Sine ira et studio

“Sine ira et studio “ adică fără ură și părtinire. Numai fapte .

New York 2001, cândva înainte de atacul terorist dîn 11 septembrie ( prăbușirea turnurilor gemene). Una dintre mașinile parcate în fața casei – locuiesc în NY –  mi-a atras atenția: pe geamul din spate purta o inscripție mare “I hate America “ – urăsc America . Regret ca n-am fotografiat mașina. Eram prea revoltat  de neobrăzarea proprietarului  și de îngăduința americanilor .

După atacul terorist , anumite persoane au ieșit vesele pe stradă în Brooklyn, în New Jersey dansând, să sărbătorească evenimentul, ceea ce mi-a adus aminte de Israel 1991: unii arabi cetățeni israelieni sărbătoreau rachetele trase asupra Israelului de Saddam, deși puteau foarte bine să fie ei printre  victime, cum au și fost… ( şi în turnuri au fost victime musulmane )

Prin anul 2002  eram în vizită la cineva care mi-a povestit  despre intendentul clădirii lor, cel cu mașina pe care scria mare Kosovo : “a venit de acolo ca refugiat politic – mama lui a primit azil în Germania – a mers de mai multe ori în fosta Iugoslavie în timpul conflictului , mai împușca niște sârbi şi se întorcea. Aveau o tabără de antrenament în New Jersey “.

L-am întrebat de unde știa. Răspuns: “ El mi-a spus “

Prin anul 2005 eram profesor undeva la o școală ( NY ) .  Unul din elevi, în vârstă de 17 ani, spunea că nu dorește să fie cetățean american la împlinirea vârstei de 18 ani . Fusese adus cu familia și primiseră azil politic, ceea ce înseamnă aici multe beneficii materiale. Era originar din Kosovo .

În ianuarie anul acesta, dintre tineri care abordau lumea, strângând bani pentru cine știe ce scopuri , o tinerică s-a îndreptat către mine. Deși i-am spus de la început că nu întenționez să donez, a început să turuie : “ De unde sunteți ? “  (dacă ești imigrant întelegi mai bine situația și ești mai  dispus să donezi  ) – „M-am născut în România, dar tu ?” „Kosovo”. „Pentru cine strângi bani ?” „Pentru emigranții din Grecia.”  „Vrei să-i aduci aici ?” „Nuuuu , să plătim avocați acolo să obțină azil în Grecia”. Eu n-am donat nimic .

În cei  15 ani de la atacul terorist dîn 2001 populația musulmană dîn S.U.A. s-a dublat ca număr .

“Sine ira et studio “ . În S.U.A.,  în Israel, în mai multe țări europene și practic pe toate continentele excluzând, Anctartica, au avut loc atentate teroriste  iar făptașii erau aderenți la un islam radical. Mie mi se pare normal ca musulmanii sosiți în State să fie verificați mai temeinic. Desigur, ar fi mai frumos, mai “ corect politic “ să nu faci diferența între ei şi budiști de ex. Dar când ai fonduri și personal limitat și e vorba de securitatea națională, atunci trebuie să ai priorități . Și sigur trebuie să te uiți dîn ce țară vine, pentru că din Nepal vine ( azi ) sigur un nepalez pe când din Franța ( iar în viitor dîn Germania ) nu știi exact cine vine. Iar extrema extremelor o reprezintă statele unde e haos de ani sau zeci de ani . Din acest punct de vedere, interdicția de trei luni a lui Trump pentru anumite țări ( “ să încercăm să ne lămurim ce se petrece “ ) eu nu o consider bigotism . Ideea accesului absolut liber într-o țară mi se pare la fel de inacceptabilă, exact la fel ca lipsa unui control înaintea urcării în avion .

“ Sîne ira et studio “. Situația Statelor Unite numai bună nu poate să fie când peste jumătate dîn populație primește subsidii de la guvern . Cei 14 -17 milioane de imigranți ilegali primesc și ei ajutoare. În condițiile acestea acceptarea a peste un milion de imigranți legali pe an mi se pare o exagerare . Mai ales că, spre deosebire de sistemul canadian de emigrare – bazat pe calificarea solicitantului – sistemul american este orientat în principal spre întregirea familiei fără nicio legătură cu nevoile țării .

Am prezentat mai sus câteva fapte și idei prin care am încercat să exprim punctul meu de vedere. Probabil nu complet, posibil nu perfect, deci  vulnerabil . “ Da , ție îți convine să vorbești de pe poziția de cetățean american ! “ . Replica mea: „E adevărat. Dar sosit legal, altfel n-aș fi fost aici!”  Și nu sunt singurul care gândește așa . Sau alții care au așteptat / așteaptă ani de zile pentru reîntregirea familiei … pe scurt e replica acelora  care acceptă  “ dura lex sed lex “, nu a acelora care fiind ilegali în State, primind deja anumite ajutoare de la guvern, ies la demonstrații, cerând respectarea  drepturilor emigranților ( ??!!! – ei omit intenționat cuvântul ilegal ).

…aș mai adăuga după ”situația Statelor Unite numai bună nu poate să fie  când  datoria federală pe persoană a depășit $61000 . ”

Ivan Klein

 

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *