NU votez pentru că interesează doar votul meu, NU opţiunea mea!

Cetăţenii români sunt chemaţi la urne, timp de două zile – 6 şi 7 octombrie 2018 – pentru a decide răspunsul la o întrebare sibilinică (*) legată de o chestiune deja soluţionată atât în Constituţie, cât şi în Codul Civil actual: definirea căsătoriei. În consecinţă, în urma acestui plebiscit va apărea doar o precizare suplimentară în textul Articolului 48 (I) care reglementează căsătoria,  unde sintagma „între soţi” fiind înlocuită cu „între un bărbat şi o femeie”. Practic în realitatea socială nu se va schimba nimic, în schimb se deschide o breşă în relaţia dintre majoritari şi minoritari. Odată cu victoria acestui referendum, se deschide calea pentru ca majoritarii să decidă, prin vot, adoptarea unei legi antiminoritare, prin simplul fapt că sunt majoritari, adică mult mai mulţi.

De data aceasta calul de bătaie îl constituie cuplurile de acelaşi sex (aflate într-o minoritate infimă). În urma experienţei vechi de cel puţin două mii de ani, dar şi a ultimului secol sângeros, sunt îndrituită să mă tem de un referendum care, prin introducerea unei modificări la care rezonează câteva milioane de români de „bună credinţă”, poate viza o altă minoritate, de data aceasta etnică sau religioasă. Mai concret este vorba de un referendum în favoarea excluziunii celor diferiţi. Când spun asta, mă bazez pe campania de promovare a referendumului de faţă care – îndărătul afirmării mieroase a „toleranţei”– nu a pregetat să incite majoritatea „tradiţională” împotriva unei minorităţi prea puţin cunoscute, dar căreia i se pun în cârcă o mulţime de tare ale depravării şi degradării şi intenţia vădită de a „macula instituţia sacră a căsătoriei”, de a „atenta la viitorul copiilor noştri”. Discursul urii este picurat în urechile ascultătorilor de către pledanţii ipocriţi, erijaţi în protectori ai familiei.

De-a lungul istoriei vechi, dar şi mai recente, s-a dovedit cât de lesne pot fi incitaţi oamenii unii împotriva altora, pe baza unor afirmaţii nefundamentate şi nedovedite, dar exprimate cu convingere de pe podiumuri şi de la amvoane, de către lideri politici şi spirituali, de către „analişti” şi „formatori de opinie”. Pretexte sunt uşor de găsit pentru a cataliza şi canaliza energiile negative.

Nu vreau să particip prin vot, la decizia într-o chestiune care vizează excluziunea de orice fel. Atunci ar trebui să votez împotrivă, nu-i aşa? Nu e deloc aşa.

Formularea ambiguă a întrebării*, adoptarea (în 18 septembrie) a Ordonanţei de Urgenţă de modificare a Legii nr. 3 din 22 februarie 2000, prin care se dublează durata referendumului actual, precum şi neaplicarea procedurilor de evitare a votului multiplu (implementate la alegerile trecute) dovedesc dorinţa acerbă de a se obţine cvorumul pentru validarea acestui plebiscit. Iniţiatorii şi organizatorii „referendumului pentru familia tradiţională” nu s-au îndoit nici o clipă de rezultatul favorabil al acestuia, întrucât majoritatea cetăţenilor din ţărişoara noastră sunt oricum înclinaţi să spună Da, atunci când autorităţile le adresează vreo întrebare şi o vor face şi mai abitir dacă sunt încurajaţi prin cuvântări mobilizatoare (şi incitatoare) rostite de pe podiumuri şi de la amvoane.

Refuz să particip la un referendum la care – până la urmă – opţiunea mea nu contează, întrucât şi voturile negative susţin, prin cvorum, câştigul de cauză al majorităţii.

Refuz să sprijin un plebiscit util doar pentru clasa politică aflată la guvernare care, căţărată pe valul maselor scoase la vot, încearcă să-şi sporească popularitatea, să-şi consolideze imaginea grav deteriorată şi să-şi testeze electoratul.

Andrea Ghiţă

*„Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

23 Comments

  • Adolf Damideanu commented on October 21, 2018 Reply

    RĂSPUNSURI.,LĂMURIRI,ÎNTREBĂRI
    ================================
    -M-am născut în satul Hănești-Botoșani. (În sat trăiau încă 21 de familii de evrei, care au fost deportați în Transnistria,Jumătate au murit acolo, de foame frig și boală:)
    Am trăit în sat până în 1940,când din ordinul lui Antonescu, evreii au fost izgonițți din localitățile rurale și li s-au confiscat proprietățile.
    Datorită locului natal am trimis revistei „ ”Luceafărul-Botoșani un ”„Curriculum vitae”care a

    fost publicat sub formă de interviu și pe inter-
    net.
    La Hănești, am trimis o relatare despre satul copilăriei și adolescenței mele. a relației normale între evrei și ceilalți săteni.(Pentru o monografie, care n-a fost încă publicată)
    t.
    –După răbufnirile antiisraeliene (antisemite) a Președintelui României și a liderului PNL, opinia publică israelian a reacționat vehement. Au luat atitudine partidele politice de la dreapta la stânga.
    Presa a a reliefat aspecte nu prea cușere din biografia Președintelui României. În consecință Premierul israelian a ” amănat” inițial întălnirea care trebuia să aibă loc la București.Apoi a anunțat mutarea întălnirii în Bulgaria.Unde a
    invitat-o pe D-na Dăncilă.

    -Ca evreu, supravețuitor al Holocaustului, (confirmat de statul Român și German) nu înțeleg de ce ”BAABEL” atacă pe cei ce se afirmă ca prieteni ai Statului Evreu și apără pe cei care, fățiș, se manifestă Împotriva acestuia.

    • Andrea Ghiţă commented on October 21, 2018 Reply

      Stimate domnule Damideanu viaţa Dvs. este impresionantă, o lecţie despre un veac de suferinţă cauzată de politici rasiste şi totalitare. Vă mulţumesc că ne-aţi îmnpărtăşit câteva repere şi vă aşteptăm în paginile revistei cu crâmpeie de amintiri. Baabel nu atacă persoane, ci apără principii şi critică atitudini făţiş intolerante, mostre de incompetenţă şi iresponsabilitate. Cred că recitind atent articolele pe care le-aţi perceput a fi atacuri, vă veţi da seama că sunt manifestarea unor îngrijorări şi dezacorduri faţă de anumite evenimente şi comportamente. Ne străduim să documentăm ceea ce scriem şi să nu ne năpustim asupra nimănui.

  • Adolf Damideanu commented on October 12, 2018 Reply

    Lămuriri ( care nu credeam că vor fi necesare)
    ====================================
    (Am împlinit în iulie a.c. 92 de ani. Acum scriu f. greu.. Pe calculator ”caut” literele-datorită lipsei de experiență.t
    -K. I.= Klaus Iohanis (”…niște evrei”)După ton eu am înțeles JIDANI
    -”ÎNALTĂ TRĂDARE” este acuzația aberantă a liderului PNL și a celui (celor) care l-au inspirat sau ordonat. Se referă la vizita delegației române
    în Israel..
    -Am înghițit cu noduri ironia d-lui Klein Ivan.Dar dacă dorește rog sî-i dați adresa mea de email.
    -Aș scrie articolul sugerat,.cu toate amintirile dureroase. Nu pot s-o fac datorită ”vitezei” mele de dactilografiere.
    D-na Ghiță Da e răspunsul dv la.revolta mea de catalogarea guvernului israelian ”niște evrei”
    -””

    • Andrea Ghiţă commented on October 13, 2018 Reply

      Stimate Domnule Damideanu, în primul rând vă doresc să aveţi parte de ani frumoşi, cu sănătate, în continuare! În al doilea rând, eu zic că vă descurcaţi foarte bine cu tastatura, dar puteţi scrie de mână şi, facem cumva să bată cineva pe computer. În al treilea rând, permiteţi-mi să cred că KI, adică preşedintele Iohannis nu e antisemit şi nu s-a gândit la …jidani.

    • ivan klein commented on October 13, 2018 Reply

      Stimate Domnule Davideanu ,
      Regret ironia mea dar am simțit că trebuie să replic la un aparent atac , de la cineva care ( POATE ) se pretinde evreu victimă a Holocaustului și regimului comunist – numele dvs. l-am văzut prima oară în Baabel , al meu apare de zeci de ori ( comentarii și articole ) , deci îmi puteți cunoaște opiniile , biografia . Încercați să puneți pe hîrtie pentru cititorii Baabel pagini din viața dvs . – lăsați deoparte ideea că nu interesează pe alții , că nu aveți talent la scris – încercați . Dacă o să primesc adresa e-mail a dvs. ( rog dna Ghiță ) am să vă contactez . Vă doresc multă sănătate , Klein Ivan

  • Damideanu Adolf commented on October 5, 2018 Reply

    Am fost și sunt minoritar (EVREU)
    ————————————-===
    -Retrăiesc în aceste zile perioada premergătoare holocaustului.(În România și în lume)
    – Am supravețuit zilelor negre ale holocaustului pe care l-am simțit din plin pe pielea mea și a celor apropiați. Culminând cu arderea de vie a unei
    verișoare și a fiului ei de numai 9 ani, La Odesa din ordinul lui Antonescu. (Împreună ou mulți alți evre). Menționez erau fiica și nepotul erou căzut înluptele pentru Întregirea patriei române.
    _-Cu toate că n-am fost un oponent al regimului de după 1945.am DISCRIMINAT pentru că-s evreu.
    Din cele relatate reiese clar CĂ NU POT FI DE ACORD CU DISCRIMINAREA..
    Autoarea care a scris acest larg articol ”antidiscriminare” a caracterizat RĂBUFNIREA ANTISEMITĂ (apreciată ca atare de organizațiile evreiești din lume și Israel) a lui K. I. drept o exprimare nefericită,Iar pentru aberanta acuzare de ÎNALTĂ TRĂDARE a căutat scuze, (ce n-a îndrăznit nici D.I.C.O.T.)

    • Andrea Ghiţă commented on October 5, 2018 Reply

      Stimate domnule Adolf Damideanu, m-au impresionat foarte mult cele relatate de Dvs. în acest comentariu şi Revista Baabel ar fi onorată dacă ne-aţi împărtăşi aceste amintiri într-un articol. Dacă la mine vă referiţi atunci când spuneţi “autoarea acestui articol” vă rog să precizaţi cine este K.I. şi care a fost răbufnirea de antisemitism pe care am catalogat-o drept exprimare nefericită, precum şi pentru care acuzare aberantă de înaltă trădare am câutat scuze şi când am făcut asta. Ca să clarificăm cât de bine întemeiate sunt afirmaţiile de mai sus.

    • ivan klein commented on October 7, 2018 Reply

      Citat : ” Retrăiesc în aceste zile perioada premergătoare holocaustului.(În România și în lume) ”
      ….. Și eu sțnt pesimist , poate nu chiar într-atît ca dvs.domnule D.A. Eu sînt un K.I. – evident nu singurul din lume – pentru a fi sigur m-am dus cu ID-ul în fața oglinzii . Vă rog să procedați la fel și după aceea să luați legătura cu mine , ca împreună să-l punem la punct pe acel K.I. negativ la care vă referiți .
      K.I. ( cel pozitiv )

  • Andrea Ghiţă commented on October 5, 2018 Reply

    Menţionez că până acum niciodată nu am lipsit de la vot. În mod paradoxal, dacă la alegeri prezenţa masivă aduce după sine diminuarea nucleelor dure şi o reprezentare echitabilă, adică întărirea democraţiei, în cazul de faţă, tocmai prezenţa susţine validarea unei prevederi antidemocratice.

    • ivan klein commented on October 5, 2018 Reply

      M-ai convins. K.I.

  • Doina Voinea commented on October 5, 2018 Reply

    Felicitari pentru argumentarea clara si rationala, asa gandesc si eu.
    Dar sunt uimita ca exista in jurul meu si oameni inteligenti si de treaba care pot fi prostiti.

  • Ioana Nitescu commented on October 5, 2018 Reply

    Foarte bine argumentat punctul de vedere. Pe mine ma sperie exact întrebarea, in care nu e vorba de casatorie: ”
    *„Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”

    Noi suntem chemati sa aceptam schimbarea Constitutiei cu forma adoptata de Parlament….. .Pe langa articolul 42 , poate vor schimba mai multe articole (ca tot au primit votul poporului). De ex: sa fim republica parlamentara; sa nu mai existe separatie intre puteri; justitia sa se supuna parlamentului s.a.

    • Tiberiu Georgescu commented on October 5, 2018 Reply

      Oh draga doamna ,istoria recenta a acestei tzari demonstreaza cat de perversi pot fi “conducatorii'” nostri.Ati intuit bine.

