Cancerul e la fel de vechi ca şi omul

Când facem conversaţie despre cancer, şocaţi de apariţia între  prieteni a încă unui caz, încercăm să găsim o motivaţie a frecvenţei tot mai ridicate a acestei boli fatale.Trăim într-un mediu poluat, într-un câmp de radiaţii electromagnetice, facem plajă cât mai dezbrăcaţi, bronzându-ne ziua întregă prăjiţi de ultraviolete, mâncăm peşte cu mercur în el, fructe şi legume “îngrăşate” cu fosfaţi, carne cu hormoni şi alte mizerii cu care sunt hrănite acum animalele, bem apă de la robinet şi nu de la izvor, toate astea fiind condiţii pe care străbunii noştri nu le cunoşteau. Şi erau mai sănătoşi  credem noi. Fals! Cancerul sigur că are legătura cu fumatul şi cu poluarea mediului, dar strămoşii aceştia – care  pare că trăiau într-un mediu mirific – sufereau  de aceleaşi boli ca noi.

Tumoară osoasă pe un schelet antic

Tumoară osoasă pe un schelet antic

Recent a fost descoperit  un os cu o tumoare canceroasă datând de 1,7 milioane de ani, un osteosarcom. El a aparţinut nici măcar unui om  ci doar unui hominid, proto -uman, un maimuţoi ceva mai evoluat care cutreiera prin stepa din Africa de Sud, ceea ce e astăzi este o zonă cunoscută ca “leagănul omenirii!“. În vremurile acelea, din Pleistocen, mediul ambiant era totuşi  plin de factori cancerigeni. Printre ei se numărau razele ultraviolete care erau chiar mai puternice decât azi, dar oamenii erau negri. S-au “albit” în epoca glaciară din Europa, ca o adaptare evoluţionară .

Cum se spune avem cu toţii  germenii tumorilor maligne în noi şi de câteva ori în viaţă dezvoltăm tumori  maligne, dar într-un organism sănătos sistemul imunitar le ucide. Faptul că azi sunt mai multe cazuri de cancer se datorează şi numărului mai mare de oameni:  suntem de 4 ori mai mulţi ca acum un secol şi  speranţa de viaţă este de aproape 4 ori mai mare. La fiecare 7 ani toate ţesuturile din corpul nostru s-au reînnoit şi în aceste procese de reînnoire există de fiecare dată neşansa ca unele celule să o ia razna şi să nu mai poată fi oprite de organism să se înmulţească.

Recordul anterior de tumoare cunoscută  la un humanoid fosil era de 700.00 de ani, tot un osteorsarcom, la maxilar.

Dar cancerul e mult mai vechi decât omul. Cel mai vechi exemplu de tumoare a fost descoperit într-o metastază osoasă dintr-un dinozaur care a trăit in Jurasic.

Banc cancer dinosaur

Tumoare osoasă fosilizată

În secolul trecut rata de incidenţă a tumorilor osoase  şi articulare era de doar 1 la 1.000.000.  Azi procentul e de 9 cazuri la un milion. Într-o lume cu 9 miliarde de oameni acest procent infim dă totuşi, până la urmă, un număr consistent de cazuri,f aţă de lumea de acum milioane de ani când erau doar câteva sute de mii de oameni pe tot globul.

În vremuri mai apropiate de noi cancerul  devenise mai frecvent. Acum 10 ani a fost săpat un tumul în apropiere de Tuva,î n Rusia. În el erau acoperiţi cu aur membrii unei familiire regale de acum 2700 de ani. Pe oasele lor au fost identificate urmele a numeroase tumori. Dispărute ca atare tumorile metastazate au lăsat urme. Mai mult, au fost identificate şi cele mai vechi urme de cancer la prostată. Pe feţele unor mumii din Chile  şi Peru, cu o vechime de 4600 de ani au fost identificate tumori maligne. Cancerul este la fel de vechi ca omul, iar înaintea noastră au suferit de cancer şi dinozaurii.

Andrei Banc

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Tiberiu roth commented on September 11, 2016 Reply

    Ca de obicei, dl. Andrei Banc ne conduce cu siguranța expertului în domenii fascinante ale științei,aducându-ne aminte cât de mici suntem cu”văicărelile” noastre ”umane” în fața forței copleșitoare a naturii și a timpului. Puțin deprimantă informația că o boală genetică cum se zice ca ar fi cancerul rezită de peste un milion de ani.Cum putem spera că în următorii ani îi vom găsi ”leacul”?.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *