Votul meu!

Fără urmă de zâmbet, am să vă amintesc ce a pus Caragiale în replica Cetățeanului turmentat: ”Dar eu cu cine votez?”. Acum suntem în situația să îl parafrazăm pe marele și perenul Nenea Iancu: ”Noi mai votăm”?

A vota este un drept stipulat în Constituție și noi, cei care am fi marea majoritate a celor cu drept de vot, am votat totdeauna. Da, am votat de câte ori am fost chemați să o facem. Chiar dacă nu a ieșit ce am votat, totuși fiecare dintre noi am simțit că ne-am făcut datoria și am mers la urne. Acum suntem în fața unui referendum care ne-a băgat în ceață pe toți, mai informați sau mai puțin, mai interesați sau mai puțin interesați, obișnuiți ai urnelor sau absenți din varii motive. Din păcate, tocmai tineretul pentru care se presupune că votăm ca să le fie mai bine, tocmai ei nu se prezintă la vot! Marea masă votează fără să știe ce sau pe cine și asta s-a demonstrat în multele răspunsuri hilare luate de pe la cetățeni. Paradoxal este că acest referendum este o încălcare a drepturilor omului și este făcut de către un partid care se declară social democrat!

Să nu o lungim! Să trecem la o simplă analiză logică! Celor mulți care au afișat pretutindeni că boicotează referendumul și nu se vor prezenta la vot, le spun că se amăgesc crezând că asta va invalida referendumul. Le mai spun și că neparticiparea va consfinți o majoritate extrem de mare pentru ”da”. Chiar dacă va fi absenteism, deși nu cred, cei care se vor prezenta vor vota pentru, adică ”da”. După părerea mea, există doar alternativa să ne prezentăm în număr cât mai mare la vot! Fac apel la tineri și îi rog să vină la vot!

Acum să vedem ce ne spune experiența că se va întâmpla la vot. Marea majoritate va vota ”da”, dintre care unii chiar cred că votează pentru familia tradițională(!?). Rămâne alternativa unică a unui număr cât mai mare de votanți care spun ”NU”! Asta nu va fi suficient pentru un rezultat decent, asta în raport cu o țară eminamente europeană, dar va micșora procentul cu care va ieși referendumul în favoarea lui ”da”.

Înțelept era să nu se ajungă aici, dar fiindcă suntem deja în fața votului, cred că orice minoritar, de orice fel ar fi el, va vota ”NU”!

Am prieteni vechi de o parte și de alta a acestui vot care a reușit să dezbine societatea! Scriu pentru că îmi pasă de ce se va întâmpla cu noi toți în viitorul apropiat, cu copiii și nepoții noștri! Scriu fiindcă avem un stat laic, bazat pe democrație și din care trebuie să dispară orice formă de discriminare! Scriu pentru că port cu mine memoria colectivă, pe care unii au uitat-o, iar cei tineri nu o știu.

Analizați-vă și veți afla în fiecare dintre voi un minoritar!

La un moment dat și majoritățile devin minorități în raport cu alte societăți!

Serena Adler, 1 octombrie 2018

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Serena commented on October 4, 2018 Reply

    Da, am vazut asemenea enormitati si altele asemenea! Ma intreb care va fi increderea alegatorilor in votul din 2019 sau oricare alt vot care va urma?

  • IVAN TRUTER commented on October 4, 2018 Reply

    Am vazut la TV-diferite posturi-persoane neinformate care intrebau daca votam un Parlament cu 300 de parlamentari sau il votam pe Presedintele tarii…
    Fara comentarii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *