Oraşul Şimleu Silvaniei marchează an de an Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului şi, ceea ce e foarte important, în această acţiune organizată de Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord şi administraţia locală, sunt implicaţi din plin elevii şimleoani. Anul acesta evenimentul comemorativ a debutat cu amplasarea unei plăci memoriale dedicată copiilor pieriţi în Holocaust.
Şi această acţiune, la fel cu multe altele, începând cu înfiinţarea muzeului, publicarea unor cărţi şi acordarea titlului de Drept între Popoare lui Alexandru Cherecheş, s-a concretizat prin susţinerea lui Ely Berkovits-Gross, supravieţuitoare a Holocaustului, originară din Şimleu Silvaniei şi stabilită la New York.
Ea a dorit să cinstească astfel amintirea frăţiorului ei de cinci ani, Adalbert Berkovits, care a intrat în camera de gazare în braţele mamei sale. De altfel, fotografia micului Adalbert, îmbrăcat în costum de marinar şi strângând în braţe un ursuleţ de pluş – ultima amintire a vremurilor senine ale scurtei sale copilării – s-a regăsit şi pe afişul evenimentului comemorativ.
Peste ani, sora lui, Ely, singura supravieţuitoare din familie, avea să-l revadă într-o fotografie document de la Muzeul Holocaustului din Washington , făcută de un militar „fotoamator” de la Auschwitz, cu câteva ore înainte de gazare.
Pe baza unei liste alcătuite de ea, imediat după război, s-a reconstituit numărul copiilor evrei din Şimleu Silvaniei, ucişi la Auschwitz. Pe placă sunt înscrise numele familiilor cu copii mici şi numărul acestora întrucât nu se cunoşteau prenumele micuţilor care au murit pentru singura vină de a se fi născut evrei. În total 546… Daniel Stejeran, directorul Muzeului Holocaustului din Şimleu Silvaniei, a precizat că în măsura în care această listă se va completa cu nume noi, se va amplasa o altă placă memorială, acestea făcând parte dintr-un viitor memorial mai amplu.
Dan Has, preşedintele Comunităţii Evreilor din Zalău, Alex Hecht (New York), preşedinte fondator al Muzeului Memorial al Holocaustului din Şimleu şi Tomi Stein (New York), sponsor al muzeului, au rostit rugăciunea în memoria copiilor evrei martiri, din Şimleu Silvaniei. La festivitatea dezvelirii plăcii a participat şi Septimiu-Cătălin Ţurcaş, primarul oraşului Şimleu Silvaniei, care consideră că cinstirea memoriei evreilor – care contribuiseră substanţial la dezvoltarea acestui oraş sălăjean şi au pierit în Holocaust – este o datorie de onoare.
Comemorarea a continuat în incinta Centrului de Informare Turistică din oraş unde – cu participarea bibliotecii orăşeneşti – s-a amenajat şi o expoziţie de carte despre Holocaust şi una de desene ale elevilor şimleoani, îndrumaţi de profesorul Dumitru Costalaş. Elevii au prezentat un program artistic adecvat momentului. Teodora Ţoca şi Dalia Vîlcelean, de la Colegiul Naţional Simion Bărnuţiu au prezentat o evocare a momentelor tragice din viaţa lui Ely Berkovits-Gross, pentru care s-au documentat şi au discutat la telefon cu doamna Ely, foarte impresionată de această acţiune. Ana Paula Chiorean şi Denisa Ember au interpretat la vioară melodii evreieşti.
Daniel Stejeran, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, a prezentat două proiecte de educative despre Holocaust, realizate în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi cu Comisia Suedeză de Luptă împotriva Antisemitismului.
De mai mulţi ani oraşul Şimleu Silvaniei este înfrăţit cu Petach Tikva, Israel, funcţionând un acord de colaborare între Colegiul Brenner din acest oraş şi Colegiul Naţional Simion Bărnuţiu din Şimleu Silvaniei, iniţiat de Dan Ben Eliezer, fostul ambasador al Israelului în România. În baza acestuia, în fiecare an elevii celor două şcoli se vizitează reciproc şi desfăşoară activităţi comune. Acum doi ani am întâlnit şi eu un grup de elevi israelieni care au participat la sărbătoarea de Purim din Şimleu şi s-au simţit minunat. Profesoara Angela Maria Lipo, directoarea Şcolii Gimnaziale Silvania, mi-a împărtăşit impresiile ei de la cea mai recentă vizită în Israel, subliniind că aceste întâlniri între copiii din Israel şi din Şimleu Silvaniei, constituie chezăşia unui viitor senin şi paşnic.
Anul acesta Ziua Internaţională a Holocaustului a căzut într-o vineri şi elevii şimleoani au fost invitaţi să petreacă intrarea în Şabat la casa părintească din Nuşfalău, a lui Alex Hecht, nuşfăleanul-new yorkez genros şi dedicat, care face naveta intercontinentală pentru a păstra legătura cu plaiurile natale şi memoria înaintaşilor pieriţi în Holocaust.
Andrea Ghiţă