Răvaşele CNPP bulversează pensionarii, beneficiari ai Legii 189/2000

În 20, 21, 22 decembrie, zilele din preajma Crăciunului şi a „minivacanţei”  sărbătorilor de iarnă, poştaşii le-au distribuit pensionarilor din Cluj (dar poate şi altora),  beneficiari ai indemnizației acordate prin legea specială referitoare la persoanele persecutate din motive etnice și rasiale, în perioada 1940 – 1945, plicuri din partea CNPP. Nu erau nicidecum felicitări cu prilejul Crăciunului şi Anului Nou 2018, cu urări de sănătate şi zile tihnite, ci conţineau Decizia 2012, din 13 decembrie 2017, privind recuperarea sumelor încasate necuvenit, cu titlu de prestaţii sociale . Decizia referitoare la perioada 1.12.2014 – 30.11.2017  le aduce la cunoştinţă destinatarilor că au de restituit către Casă sume de la câteva mii, până la peste 15.000 de lei,  declarate necuvenite, din cauza, citez: Plata necuvenită de fost generată de ACORDAREA ERONATĂ A INDEMNIZAŢIEI CONFORMA DECRETULUI 118/1990, CORECT FIIND INDEMNIZAŢIA CONFORME LEGII 189/2000. La finalul textului deciziei se menţionează că: „ prezenta decizie poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare, la instanţa judecătorească competentă. Decizia necontestată la termen este definitivă.

Fiecare decizie este însoţită de o anexă, un tabel de calcul al sumei necuvenite, în care se detaliază pe luni cât a primit pensionarul şi cât „i s-ar fi cuvenit”, fiind imputat totalul diferenţelor.

Dacă adăugăm că plicurile nu au fost trimite recomandat şi serviciile poştale din ultimele două săptămâni ale lui decembrie au funcţionat cu o întârziere de 5-7 zile, chiar şi Loco, şi faptul că data poştei nu este imprimată citeţ, răvaşele CNPP le dau bătăi serioase de cap pensionarilor octogenari şi nonagenari, de bună credinţă, pe ale căror cupoane de pensie figurează doar menţiunea Legi speciale, fără nici o precizare a numărului ei. Şi asta pentru că:
– Pe decizia nu se precizează care este „instanţa judecătorească competentă”.
– Dacă data poştei nu este citeaţă, cele 15 zile pentru contestare curg din data emiterii adică din 13 decembrie, ceea ce înseamnă că ea trebuia depusă până în 28 decembrie, când şi orarul registraturii instanţelor este de doar 2 ore.

– În mini-vacanţa de Crăciun-Anul Nou, totul e încremenit, găsirea unui avocat disponibil fiind o întreprindere aproape imposibilă.

Cei care s-au hotărât, totuşi, să întocmească o astfel de contestaţie şi au încercat să se documenteze în legătură cu Legea 118/1990, respectiv Legea 189/2000 şi posibilitatea aplicării ERONATE a uneia în locul alteia, au descoperit că de-a lungul anilor au fost operate modificări succesive ale acestora – indexări  şi majorări ale indemnizaţiilor. Urmărind cu atenţie modificarea cuantumului cuvenit al indemnizaţiei,  au observat că era greşit şi calculul din anexa deciziei care se întemeia pe „ACORDAREA ERONATĂ”.  Deci şi cei care ar fi de acord să restituie sumele declarate ca primite în mod necuvenit, în realitate ar avea de restituit mult mai puţin!

Având în vedere că mai mulţi pensionari clujeni, beneficiari ai indemnizaţiei acordate prin Hotărâri emise după anul 2001, pe temeiul Legii 189/2000, au primit şi, probabil, vor mai primi şi alţii răvaşele Casei Naţionale de Pensii Publice, consider că ar trebui găsită modalitatea reprezentării comune a intereselor acestor pensionari de bună credinţă sau – dată fiind neclaritatea şi confuziile din jurul situaţiei – ar fi binevenită iniţierea unei amnistii fiscale a debitelor provenite din pensii, aşa cum a fost cea acordată de Legea 125/2014 care stipula că “debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor aflați în evidența sistemului public de pensii la data intrării în vigoare a prezentei legi, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează”.

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • PLUGARU VALER GHEORGHE commented on January 4, 2018 Reply

    Un punct de vedere pe deplin intemeiat si care ar trebui adresat, in mod organizat (adica cu o participare masiva) forului competent (probabil Parlament) pentru rezolvare. Poate institutiile etnice care au membrii care se afla in situatia prezentata sa considere necesar sa ia atitudine oficiala fata de aceasta masura cat mai urgent.
    Cu stima, V. plugaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *