Listele cu piese must-have: relevante sau nu?

Sub o formă sau alta, de la o clientă sau o jurnalistă, am primit de-a lungul timpului aceeași întrebare: „Îmi poţi recomanda o lista cu 10-15 piese must-have pentru garderoba unei femei?” Iar eu, la rândul meu, le întreb: „Ești adepta stilului clasic? Iți plac cămăşile albe şi rochiile simple negre? Adori perlele?”

Nu cred că am deschis carte destinată stilului personal care să nu conţină o astfel de listă. Nu cred că am răsfoit revistă pentru femei care, la un moment dat, să nu publice o astfel de înşiruire. Ba, dacă sap suficient de adânc, chiar şi eu am propus o astfel de formulă universal-valabil pe acest blog.

Singura explicație raționala pe care o am faţă de necesitatea acestor liste este că noi, femeile, avem nevoie de certitudini şi linişte (sufletească şi mentală). Aşa cum vrem să fim sigure că o poveste de iubire are happy ending, la fel ne dorim ca povestea stilului nostru să aiba un arc narativ simplu, liniar, pe care să putem bifa acele piese-cheie – nedemodabile, atemporale, feminine, şic, elegante dar şi lejere. Pur şi simplu, o dată achiziţionate, posedate, bifate, sperăm ca stilul nostru să capete contur, iar noi ne să ne transformăm din Cenuşărese în prinţese, viaţa să curga lin, iar diminețile să fie Zen. Sau, în fine, ceva asemănător.

irina1jpg

Din experiența mea de stilist personal, genul acesta de liste generează rareori ture de shopping eficiente. Nu mă înţelegeţi greşit: listele sunt excelente drept punct de plecare pentru o garderobă de „începătoare” – să zicem, o tânără care abia a terminat facultatea şi face tranziția de la jeanşii rupţi la ținute smart casual/ business casual, sau poate o femeie care pivotează profesional cu 180 grade, trecând de la hobby-ul lumânărilor din soia făcute artizanal la un project management sau angajata full-time într-un birou. Piesele vestimentare care populează listele de must-have sunt, în general, haine conservatoare, simple, clasice, poate chiar plicticoase luate pe cont propriu…. Ele formează structura de baza a unei garderobe atent gândite, însă oricât de generoasă şi actuală/ actualizată ar fi lista, ea nu va ţine cont de următoarele:

– fustele creion şi cămăşile clasice nu se potrivesc chiar tuturor siluetelor
– cumpărarea unui taior sau costum de calitate superioară nu este (neapărat) o investiție, mai ales în cazul în care nu ai nevoie să porţi sus-numitul costum
– de ce să existe obligativitatea de a-ţi cumpăra pantofi cu toc, când tu porţi doar tenişi şi balerini?
– cum rămâne cu femeile al căror stil nu are absolut nimic de-a face cu clasicul? Romanticele, excentricele, femeile fatale, sportivele, iubitoarele de vintage, avangardistele…?
… iar unora dintre noi chiar nu le plac perlele! Deloc!

Nu-mi convine ideea unui astfel de document: one-list-fits-all, tocmai pentru că în lumea asta nu există o piesă vestimentară care să se potrivească tuturor siluetelor, stilurilor, bugetelor, stilurilor de viaţă, personalităţilor, vârstelor. Ei, poate rochia petrecută, dar şi asta poate fi subiect de dezbatere… Altfel spus, genul acesta de liste nu ţine cont de diversitatea populației feminine. în plus, mă îndoiesc că există femeie care sa îşi cumpere piesele de pe listă şi, brusc, să simtă ca nu mai are nevoie de nimic altceva.

Mi-ar plăcea sa va pot spune: „Ce naiba vă cramponaţi de must-have-urile astea? Alegeţi-vă hainele care va plac!” Dar cum ştiu că întrebarea se va repeta, în buclă, pentru ca „cineva” îşi dorește o soluție, iată ce vă recomand:

irina2

  1. Analizați piesele problematice

Dacă nu purtaţi negru sau dacă o rochie simplă neagră vi se pare redundantă, plicticoasă, comună, gândiți-vă la ce reprezintă „rochia simpla neagră” în contextul listei de care discutam. Nu e vorba de culoare în sine, ci de versatilitatea ei, de faptul ca poate fi accesorizată, asortată, purtată în sute de feluri. E vorba şi despre mesajul feminităţii discrete pe care o transmite. Aceleași caracteristici le puteți găsi într-o rochie bleumarin, vişinie sau verde smarald, atâta timp cât rochia respectivă devine un pivot important al garderobelor voastre.

  1. Căutați înlocuitori

Următorul pas logic este să înlocuiți anumite piese cu unele similare. Așa cum simpla rochie neagră poate avea orice culoare (care vă place, e preferata, vi se potrivește cel mai bine, vă poartă noroc şamd), vă încurajez să faceți acelaşi lucru cu restul listei. Aveți buget să vă cumpărați cercei din diamante şi perle naturale? Go for it! Nu aveți buget, dar vă doriți look-ul respectiv? Alegeți cristale de zirconiu în montura de aur sau, de ce nu, pietre semi-prețioase: ametist, rubin, citrin, peridot… Pantofii negri cu toc înalt şi fin sunt clasici, dar dacă nu suportați tocurile stiletto, înlocuiți-i cu balerini fini sau un un pantof cu toc kitten.

  1. Bifaţi piesele clasice

Pe nicio listă nu am văzut trecuți colanți cu imprimeu de leopard, diademe, fuste din tulle verde chartreuse sau cizme Ugg roz fucsia. De ce? Pentru ca listele cu piese esențiale sunt asamblate din articole versatile, testate, general purtabile, semi-elegante şi oarecum neutre. Listele foarte actualizate vor adăuga, for good measure, şi elemente care s-au găsit la un anumit moment în tendințe dar, puternic popularizate, sunt astăzi folosite cu lejeritate: un colier statement, o cămaşă din denim, o pereche de jeanşi boyfriend. Ideea generală rămâne totuşi aceea de a strânge un număr de articole care pot traversa uşor ani, vârste, preferinţe stilistice, tipuri de siluete şamd.

Nicio listă nu îndeplinește toate criteriile, dar toate listele încearcă să mulțumească cât mai multe femei. Ceea ce e, zic eu, un bun început.

Irina Markovits

(preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *