de mulţimi în delir.
    Chiar dacă nu islamul este terorismul, abominabilele fapte se săvârşesc în numele islamului de către spălaţii pe creier pe care îi aşteaptă duzinele de fecioare în călduri.
    Lumea noastră, a civilizaţiei definite ca iudeo-creştine, este pe cale de a fi nimicită nu de către religia islamică dar în numele islamului, iar noi, în loc să ne concentrăm pe elaborarea unei strategii de supravieţuire, nu avem altă treabă decât căutăm parcă circumstanţe atenuante celor care ne vor pieirea. Qui prodest?

  • Rafael Shaffer commented on August 5, 2016 Reply

    Trist, dar adevărat.

    • Maria Roth commented on August 5, 2016 Reply

      Nu e de loc adevarat. Nu se pune problema cautarii circumstantelor atenuante, ci a dreptatii. Ori lucrurile stau asa cum le-a descris Eva Galambos. Atunci cind comunismul facea victime in numele proletariatului, puteam acuza muncitorii pt crimele staliniste? E o aberatie. Cind evreii erau acuzati de nedreptatile unor camatari, atunci vi se parea corect? In nici un caz. Teroristii sunt o tagma aparte de oameni care nu au ce pierde. Nu religia e de vina, ci fanatismul si conflictele pe care nu suntem dispusi sa incercam sa le depasim

      • Ionel Schlesinger commented on August 5, 2016 Reply

        Se pare că nu ați înțeles nimic. Păcat.

  • Jack Chivo (Chivu) commented on August 5, 2016 Reply

    Dupa cum se pare, nu exista nici o actiune Islamica, sau in suport pentru ei, care sa nu-I placa doamnei Galambos!!

    Numai cateva exemple recente.

    Primarul Islamist din Londra, ii iubeste pe evrei, Papa are dreptate ca sunt la fel de multi crestini teroristi comparati cu Islamistii.

    Apreciez contributia doamnei la aceasta revista, dar me intreb daca traim pe aceeiasi planeta!!

    PS! Sunt de peste 60 de ani un ziarist profesionist in trei continente si am predate “Etica in ziaristica” la o universitate europeana. (Nu in linba natala!)

    PS2. Am trait si scris in Germania in timpul actiunilor lui Baader si Meinhoff. Ei erau terroristi, dar nu atacau “civili” si nu aveau “sinucigasi cu bombe” in piete sau in autobuze.

    Asta a fost “inventata” de Arabi!!

    Singura lor contributie la civilizatia contemporana!!

    Jack Chivo (Chivu) PhD

  • Plugaru Valer commented on August 4, 2016 Reply

    O analiza foarte pertinenta si la obiect. Daca vrem sa decidem asupra unor cauze care se materializeaza in fapte, astazi foarte grave, fara a cunoaste in intregime lunga evolutie a multor fapte, la fel de grave si animate de ideologii asemanatoare, gresim amarnic. Pentru a lichida faptele se ipune, cert, sa cunoastem cauzele, sa le eliminam. Doar gasind cauza, mai exact analizand adnc si corect continutul ei, putem elimina efectele care , din pacate, ne domina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *