Dacă ne uităm în urmă cu 500 de ani, vom fi uimiți să constatăm ce diferențe majore sunt atât în ceea ce priveşte clima, cât și gradul de civilizație în care trăiau oamenii pe atunci.Aproape nimic din lumea de acum 500 de ani nu se mai regăsește în lumea în care trăim astăzi. Clima, mai cu seamă. Pământul ieșea din așa numita mică epocă de gheață, care a durat circa 500 de ani, cam de la 1300, și începea să se încălzească. O serie de simulări pe computer pentru clima de peste 500 de ani ne spun că iar va urma o perioadă de frig și îngheț. Alte studii de prognoză afirmă că încălzirea globală va continua și că în 2500, temperatura mediului înconjurător va fi prea ridicată pentru a mai permite existența oamenilor.
Fizicianul japonez Michio Kaku prezice că în cel mult 100 de ani umanitatea va face saltul de la civilizația de tip zero, la civilizația de tip 1 pe scara Kardașev. Adică va ajunge să stăpânească întreaga energie de care dispune planeta noastră. Această energie va fi curată, fără poluare cu bioxid de carbon sau rezidii radioactive, provenind din centrale atomice de fuziune și din captarea energiei solare.
Kardașev este un savant rus care a alcătuit o scară a civilizațiilor considerate în funcție de capacitatea lor de capta și folosi energia cosmică.
Aceste civilizații au obținut energie din toate formele posibile de pe planeta lor, pe care o numim planeta mamă. Ele pot schimba clima de pe planeta lor. Cerințele acestei civilizații, pe Pământ, sunt foarte mari întrucât toate sursele de energie de pe planetă sunt în curs de epuizare. Kardașev consideră că civilizația noastră va atinge acest punct în 2200. Alți fizicieni consideră că civilizația noastră ar fi de tip 0, pentru că tehnologia pe care o avem în acest moment, este departe de a întruni condițiile impuse de tipul 1.
Fizicianul Freeman Dyson crede însă că acest salt va avea loc peste 200 de ani, iar Stephen Hawking crede că în anul 2600 creșterea exponențială pe care o cunoaște știința în ultimii 500 de ani va face ca la fiecare 10 secunde să fie publicat un articol de fizică teoretică, iar complexitatea și viteza computerelor se va dubla la fiecare 18 luni.
Autorul de scrieri științifico-fantastice Adrian Berry afirmă că speranța de viață a oamenilor peste jumătate de secol va ajunge la 140 de ani și încă o idee care circulă de mult în literatura SF, personalitatea umană va putea fi stocată digital, adică – altfel spus – vom deveni nemuritori în formă digitală.
Între timp va dispărea Antarctica, iar Groenlanda va deveni iarăși cultivabilă cu viță de vie ca pe vremea vikingilor, vor dispărea majoritatea ghețarilor și s-ar putea ca schiul să fie un sport demult uitat. Nu știm dacă vor mai exista avioane fiindcă epuizarea rezervelor petrolifere va duce la dispariția kerosenului, dar trenurile vor circula cu 500 de kilometri pe oră, iar în tuneluri, chiar cu 1000 de km pe oră.
De fapt, e riscant să faci prognoze pe termen lung în privința inovărilor tehnologice. Dar schimbările climatice sunt mai probabile și ele ne indică, printre altele, o creștere a nivelului oceanului planetar cu șase metri până în 2500…Ceea ce ar însemna o uriașă mișcare demografică, fără precedent fiindcă marile metropole, care sunt și mari porturi, cu milioane de locuitori vor trebui retrase cu zeci de kilometri înapoi, pe uscat. Dar ce ne mai pasă nouă. celor de azi…?!
Andrei Banc