  • George Ivan Kun commented on October 4, 2018 Reply

    Hai sa-mi pun si eu cei doi banuti de ai mei (traducere fortata din engleza “let me put my two cents”). In general, eu sunt de principiul “live and let live” adica “traieste si lasa si pe altii sa traiasca”. Deci nu-mi pasa de cine se casatoreste cu cine. Totusi vreau se remarc ca atunci cand principii traditionale de secole sunt modificate, si o societate cu “minte descuiata” vrea sa compenseze in ritm accelerat nedreptati si discriminari vechi, se poate ajunge cu usurinta la situatia de discriminare in revers. La cea mai mare Universitate din Toronto, cu peste 50.000 de studenti, majoritaea departamentelor sunt conduse de femei, majoriotatea dintre ele fiind de orientari sexuale “diverse” Ele au puterea sa modifice Curriculum de invatamant in care relatiile homosexuale si lesbiene sunt prezentate ca normale si standard, iar cele hetero-sexual ca o varianta a relatiior, bazata pe interese economice ale femeilor, un fel de contract de bunastare. Astea sunt fapte reale, si reflecta un adevar universal si ca controlul este determinat de cei aflati la putere, si ca balanta de putere se poate schimba usor. Cei noi in putere se vor debarasa rapid de cei care i-au ajutat sa atinga “egalitate”. Tema asta e foarte complexa si nu poate abordata aici.

  • Mike Klein commented on October 4, 2018 Reply

    Democrația , unde minoritatea se supune majorității nu este perfectă. Mai e nevoie și de libertatea individului garantată constituțional care nu poate fi luată prin referendum de majoritari. Altfel revenim la dictatura majorității și libertatea individului se duce pe râpă.

  • Mirjam Bercovici commented on October 4, 2018 Reply

    Bravo, Andrea !! Ai exprimat clar ce cred și eu

  • Tiberiu Georgescu commented on October 4, 2018 Reply

    Excelenta pledoarie, exact in spiritul dreptatii si al onestitatii.
    Mai este ceva; toate cultele crestine au aderat fara a cugeta un pic la acest manifest. Grav mi se pare spiritul nationalist-sovin care se degaja din text.
    De aci si pana la iesirea in strada a preotilor crestini cu crucea in mana si cu amenintari impotriva anticristilor si a evreilor nu este decat un pas.
    Am si acum in fata aparitia legionarilor in camasa verde si centura cu diagonala inainte de ultimul razboi mondial..
    S-au gandit organizatorii acestui referendum la posibilele consecinte ce pot decurge din agitatia asta inutila si paguboasa?
    Statistica arata ca 250 de mii de copii din Romania se culca flamanzi;nu le-a tremurat mana organizatorilor referendumului cand au semnat acest act inutil ?
    Apropo de bani: nu ne spun organizatorii de unde au luat banii pt. . ca din spusele min, finantelor, buzunarul guvernului este gol .

    • Andrea Ghiţă commented on October 4, 2018 Reply

      Biserica Evanghelică Luterană de Confesiune Augustană şi-a nuanţat discursul, spunând că este adepta familiei tradiţionale, dar lasă la latitudinea enoriaşilor dacă să se ducă la vot sau să nu se ducă; să voteze Da sau Nu.

  • Flavia Cazan commented on October 4, 2018 Reply

    Intru totul de acord!

  • IVAN TRUTER commented on October 4, 2018 Reply

    La politica antiminoritara a partidelor politice din Romania,modificarea Constitutiei prin Referendumul din 6-7 octombrie 2018,poate da idei privind o Lege sau chiar un referendum privind drepturile minoritatilor nationale-in minus-sau fara drepturi.

    • Beatrice Ungar commented on October 4, 2018 Reply

      Draga Ivan,
      poate este doar un test daca se poate infiinta un partid nationalist, xenofob, homfob etc.

  • Toma Kassovitz commented on October 4, 2018 Reply

    Mă voi duce la vot, când mă va chema parlamentul unicameral cu 300 de membrii, pentru care a fost validat un referendum. Până atunci, mă alătur Andreii.

    • Beatrice Ungar commented on October 4, 2018 Reply

      Asa zic si eu!!! De ce un nou referendum fara nici un fel de urmari… SPER!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *